И Великобритания се сблъска с намалени доставки на ваксини

И Великобритания се сблъска с намалени доставки на ваксини

© ReutersВеликобритания ще се сблъска със значително намаляване на количеството ваксини срещу COVID-19 края на месеца, поради съкращаване на доставките, обяви Лондон в сряда - разочароващ сигнал посред една от най-бързите ваксинационни кампании в света. Великобритания е на път да постави първа доза срещу COVID-19 на половината от всички възрастни през следващите няколко дни и достигна прага от 25 милиона първи дози в сряда. Това е най-масовата и най-бързата програма досега в европейска държава.


Здравният секретар Мат Ханкок каза, че доставките често варират, но страната все още може да ваксинира приоритетните си групи до 15 април, а всички възрастни - до края на юли.


"Доставката на ваксини винаги е непостоянна и ние редовно изпращаме технически писма до здравната система NHS, за да обясним възходите и спадовете на доставката през следващите седмици", каза Ханкок пред репортери.
В писмо, изпратено до държавната здравна служба, се казва, че ще има "значително намаляване на седмичното предлагане от производителите" от седмицата, започваща на 29 март, което означава, че обемите за първите дози ще бъдат значително ограничени. Производителите прогнозират, че това ще продължи четири седмици поради съкращения в доставките на ваксини от внос, продължи той.


В писмото се казва, че центровете за ваксинация трябва да "осигурят, че няма да има насрочени инжекции" за април и да се съсредоточат върху гарантирането, че всички от най-уязвимите категории са получили първата си доза, а тези, които вече са я получили, да им се постави втора.


Ханкок не каза защо ще има намаляване на доставките. Във Великобритания се поставят ваксини на AstraZeneca и Pfizer-BioNTech, и двете компании изпитват затруднения да изпълнят договорните задължения към ЕС поради производствени проблеми.


Политическият редактор на Би Би Си Лора Куенсбърг заяви, че проблемът е резултат от по-малкота налични дози на AstraZeneca спрямо очакваното и че проблемът е "по-значим" от предишните сривове в доставките. AstraZeneca отказа коментар.


Проблемът се усложнява от това, че Брюксел заплашва да забрани износа на ваксини COVID-19 за Великобритания, за да защити оскъдните дози за собствените си граждани. Не е тайна разочарованието от липсата на доставки на AstraZeneca от предприятията ѝ във Великобритания към Европа.


Ханкок каза, че ваксината е разработена с финансиране от британското правителство и Великобритания има законно право върху дозите. "Ние създадохме веригата за доставки не само тук, в Обединеното кралство, но наистина помогнахме за създаването на веригата за доставки в ЕС", каза той.


"Подписахме законно договор за доставка на първите 100 милиона дози тук за хора във Великобритания, както бихте очаквали да дестваме, и освен това за да гарантираме, че хората в Обединеното кралство могат да получат своята доза, включително защото това е финансирано от Великобритания", каза министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK