На живо

Коронавирусът по света: Pfizer добави 10 млн. дози за ЕС

Коронавирусът по света: Pfizer добави 10 млн. дози за ЕС

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Очаква се случаите на COVID-19 в Унгария да нараснат още през следващите седмици, заяви главният здравен инспектор Сесилия Мюлер във вторник, докато лекарите предупреждават, че местната здравна система навлиза в най-критичния си период от половин век. Унгарската лекарска камара заяви, че пандемичната ситуация е "критична" и системата на здравеопазване всек имомент може да изчерпи своя капацитет. Към вторник Унгария е съобщила а 529 122 заразени и 17 226 смъртни случая от COVID-19.


Повече от 1000 души са на изкуствено дишане в натоварените интензивни отделения. Мюлер каза на онлайн брифинг, че някои болници трябва да включат допълнителни отделения в лечението на пациенти с COVID-19 поради поредния скок на нови случаи. "Всички наши епидемиологични данни се развиват неблагоприятно", каза Мюлер. По-рано този месец около 4000 медицински работници напуснаха системата на общественото здравеопазване заради реформи, започнати от правителството на премиера Виктор Орбан и влошили по време на третата вълна на пандемията още повече дългогодишния недостиг на медицински персонал.

Pfizer добави 10 милиона дози за ЕС

Европейската комисия заяви за първи път във вторник, че очаква да получи около 200 милиона дози от ваксината Pfizer/BioNTech COVID-19 през второто тримесечие. Очакваните доставки на Pfizer за периода април-юни ще включват 10 млн. дози, първоначално предвидени за третото и четвъртото тримесечие на тази година, каза Комисията. За България това означава възможност за допълнителни 155 хил. дози, ако правителството се възползва максимално от совята квота. Pfizer потвърди изявлението на ЕС относно предлагането на ваксината през второто тримесечие. Съобщението не променя общата прогноза на ЕС за доставки на 300 милиона дози през второто тримесечие от всички производители на лекарства, с които блокът е подписал договори.


"Това е много добра новина. Тя дава възможност на държавите-членки да маневрират и евентуално да запълнят пропуските в доставките", каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. Говорител на Комисията заяви на пресконференция, че съобщението в този момент няма да доведе до преразглеждане на общите прогнози за доставките на ЕС за второто тримесечие, въпреки че общите обявени и очаквани доставки вече са по-високи.


ЕС очаква да получи 55 милиона дози ваксини от Johnson & Johnson и 35 милиона от Moderna през второто тримесечие, съгласно график за доставка, публикуван от италианското правителство и вътрешен документ за прогнозите за доставки от германското министерство на здравеопазването. Миналата седмица AstraZeneca обяви, че цели да достави 70 милиона дози на 27-членния блок през второто тримесечие, значително под първоначалното си договорно задължение от 180 милиона.

Над 900 хил. смъртни случая в Европа са причинени от COVID-19

Над 900 хил. смъртни случая, причинени от COVID-19, са регистрирани в Европа от началото на пандемията през декември 2019 г. Това сочат изчисления на "Франс прес" към днешна дата въз основа на данни на здравните власти.


Общо 52-те страни и територии от региона (включително Русия и Турция) са съобщили до момента за 900 185 починали (от обявените 40 083 433 заразени) - повече, отколкото в Латинска Америка и Карибския регион (721 581 починали от 22 872 052 заразени), в САЩ и Канада (558 110 от 30 406 496) или в Азия (263 250 от 16 692 971).


Най-силно засегнатите страни в Европа са Великобритания с над 125 хил. смъртни случая, Италия с над 102 хил., Русия с повече от 92 000, Франция с над 90 хил. и Германия с над 73 000. На тези пет държави се падат повече от половината смъртни случаи в Европа.


Миналата седмица в региона бяха регистрирани средно 3000 починали от вируса дневно - с 2,3 на сто по-малко от предходната седмица. Вече от месец Европа е под равнището от 4000 смъртни случая на ден, което бе надхвърлила през ноември.


Коронавирусът по света: Pfizer добави 10 млн. дози за ЕС

© Associated Press

Русия дари на Виетнам хиляда дози от ваксината си срещу COVID "Спутник V", предаде ДПА, като се позова на виетнамски медии. Това е първият случай на доставка на руската ваксина в страна от Югоизточна Азия.
Дарените дози бяха донесени от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, който пристигна днес на официално двудневно посещение в Ханой. Дарението е направено по предложение на руския президент Владимир Путин.


Виетнамското здравно министерство одобри на 26 февруари спешната употреба на руската ваксина.
През август миналата година Виетнам поиска да му бъдат доставени между 50 и 150 милиона дози от руската ваксина, но още не е ясно колко дози има намерение да купи.


Южноазиатската страна заяви, че очаква да получи поне 60 милиона дози от ваксината срещу COVID тази година, като 30 милиона ще бъдат доставени по линия на инициативата на Световната здравна организация КОВАКС за справедливо разпределение на ваксините.


Виетнам получи първите си ваксини срещу COVID в края на миналия месец - 117 600 дози от препарата на "Астра Зенека".


Ваксинационната кампания срещу коронавируса във Виетнам започна този месец, като приоритет бе даден на здравните работници и гражданите от по-уязвимите групи. Досега във Виетнам са регистрирани 2557 случая на заразяване с коронавирус и 35 смъртни случая от вируса.

Сърбия затваря всичко до понеделник

Сърбия затваря всички обекти без хранителни магазини, аптеки и бензиностанции от сряда до следващия понеделник. Това съобщи премиерът Ана Бърнабич след заседание на кризисния щаб за борба с коронавируса.


Решението означава, че властта в Сърбия се е съобразила с препоръката на експертите в щаба. Белград се съпротивляваше срещу мярката въпреки рязкото увеличаване на броя на заразените и предупреждението, че здравната система е пред срив.


"От довечера всичко затваря, а от понеделник ще видим. Ще работи всичко онова, което е необходимо за що-годе нормален живот," каза Бърнабич. По думите ѝ компромисът с експертите е мерките да са само пет дни, макар тяхната препорка да е за 14. "Дали ще се продължат от следващия понеделник или не, зависи от всички нас. Призовавам за максимална дисциплина."


Коронавирусът по света: Pfizer добави 10 млн. дози за ЕС

© Associated Press


Най-строги мерки в Осло

Норвежката столица Осло ще затвори всички прогимназии и гимназии и ще ограничи посетителите в частните домове до двама души до началото на април като мярка срещу разпространението на коронавируса, заявиха днес градските власти, цитирани от "Ройтерс", и БТА.


"Няма съмнение, че сега сме в трета вълна", каза ръководителят на градската управа Раймонд Йохансен, като добави, че репродуктивното число на вируса се е повишило до 1.5 в Осло. "Тези мерки се добавят към всички вече действащи, а взети заедно, те ще бъдат най-агресивните мерки, въвеждани в Осло от началото на пандемията", заяви той на пресконференция. Детските градини и началните училища остават отворени, но районите в столицата с най-високо ниво на заразявания ще преминат на виртуално обучение за по-големите деца от началните училища. Според властите повечето нови заразявания са сред децата.


В столичния регион, където доминира откритият най-напред във Великобритания вариант на коронавируса, местните власти затвориха магазините, които не са от първостепенно значение, както и училищата, а също така ограничиха ресторантите да предлагат храна за вкъщи. При първата карантина, наложена през март миналата година, бяха затворени училищата и яслите, както и много услуги като фризьорските салони, но магазините и ресторантите останаха отворени.


По данни на Норвежкия институт за обществено здраве до вчера в Норвегия почти 448 000 души от 5.4-милионното население на страната са получили първа доза ваксина, а над 256 хил. са получили втора доза.
Норвегия запазва едно от най-ниските нива на заразяване с вируса в Европа, но в момента преживява трета вълна на пандемията. Правителството каза миналата седмица, че може да бъдат наложени по-строги национални мерки, ако местните власти не успеят да ограничат разпространението на заразата.

Китай съобщи за 13 нови случая на COVID-19 за последното денонощие, спрямо 5 в неделя, предаде "Ройтерс", като се позовава на здравните власти.


Всички нови случаи са привнесени от чужбина. Броят на безсимптомните случаи, които Китай не класифицира като потвърдени, са намалели до седем, от девет предния ден. Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в континентален Китай достигна 90 062 от началото на пандемията, докато този на починалите остава непроменен - 4632.

"Южноафриканският" вариант е и в Русия

Русия е открила два случая на "южноафриканския" вариант на COVID-19, съобщи регулаторът "Роспотребнадзор".


В страната с над 4 млн. потвърдени случая и над 90 хил. починали (или двойно повече, ако се вярва на руската статистика) са регистрирани и 28 случая на "британския" вариант.


Рискът от вариантите, считани за по-заразни (а "южноафриканския" и за по-устойчив на някои ваксини), е дори по-голям в Русия, отколкото в много държави в Европейския съюз, тъй като в страната има места, до които изобщо не достигат дози.

В Сърбия експертите в щаба искат пълно затваряне

Няма място за компромис - трябват строги мерки за овладяване на кризата с коронавируса, която само се задълбочава. Това каза епидемиологът Предраг Кон от сръбския щаб за борба с коронавируса преди заседание, на което трябва да се говори за затягане на мерките.


Властите се въздържат от пълно затваряне, за да омекотят икономическия удар в момент, когато новите заболели дни наред надхвърлят 4000 души. Медицинската част от щаба обаче смята, че трябва да продължат да работят само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите и това трябва да продължи поне 14 дни, за да се прекъсне веригата на заразяванията, докато натискът над болниците расте.

Въпреки че Турция регистрира днес 15 503 нови заразявания с коронавирус - най-високото дневно увеличение тази година, президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че засега няма да бъдат налагани нови ограничения заради пандемията, предаде ,Ройтерс", цитирана от БТА.


Ердоган призна, че случаите са се увеличили през последните две седмици, след като на 1 март бяха смекчени ограниченията в много райони, когато дневните заразявания бяха под 10 хил. Той каза, че въпреки увеличението на случаите в някои райони нивото на пациентите, приети в болници и интензивни отделения, както и на интубираните, не е нараснало.


"На днешното заседание решихме да продължим сегашната практика в нашите градове и внимателно да следим развитието на ситуацията", заяви президентът след правителствено заседание. По данни на здравното министерство досега в Турция са регистрирани 2 894 893 заразявания с коронавирус и 29 552 смъртни случая, от които 63 през последното денонощие. В 83-милионната страна 7,83 милиона души са получили първа доза, а почти 3,57 милиона са получили втора доза от ваксината на китайската компания "Синовак".

Бразилия, където COVID-19 погуби над 279 хил. души, поръча 100 млн. дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и 38 милиона дози от ваксината на "Янсен" - европейския представител на американската компания "Джонсън и Джонсън", обяви вчера здравният министър Едуардо Пазуело, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. На пресконференция министърът уточни, че здравното министерство е поръчало 562 милиона дози за тази година.


Ваксинационната кампания в Бразилия, с население от 208 милиона жители, започна в средата на януари само с препарата на "Астра/Зенека" и "Коронавак" на китайската лаборатория "Синовак" и продължава с бавни темпове поради липса на ваксини, отбелязва агенцията.


Според оповестения от здравното министерство график само 13.5 милиона дози от препарата на "Пфайзер" се очаква да бъдат получени преди края на първото полугодие. Бразилия води преговори и за доставката на 13 милиона дози ваксини с американската лаборатория "Модерна".


През последното денонощие в Бразилия бяха регистрирани нови 36 239 случая на коронавирус, до общо 11 519 609. Починали са 1015 души, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 279 286, съобщи здравното министерство, цитирано от "Ройтерс".

СЗО и регулаторът на ЕС обсъждат днес ваксината на "Астра Зенека"

Световната здравна организация (СЗО) настоя, че държавите трябва да продължат да ползват ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет. Инциденти и смъртни случаи с ваксинирани в Европа подтикнаха повечето държави в Европейския съюз да спрат временно употребата на ваксината.
За по-малко от 24 часа това решение взеха Германия, Франция, Италия и Испания, най-големите държави в ЕС; последваха Португалия, Словения, Латвия и Кипър. Направи го и най-многолюдната мюсюлманска държава Индонезия. Други като Канада, Австралия и Мароко защитиха използването ѝ. След като спря да я използва миналата седмица, Тайланд поднови поставянето ѝ.

Часове преди днешна извънредна среща на СЗО главният ѝ учен Сумия Сваминатан заяви, че "засега не е открита връзка между тези събития и ваксината". "Не искаме хората да изпадат в паника и засега бихме препоръчали държавите да продължат да ваксинират" с този продукт.


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) също ще проведе специална среща днес, която държавите в ЕС очакват като част от оценката за риска от ваксината. Според ЕМА е по-добре да продължи имунизирането с "Астра Зенека", отколкото да не продължи, тъй като ползите от нея са по-големи от рисковете от странични ефекти.


Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус

© Associated Press

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус

Ден в памет на първата жертва

Чешката католическа църква призова по обед на 22 март камбаните в цялата страна да бият в памет на първата жертва в Чехия на коронавирусната пандемия преди година, предаде ДПА. Гражданска инициатива също призовава за минута мълчание, за да бъде показано, че хората не са безразлични към съдбата на другите, "без никакви политически мотиви", се посочва в нейния призив.


Чехия е тежко засегната от коронавируса. От началото на пандемията там има над 1.4 млн. потвърдени случая на заразяване и 23 379 починали. Засега правителството със сигурност не може да очаква каквото и да било облекчаване на сегашните противоепидемични мерки. Всички училища и повечето магазини са затворени.


За седем дни заразените с коронавирус са над 720 на 100 хил. души население, много повече в сравнение с други европейски страни. В Германия например този показател е 82.9. Премиерът Андрей Бабиш очаква скоро ваксинацията в Чехия да се ускори.


От април нататък може да бъдат ваксинирани по 100 хил. души на ден, каза той в седмичното си видеообръщение в социалните мрежи. Бабиш освен това повтори наскоро отправените от австрийския канцлер Себастиан Курц критики за разпределението на ваксините в Европейския съюз. Премиерът заяви, че количествата трябва да бъдат разпределяни "равномерно и справедливо".

Премиерката на Естония Кая Калас е с положителен резултат от теста за новия коронавирус, предаде "Ройтерс". Калас каза, че се чувства добре въпреки леката температура и продължава да работи дистанционно.


"Призовавам всички хора да вземат предпазни мерки, да носят маски на закрито, да намалят контактите с други хора, да работят дистанционно, ако това е възможно, и да си стоят у дома колкото се може повече, защото вирусът се разпространява из Естония", заяви Калас.


Миналата седмица правителството забрани събирането на групи от повече от двама души, затвори търговските обекти от несъществено значение и разпореди на ресторантите да не продават храна за вкъщи.


Естония е втора в Европа след Чехия по брой на случаите на зараза на глава от населението. Случаите на зараза нараснаха над два пъти в страната през февруари. Естония бе възприела по-неограничаващ подход в борбата с коронавируса, като училища, киносалони, ресторанти, магазини оставаха отворени при известни ограничения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK