На живо

Коронавирусът по света: Pfizer добави 10 млн. дози за ЕС

Коронавирусът по света: Pfizer добави 10 млн. дози за ЕС

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Очаква се случаите на COVID-19 в Унгария да нараснат още през следващите седмици, заяви главният здравен инспектор Сесилия Мюлер във вторник, докато лекарите предупреждават, че местната здравна система навлиза в най-критичния си период от половин век. Унгарската лекарска камара заяви, че пандемичната ситуация е "критична" и системата на здравеопазване всек имомент може да изчерпи своя капацитет. Към вторник Унгария е съобщила а 529 122 заразени и 17 226 смъртни случая от COVID-19.


Повече от 1000 души са на изкуствено дишане в натоварените интензивни отделения. Мюлер каза на онлайн брифинг, че някои болници трябва да включат допълнителни отделения в лечението на пациенти с COVID-19 поради поредния скок на нови случаи. "Всички наши епидемиологични данни се развиват неблагоприятно", каза Мюлер. По-рано този месец около 4000 медицински работници напуснаха системата на общественото здравеопазване заради реформи, започнати от правителството на премиера Виктор Орбан и влошили по време на третата вълна на пандемията още повече дългогодишния недостиг на медицински персонал.

Pfizer добави 10 милиона дози за ЕС

Европейската комисия заяви за първи път във вторник, че очаква да получи около 200 милиона дози от ваксината Pfizer/BioNTech COVID-19 през второто тримесечие. Очакваните доставки на Pfizer за периода април-юни ще включват 10 млн. дози, първоначално предвидени за третото и четвъртото тримесечие на тази година, каза Комисията. За България това означава възможност за допълнителни 155 хил. дози, ако правителството се възползва максимално от совята квота. Pfizer потвърди изявлението на ЕС относно предлагането на ваксината през второто тримесечие. Съобщението не променя общата прогноза на ЕС за доставки на 300 милиона дози през второто тримесечие от всички производители на лекарства, с които блокът е подписал договори.


"Това е много добра новина. Тя дава възможност на държавите-членки да маневрират и евентуално да запълнят пропуските в доставките", каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. Говорител на Комисията заяви на пресконференция, че съобщението в този момент няма да доведе до преразглеждане на общите прогнози за доставките на ЕС за второто тримесечие, въпреки че общите обявени и очаквани доставки вече са по-високи.


ЕС очаква да получи 55 милиона дози ваксини от Johnson & Johnson и 35 милиона от Moderna през второто тримесечие, съгласно график за доставка, публикуван от италианското правителство и вътрешен документ за прогнозите за доставки от германското министерство на здравеопазването. Миналата седмица AstraZeneca обяви, че цели да достави 70 милиона дози на 27-членния блок през второто тримесечие, значително под първоначалното си договорно задължение от 180 милиона.

Над 900 хил. смъртни случая в Европа са причинени от COVID-19

Над 900 хил. смъртни случая, причинени от COVID-19, са регистрирани в Европа от началото на пандемията през декември 2019 г. Това сочат изчисления на "Франс прес" към днешна дата въз основа на данни на здравните власти.


Общо 52-те страни и територии от региона (включително Русия и Турция) са съобщили до момента за 900 185 починали (от обявените 40 083 433 заразени) - повече, отколкото в Латинска Америка и Карибския регион (721 581 починали от 22 872 052 заразени), в САЩ и Канада (558 110 от 30 406 496) или в Азия (263 250 от 16 692 971).


Най-силно засегнатите страни в Европа са Великобритания с над 125 хил. смъртни случая, Италия с над 102 хил., Русия с повече от 92 000, Франция с над 90 хил. и Германия с над 73 000. На тези пет държави се падат повече от половината смъртни случаи в Европа.


Миналата седмица в региона бяха регистрирани средно 3000 починали от вируса дневно - с 2,3 на сто по-малко от предходната седмица. Вече от месец Европа е под равнището от 4000 смъртни случая на ден, което бе надхвърлила през ноември.


Коронавирусът по света: Pfizer добави 10 млн. дози за ЕС

© Associated Press

Русия дари на Виетнам хиляда дози от ваксината си срещу COVID "Спутник V", предаде ДПА, като се позова на виетнамски медии. Това е първият случай на доставка на руската ваксина в страна от Югоизточна Азия.
Дарените дози бяха донесени от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, който пристигна днес на официално двудневно посещение в Ханой. Дарението е направено по предложение на руския президент Владимир Путин.


Виетнамското здравно министерство одобри на 26 февруари спешната употреба на руската ваксина.
През август миналата година Виетнам поиска да му бъдат доставени между 50 и 150 милиона дози от руската ваксина, но още не е ясно колко дози има намерение да купи.


Южноазиатската страна заяви, че очаква да получи поне 60 милиона дози от ваксината срещу COVID тази година, като 30 милиона ще бъдат доставени по линия на инициативата на Световната здравна организация КОВАКС за справедливо разпределение на ваксините.


Виетнам получи първите си ваксини срещу COVID в края на миналия месец - 117 600 дози от препарата на "Астра Зенека".


Ваксинационната кампания срещу коронавируса във Виетнам започна този месец, като приоритет бе даден на здравните работници и гражданите от по-уязвимите групи. Досега във Виетнам са регистрирани 2557 случая на заразяване с коронавирус и 35 смъртни случая от вируса.

Сърбия затваря всичко до понеделник

Сърбия затваря всички обекти без хранителни магазини, аптеки и бензиностанции от сряда до следващия понеделник. Това съобщи премиерът Ана Бърнабич след заседание на кризисния щаб за борба с коронавируса.


Решението означава, че властта в Сърбия се е съобразила с препоръката на експертите в щаба. Белград се съпротивляваше срещу мярката въпреки рязкото увеличаване на броя на заразените и предупреждението, че здравната система е пред срив.


"От довечера всичко затваря, а от понеделник ще видим. Ще работи всичко онова, което е необходимо за що-годе нормален живот," каза Бърнабич. По думите ѝ компромисът с експертите е мерките да са само пет дни, макар тяхната препорка да е за 14. "Дали ще се продължат от следващия понеделник или не, зависи от всички нас. Призовавам за максимална дисциплина."


Коронавирусът по света: Pfizer добави 10 млн. дози за ЕС

© Associated Press


Най-строги мерки в Осло

Норвежката столица Осло ще затвори всички прогимназии и гимназии и ще ограничи посетителите в частните домове до двама души до началото на април като мярка срещу разпространението на коронавируса, заявиха днес градските власти, цитирани от "Ройтерс", и БТА.


"Няма съмнение, че сега сме в трета вълна", каза ръководителят на градската управа Раймонд Йохансен, като добави, че репродуктивното число на вируса се е повишило до 1.5 в Осло. "Тези мерки се добавят към всички вече действащи, а взети заедно, те ще бъдат най-агресивните мерки, въвеждани в Осло от началото на пандемията", заяви той на пресконференция. Детските градини и началните училища остават отворени, но районите в столицата с най-високо ниво на заразявания ще преминат на виртуално обучение за по-големите деца от началните училища. Според властите повечето нови заразявания са сред децата.


В столичния регион, където доминира откритият най-напред във Великобритания вариант на коронавируса, местните власти затвориха магазините, които не са от първостепенно значение, както и училищата, а също така ограничиха ресторантите да предлагат храна за вкъщи. При първата карантина, наложена през март миналата година, бяха затворени училищата и яслите, както и много услуги като фризьорските салони, но магазините и ресторантите останаха отворени.


По данни на Норвежкия институт за обществено здраве до вчера в Норвегия почти 448 000 души от 5.4-милионното население на страната са получили първа доза ваксина, а над 256 хил. са получили втора доза.
Норвегия запазва едно от най-ниските нива на заразяване с вируса в Европа, но в момента преживява трета вълна на пандемията. Правителството каза миналата седмица, че може да бъдат наложени по-строги национални мерки, ако местните власти не успеят да ограничат разпространението на заразата.

Китай съобщи за 13 нови случая на COVID-19 за последното денонощие, спрямо 5 в неделя, предаде "Ройтерс", като се позовава на здравните власти.


Всички нови случаи са привнесени от чужбина. Броят на безсимптомните случаи, които Китай не класифицира като потвърдени, са намалели до седем, от девет предния ден. Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в континентален Китай достигна 90 062 от началото на пандемията, докато този на починалите остава непроменен - 4632.

"Южноафриканският" вариант е и в Русия

Русия е открила два случая на "южноафриканския" вариант на COVID-19, съобщи регулаторът "Роспотребнадзор".


В страната с над 4 млн. потвърдени случая и над 90 хил. починали (или двойно повече, ако се вярва на руската статистика) са регистрирани и 28 случая на "британския" вариант.


Рискът от вариантите, считани за по-заразни (а "южноафриканския" и за по-устойчив на някои ваксини), е дори по-голям в Русия, отколкото в много държави в Европейския съюз, тъй като в страната има места, до които изобщо не достигат дози.

В Сърбия експертите в щаба искат пълно затваряне

Няма място за компромис - трябват строги мерки за овладяване на кризата с коронавируса, която само се задълбочава. Това каза епидемиологът Предраг Кон от сръбския щаб за борба с коронавируса преди заседание, на което трябва да се говори за затягане на мерките.


Властите се въздържат от пълно затваряне, за да омекотят икономическия удар в момент, когато новите заболели дни наред надхвърлят 4000 души. Медицинската част от щаба обаче смята, че трябва да продължат да работят само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите и това трябва да продължи поне 14 дни, за да се прекъсне веригата на заразяванията, докато натискът над болниците расте.

Въпреки че Турция регистрира днес 15 503 нови заразявания с коронавирус - най-високото дневно увеличение тази година, президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че засега няма да бъдат налагани нови ограничения заради пандемията, предаде ,Ройтерс", цитирана от БТА.


Ердоган призна, че случаите са се увеличили през последните две седмици, след като на 1 март бяха смекчени ограниченията в много райони, когато дневните заразявания бяха под 10 хил. Той каза, че въпреки увеличението на случаите в някои райони нивото на пациентите, приети в болници и интензивни отделения, както и на интубираните, не е нараснало.


"На днешното заседание решихме да продължим сегашната практика в нашите градове и внимателно да следим развитието на ситуацията", заяви президентът след правителствено заседание. По данни на здравното министерство досега в Турция са регистрирани 2 894 893 заразявания с коронавирус и 29 552 смъртни случая, от които 63 през последното денонощие. В 83-милионната страна 7,83 милиона души са получили първа доза, а почти 3,57 милиона са получили втора доза от ваксината на китайската компания "Синовак".

Бразилия, където COVID-19 погуби над 279 хил. души, поръча 100 млн. дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и 38 милиона дози от ваксината на "Янсен" - европейския представител на американската компания "Джонсън и Джонсън", обяви вчера здравният министър Едуардо Пазуело, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. На пресконференция министърът уточни, че здравното министерство е поръчало 562 милиона дози за тази година.


Ваксинационната кампания в Бразилия, с население от 208 милиона жители, започна в средата на януари само с препарата на "Астра/Зенека" и "Коронавак" на китайската лаборатория "Синовак" и продължава с бавни темпове поради липса на ваксини, отбелязва агенцията.


Според оповестения от здравното министерство график само 13.5 милиона дози от препарата на "Пфайзер" се очаква да бъдат получени преди края на първото полугодие. Бразилия води преговори и за доставката на 13 милиона дози ваксини с американската лаборатория "Модерна".


През последното денонощие в Бразилия бяха регистрирани нови 36 239 случая на коронавирус, до общо 11 519 609. Починали са 1015 души, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 279 286, съобщи здравното министерство, цитирано от "Ройтерс".

СЗО и регулаторът на ЕС обсъждат днес ваксината на "Астра Зенека"

Световната здравна организация (СЗО) настоя, че държавите трябва да продължат да ползват ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет. Инциденти и смъртни случаи с ваксинирани в Европа подтикнаха повечето държави в Европейския съюз да спрат временно употребата на ваксината.
За по-малко от 24 часа това решение взеха Германия, Франция, Италия и Испания, най-големите държави в ЕС; последваха Португалия, Словения, Латвия и Кипър. Направи го и най-многолюдната мюсюлманска държава Индонезия. Други като Канада, Австралия и Мароко защитиха използването ѝ. След като спря да я използва миналата седмица, Тайланд поднови поставянето ѝ.

Часове преди днешна извънредна среща на СЗО главният ѝ учен Сумия Сваминатан заяви, че "засега не е открита връзка между тези събития и ваксината". "Не искаме хората да изпадат в паника и засега бихме препоръчали държавите да продължат да ваксинират" с този продукт.


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) също ще проведе специална среща днес, която държавите в ЕС очакват като част от оценката за риска от ваксината. Според ЕМА е по-добре да продължи имунизирането с "Астра Зенека", отколкото да не продължи, тъй като ползите от нея са по-големи от рисковете от странични ефекти.


Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус

© Associated Press

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус

Ден в памет на първата жертва

Чешката католическа църква призова по обед на 22 март камбаните в цялата страна да бият в памет на първата жертва в Чехия на коронавирусната пандемия преди година, предаде ДПА. Гражданска инициатива също призовава за минута мълчание, за да бъде показано, че хората не са безразлични към съдбата на другите, "без никакви политически мотиви", се посочва в нейния призив.


Чехия е тежко засегната от коронавируса. От началото на пандемията там има над 1.4 млн. потвърдени случая на заразяване и 23 379 починали. Засега правителството със сигурност не може да очаква каквото и да било облекчаване на сегашните противоепидемични мерки. Всички училища и повечето магазини са затворени.


За седем дни заразените с коронавирус са над 720 на 100 хил. души население, много повече в сравнение с други европейски страни. В Германия например този показател е 82.9. Премиерът Андрей Бабиш очаква скоро ваксинацията в Чехия да се ускори.


От април нататък може да бъдат ваксинирани по 100 хил. души на ден, каза той в седмичното си видеообръщение в социалните мрежи. Бабиш освен това повтори наскоро отправените от австрийския канцлер Себастиан Курц критики за разпределението на ваксините в Европейския съюз. Премиерът заяви, че количествата трябва да бъдат разпределяни "равномерно и справедливо".

Премиерката на Естония Кая Калас е с положителен резултат от теста за новия коронавирус, предаде "Ройтерс". Калас каза, че се чувства добре въпреки леката температура и продължава да работи дистанционно.


"Призовавам всички хора да вземат предпазни мерки, да носят маски на закрито, да намалят контактите с други хора, да работят дистанционно, ако това е възможно, и да си стоят у дома колкото се може повече, защото вирусът се разпространява из Естония", заяви Калас.


Миналата седмица правителството забрани събирането на групи от повече от двама души, затвори търговските обекти от несъществено значение и разпореди на ресторантите да не продават храна за вкъщи.


Естония е втора в Европа след Чехия по брой на случаите на зараза на глава от населението. Случаите на зараза нараснаха над два пъти в страната през февруари. Естония бе възприела по-неограничаващ подход в борбата с коронавируса, като училища, киносалони, ресторанти, магазини оставаха отворени при известни ограничения.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  "(СЗО) настоя, че държавите трябва да продължат да ползват ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет"...
  БЕЗ ДУМИ!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 2. 2 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#1] от "Синдбад-мореход":

  Айде да видим кои форумци ще се подпишат под тоя призив сега!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  СЗО по-добре да си траят и да се заврат в миша дупка. Толкова гафове покрай короната направиха, че едва ли може да им се вярва в обозримо бъдеще.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Любопитно

  "Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) също ще проведе специална среща днес, която държавите в ЕС очакват като част от оценката за риска от ваксината."

  Какво има да решават освен да отхвърлят политическото решение срещу АстраЗенека.
  Малко статистика която всеки може да намери за себе си от стотици източници:
  При 5 милиона ваксинирани в Европа с АстраЗенека има 30 случая за тромбози (недоказани)
  Нормалните показатели за света са, че 300 на всеки 10000 (десет хиляди) получават тромбози всеки ден.
  Може би си спомняте времето при което Ви се казваше, че трябва да се разхождате в самолета ако летите повече от 3 часа ЗА ДА НЕ ВИ СЕ ПОЛУЧАТ тромбози?

  Това е просто война за пазари в които ЕС помага на "нейната" ваксина.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Весело

  До коментар [#1] от "Синдбад-мореход":Айде да видим кои форумци ще се подпишат под тоя призив сега!
  —цитат от коментар 2 на Синдбад-мореход


  Ти нали си първи, това е важното 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1631 Весело

  "СЗО настоя". Хаха! Тия клоуни изобщо не са в позиция да настояват за каквото и да е и най-добре да млъкнат и да се саморазпуснат. В момента това е най-безполезната и напълно компроментирана организация.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 8. 8 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Весело

  И понеже няма "наши", няма "ваши" за мене, искам информация, от коя ваксина колко броя са зая вени в България? Имало ли е лобиране в полза на оксфордката казанджийница? Истина ли е, че на тази Ева роднини са тясно свързани с представителите на АЗ за Бг? Предприема ли Бг в момента стъпки за сключване на собствен договор с някой от сериозните производители на ваксина?
  —цитат от коментар 6 на Синдбад-мореход


  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Като получиш отговорите да не забравиш да ги споделиш с форума

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  [quote#8:"padrino"][/quote]

  Що не си гледаш велика Британия ами само се вреш по туземския форум? Английските форуми толкова ли не струват, че само тук киснеш? Или там си бай никой? Хайде няма нужда постоянно да хвалиш бъркоча на АЗ и да плюеш по ЕС. Онзи ЕС, дето ви дръпна килимчето и износа на велика Британия към него се срина със скромните 40%? Я по-добре си гледайте държавата и си се боцкайте с майделката. Че скоро може и да не сте велики, току-виж Шотландия и Ирландия си заминали...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  До коментар [#4] от "padrino":

  Във Великобритания всички наред ли са ваксинирани с Астра Зенека, без значение от възраст и здравословно състояние или тия над 65 години и със здравословни проблеми са ги прескачали? Защото ако е второто статистиката няма да ти е достоверна? Отделно предполагам при еднакъв брой ваксинирани със РНК ваксина и с Астра Зенека нещо случаите на тромбози са само при втората ваксина. Ако беше нещо нормално трябваше случаите да са равномерно разпределени между всички ваксини.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "СЗО и регулаторът на ЕС обсъждат днес ваксината на "Астра Зенека""

  А аз искам да обсъдим ваксината на Модерна.
  Защо я има само в София?
  Кои се ваксинират с нея?

 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Да, ясно, че сте понаучили някакво рационално аргументиране, браво. Да, post hoc ergo propter hoc е неформална грешка при аргументиране. Но в реалния живот може да не е грешка, а да е улика и да отведе до по-ясни свидетелства, че нещо се случва.

  В случая има информация, че това не е просто инцидентна тромбоза, а рядък и екзотичен вид събитие, забелязано от лекарите. Нещо не тривиално, което може да се отпише с лека ръка.

  "Analysing the new data status, the experts of the Paul-Ehrlich-Institut now see a striking accumulation of a special form of very rare cerebral vein thrombosis (sinus vein thrombosis) in connection with a deficiency of blood platelets (thrombocytopenia) and bleeding in temporal proximity to vaccinations with the COVID-19 vaccine AstraZeneca."

  https://www.pei.de/EN/newsroom/hp-news/2021/210315-pei-informs-temporary-suspension-vaccination-astra-zeneca.html?fbclid=IwAR2r25LSWhZNZM7iwy5ZHaU-8PLz6LhOP8FMFN4mCpIhK1yzPcbLIORo3Bc

  Тоест като се натрупа такъв брой съвпадения, вече е некоректно да отпишеш ситуацията на базата на сравнително повърхностен похват за дебатиране. Оттук почва вече сериозно ровене, събиране на нова информация и търсене къде точно "малкото камъче обърна голямата кола".

 14. 14 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Весело

  До коментар [#4] от "padrino":Във Великобритания всички наред ли са ваксинирани с Астра Зенека, без значение от възраст и здравословно състояние или тия над 65 години и със здравословни проблеми са ги прескачали? Защото ако е второто статистиката няма да ти е достоверна? Отделно предполагам при еднакъв брой ваксинирани със РНК ваксина и с Астра Зенека нещо случаите на тромбози са само при втората ваксина. Ако беше нещо нормално трябваше случаите да са равномерно разпределени между всички ваксини.
  —цитат от коментар 10 на У Чен


  Няма ограничения във Великобритания за мъката на такива като теб и rumen_s който винаги бърза да се изходи под всяко мое мнение без никакви достоверни факти.
  Понякога Дефендъра ми липсва в този форум, той поне беше забавен а не само глупав.😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 805 Любопитно

  "Коронавирусът по света: СЗО и регулаторът на ЕС обсъждат днес ваксината на "Астра Зенека"..."

  За Бай Ганьо това няма никакво значение: той вече е решил, че учените го лъжат и трябва да следва европейските фармакологични лобита.

 16. 16 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Любопитно

  До коментар [#13] от "lil_alex":

  По същия начин по който всички тук пишат, че не вярват на Британски публикации същото може да се напише и за публикацията на този Немски институт нали? Аргумента е същият.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Понякога Дефендъра ми липсва в този форум, той поне беше забавен а не само глупав
  —цитат от коментар 14 на padrino

  Ами пробвай и ти да станеш поне малко забавен като него! Другото няма как да компенсираш...

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Тия го играят като световно здравно министерство !! :) Глобални "либерални троцкисти" !! :)) Ще се хвърлят на амбразурата за парите на глобалните медицински компании - естествено от САЩ и Англия ! Те са ясни ....., но "второто глобално нещо ...ЕС", приема становища на първото, които не почиват на нищо научно , а на средновековни ритуални думи . В България, битката е кой ще достави маска ,ваксина ,препарат ..., останалото е пропаганда. В"глобалната държава" винаги нещо засича. Появяват се лидери ........., о ужас искат да се грижат за собствения народ, а не да изпълняват спуснатите задачи ..

 19. 19 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Ето едно видео за ваксините. И забележете, че се говори само за РНК ваксините. Как нищо не се знае за тяхното въздействие.
  https://www.youtube.com/watch?v=PiIFsNxPCOQ

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  Колко точно не вярват? Лекари в клинична практика са видели нещо, което ги е изплашило.

  Замитаме ли го под килима, или отбелязваме, че ваксината може да работи, но също така вече представлява "дилема за тролея" - колко хора жертваме, като отклоним тролея, за да не жертваме още повече хора.

 21. 21 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Евала! Шапка им свалям на режисьорите! Пандемията на страха работи страхотно. Сега на прицел е АЗ, след това ще е някоя от другите ваксини. Нарича се Ноцебо ефект, който е по-интелигентен ще намери, какво означава. Унищожиха добоничната помощ и превенцията, останаха само болниците. И сега започва истинския план за унищожение. Но сме все още само в началото. Финансовото цунами дебне зад ъгъла и то ще помете света по-добре от най-истинската война. След него всички ще са затънали в дългове и ще имат да връщат на банките. Банките не си искат гпарите, те искат властта. И всичко е покрито от воала на добрите намерения - ще ви избием, за да ви спасим. И така трябва да е.
  Ако си мислите, че това скоро ще свърши или ще позволят някакви си ваксинки да спрат този план, жестото се лъжете!

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  [quote#14:"padrino"][/quote]

  Намерил се кой смешко да говори за "факти". Смешко, великата ти АЗ е спряна масово из ЕС. Смешко, великата ти АЗ не е одобрена за употреба и в САЩ. Това са фактите. Твоето е обикновена глупост.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1510 Весело

  "В страната с над 4 млн. потвърдени случая и над 90 хил. починали (или двойно повече, ако се вярва на руската статистика) ".

  Тоест, руската статистика дава двойно повече.
  Повярвахме!
  ПС Вчера ставаше дума за "грамотност на медиите".

 24. 24 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Реално повечето въпроси са към РНК ваксините на Пфайзер и Модерна, защото там технологията никога не е била използвана върху хора. Не че и при Астра Зенека няма въпроси.
  Реално няма ваксина, която да е минала фаза 3 на изпитанията. Т. е. сега се ваксинира с нещо, което не е изпитано до край.
  Същност на фаза 3.
  Все пак, за да се разбере дали ваксината има безспорен положителен ефект, тя трябва да се изпита срещу истинския вирус, в реални условия и върху голяма представителна извадка, включително хора със съпътстващи заболявания.
  Фаза 3 е най-продължителната и сложна фаза, преди евентуално разрешение за използване от съответните власти. В момента има 12 ваксини срещу COVID-19, които се намират на същия етап от клиничните изпитвания.
  По време на трета фаза се тестват десетки хиляди доброволци, като изследователите ги разделят на две групи – едната получава истинската ваксина, а другата – плацебо. Дори самото набиране на кандидати за участие може да отнеме много време.
  Фармацевтичната компания „Moderna“ включи над 30 000 души в трета фаза. „Pfizer“ и „BioNTech“ – повече от 43 000. Екипът на Оксфордския университет и „AstraZeneca“ проведе своите тестове върху 11 000 доброволци. Учените дават на всеки участник нужната доза ваксина или плацебо (и трите компании са разпределили приема в две дози, с интервал от няколко седмици между приемите). След това хората се връщат към нормалния си начин на живот, но изследователските екипи следят стриктно здравословното им състояние и дали някой от тях проявява симптоми на COVID-19. Случаите на разболели се участници се наричат „събития“ и трябва да бъдат лабораторно доказани.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 25. 25 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 805 Любопитно

  До коментар [#10] от "У Чен":

  Случаите с тромбоза в Европа след ваксинации с АстраЗенека довчера бяха 40 при направени над 17 МИЛИОНА ваксинации - т.е. 1:425000 (при това без да е научно доказано, че тези случаи са предизвикани изрично от ваксината.)

  В доста страни по света значително по-голяма е вероятността да те сгази хипопотам ;)

 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#22] от "rumen_s":

  спряна е временно. ако след пет дена обявят , че възстановяват ваксването с АЗ , ше си прережеш ли вените по дължина ?

 27. 27 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Като сме бедни това е положението... по-добре 4 000 000 ваксини по 1 евро, отколкото Пфайзер по 20 евро, който трябва да съхраняваш при -70 градуса.... и не знаеш докато ти го докарат кой и как го е съхранявал...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 28. 28 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Ето какво казват британските данни: 227 смъртни случая след Pfizer, 275 след AstraZeneca
  Според анализа на ваксините на AstraZeneca от властите в Обединеното кралство , където разработената от Оксфордския университет ваксина е била дадена на милиони хора, 275 смъртни случая и 54 180 съобщения за странични ефекти са били докладвани за общ брой нежелани реакции към лекарството, равен на 201 622. Анализът събира спонтанните доклади на лекарите, събрани от 4 януари до 28 февруари 2021 г.
  Числа, които се различават малко от тези, свързани със сходния анализ, извършен върху ваксината Pfizer-BioNTech с данни, събрани между 9 декември 2020 г. и 28 февруари 2021 г. във Великобритания. Говори се за общо 94 809 нежелани реакции, събрани в 33 207 доклада с брой смъртни случаи, равен на 227 .
  ======================================
  Все пак трябва по-задълбочено проучване за кои групи не е подходяща дадена ваксина.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 29. 29 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 27 Неутрално

  В чужди медии преди някъде около седмица се заговори за "войните на ваксините", защото всяка компания ще иска да изкара своята ваксина най-добра. От друга страна страните водят война помежду си за повече ваксини.
  За това, че ваксините не са минали фаза 3 на изследвания се говори, но между другото.
  Просто някой е решил, че вместо да се чака, и да се излседва влиянието на васкините върху доброволците поне 2 г., то направо цял свят ще стане полигон на експеримент и всички ваксинирали се хора ще бъдат като доброволци върху които се изпитва нова ваксина.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 30. 30 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#22] от "rumen_s":спряна е временно. ако след пет дена обявят , че възстановяват ваксването с АЗ , ше си прережеш ли вените по дължина ?
  —цитат от коментар 26 на pavur


  Дали ще възстановят ваксинирането или не тепърва ще видим, по-вероятно е да се възстанови. Единственото, което към момента може да се твърди със сигурност е, че това е единствената разрешена ваксина при която се появява сериозен потенциален проблем. Като едното нищо проблема ще се разреши като допълнят страничните ефекти в листовките, а след това който изтегли късата клечка, изтегли. Така или иначе без ползването на АЗ ваксинирането из целия ЕС доста ще се забави, а това едва ли ще се разреши по политически причини.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  "(СЗО) настоя, че държавите трябва да продължат да ползват ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет"...БЕЗ ДУМИ!
  —цитат от коментар 1 на Синдбад-мореход


  Вредата е по-малка от ползата! При това, недоказана!
  Синът вдигна до 37:7.
  На другия ден 36:6!
  Да не се ли ваксинира?

 32. 32 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#30] от "rumen_s":

  проблема е, че ваксата на фазер е кът - те сами си го признаха .
  дж и дж също обявиха , че няма да могат да изпълнят договорените доставки в срок, заради проблеми с производството .
  остава и въпроса с корупцията на тия фирми и доверието в изследванията им и препаратите - безбройни съдебни дела през годините за картел , подправени статистики , подкупи , прикрити странични ефекти на илачи ...

 33. 33 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#30] от "rumen_s":проблема е, че ваксата на фазер е кът - те сами си го признаха .дж и дж също обявиха , че няма да могат да изпълнят договорените доставки в срок, заради проблеми с производството .остава и въпроса с корупцията на тия фирми и доверието в изследванията им и препаратите - безбройни съдебни дела през годините за картел , подправени статистики , подкупи , прикрити странични ефекти на илачи ...
  —цитат от коментар 32 на pavur


  В случая потенциални проблеми с АЗ се рапортуват от 3-ти, незаинтересовани страни. Не мисля, че щеше да бъде по-различно ако същото се случваше с Пфайзер или Модерна. Но не очаквам нито Великобритания, нито САЩ да си признаят и раздухат случаите ако има проблеми с АЗ или Пфайзер и Модерна съответно.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 34. 34 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alexander97":

  комшиите ми се тръшнаха три дни с треска и болки в кокалите след първата игла с АЗ .
  после бяха ОК и сега са. под 55 години са .

 35. 35 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#25] от "Kosta Delev":

  Тук е редът да се сведе знанието, че "научно доказателство" няма. Има свидетелства с различно качество. В началото може да не личи, ама в един момент се натрупват прекалено много свидетелства и се оказва, че ситуацията всъщност е друга.

 36. 36 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Тоя макак кога ще го съдят за укриване на факти в Китай миналата година, два месеца кри истината , за да даде безценно време на китайската компартия да заличава следи

 37. 37 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Любопитно

  До коментар [#22] от "rumen_s":спряна е временно. ако след пет дена обявят , че възстановяват ваксването с АЗ , ше си прережеш ли вените по дължина ?
  —цитат от коментар 26 на pavur


  Не очаквай отговор от някой който не може да мисли самостоятелно. Той ще изчака за да му кажат какво да мисли и прави.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alexander97":комшиите ми се тръшнаха три дни с треска и болки в кокалите след първата игла с АЗ .после бяха ОК и сега са. под 55 години са .
  —цитат от коментар 34 на pavur


  Синът няма треска, нямаше болки в "кокалите". и сега продължава да е под 24 😁.

 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#37] от "padrino":

  има активно , медийно-пропагандно мероприятие срещу Англия и АЗ напоследък.
  подозирам , че и смехорийте с меган и хари са част от това .
  забелязвам , че като говорят за ваксата на фазер и другите , пропускат да споменат за съдебното миналло на компаниите .
  виж, ако беше за астрата или синевак или спутника , около новината гравитират маса пикантерии около диктаторството на путя и тавариш си .

 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#36] от "Nik Nikolov":

  как се заличават следи от вирус?
  още през януари 2020 там имаше делегация от лекари и епидемолози .
  и през март .
  има маса статистики за циркулацията на различни коронавируси и ОРЗ всяка година - например между 2014 и 2017 в щатите .
  ако смятамме ''заболяемост'' , а не просто положителни писиари , които са пълен афиф , стигаме до 2 % от населението например у нас сега, даже ако раздуем числата .

 41. 41 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Кои са страните с масови ваксинации в момента - ЮК, Русия и Израел.

  Там случаите в последните месеци намаляха тройно. В ЕС се вдигнаха двойно. Тъпите брюкселски зелки не могат да решат никой въпрос като хората.

 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#33] от "rumen_s":

  има си хас.
  фармата от 2018-та насам е вдигнала харчовете за лобизъм почти с 30 % (разбирай узаконена корупция ) както и неузаконена .
  да разглеждаш регулаторите по илачите като принципни идеалисти-безсребърници-филантропи , е меко казано тъпо.

 43. 43 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Нормалните показатели за света са, че 300 на всеки 10000 (десет хиляди) получават тромбози всеки ден.
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Според германските здравни власти не става въпрос за какви да е тромбози, а за изключително специфични случаи, придружени с тромбоцитопения. Не знам дали има "нормални" показатели за това нещо.

 44. 44 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alexander97":комшиите ми се тръшнаха три дни с треска и болки в кокалите след първата игла с АЗ .после бяха ОК и сега са. под 55 години са .
  —цитат от коментар 34 на pavur


  Не зная как е след АЗ, мога да кажа как е без АЗ. На мои познати свекървата и свекъра са съответно на 70 и 78 г., той е с хронични заболявания(в листата на опасните за вируса!), а тя има сърдечни и други по-дребни проблеми. За Нова годинарешиха да се съберат семейно въпреки притесненията. Оказа се после, че единия от младите присъствали там е положителен. Те се притеснили много, тя паднала и си ударила главата на стълбите вкъщи, взеха я в болница, там откриха че е "положителна", мъжа и се притеснил и вдигнал кръвно и т'н. и той в болница. Изкараха там седмица. Главата и е ок, също и неговото кръвно. Пуснали ги вкъщи карантинирани. 3 седмици, тя още давала положителен тест, за него не зная какъв му е теста. Та така изкарали настинката- единия с пукната глава, другия с вдигнато кръвно! И добре, че ги тествали, че иначе нямаше да знаем че са "болни"! И добре, че не почина някой от тях при тия инциденти, предизвикани от паниката покрай вируса, че щяха да се водят починал от вируса....

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Любопитно

  Ако някой получи инфаркт, излизайки от клозета, това означава ли, че акането причинява инфаркт?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  До коментар [#14] от "padrino":

  Брей, много си докачлив на тема Астра Зенека, да не работиш за тях? То човек да не посмее да пита нещо и веднага ще му скочиш, че изкривявал фактите! Какви факти изкривявам като само задавам въпроси само не ми стана ясно?

 47. 47 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  До коментар [#10] от "У Чен":Случаите с тромбоза в Европа след ваксинации с АстраЗенека довчера бяха 40 при направени над 17 МИЛИОНА ваксинации - т.е. 1:425000 (при това без да е научно доказано, че тези случаи са предизвикани изрично от ваксината.)В доста страни по света значително по-голяма е вероятността да те сгази хипопотам ;)
  —цитат от коментар 25 на Kosta Delev


  А случаите на тромбоза след ваксинация с иРНК ваксина колко са, при същия брой поставени ваксини?

 48. 48 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":Брей, много си докачлив на тема Астра Зенека, да не работиш за тях? То човек да не посмее да пита нещо и веднага ще му скочиш, че изкривявал фактите! Какви факти изкривявам като само задавам въпроси само не ми стана ясно?
  —цитат от коментар 46 на У Чен


  Да се радваме, че не са на власт вече, защото иначе отивахме в "лагерите"!
  Питал бил!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 49. 49 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 805 Весело

  Бих перефразирал ситуацията така:

  "Днес ЕС ще решава докато виси над пропастта дали да поеме ръката на АстраЗенека, или да реши да откаже като избегне опасността от влагата по дланта, която може да предизвика фатално хлъзгане (в едно на половин милион случаи)..."

 50. 50 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#44] от "Синдбад-мореход":

  не много пресен случай с един приятел. варна. миналата година май месец.
  сестра му, бъбречна криза. май в окръжна.
  отвели я за изследвания . нашият чакал, чакал , питал къде е въпросния пациент - оказало се , че я замъкнали в ковид отделението в Света Ана .
  нашия е много серт и кибритлия , вдига зверски скандал , заплашва да нахлуе в отделението да я прибере .
  охрана, разправии ...
  зорлем ше те пишат пациент в ковид отделение.
  на комшията жена му е докторица - препоръча ако нямаме спешна нужда от лекар , да не припарваме до болница поне до края на тая пролет, щото като нищо ше те изкарат ковиден и зорлем ше те набутат в ковид-отделението.

 51. 51 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Бих перефразирал ситуацията така: "Днес ЕС ще решава докато виси над пропастта дали да поеме ръката на АстраЗенека, или да реши да откаже като избегне опасността от влагата по дланта, която може да предизвика фатално хлъзгане (в едно на половин милион случаи)..."
  —цитат от коментар 49 на Kosta Delev


  Интересен казус- значи Индия е дала на кралството 10млн. ваксини вчера, сега въпроса е дали и ЕС да се възползва от щедростта на Индия?

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 52. 52 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Сомалийският етиопец не осъна ли, че изобщо не се справя на поста и е крайно време да си подаде отставката, за да не пречи ан борбата с епидемията!?

 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#51] от "Синдбад-мореход":

  ритането по кокалчетата между фарма фирмите е доста показателно за това , докъде стигна тоя свят от алчност .
  при все прехвалената и напредничава наука и медицина , ойропа падна на колене пред едно ОРЗ и след първия локдаун се задъха икономически .

 54. 54 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Това не е война на пазари, защото войната вече е спечелена. АЗ е ваксина, която е ценна в момента, тя е нужна да се угаси пожара, но тя е такъв вид ваксина, която не може да е фаворит в индустриално развитите държави в бъдеще. Причината е че този вид ваксина изисква повече време за да се нагоди за нови варианти. Така че в момента война няма.
  Аз те поздравявам, че си се ваксинирал вече с нея, тя е отлична за теб (не влагам никакава ирония), но се съмнявам че е добра за мен. Причината - ако догодина при вас се появят нови варианти за които тази ваксина не е ефикасна ще те ваксинират с друга, ефикасна ваксина. А на мен тук вероятно ще ми кажат да си чакам ваксина от АЗ, защото кръстосано ваксиниране "не се прави никъде по света", както каза здравния ни чиниовник, което разбира се не е вярно. Ти имаш късмета че тези които определят с каква ваксина да те ваксинират имат акъл и затова няма лошо че нямаш избор за ваксина, докато аз съм овца от "стадото на слепите овчари".
  Но що се отнася до ваксината на АЗ, тя не е достатъчно добра, сравнена с другите ваксини. Като си се посветил да я хвалиш, хвали си я, но тя наистина е по-малко добра и това е очевидно.

 55. 55 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Защо Сърбия затваря? Нали са ваксинирали 30% от населението! Колко държави могат да се "похвалят" с такъв резултат?

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 56. 56 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#54] от "blagoj":

  Падре, бий му минуса! К'ви ги говори тоя?! Либерал...

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Любопитно

  Нещо не разбирам - сърбите са или поне бяха едни от шампионите по ваксиниране в Европа. И понеже са извън ЕС са гъвкави и могат да не се съобразяват и да купуват каквато си ваксина искат. По тази причина през седмица посрещаха самолети от Русия и Китай с ваксини и благодаряха на висок глас..
  Сега изведнъж затварят. Защо, след като са едни от шампионите по ваксиниране?
  А каке положението в Израел? - Там вече отвориха ли всичко?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#57] от "DDR":

  Ще отворят след месец-два. Тогава свършва сезона на респираторните инфекции. Ще го отчетат като огромен успех на ваксинацията. Следващата есен ще кажат, че тези ваксини не предпазват достатъчно срещу новите варианти и айде отначало.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "властта в Сърбия се е съобразила с препоръката на експертите в щаба. "
  Тука Боко нарежда и на щаба ,и на гражданите. Хич не му пука , какво ще стане до изборите, целта е да бъдат спечелени на всяка цена.

 60. 60 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо Сърбия затваря? Нали са ваксинирали 30% от населението! Колко държави могат да се "похвалят" с такъв резултат?
  —цитат от коментар 55 на Синдбад-мореход

  Защото 70% са неваксинирани, не е ли логично? Освен това, част от тия 30% може вече да са имали антитела, съответно реалният ефект от ваксинацията да е по-слаб.

 61. 61 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 698 Весело

  "Русия дари на Виетнам хиляда дози от ваксината си срещу COVID "Спутник V", предаде ДПА"
  Виетнам е с население почти 100 милона. Тази новина е все едно "България дари 20 дози от своята ваксина на Северна Македония". Дали такова събитие щеше да влезе в новините?

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  До коментар [#60] от "ywr53649513":

  Вече имам познати, които са изкарали Ковид и нямат антитела или имат съвсем малко

 63. 63 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Но не очаквам нито Великобритания, нито САЩ да си признаят и раздухат случаите ако има проблеми с АЗ или Пфайзер и Модерна съответно.
  —цитат от коментар 33 на rumen_s


  За Великобритания не мога да кажа, но съм сигурен, че в Щатите, при най-малкото съмнение за нещо нередно, ще скокнат няколкостотин адвоката да ровят и да съдят.

  Всичките световни мръсотии, като започнем от опитите на американски компании като Монсанто, Джонсън и Джонсън и прочие да замазват проблеми с тяхната химическа продукция, до далаверите на Фолксваген и Дойче Банк, рано или късно излизат на бял свят именно в Америка. Никъде другаде.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 64. 64 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Кои са страните с масови ваксинации в момента - ЮК, Русия и Израел.Там случаите в последните месеци намаляха тройно. В ЕС се вдигнаха двойно. Тъпите брюкселски зелки не могат да решат никой въпрос като хората.
  —цитат от коментар 41 на 3biri


  Най-много в момента ваксинират в САЩ.

  Правят се близо 3 милиона манипулации на ден.

  Поставени са 110 милиона дози. 21% от населението получило поне една доза, а 12% (42 милиона) са с две.

  https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/01/28/960901166/how-is-the-covid-19-vaccination-campaign-going-in-your-state

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 65. 65 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 708 Весело

  Защо Сърбия затваря? Нали са ваксинирали 30% от населението! Колко държави могат да се "похвалят" с такъв резултат?
  —цитат от коментар 55 на Синдбад-мореход


  Защото 'ваксинират" с китайски и съвеЦки дестилирани води.

  Били евтинджос, затова.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 66. 66 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Спутник се задава на хоризонта. Има вече подписани договори за производство в Италия, Испания, Франция и Германия (Based on reporting by AFP)

 67. 67 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#3] от "rumen_s":

  Ами там си седят обикновени чиновници и работата им е да подмятат топката в полето на врага. Той, както личи от дисфункциите на СЗО, е все още неизвестен...

  Малинчо
 68. 68 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#65] от "FourOhFive":

  Кьорфишек, в Русия заболелите са около 10 хил. за денонощие, като са ваксинирани едва около 3,5 милиона души. Номерът е преди всичко вав ваксината, но и важна тактиката - сиреч какви популации се ваксинират приоритетно! А иначе астри за погребение може да си купи всеки!!!

  Малинчо
 69. 69 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Евала! Шапка им свалям на режисьорите! Пандемията на страха работи страхотно. Сега на прицел е АЗ, след това ще е някоя от другите ваксини. Нарича се Ноцебо ефект, който е по-интелигентен ще намери, какво означава. Унищожиха добоничната помощ и превенцията, останаха само болниците. И сега започва истинския план за унищожение. Но сме все още само в началото. Финансовото цунами дебне зад ъгъла и то ще помете света по-добре от най-истинската война. След него всички ще са затънали в дългове и ще имат да връщат на банките. Банките не си искат гпарите, те искат властта. И всичко е покрито от воала на добрите намерения - ще ви избием, за да ви спасим. И така трябва да е.Ако си мислите, че това скоро ще свърши или ще позволят някакви си ваксинки да спрат този план, жестото се лъжете!
  —цитат от коментар 21 на 4u4o


  Боже, Боже, Божкееее ...... и твоята не е лесна.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK