Испания подготвя тест за 4-дневна работна седмица

Здравни работници протестират в Барселона за по-добри условия на труд.

© Reuters

Здравни работници протестират в Барселона за по-добри условия на труд.Испания се подготвя за тестване от тази есен на 4-дневна работна седмица, като правителството е одобрило пилотен проект за компаниите, които биха се заинтересували от подобен модел. Идеята е на малката лява партия Más País и уточняването на подробностите трябва да стане в следващите седмици, съобщи в. "Гаридън".


Целта е да се повиши производителността, но и на хората да се остави трети почивен ден, включително за да балансират по-добре работното с личното време и да се съвземат от психическия натиск и преработването по време на пандемията.


Предварителните планове са с отпускането на 50 милиона евро да се тества в продължение на 3 години колко ефективна е 32-часова седмица. Компаниите, които се включат, ще получават в първата година 100% от заплащането за петия ден, 50% през втората година и 33% през третата. Така ще се намали рискът за работодателя срещу ангажимент да не съкращава работни места или заплати. Инициаторите изчисляват, че при сегашните параметри вероятно ще се включат около 200 компании с общо до 6 хиляди служители.


Резултатът от проекта може да бъде оценяван от експертна група с представители на правителството, профсъюзите и организации на работодатеелите. Някои от бизнесмените не са съгласни и твърдят, че такъв експеримент е неподходящ посред една от най-тежките от десетилетия икономическа криза, от която ще се излиза с повече работа, а не с по-малко.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  И по две сиести на ден - едната след закуска, а другата - след обяд.
  А между тях да е забранено да се работи, защото жегата ....

 2. 2 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Според мен е по-редно - 3-дневна работна седмица. По-удобно ще ми бъде да имам 4 дни почивка, че да мога да се отърся от стреса на работа. Освен това, работният ден трябва да е 4 часа, засега. После ще видим.

 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално  Аз викам Испания да въвежда направо 4 часова работна седмица . Гледам дългът им е стигнал вече 124 % от БВП и продължават да им дават пари назаем . Значи няма проблеми . Даже и 4 часа седмично им е много . 4. 4 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  [quote] Целта е да се повиши производителността. [/quote]

  Да, ОК.

  You don't know what you don't know.
 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1324 Весело

  Китайците сигурно и те са на същото мнение, че това е бъдещето, така че проблем няма, действайте. Venceremos. 😄

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  Ми те в най комунистическата държава в Европа вече почти го имат. Във Франция работната седмица е 36 часа, това им оставя на Испанците пети работен ден от 4 часа да покрият и са готови 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  [quote] Целта е да се повиши производителността.
  —цитат от коментар 4 на meteowrite
  Да, ОК.[/quote]

  И то точно Испанците 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  По чешко преди година вървяха реклами по нета и на билбордове из градовете за работа в складовете на Амазон. Работната седмица била четири дневна с три почивни дни. Плаваща. Почивните дни може да ти се паднат не петък, събота и неделя ами през седмицата. Работните часове обаче си оставаха горе долу същите - тоест отработеното време почти не се променя а само се увеличава до максималното възможно за ден.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Всъщност това е бъдещето в много сектори с навлизането на високите технологии

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Весело

  Поредната брутална неумност!
  Понеже испанците, като типични средиземноморски хора традиционно се "съсипват" от работа ще преминат на 4 дневна работна седмица...
  Очаквам да стачкуват с искане за 3, защо не за 2- дневна работна седмица...

 11. 11 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Ще го докарат накрая до сръбският виц...
  А вицът е
  В една фирма в Сърбия назначили нов шеф и той веднага поканил в една зала всички работещи.
  -Ще имаме ново работно време. Събота и неделя се почива, в понеделник, понеже още хората не са се съвзели от почивката ще се почива. Във вторник ще се започва да се настройва човек за работната седмица затова също се почива... В сряда се работи. В четвъртък се запчова подготовката за почивните дни и не се работи. в петък се завършва подготовката за почивните дни и не се работи... Някакви въпроси?
  В залата един вдига ръка.
  -Да, кажете.
  -А всяка срадя ли ще работим?

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 12. 12 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално  До коментар [#4] от "meteowrite":


  [quote] Целта е да се повиши производителността.
  —цитат от коментар 4 на meteowrite
  Да, ОК.[/quote]


  Да , бе вярваме .

  Апропо , вече има съобщения , че Китайците припадали на работните си места от страх заради повишената производителност на Испанците . Собствениците на заводите в Китай заплашили Китайската Комунистическа Партия , че ще си изнесат заводите в Испания ако комунистите не предприемат мерки за увеличаване на производителността . 13. 13 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#12] от "bxr35608444":

  да де, и аз с такива притеснения. Хуавей и китайската народна банка са в ступор.

  You don't know what you don't know.
 14. 14 Профил на Ruslan Ivanov
  Ruslan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Царе са испанците със свещенните сиеста,фиеста и маняна !

 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 412 Любопитно

  50 милиона евро за да може до 6 хиляди служители да си клатят краката още един ден. Може ли някой да сметне колко ще струва да се приложи за всички работещи?50 милиона евро за да може до 6 хиляди служители да си клатят краката още един ден. Може ли някой да сметне колко ще струва да се приложи за всички работещи?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  В много професии производителността зависи от мотивацията и умората има отрицателен ефект, при тях може да се получи. Разбира се, продавач в магазин няма как да продаде повече, когато не присъства един ден от седмицата. Това ще доведе до по-голямо разделение в обществото, привилегировани професии, например адвокати, програмисти, счетоводители, които и сега са добре платени, работещи по четири дена и другите, които не стига, че изкарват значително по-малко, но и ще са все още на 5-6 дневна работна седмица. Особен е случаят с държавните служители (включително полицаи), чиято производителност не се влияе толкова от броя дни, но със сигурност ще се присламчат към привилегированата група.
  И аргументът всички да са учили за юристи или програмисти например не е валиден - общество само от тези професии няма как да съществува, докато се съдят или пишат нови игри няма да има кой един хляб да опече и ще умрат от глад.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 17. 17 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  В България по складовете е точно обратното.
  Първо се работи на една смяна, после понеже работата се увеличава се започва работа на две смени. После понеже работата се увеличва се започва работа на три смени (денонощно). После понеже пак не се смогва се зпочва да се работи и в събот. И накрая понеже пак се увеличава работата се започва да се дават и дежурства в неделя.
  Заплатата... Нали се сещате... В Испания ще работят за 4 пъти повече пари същата работа, но с 4 дневна работна седмица (и само през деня)...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  И пенсиониране на 76?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Това се коментираше и преди време. Уловката е, че искаха да вдигнат пенсионната възраст на 72 години. Не знам испанците това ще го направят ли. В пилотния проект няма, но ако стигнат до регламентирани 32 часа, сигурно.

 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Това е приложимо само за някои сектори, за останалите, ще е само разходи, поради необходимостта на повече персонал, да покрива почиващите.

 21. 21 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално  Междувременно в Китай :

  China Exports Jump By Most Ever As Global Economy Redlines

  SUNDAY, MAR 07, 2021 - 09:54 AM
  China's exports surged by a record 60.6%Y/Y in January-February, and smashing expectations of 40%, in part due to the 1 year anniversary of China's shutdown last February when covid first emerged, but also thanks to the soaring global economy which at least in the US, grew at the fastest pace on record in February according to Goldman's GSAI index.

  Here are the details from China's General Administration of Customs:

  Exports jumped 60.6% in dollar terms from a year earlier, more than 50% higher than the median estimate of 40% median, with February exports alone more than doubled from last year. The implied sequential growth, which compares to an 18.1% increase Y/Y in December, accelerated to +4.5% mom in January-February vs. +0.7% in December (RMB-denominated exports surged +50.1% yoy in January-February vs. +10.9% yoy in December.)

  Imports also grew more than expected by 22.2% yoy in January-February. In sequential terms, exports growth accelerated to +4.5% mom sa non-annualized in January-February (vs. +0.7% in December). Imports expanded by 9.8% mom sa non-annualized in January-February vs. +2.1% in December. (RMB-denominated Imports surged +14.5% yoy in January-February vs. -0.2% yoy in December.)

  China's trade surplus was US$103bn in January-February, roughly double the Bloomberg consensus of $59BN, and up from $78.2BN in December.

  By major export destination, exports to the US surged 87.3% yoy in January-February (vs. +34.5% yoy in December) and growth of exports to EU accelerated to +62.6% yoy from +4.3% yoy in December. In contrast, exports to Japan and Korea rose +47.7% yoy and 49.0% yoy, respectively. Exports to ASEAN rose 53% yoy and exports to Vietnam rose most significantly by 78.2% yoy among ASEAN economies.

  By major export category, "working from home" related exports and Covid-19 related personal protection products remained strong in January-February. In other words, China continues to directly benefit from a massive export burst as a result of the pandemic .

  Even Bloomberg admits that "the data shows exports continued to benefit from soaring global demand for medical equipment and work-from-home devices, which has helped to underpin China’s V-shaped recovery from the pandemic since the second half of the year." Almost as if China stood to benefit from unleashing a global plague...

  Growth of exports in automatic data processing machines surged 80% yoy in January-February (vs. 54.5% yoy in December), though growth of exports in electronic integrated circuits moderated slightly to 30.8% yoy in January-February from 39.4% yoy in December. Exports of textile & fabric goods rose 60.8% yoy (vs. +11.7% yoy in December) and exports of plastic articles grew 82.5% yoy (vs. 90.2% yoy in December). Other major drivers to the export strength include furniture and lightnings. Exports of furniture grew 81.7% yoy and lightnings surged 122.1% yoy in January-February.

  Exports also benefited from a shorter-than-usual vacation for migrant workers during this year’s Lunar New Year break and the early resumption of factory production. Travel restrictions imposed early in the year prevented many workers from making their annual trip home during the holiday.

  “Excluding distortions from base effects, trade growth was still quite solid,” Nomura Holdings Inc. economists led by Ting Lu wrote in a note. While export growth will likely slow after March as base effects ease, fresh stimulus measures in developed nations, especially in the U.S., “may bolster external demand for Chinese products and partly offset the downward pressure,” they said.

  On the import side, higher oil and metal prices drove major commodity imports higher in value terms in January and February. The decline in crude oil imports narrowed to -19.6% yoy from -43.2% yoy in December and iron ore imports rose 60.9% yoy, vs. +32.0% yoy in December. Imports of integrated circuits also accelerated to +34.3% yoy in January-February from +26.5% yoy. In volume terms, crude oil imports rose 4.1% yoy, vs. -15.4% yoy in December. Iron ore imports rose 2.8% yoy, reversing from -4.5% yoy in December.

  A breakdown of commodity imports shows large increases in purchases of steel and natural gas in the two-month period and a plunge in coal.

  In short, as Goldman summarizes, "Export growth accelerated in January-February as Covid-driven demand remained strong amid resurgence of infections globally, while total import value rose sharply on higher commodity prices, resulting in narrower monthly trade surplus."

  The data comes two days after the closely watched National People’s Congress kicked off in Beijing, with the government setting out its economic agenda for coming years. Authorities are targeting growth of more than 6% this year (roughly in line with where the US will be), a disappointing and "conservative" goal compared with the 8.4% expansion that economists predict. The government also signaled more restrained monetary and fiscal policy after last year’s pandemic stimulus.

  “We expect Beijing to carry out its policy normalization in coming months, although a sharp shift in policies appears unlikely,” Nomura’s economists said.

  Гледам , че гадните комунисти вече са взели мерки . Намалили са почивните дни около Китайската нова година и в отчаянието си са намалили прогнозата за ръста на БВП от 8 . 4 % на малко повече от 6 % за тази година . 22. 22 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 695 Неутрално

  А дълговете, които са над 100% от БВП, как ще ги връщат?

 23. 23 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ми те в най комунистическата държава в Европа вече почти го имат. Във Франция работната седмица е 36 часа, ден от 4 часа да покрият и са готови 😂
  —цитат от коментар 6 на padrino

  Не само във Франция. В Ирландия е от доста години - 5* 7.2 часа но май е 100% признат само в държавните фирми и учереждения. Дугите си пащат овъртайм щото нали имало конкуренция....

 24. 24 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Кой изобщо мисли за пенсия?

  You don't know what you don't know.
 25. 25 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ciaran":

  А в Австрия човек в офис намирали ли сте за нещо в петък следобед? Там се хапва един шницел в петък на обяд и уикендът започва.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 26. 26 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално  До коментар [#22] от "Българин Бг":


  А дълговете, които са над 100% от БВП, как ще ги връщат?
  —цитат от коментар 22 на Българин Бг


  Не знам колко трябва да е зле човек с главата , за да вярва , че Испания някога ще си върне дълговете .

  Апропо , Испания с нейните 124 % дълг от БВП въобще не е най - тежкия случай в Европа .

  Гърция - 237 % от БВП .
  Португалия - 165 % от БВП .
  Италия - 164 % от БВП .
  Белгия - 132 % от БВП .

  Американците оня ден удариха $ 28 Трилиона дълг и една седмица по - късно вече дългът им се е увеличил с $ 56 милиарда , а дори още не са започнали да раздават $ 2 Трилионния стимулизационен пакет . По всички оптимистични прогнози дългът им тази година ще надхвърли 30 Трилиона дългове . А по песимистичните прогнози 34 Трилиона и всичко това при $ 21 Трилиона БВП .

  Ама хайде на Американците никой нищо не може да им предяви , защото , който и да си поиска парите дадени на заем веднага ще му набият канчето . Неслучайно всичките държател на американски дългови облигации тихомълком се освобождават от тях без да вдигат много врява .

  На какво разчитат заемодателите на страни като Гърция и Белгия обаче не ми е много ясно . Те си нямат 6 - ти Американски флот . 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  А сяка седмица ли ще се работи?

 28. 28 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално  До коментар [#25] от "fpyyh":


  До коментар [#23] от "Ciaran":А в Австрия човек в офис намирали ли сте за нещо в петък следобед? Там се хапва един шницел в петък на обяд и уикендът започва.
  —цитат от коментар 25 на fpyyh


  Преди години бях в Холандия и в Четвъртък колегите ме предупредиха да не оставям дадена среща със служител на друга компания за Петък . Аз обаче бях оптимистично настроен и си викам , ба ще се обадя в Петък рано сутринта не може да го няма . Като звъннах в офиса в 9 часа там искрено ми се разсмяха и ми казаха да се обадя в Понеделник . Останах с впечатлението , че да свършиш работа в Петък е някакъв луд късмет . 29. 29 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Ами от десетилетия се говори как роботите и компютрите ще заместят хората - вече се появяват резултатите от това.

 30. 30 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Това са глупости, дължината на работната седмица трябва да е обвързана пряко с функционалните дадености на организма и жизнения цикъл - Примерно:

  20-25г метаболизма е най-висок, знанията са най-малко - работната седмица е 6 дена, работния ден 9ч. Така щроизводителността на труда ще се увеличи рязко, защото знанията ще се натрупат много по-рано.
  25-35г - 5 дневна седмица, 9ч работен ден. 35-45г - 5 дневна работна седмица, 8ч работен ден. 45 - 55г - 5 дневна работна седмица, 7ч работен ден. 55-60г 4 дневна работна седмица, 7ч на ден, 60-65г - 4 дневна работна седмица, 6ч на ден.

  Така прехода между работното ежедневие и пенсията ще е много по-плавен и хората няма да се разболяват от нищонеправене и от чувството на безполезност.
  Енергийния капацитет на младите ще е впрегнат много по-ефективно, вместо да ми се събират по градинките и да поркат бири.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  А тука са на 7-деневна.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  А тука са на 7-деневна.

 33. 33 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Пак ще го карат на Заеми.Квото "изчукал" и "изпукал".

 34. 34 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  В Солун работното време е много интересно.
  Понеделник, сряда и петък се работи по 6 часа. А вторник и четвъртък се работи 9 часа.
  Обедната почивка е 4-5 часа.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 35. 35 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Ама хайде на Американците никой нищо не може да им предяви , защото , който и да си поиска парите дадени на заем веднага ще му набият канчето . Неслучайно всичките държател на американски дългови облигации тихомълком се освобождават от тях без да вдигат много врява .

  На какво разчитат заемодателите на страни като Гърция и Белгия обаче не ми е много ясно . Те си нямат 6 - ти Американски флот .
  —цитат от коментар 26 на bxr35608444


  Глупости! На всеки един държател на американски ДЦК на падежа му се изплащат дължимите суми в долари. И това ще си е винаги така, защото доларите американците сами си ги печатат.
  В ЕС е същото. Разбира се, че никой никога няма да връща никакви дългове. Като дойде време да се изплащат, продават се нови облигации и с парите от тях се изплащат старите. Каквото не се продаде, купува го ЕЦБ. Парите се създават "от въздуха" - дори за мастило и хартия няма харчове, защото са електронни.
  Страничният ефект е инфлацията. Тя си е скрит данък. Всеки вижда по сметката в супера с колко пада покупателната способност на парите. Тези 2% официална инфлация са стъкмистики на видните доктори на икономическите науки от Фед и ЕЦБ.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Весело

  "Испания подготвя тест за 4-дневна работна седмица"

  Звучи добре, дано този работен тест покаже положителни резултати!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  Определено испанците работя доста повече от вас. И това се вижда по стандарта на живот и икономически показатели.

 38. 38 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ciaran":А в Австрия човек в офис намирали ли сте за нещо в петък следобед? Там се хапва един шницел в петък на обяд и уикендът започва.
  —цитат от коментар 25 на fpyyh


  Е поне шницелите са хубави и си струват....

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#26] от "bxr35608444":

  Аз бих добавил към изброените от теб държави още Япония. По дългове тя е на второ или трето място в света.

  Иначе, като теб и аз си мисля, че тези колосални дългове никога няма да бъдат върнати напълно. Най-малкото защото те се увеличават всяка година (и то от доста години), а не намаляват.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#35] от "Камен":...."Страничният ефект е инфлацията. Тя си е скрит данък. Всеки вижда по сметката в супера """
  А кога (не дали) тази инфлация ще удари с истинска сила глобализираната икономика е въпросът на въпросите. Не мисля че основните правила на финансовия свят са се променили драстично от добрия стар класически капитализъм до днес. Просто глобалната система има огромна "маса, обем, капацитет или к'вото го наречете" и може да поеме много газилиони непокрити пари. Докога? Кой ли ще каже....

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  Иначе, тези които на харесват идеята за 4-дневна работна седмица (по принцип, не само в конкретния испански случай) искам да им припомня, че някъде до началото и средата на миналия век работната седмица навсякъде е била 6 дни. Когато се налага промяната за 5 дневна работна седмица също е имало съпротива от страна на работодателите. Но държавата под натиска на обикновените хора (работници) са успели да се наложат 5-работната седмица. И никакви кой знае какви сътресения за бизнеса и икономиката не са се случили след това (след преминаването на 5-дневната работна седмица.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Имаше такава идиотска идея: да се работи по 3-4 дена седмично, но до над 70 години.

 43. 43 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Аз викам Испания да въвежда направо 4 часова работна седмица . Гледам дългът им е стигнал вече 124 % от БВП и продължават да им дават пари назаем . Значи няма проблеми . Даже и 4 часа седмично им е много .
  —цитат от коментар 3 на bxr35608444


  Е пък у нас си бачкаме и по 10 часа на ден и дългът ни е супер. Изобщо сме доста по-напред от испанците по всички показатели.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#43] от "Darkman":

  Сигурно коментара ти е ироничен.

  Но аз все пак искам да отбележа, че по отношение на държавния си дълг България е по-добре от Испания. Но по отношение стандарта на живот, здравеопазване, образование и продължителност на живота (важен показател) Испания е доста по-напред от България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#35:"Камен"][/quote]

  Тия монетариански мантри отдавна не са актуални. Инфлация може да има там, където има дефицит на стоки и услуги и увеличено търсене. А дефицит никъде няма, даже има свръпроизводство и залежаване на стоки . Ако изчезне случайно един продукт, на негово място ще се появят 3 нови, или ще се внесат.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#44] от "Иво":

  И още нещо интересно, по показателя дълг като процент от БВП България е на второ място в ЕС. На първо място е Естония. Боко Лъжеца, често по медиите говори, че България има най-нисък външен дълг в ЕС, но истината е, че сме на второ място, а не на първо. Имам в предвид най-нисък процент, като най-висок процент дълг имат Гърция и Италия.

  https://ec.europa.eu/eurostat/documents/portlet_file_entry/2995521/2-21012021-AP-EN.pdf/a3748b22-e96e-7f62-ba05-11c7192e32f3

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Водещи технологични компании вече работят четири дни в седмицата. Обнадеждаваща е новината че голяма страна като Испания ще го екпериментира

 48. 48 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 515 Неутрално

  май ще емигрирам в Испания :)

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#48] от "groznik90":

  И няма да сбъркаш. Испания е прекрасна държава. Хубав климат, хубави хора (по весели европейци не съм виждал), хубава храна и здравеопазване и цените не са толкова скъпи (храни и комунални услуги).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#22] от "Българин Бг":
  —цитат от коментар 26 на bxr35608444


  Не ги мисли заемодателите, покрай гръцката криза се оказва, че германските банки са им дали условия по-лоши и от бързите кредити, та са си събрали даденото двойно и тройно с всички врътки, такси и отстъпки. Затова и накрая им опростиха парите, а не се дърпаха много, много, те тяхното си го бяха взели отдавна.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 51. 51 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво":


  Малко е просташко, но му дреме на обикновения човек на нещото макроикономическия показател дълг/БВП, в сравнение с качеството на живота? И в крайна сметка кое общество се грижи по-добре за членовете си, фокусираното върху макроикономиката или върху качеството?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK