Руската икономика опитва да се адаптира към отсъствието на мигранти

Руската икономика опитва да се адаптира към отсъствието на мигранти

© ReutersЗатварянето на границите заради коронавируса коства на Русия загубата на милиони трудови мигранти от бившите съветски републики и дестабилизира сектори от руската икономика, действащи благодарение на тях.


"Заварените тук от пандемията издържаха една година, после се върнаха за празниците в края на 2020 г. и не успяха да се върнат", обяснява Виталий Личиц, зам.-директор по строителството в бизнес групировката "Гранел", докато крачи сред смразените от студа отпадъци на един строеж в югозападен район на Москва.


Групата използва работници, дошли от Армения, Украйна, Беларус, Таджикистан и Узбекистан. При минус 14 градуса неколцина арменски строители са се скупчили около накладен огън.
Мъжете на възраст от 20 до 50 години плахо признават, че тъгуват по родината - някои са сполучили след началото на пандемията да отскочат по веднъж до Армения и да се върнат, но други не са напускали Русия вече година.


"Всички имаме познати, загинали през войната (в Нагорни Карабах през есента на 2020 г.), бихме предпочели да сме там, отколкото тук", споделя най-възрастният в групата.


Лесно е да заминеш за Армения, но да се върнеш в Русия е "много трудно".

 • Преди пандемията в Русия е имало близо 10 милиона трудови мигранти (легални и нелегални) срещу към 70 милиона работещи руснаци, сочат експертни оценки. През 2020 г. броят на мигрантите постепенно е намалял двойно, твърдят властите.

Пришълците от постсъветските републики често се хващат на трудна и ръчна работа, а паричните преводи от тях имат решаващо значение за икономиката на родните им страни.


Трудът им е крайно необходим в строителството и селското стопанство; в началото на годината бе даден сигнал за тревога и проблемът стигна до Владимир Путин, който нареди на правителството да вземе мерки, за да улесни притока на трудови мигранти.


В края на декември вицепремиерът Марат Хуснулин посочи, че около 1,5 милиона мигранти, работещи по строежите, отсъстват от страната заради затварянето на границите през март 2020 г.


Според Виталий Личиц групировката "Гранел" е "решила проблема, наемайки повече работници от регионите на Русия". Той обаче признава, че решението си има цена - заплатите на руските работници са с 15 до 20 на сто по-високи от тези на чужденците.


Властите "активно работят за опростяване на процедурата за привличане на трудови мигранти и издаване на разрешителни в електронен вид", казва още Личиц.


Но процесът още е муден - според властите, от края на 2020 г. до февруари едва 14 000 мигранти са успели да стигнат до строежите в Русия чрез опростената процедура.

 • Президентът на Федерацията на мигрантите в Русия Вадим Коженов констатира впрочем и ползи от положението на нещата: "Заплатите се вдигнаха доста съществено, с 20 до 100 процента според конкретния сектор". Дошъл е краят на порочните практики - трудовите мигранти да бъдат експлоатирани, а после експулсирани, без да им се плати, радва се той.

Остава да разберем дали ще е така и след отварянето на границите наново.


Защото, както изтъква Юлия Флоринска - изследователка в московския университет РАНЕПА (Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на Руската федерация), недостигът на работна ръка не идва само от затворените граници. "Част от работниците са напуснали заради трудни условия и ниски заплати", уверява тя във връзка по-специално със строителния сектор.


Според Юрий Крупнов, експерт по демография, броят на трудовите мигранти в Русия намалява от 2015 г., тъй като се влошава икономическото положение на Русия. Наред с всичко останало обезценяването на рублата спрямо долара срива интереса към руските заплати.


"Освен това в някои страни от бившия СССР населението в активна възраст намалява, а миграционните маршрути стават по-разнообразни", добавя той. Хората избират все по-често Европейския съюз, Турция или Иран, а страни като Узбекистан развиват собствена индустрия и така задържат местните работници.


След време Русия може да се сблъска с важен проблем - недостиг на работна сила, при положение че страната от години бележи демографски спад. През 2020 г. федерацията е изгубила 510 000 жители. БТА

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Ти да видиш, като не се сетиха овреме да се напълнят с "доктори" и "инженери". Отмъщението дойде, войната за мигрантите я спечели Германия, честито на победителите!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Руската икономика има структура от първата половина на 19-ти век- износ на ресурси!
  Все още не са чули, че е настъпила Четвъртата индустриална епоха...
  Все още им е трудничко да направят кафеварка, да не говорим за преносими дигитални устройства или приличен автомобил!!!
  До североизточните степи и блата новините стигат малко по-бавно...!

 3. 3 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1198 Весело

  Продажбата на газ, нефт и ламарини не се и доближава до икономика...

  РФ е абсолютно пропаднала азиатска диктатура!

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Пак ни мътят нов пакт за миграция, само че този път през ЕС.
  Ще ни искат да ни прекарат отново да вземаме афро-азиатски ислямски аутсайдери.
  Това си могат бюрократите, за това им плащат. Чорбаджиите им.
  Такива статии само подгряват.

 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  А според форумните експерти никой не бил мигрирал в Русия и Русия няма икономика, само изнася суровини. А се оказа, че 10 милиона мигранти работят там.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Този "плач" за работниците - мигранти е еманация на руското лицемерие!
  Руснаците презират мигрантите и са расисти - особено към тези от Кавказ!

 7. 7 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Ей сега е момента на нашите русофили да отидат в мечтания рай :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Родина-мать зовет!
  Елате, хиляди младежи!
  „Българите най-много харесват Русия и Путин. Позитивните настроения към руската страна в България 73%. Това са и най-положителните настроения за Русия в световен мащаб.“, 08.02.2020 г. - fakti.bg/world/444765-balgarite-nai-mnogo-haresvat-rusia-i-putin

 9. 9 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Външно търговски стокообмен на селскостопански стоки на Руската Федерация .

  2013 година с мигранти :
  импорт — 43 255 000 000 дол.
  експорт — 16 262 000 000 дол.
  салдо — «-26 993 000 000» — минус 27 млрд. долара


  7 години всевъзможни и усилващи се санкции против Русия .


  2020 година без мигранти :

  импорт - $ 29 400 000 000
  експорт - $ 30 395 000 000
  салдо - $ +995 000 000 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3230 Весело

  Като няма дюнрджии да нагъват пелмени ...

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Пак ни мътят нов пакт за миграция, само че този път през ЕС.Ще ни искат да ни прекарат отново да вземаме афро-азиатски ислямски аутсайдери.Това си могат бюрократите, за това им плащат. Чорбаджиите им.Такива статии само подгряват.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Всички "олигарси" искат да си внасят роби и да им плащат много по-малко отколкото трябва! Руските са същите. Никъде няма липса на работници и служители. Има липса на нискпплатени работници и служители. Германците примерно реват, че нямало работници, а я същото време 25 % от младежите в ЕС са безработни! Истинска опашата лъжа е, че няма работници!

 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#9] от "bxr35608444":

  Това се получи заради санкциите от ЕС за Крим. :-) Заради тези санкции ЕС загуби милиарди от селскостопанска продукция, която щеше да изнесе за Русия.

 13. 13 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Путин да вземе емигратите на Ердоганчо,на когото ЕС му плаща.Преди дни Путин се е подиграл на Ердоганчо при визитата му в Москва,чакал е унизително в Кремъл,да го поканят...Хихи....Увиснали му бяха джуките на проваленото султанче...

  shlshlshlshl
 14. 14 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Още по-интересно ще стане, когато на руската "икономика" се наложи да се адаптира без износ на газ и нефт.

 15. 15 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Мигрантите намаляха защото парите намаляха и стандартът на живот се изравни.
  Другото са Приказки под Шипковият храст.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#16] от "putinxujlo":

  До коментар [#12] от "Stargate":Заради тези санкции ЕС загуби милиарди от селскостопанска продукция, която щеше да изнесе за Русия.▪️▪️▪️▪️▪️😄🤣🤦🏻‍♂️Стига с тези путенофилски приказки бе:)))))))
  —цитат от коментар 16 на putinxujlo


  Вижте числата дадени от колегата. Много са ясни! Ако не ги разбирате, се обърнете към математик или поне към някой завършил втори клас.

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4384 Весело

  Руската икономика с тези нискоквалифицирани собствени работници и чужденци, произвежда неща, които никой не иска да купува.
  Някой да не ми каже, че притежава нещо, на което пише "Сделано в России"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Това си е общ проблем!

 20. 20 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 683 Неутрално

  "Според Виталий Личиц групировката "Гранел" е "решила проблема, наемайки повече работници от регионите на Русия". Той обаче признава, че решението си има цена - заплатите на руските работници са с 15 до 20 на сто по-високи от тези на чужденците."

  Ето това е върлият капитализъмъ. За да спестят 15% от заплати са готови да вкарат чужденци в държавата, вместо да помогнат на собствените си хора. Или не са техни хора, хм?

 21. 21 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "често се хващат на трудна и ръчна работа" Аллах, Аллах...велик е нашият език!

 22. 22 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  Ей, ми че те руснаците нали умираха от глад бе, какво мигрнти за тежката работа. То една икономика поема мигранти само ако се развива...нещо объркахме правата линия май.

  Тия руснаци и тоя Путин ги копаме тука от 15 години и не можем да ги закопаме .... тежък труд.

 23. 23 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1530 Весело

  До коментар [#18] от "hamiltonf":


  Някой да не ми каже, че притежава нещо, на което пише "Сделано в России"?!
  —цитат от коментар 18 на hamiltonf


  Аз!
  Буца асфалт! Купих я от магазина до Автогара-Север!

 24. 24 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  В края на 2019 г. 80% от руснаците са доволни от живота си (rg.ru/2019/12/24/vciom-pochti-80-procentov-rossiian-dovolny-svoej-zhizniu.htm),
  а сега този процент е 46% или е паднал почти двойно. (rg.ru/2021/03/11/vyzhutovich-po-dannym-vciom-svoej-zhizniu-sejchas-dovolny-46-rossiian.html)

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3769 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Е, ясно, всяка чорбаджийка презира слугинята си, но без нея не може и да се облече!

 26. 26 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1530 Весело

  До коментар [#22] от "georgievb":

  Има една категория "хора", действащи на принципа:
  "По-добре, гладен; отколкото уморен!"

 27. 27 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 994 Неутрално  2007 година дълг на Германия 64 . 00 % от БВП без мигранти .

  2021 година дълг на Германия 84 . 70 % от БВП с мигранти . 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#7] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Не са толкова обратното на "остри"!
  Те просто си тракат по клравиатурите, мотивирани от финикийски съображения, докато карат германските си коли, пият френски вина и пращат децата си в колежи в САЩ и Европа!

 29. 29 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#9] от "bxr35608444":
  Излиза че една метвърт от еспорта на Русия е за България Значи затова България е толкова важна за Русия! Както се казва единият от краката на които стои руската икономика е България! Срам за тази световна сила! Разбира се срам и за рублофилите които я величаят

 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Аха няма го робите от средна Азия , а?
  Как ше оставите бутилките и се хванете за работа?

 31. 31 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#22] от "georgievb":Има една категория "хора", действащи на принципа:"По-добре, гладен; отколкото уморен!"
  —цитат от коментар 26 на Tzar Vova Josei-ki


  Няма такава категория хора, просто никога не сте били истински гладен...затова мислите така.

 32. 32 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  А според форумните експерти никой не бил мигрирал в Русия и Русия няма икономика, само изнася суровини. А се оказа, че 10 милиона мигранти работят там.
  —цитат от коментар 5 на Stargate

  До коментар [#5] от "Stargate":
  Старшинка, ти не си ли напълнил вече уфара? Там те чакат с отворени обятия. Особено блядките...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#9] от "bxr35608444":
  До коментар [#17] от "Stargate":

  Като пишете числа поне малко реалистично, какво е това нещо...
  Тези суми са по-малки от експорт/ипмпорта на Холандия само за декември...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 994 Неутрално  До коментар [#13] от "dfjftriktrcdt":


  Путин да вземе емигратите на Ердоганчо,на когото ЕС му плаща.Преди дни Путин се е подиграл на Ердоганчо при визитата му в Москва,чакал е унизително в Кремъл,да го поканят...Хихи....Увиснали му бяха джуките на проваленото султанче...
  —цитат от коментар 13 на dfjftriktrcdt  Това просто не е вярно . Преди дни Ердоган не е ходил в Москва . Ако визираш началото на строителството на 3 - ти реактор на атомната централа в Акую и двамата участваха в церемонията дистанционно . Сигурен съм обаче , че 2023 година , когато 1 - ви реактор официално ще започне работа и двамата ще бъдат там . 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  “Той обаче признава, че решението си има цена - заплатите на руските работници са с 15 до 20 на сто по-високи от тези на чужденците.”

  Не може да е толкова малка разликата. За чуждите работници не плащат осигуровки.

 36. 36 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "През 2020 г. федерацията е изгубила 510 000 жители."
  Никой не иска да живее в режима на Путин.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 37. 37 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":
  —цитат от коментар 11 на Stargate


  Ами това го пише и в статията:

  Според Виталий Личиц групировката "Гранел" е "решила проблема, наемайки повече работници от регионите на Русия". Той обаче признава, че решението си има цена - заплатите на руските работници са с 15 до 20 на сто по-високи от тези на чужденците

  Сам съм, други няма...
 38. 38 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#9] от "bxr35608444":До коментар [#17] от "Stargate":Като пишете числа поне малко реалистично, какво е това нещо...Тези суми са по-малки от експорт/ипмпорта на Холандия само за декември...
  —цитат от коментар 33 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Когато си (почти) самозадоволяваща се икономика сравнението с експорт/ импорта на Холандия е безсмислено. Внасяш само това, което не произвеждаш. Изнасяш, това, което ти е в излишък.

  Сам съм, други няма...
 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stargate":

  Мигрират кавказците, в чиито села понякога няма течаща вода...
  Въпросните хора работят в добивните индустрии и строителството.
  И, да, прав сте, североизточните степи нямат икономика, адекватна на 21-ви век!!!

 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  ""Освен това в някои страни от бившия СССР населението в активна възраст намалява, а миграционните маршрути стават по-разнообразни", добавя той. Хората избират все по-често Европейския съюз, Турция или Иран, а страни като Узбекистан развиват собствена индустрия и така задържат местните работници."

  Прав им път на муслимите в Турция или да развиват собствените си държави нали затова напуснаха СССР защото пречеше на развитието им! По-голямата част от тях се занимават с търговия и наркотрафик и са резервоар за бъдещи ислямисти и терористи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Весело

  Аха няма го робите от средна Азия , а? Как ше оставите бутилките и се хванете за работа?
  —цитат от коментар 30 на Таралеж


  Да ходят в Турция и другите муслимски държави! Там ще ги носят на ръце като сирийските бежанци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Руският президент Владимир Путин е загрижен за ситуацията с храните в Русия. Той заяви, че не иска Русия да има същия глад, както в Съветския съюз.
  „Гледайте само да не се получи както в Съветския съюз. Тогава казваха така: в Съветския съюз има всичко, само че не стига за всички. Но тогава не стигаше, защото имаше дефицит. А сега може да не стига. защото хората нямат достатъчно пари, за да купуват определени продукти на цените, които виждаме на пазара ", обясни президентът на среща с членове на правителството.“, 09.12.2020 г. - https://ria.ru/20201209/putin-1588433404.html

 43. 43 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":

  Tе муслимите са си в Русия. Над 10%... а етносите които са традиционно мюсулмански( но не всички са религиозни за щастие :) ) са над 20% от населенито...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 44 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 613 Любопитно

  До коментар [#5] от "Stargate":
  А от къде са тези мигранти ? Защото единствено Литва , Латвия и Естония от бившите републики се измъкнаха от зависимостта си от Кремъл, Грузия и Украйна опитаха но бяха окупирани . Където е имало комунизъм трябва да минат поколения за да заживеят хората нормално. И да не забравяме че може никога отново нефтът да е по 150 долара за барел.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  „Рекорден брой мюсюлмани празнуват Курбан-байрам в Москва“
  https://iz.ru/908880/2019-08-11/rekordnoe-chislo-musulman-otmechaet-kurban-bairam-v-moskve

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6074 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":

  Погледнете нивото в държавите, които приемат доктори и инженери, и в тези, в които да се потопиш гол в ледена вода е висша форма на патриотизъм.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  Едно време така заедн с любимата партия така 'яздеха "- от посока от към гърба ,и българските...

 49. 49 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А според форумните експерти никой не бил мигрирал в Русия и Русия няма икономика, само изнася суровини. А се оказа, че 10 милиона мигранти работят там.
  —цитат от коментар 5 на Stargate


  Почти 90 % от тези емигранти са граждани на държави като Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан!Основно екс-СССР. Прииждат на мястото на руснаци които бягат от рая на Путин!Та няма място за хвалби!

 50. 50 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#46] от "Боян Баянов":


  И да не забравяме че може никога отново нефтът да е по 150 долара за барел.
  —цитат от коментар 44 на lout66


  Ама да става, ако ще и 500US$/barrel!
  Знаете, че "Каменната Ера не е приключила заради недостиг на камъни!"
  Важно е да отпадне използването на Петрола, като гориво!
  Ако остане само като суровина за Химическата Индустрия, разчитащите на доход от продажбата на Петрол, ги пиши измрели от глад!

 51. 51 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Според Виталий Личиц групировката "Гранел" е "решила проблема, наемайки повече работници от регионите на Русия". Той обаче признава, че решението си има цена - заплатите на руските работници са с 15 до 20 на сто по-високи от тези на чужденците.
  ------------------------------------------------
  Кошмарът на секи алчен строителен предприемач - требва да се плаща, мамка му!
  Впрочем същият проблем съществува и в Бг, озверелият от глад българин не ще "да им бачка на тия!", в строителството вече работят основно мангали и турци.

 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#44] от "lout66":

  Грузия и Украйна се измъкнаха от хватката на Кремъл.


  До коментар [#47] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Сравнението ти е несполучливо меко казано...

 53. 53 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1530 Неутрално
 54. 54 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1530 Неутрално
 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3449 Весело

  Част от работниците са напуснали заради трудни условия и ниски заплати
  Според Юрий Крупнов, експерт по демография, броят на трудовите мигранти в Русия намалява от 2015 г., тъй като се влошава икономическото положение на Русия. Наред с всичко останало обезценяването на рублата спрямо долара срива интереса към руските заплати.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Това казва всичко !
  Пенсионираните старшинки и застаряващите тьотки от Украйна и Беларус
  както и общаците от Таджикистан Узбекистан и Кавказ вече много ще си
  помислят дали да ходят да робуват в Русия или да идат на друго място където
  трудът им ще бъде заплатен по-добре

  Санкциите нямали били значение ха-хааааааааа

 56. 56 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Жириновски обяснява ситуацията в РФ:
  „Сталински режим в чист вид“
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=497&v=imhPF0x4o-M&feature=emb_logo

 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3449 Весело

  До коментар [#46] от "Боян Баянов""Боян Баянов": И да не забравяме че може никога отново нефтът да е по 150 долара за барел.
  —цитат от коментар 44 на lout66
  Ама да става, ако ще и 500US$/barrel!
  —цитат от коментар 50 на Tzar Vova Josei-ki


  Русия има ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ с това НА КОГО да продава нефта си
  Преди 2-3 години имаше грандиозен скандал по повод това че Русия
  се подигра с клиентите си пускайки по нефтопровода Дружба към Европа
  някаква помия със серни и твърди примеси която помия трябваше да
  мине за "нефт"
  От Европа се вдигна голям шум и недоволство
  Беларус половин година не можА да изчисти нефтопроводите на нейна територия
  Оттогава много дотогавашни клиенти на Роснефт и Русия
  ПРЕСТАНАХА ДА КУПУВАТ НЕФТ от РУСИЯ
  Съответно приходите в руския бюджет рязко намаляха
  Та нефта ако ще вече и хиляда долара да стане това за Русия
  вече няма никакво значение

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  "Преди пандемията в Русия е имало близо 10 милиона трудови мигранти (легални и нелегални)"

  А нашето соросоидес твърдят че никой не ходи в кочината.

 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3449 Весело

  Големият проблем на Русия са тъкмо ЕМИГРАНТИТЕ от Средна Азия и Кавказ
  Само МАЛЪК ПРОЦЕНТ от емигрантите от Средна Азия и Кавказ
  работят в легалния сектор
  Дори тези узбеки таджики или кавказци които започват работа
  в строителството в чистотата и поддръжката на гробищата
  дори те съвсем скоро започват и нещо като "ВТОРА РАБОТА"
  включвайки се в редовете на ЕТНИЧЕСКИТЕ МАФИИ от които
  са пропищели всички в Москва и другите големи градове

  Клановата вярност и рефлекс на подчинението съчетани
  със средноазиатското и кавказко неуважение към човешкия
  живот здраве и достойнство правят тези ЕТНИЧЕСКИ МАФИИ
  такива като Узбекската Чеченската Таджикската или Дагестанската
  всяващи ужас и тормозещи всички и всичко
  Това влошава още повече живота на руснаците а и не само на тях в Русия

 60. 60 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  "След време Русия може да се сблъска с важен проблем - недостиг на работна сила, при положение че страната от години бележи демографски спад. През 2020 г. федерацията е изгубила 510 000 жители. "

  Пропуснали ред неща, като отслабваща икономика, девалвираща рубла, емиграция, скоро и репарации за набомбени и окупирани съседни страни ...

  Последният КГБеец да загаси ламбите :)

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Има и 3-4 милиона китайци, но те са сезонни работници.

 62. 62 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Проектирането на Питер е от шведи а строителите са били холандци, рашнята не са ги наемани и за количкари, тия хей да хванат ще изсъхне!!!

 63. 63 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3449 Весело

  "Преди пандемията в Русия е имало близо 10 милиона трудови мигранти (легални и нелегални)" А нашето соросоидес твърдят че никой не ходи в кочината.
  —цитат от коментар 58 на Judjuk


  Виж КОИ и КАКВИ ходят в Кочината
  Ходят средноазиатци от пустинята Гоби
  както и пенсионирани рускоезични старшинки и тьотки от Украйна
  които нямат капацитета да научат украински език
  и да усвоят професия и по тази причина Русия за тях е единственото
  място където могат да работят - я като нощни пазачи за старшинките
  я като уборшчици и прислуга за тьотките

 64. 64 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всеки рашняк набоцкан със "Спутник-5", ще бъде пътник към путинският Рай!!!

 65. 65 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 562 Любопитно

  До коментар [#47] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Погледнете нивото в държавите, които приемат доктори и инженери, и в тези, в които да се потопиш гол в ледена вода е висша форма на патриотизъм.—цитат от коментар 47

  В Финландия стандарта е много висок

  https://edition.cnn.com/travel/article/ice-swimming-finland/index.html

 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3449 Весело

  Има и 3-4 милиона китайци, но те са сезонни работници.
  —цитат от коментар 61 на Judjuk


  Там е работата че не са сезонни работници
  Китаец веднъж загнездил се в Сибир вече и с топ не може да го изгонят от там
  Тепърва Русия ще се сблъсква с КОРЕННОТО КИТАЙСКО НАСЕЛЕНИЕ в СИБИР ха-хаааа

 67. 67 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#41] от "Julian Mall":

  //Да ходят в Турция и другите муслимски държави! Там ще ги носят на ръце като сирийските бежанци!//
  ==================
  Алкашка, на български се пише мюсюлманин, ама ползвай Гоогъл, пригоженки трол!!!....... 11.8 рубли на пост все е нещо, че да не отидеш като ги няма таджиките дворник!!!

 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Руската икономика има структура от първата половина на 19-ти век- износ на ресурси!Все още не са чули, че е настъпила Четвъртата индустриална епоха...
  Все още им е трудничко да направят кафеварка, да не говорим за преносими дигитални устройства или приличен автомобил!!!
  До североизточните степи и блата новините стигат малко по-бавно...!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Абсолютно им е трудно, на линиите за автомобили, по строежите, в заводите за кафеварки и тостери, на воланите на такситата - са мигранти , истинският руснак му дай да стои из офисите и да мързелува - за това вземат и мигранти !

  Ето типична руска картинка:

  https://www.youtube.com/watch?v=EbxYRKtLJXg

  Русия е ВТОРА В СВЕТА по легални и нелегални трудови мигранти .. освен това , там ги посрещат с расизъм.. все повече в руските вестници пише за бити негри.

  Да вземем само ЕДИН ПРОВИНЦИАЛЕН ГРАД - ВОРОНЕЖ .. а колко прекършени негърски съдби:

  ------------------
  В Воронеже снова избили африканца
  iz.ru›584549…v-voronezhe-snova-izbili-afrikantca ..
  В минувшее воскресенье в Воронеже местные подростки ..
  ---------------------
  В Воронеже .. избили африканца
  По данным сотрудников милиции, на гражданина Кении Рахмана Салима набросилась группа молодых людей и избила его «из хулиганских побуждений». ... Это уже третье нападение на африканца в Воронеже за год.
  ---------------------
  oldimg1.ria.ru›incidents/20101208/306204780.html Суд
  в среду приговорил воронежского студента, избившего в мае этого года гражданина ... Африканец, который живет в Воронеже более десяти лет, работает барменом в одном з кафе..
  --------------------
  В Воронеже избили двух африканцев .
  front06.dni.ru›incidents/2006/1/11/75756.html ..
  В Воронеже избили двух африканцев, все проишествия сегодня . ...
  Два гражданина Судана были избиты в Воронеже.
  Инцидент произошел в минувший понедельник в Железнодорожном районе Воронежа.
  ---------------------
  Сегодня, 10 февраля, Центральный районный суд Воронежа начал рассмотрение апелляционной жалобы африканца, избитого ... двумя бывшими членами националистической организации «Русское национальное сопротивление».
  gazeta.ru›2005/01/31/last146755.shtml
  ----------------------
  15:29 В Воронеже двое подростков избили ..африканца
  В минувшие выходные в центре Воронежа был зверски избит ..., гражданин Гвинеи-Бисау Антониу Гомиши.
  ----------------------

  Не стига, че руснаците мързеливи - по строежите, в заводите за монтаж на коли, в заводите за кафеварки , в камионите, багерите, самосвалите - мигранти .. а и руснаците се отнасят към тях с расизъм!

  Немилостиво бият негрите!

  Това е путинова Русия.

 69. 69 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Средната продължително на живота при мъжете в Алкашия е 53 г., пенсиониране на 65 г., тия скоро няма да имат материал и за пушечно месо!!!

 70. 70 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Тепърва Русия ще се сблъсква с КОРЕННОТО КИТАЙСКО НАСЕЛЕНИЕ в СИБИР ха-хаааа
  —цитат от коментар 66 на Hawaii


  Коренното китайски население е на юг от Великата китайска стена. На север от нея са диви азиатски племена - монголи, манджури... Твоят вопъл ще има смисъл ако Русия ѝ текне да слеза на юг от Великата стена

  Сам съм, други няма...
 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  А според форумните експерти никой не бил мигрирал в Русия и Русия няма икономика, само изнася суровини. А се оказа, че 10 милиона мигранти работят там.
  —цитат от коментар 5 на Stargate


  Абсолютно вярно! Това не са мигранти, а временни трудови мигранти. Иначе по статистика, Русия изнася основно горива и суровини. Износа на селскостопанска продукция, машини и оръжия е нищожен, в сравнение с износа на горива и суровини. Т.е. руското мужик едвам свързва двата йрая, докато руското олигарх трупа пачки от природните ресурси, които по принцип би трябвало да са в полза на руския народ.

 72. 72 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  „Рекорден брой мюсюлмани празнуват Курбан-байрам в Москва“https://iz.ru/908880/2019-08-11/rekordnoe-chislo-musulman-otmechaet-kurban-bairam-v-moskve
  —цитат от коментар 46 на Боян Баянов

  ==============
  Добре че са тия та заплождат Наташките, че съвсем ще се срине демографският прираст!!!

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  "Виж КОИ и КАКВИ ходят в Кочината....."
  До коментар [#63] от "Hawaii":

  Когато става дума за 10 милиона, трудно можеш да ги определиш като някакви. Огромен брой са и са всякакви. Единствено се съгласявам, че англокаксонци може да няма.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  То само като чуеш "руската икономика" и веднага ти става ясно, че... такава няма или поне я няма във вида, познат на останалия свят. "Сделано в Русии" е надпис, който никой себеуважаващ се човек не иска да вижда върху каквато и да е стока за бита, кошмарно е. 21-ви век в Североизточната територия не е настъпвал никога, освен в Московския регион. Каквито икономически показатели да вземеш за сравнение с други държави, все са зле блядовете, язък им за ресурсите. Ама то само с ресурси не става, иска и акъл...

 76. 76 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#58] от "Judjuk":

  Отиват да работят, щото са от още по изпаднали савецки кочини. Не се брои... Аз чакам русофилите да отидет в Русия. Шегувам се разбира се, чак толкова тъпи не сте.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 77. 77 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Има и 3-4 милиона китайци, но те са сезонни работници.
  —цитат от коментар 61 на Judjuk


  Официалните данни са силно занижени , това признават и самите власти!

  Късогледата политика на властите, не само води до увеличаване на престъпността , а и до избуяването на такива негативни явления, като расизъм и биене на негрите ..

  Путиновите власти не правят нищо, за да спрат тези явления ..
  .. биенето на негрите е почти повсеместно ..(дадох примери с провинциален град- Воронеж! .. а какво ли е в Москва?)

  За да има кой да произвежда кафеварки и тостери - в угода на олигарсите, кремълската камарила руши собственото си общество!

  Може би и сега, докато пишем - нейде из Русия бият негри немилостиво..

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  //Някой да не ми каже, че притежава нещо, на което пише "Сделано в России"//
  =============
  Аз си имам една Наташка сдялана в СССР, тя толкова обича Раша че не иска 25 г. да я гледа и на карта....имаше време, когато не слушаше я плашех че ще гледа само руска телевизия, после я заплашвах че ще я рекламирам на Путя, ама се побългари и нахитре, вика гаранцията ми е минала, и ще съм вечно твоя като москвич 408!!!

 81. 81 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Когато става дума за 10 милиона ..
  —цитат от коментар 73 на Judjuk

  Какви 10 милиона?

  Путинови лъжи!

  Идете бе, идете и вижте, или вярвайте на които сме работили там дето ви казваме - дори и на око се виждат навсякъде чернилки , карашик с жълтури ..

  И не само големите градове, а и в провинцията , и просто навсякъде..

  Те да бяха 10 милиона- с мед да ги намажеш ..
  За това се появи и негативното явление - биене на негрите!

 82. 82 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  На кого му трябва тоалетна вътре при цялото това геополитическо величие.

 83. 83 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#78] от "Julian Mall":

  //Лудия, на български се пише мюсильманин както го изговаря духовният им водач//
  ==============
  Духовният им водач ако иска ваканцува, негова си работа, ама на български мюсюлманин!!!....а тогава ще трябва да ти викам на родният ти език-> дворник, жопа с метлой!!!

 84. 84 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Весело

  До коментар [#17] от "Stargate":

  :)))))) Стига да разсмейвате народ с тези цифри :)))

  ▪️Общият износ от Швейцария възлиза на 318 млрд. $ през 2020 година.
  ▪️Общият износ от Полша възлиза на 251 млрд. $ през 2019 г.
  ▪️Общият износ от Холандия е бил 551 млрд. $ през 2020 г.
  ▪️Общият износ от Германия възлиза на 1,383 трилиона. $ през 2020г
  ▪️Общият износ от Русия възлиза на 426 млрд. $ през 2019 г.

  Да ви покажа на картата Полша, Холандия, Швейцария, Германия? Или ще ги намерите сами? Надявам се разберете цифрите?

  "Чуждестранен агент"
 85. 85 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#27] от "bxr35608444":

  2007 година дълг на Германия 64 . 00 % от БВП без мигранти .

  2021 година дълг на Германия 84 . 70 % от БВП с мигранти .

  в някаква грешка си - за 2021 никой не знае колко ще е дълга, за 2020 дълга на Германия е 68%. Като освен това по важното е че Германия получава пари взимайки кредити, защото са с отрицателна лихва. Тоест обслужването на дълга и е далеч по евтино на годишна база.

 86. 86 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3151 Любопитно

  Това някаква фейк статия ли е?

  Според форумните русофоби всички бягали от Русия към Запада, а сега изведнъж в Русия не достигала имигрантска работна ръка?

 87. 87 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Весело

  Затварянето на границите заради коронавируса коства на Русия загубата на милиони трудови мигранти
  ...
  чЕкай маУкУ, нали никой не искаше да ходи в "северната блатно-степна сатрапия"??

  В Русия съм! В Русия съм!
 88. 88 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3151 Весело

  А според форумните експерти никой не бил мигрирал в Русия и Русия няма икономика, само изнася суровини. А се оказа, че 10 милиона мигранти работят там.
  —цитат от коментар 5 на Stargate


  10 милиона? Не мое да бъде!

 89. 89 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Това някаква фейк статия ли е? Според форумните русофоби всички бягали от Русия към Запада, а сега изведнъж в Русия не достигала имигрантска работна ръка?
  —цитат от коментар 86 на Dariya Koleva

  Е дори и най-върлият русофоб не твърди, че Русия е най-бедната страна на света, има и по-бедни от нея, при това всичките са ѝ съседи, а едно време дори бяха една държава...

 90. 90 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Весело

  Русия постави рекорд по доставки на храни в чужбина
  https://bg.rbth.com/economics/335593-rusiya-dostavki-na-hrani-chuzhbina-redkord

  Износът на руска селскостопанска техника достигна рекордни нива през 2020
  https://bg.rbth.com/economics/335513-ruska-selskostopanska-tehnika

  В Русия съм! В Русия съм!
 91. 91 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#79] от "Julian Mall":

  //Твоят обаче усещам че се кефи щом чуе за ислямски терористи!//
  =================
  Твоя явно не се кефи толкова, щото Кадирката те прекефя редовно, а иначе главен спонсор на ислямският тероризъм е Путя, плаща +10 милиарда в зелено на година а Кадиров ->дан, на победителите от руско-чеченската война, че както е и по римско правило, рашнята в Питер кръстиха мост на името на Кадиров старши!!!

 92. 92 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Русия постави рекорд по доставки на храни в чужбинаhttps://bg.rbth.com/economics/335593-rusiya-dostavki-na-hrani-chuzhbina-redkord Износът на руска селскостопанска техника достигна рекордни нива през 2020https://bg.rbth.com/economics/335513-ruska-selskostopanska-tehnika
  —цитат от коментар 90 на Веселин Дечев


  ========
  Така, так и ние сме чели в. "Правда" и "Работническо дело".....ама ще си дърпаме ушите, трябваше нещо да напишеш и за външният дълга на САЩ!!!

 93. 93 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Проблема е, че Русия не приема араби и нерги, и това вбесява Дедо Шори. За да се успокои той плаща на Дойчо Веле или на някое журналистче от Франс прес и пасквила е готов.

 94. 94 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#87] от "Веселин Дечев":

  //чЕкай маУкУ, нали никой не искаше да ходи в "северната блатно-степна сатрапия"??//
  ------------------
  Ми ходят дръпнатите, все някой трябва да опложда Наташките!!!...то в Хабаровск всеки 2 брак е вече Наташка с Китайче!!!

 95. 95 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  А според форумните експерти никой не бил мигрирал в Русия и Русия няма икономика, само изнася суровини. А се оказа, че 10 милиона мигранти работят там.
  —цитат от коментар 5 на Stargate


  Ами те пак нямат икономика бе "професор". Причината хора от бившите републики да ходят в дват, три града в Русия не е защото Русия е много развита а защото остави бившите си републики в пълна разруха и с монокултурни колкониални икономики. В повечето от тези бивши републики управляват бивши членове на КПСС сега станали диктатори. Хората се чудят как да се прехранват. Най-лесно е да отидат в Москва или Ленинград (сега Питер, утре Путинбург) Поназнайват езика от преди, познават Съветската култура която и сега цари навсякъде.
  Да си чул за някой Чех или Унагерц или Поляк да е имигрирал в Русия?
  Както ти пише в статията хората вече са се ориентирали и се насочват към Турция или ЕС. Някои ходят дори в Китаи.
  Но лошо няма, Българските Съветчици можете да си мислите че Русия е като САЩ - магнит за имигранти. Както казваме тука - Всяка минута се ражда по един глупак.

  California Über Alles
 96. 96 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Сериозна икономика е тази, която при ограничения като:
  - "Социална" държава;
  - Силни профсъюзи;
  - Скъп труд;
  - Недостиг на работна ръка;
  - Недостиг на квалифицирани служители;
  намира иновативни способи, изнамира технологии,
  променя начина на мислене на потребителите.
  ...
  Днес по цяла Европа и Англия в супермаркет все по-често се пазарува без продавач - всичко на самообслужване, няма други хора освен купувачи.
  Днес в САЩ при строеж на дървена къща (95% от всички къщи) пирони се коват с пневматичен чук-пистолет, зареден с 50-100-250 пирона или скоби, без физическо усилие, само с едно докосване. Същевременно има взрив на технологии, при които няма нужда въобще от пирони. Производителността взривно нараства!
  Роботи заместват работни места повсеместно, вече на съвсем приемлива цена, под цената дори на китайски на работник със заплата, премии, осигуровки, отопление и осветление.
  Една фреза с цифрово управление замества по производителност стария дърводелски цех с 30човека в него. Управлява я инженер от компютъра си, пиейки чай с котка на коленете. Зарежда я робот - подава материали от напълно автоматизирания склад, отнася продукцията, товари камиони - които утре ще станат автономни.
  ...
  Това е начинът в съвременния развит свят.
  Неразвития свят търси таджики, виетнамци, бомбардирани сирийци.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Мигранти? А руснаците с какво се занимават, освен с пиене.

 98. 98 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Проблема е, че Русия не приема араби и нерги, и това вбесява Дедо Шори. За да се успокои той плаща на Дойчо Веле или на някое журналистче от Франс прес и пасквила е готов.
  —цитат от коментар 93 на moreee

  Хм, странно защо Русия не приема араби и негри.
  Дали пък не е защото първо - стандартът на живот там не е примамлив за мигрантите, и второ - защото е отдалечена на бая километри от Сирия, Либия и Мароко, и няма как да е транзитна страна на път към Западна Европа.

 99. 99 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#98] от "Toshko Afrikanski":

  "Хм, странно защо Русия не приема араби и негри. Дали пък не е защото първо - стандартът на живот там не е примамлив за мигрантите"

  Веднага ти отговарям. Защото в Русия няма социал. Там не можеш по цял ден да киснеш по кафетата а местното население да ти плаща от данъците си всеки месец стотици евро помощи щот си "онеправдан". В Русия или бачкаш от сутрин до вечер на строежа, или те наритват обратно в кочината от която си дошъл.

 100. 100 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":
  "Ще ни искат да ни прекарат отново да вземаме афро-азиатски ислямски аутсайдери.
  Това си могат бюрократите, за това им плащат. Чорбаджиите им.
  Такива статии само подгряват."

  Абее... пак е по-добре "афро-азиатски ислямски аутсайдери" отколкото руски пияндета да ти кажа. Поне някаква работа вършат. Ти руснак да свърши нещо чул ли си (освен да изпие каквото прилича/мирише на алкохол)?
  А ти какво си се закахърил за ниско платената работна ръка в България? Притеснява те конкуренцията? И с право :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK