"Тефлоновият Марк": защо нидерландците харесват премиера Рюте

"Тефлоновият Марк": защо нидерландците харесват премиера Рюте

© Reuters"Тефлоновият Марк" - така наричат шеговито нидерландския премиер, който отново спечели изборите. Скоро Рюте ще бъде премиерът, управлявал най-дълго Нидерландия. И то макар че не всичко върви гладко. Защо го харесват, разказват Щефан Убербах, Лудгер Кажмирчак и Барбара Везел за "Дойче веле".


Без експерименти по време на пандемия - вероятно това е било мотото на близо една четвърт от нидерландските избиратели, гласували доверие на Марк Рюте, който управлява страната им вече десет години. Неговата Народна партия за свобода и демокрация спечели най-много гласове - според първите прогнози тя получава 36 от общо 150 места във втората камара на парламента. Факт, който кара Рюте да се чувства "супер горд". "За четвърти пореден път сме най-голямата партия в страната."


Защо нидерландците харесват Рюте


В нидерландските медии отдавна шеговито го наричат "тефлоновия Марк" поради способността му да отблъсква всички рискове с лекота - така, както водата се стича по тефлоново покритие. Скандалът с детските надбавки, който през януари накара правителството да подаде оставка, всъщност можеше да означава край за Рюте и партията му. Години наред финансовите служби са набеждавали хиляди семейства, че са получавали неправомерно прекалено високи детски надбавки. Властите са докарали до фалит много от тях, изисквайки социалните плащания да бъдат върнати обратно. Както стана ясно в началото на годината, службите са допуснали груба грешка. И въпреки че този скандал се разрази по време на управлението на Рюте, избирателите така и не го наказаха за това.
Може би защото неговата Народна партия на свободата и демокрацията е благосклонна към бизнеса? Факт е, че Нидерландия от години е в икономически разцвет. Същевременно обаче образователната и здравната система спешно се нуждаят от реформи и инвестиции. Наемите и цените на имотите растат, социалните плащания стават все по-малки. Ножицата между бедни и богати се разтваря все по-широко. И по отношение на пандемията Рюте не се справи блестящо. Първоначално той не искаше да натоварва сънародниците си със строги правила и ограничения и заложи на стаден имунитет. Дори и когато обаче се видя, че тази стратегия не може да бъде удържана, Рюте продължи да отлага строгите ограничения чак докато нидерландските болници се препълниха. През януари бе наложен твърд локдаун, включително забрана за излизане навън след 21 часа, което извади по улиците хиляди младежи и хора, отричащи коронавируса. Кадрите от агресията и насилието по нидерландските улици обиколиха цял свят. Вместо да потърси първопричината за гнева, Рюте просто определи протестите като "криминални действия" и приключи темата. В действителност голяма част от нидерландците не го обвинява за това. Точно обратното: според допитванията много нидерландци са доволни от начина, по който Рюте се справя с пандемията.


Освен всичко останало Марк Рюте привлича огромни симпатии с личния си начин на живот. Премиерът живее все така в скромното си жилище в Хага, ходи на работа с велосипед, държи семейството си далеч от медиите и името му не се забърква в никакви скандални истории. Накратко: той олицетворява работливия и пестелив нидерландец.


Ето че сега с поредната си победа Рюте е изправен и пред редица рекорди: след само година и половина той ще влезе в историята като най-дълго управлявалия нидерландски премиер. А когато през есента Ангела Меркел освободи канцлерския пост в Германия, именно Марк Рюте ще бъде и най-дълго управлявалия премиер на масата за преговори в ЕС.


Рюте и визията му за ЕС


Що се отнася до неговата визия за Европа, тя е пределно ясна: според него Общността трябва да се концентрира върху основните си задачи - търговия, миграция, защита на външните граници, политика на сигурност и защита на климата. Същевременно Рюте е скептичен към широкообхватните предложения за реформи на френския президент Еманюел Макрон. Освен това Рюте не подкрепя призива за "повече Европа". ЕС трябва да обещава по-малко, но да дава повече, казва той. "Все повече и повече Европа не дава отговор на проблемите на хората."


В т.нар. Ханзейска лига Рюте е събрал малки държави от Средна и Северна Европа, чиито управници застъпват същата позиция. Нидерландия участва и в клуба на "Спестовната четворка". А сред пестеливите Рюте се смята за най-стиснатия. Фактът, че помощта от плана за възстановяване от коронавируса в размер на 750 милиарда евро, няма да се изплаща само под формата на безвъзмездни средства, както планираха Германия и Франция, а и като заеми, които трябва да бъдат върнати обратно, се дължи главно на упоритата съпротива на нидерландския премиер. Малко преди парламентарните избори Марк Рюте все пак трябваше да демонстрира, че пази парите на своите избиратели - и настоява за реформи в замяна на финансова помощ.


Марк Рюте подкрепя твърдо и намаляването или спирането на европейските пари за държавите, които нарушават върховенството на закона. Унгария и Полша искаха на всяка цена да предотвратят подобно решение и блокираха бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията в продължение на седмици. Това от своя страна накара нидерландските либерали да предложат радикални мерки. "Като алтернатива може да се мисли за ЕС без Унгария и Полша - но това би било ядрената опция", каза тогава нидерландският премиер.


И на финала: в сравнение с останалите европейски страни победата на Марк Рюте не е особено впечатляваща. Но в пъстрия партиен ландшафт на Нидерландия с над 20% лесно ставаш първи. Там няма 5-процентна бариера. Резултатът от това: от общо 37 партии, участвали в изборите, цели 17 влизат в парламента. И това само по себе си е рекорд.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото не е мутра.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото ходи с колело на работа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото е прочел много повече от една книга.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото не е заобиколен от гавази.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Нидерландците са разумни и прагматични хора!
  Те не търсят "спасител", а човек, който да им свърши4 работа, въпреки, че са видели негови кусури!
  Разумно е да се довериш на онзи, който може и да не е перфектен, но върши работа!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото не си мени мнението непрекъснато!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Е ,оказа се че него харесват чак толкова колкото ни внушава ДВ

  гошо
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4298 Неутрално

  Защото не е мутра.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Четвърти мандат премиер ще е Рюте, Борисов трябва да го настигне!

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  Рюте дори не видя за последен път починалата си майка, спазвайки строгите ограничения, отделно нидерландските барове и ресторанти са затворени от него още от октомври 2020, и не са отваряли дори и за 1 ден.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Ами за разлика от българите холандците нямат този експериментаторски блясък в очите, когато видят бюлетина за гласуване. Вестниците им не препечатват Дойче веле. И, понеже така или иначе сме на българска вълна, скандалът с детските пак започна с едни нашенци.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4298 Неутрално

  Нидерландците са разумни и прагматични хора!Те не търсят "спасител", а човек, който да им свърши4 работа, въпреки, че са видели негови кусури!Разумно е да се довериш на онзи, който може и да не е перфектен, но върши работа!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Нидерландците са като българите, не е важно как изглежда котката, важно е да хваща мишки!

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3083 Весело

  Не може да е по "тефлонов" от наш Боце ...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  От 150 места в парламента е взел едва 36, голямо харесване е паднало :)

 15. 15 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 635 Неутрално

  От 150 места в парламента е взел едва 36, голямо харесване е паднало :)
  —цитат от коментар 14 на Billy Pilgrim


  Както пише в статията - партиите са 37, няма бариера и 17 са влезли в парламента. При това положение иронията ми с вижда неуместна

 16. 16 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Щом ДВ казва, че го харесват, да се чете: изобщо не го понасят!

 17. 17 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 79 Неутрално

  нидерландците...

  холандците къде изчезнаха?

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5174 Весело

  Другаря Борисов ще има кого да гони с мандатите

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#17] от "Perkele":


  нидерландците...холандците къде изчезнаха?
  —цитат от коментар 17 на Perkele


  Те официално казаха, че искат всички да ги наричат Нидерландия, защото Холандия била само една от областите в държавата.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото НЯМА шкафче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото НЯМА Шехерезада.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото няма една прекрасна госпожа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Защото няма ПКП.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dariya Koleva":

  Четвърти мандат премиер ще е Рюте, Борисов трябва да го настигне!
  —цитат от коментар 11 на Dariya Koleva


  Няма как. Борисов вече отпадна от последната гонка.

 25. 25 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Нашият Бай Ганю не може да се качи на велосипед, защото ще го счупи. Затова се налага да се задоволи с Жипка. Също така не може да се движи пеш и без охрана по улиците, защото се пази от прекомерната народна любов. Ние ще си изберем пак Бай Ганю, защото той е прост, ама ние сме още по-прости.

 26. 26 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не е стрелял с гранатомет , не са му взривявали джипката през 90-те , не е откривал паметник на комунистически диктатор, не е лежал в чешки пандиз за кражби на коли, не строи руски газопроводи и е най-верния съюзник на САЩ , на когото Байдън се обади още на втория ден след инагурацията и е либерален консерватор за ужас на българските пребоядисани консерво-комунета-путинджии

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#15] от "zocho1":

  При 150 места в парламента и отсъствие на бариера ако нещо не греша следва, че една партия може да влезе и само с един депутат или с 0,67% от гласовете.

 28. 28 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защото няма ПКП.
  —цитат от коментар 23 на КМЕТ В СЯНКА


  Не защото протестерите “криминални” елемти и полицията не си поплюва и после битите юнаци не ходят по телевизиите да се правят на борци за правда и в свобода а отиват в панделата и после си плащат глобата. Правилата се спазват и нарушителите се наказват. За това брато

 29. 29 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И най-ценното му качество - още 4 години ще държи далеч от Шенген крадливите руски мекерета от Шайката на Буда , а коалиционната му партньорка Софи Инт-Велд от D66 ще продължава яростно да набива каскета на Гешеф в комисията ЛИБЕ

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "Премиерът живее все така в скромното си жилище в Хага, ходи на работа с велосипед"

  Премиерът на развитата Холандия ходи на работа с велосипед, а Премиерът на нашата най-бедна държава в ЕС ходи с брониран джип и 10 камиона гардове на НСО. Рюте живее в малко жилище в Хага, а нашият пълни чекмеджета и купува вили в Барселона.

  После питаме и се чудим защо Холандците живеели такъв щастлив и уреден живот с европейски заплати, а ние тънем в мизерия и нихилизъм.

  Аз бих гласувал за първия лидер на българска партия, който тръгне да ходи на работа с велосипед или с трамвая. За жалост такива политици нямаме. Де да можеше да си внесем само двама-трима Рютевци, че да ни оправят. Но съм сигурен, че в тази наша дива джунгла дори Рюте не би оцелял на власт. Ще го свалят мазно-мазно, както го направиха с Филип Димитров преди около 29 години. Червените олигарси не обичат честни и пестеливи управляващи. Те търсят алчни корумпирани като тях.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 31. 31 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 198 Весело

  Защото няма ПКП.
  —цитат от коментар 23 на КМЕТ В СЯНКА


  За ПКП винаги слагам плюс.

 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Аз бих гласувал за първия лидер на българска партия, който тръгне да ходи на работа с велосипед или с трамвая.
  —цитат от коментар 30 на Lou


  Ти би ли ходил така на работа ако беше премиер тук? Да не бъдем наивни.

 33. 33 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yard":

  А защо Премиерът на Холандия може да ходи с велосипед на работа, пък тук да не може? Той е избран да служи на народа си. Няма от какво да се срахува - народът го е избрал. На нашия Премиер какво му пречи да се качи на велосипеда? От народната любов ли се страхува?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 34. 34 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Той е избран да служи на народа си. Няма от какво да се срахува - народът го е избрал.
  До коментар [#33] от "Lou":

  При рекордна избирателна активност - 85 % !
  Пенсионерите гласували предишния ден по пощата
  Други гласуват , както си поръчват бургер от МакДрайв - без да слизат от колата или колелото.

  И мотото му беше : “Идете и гласувайте ! Не за мен , гласувайте за който си искате, дори и да ме мразите просто гласувайте да някой друг. Вашият глас е важен”

  А мутрата Борисич закрива секции , саботира изборите и се чуди как да спечели служебно

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  "Освен всичко останало Марк Рюте привлича огромни симпатии с личния си начин на живот. Премиерът живее все така в скромното си жилище в Хага, ходи на работа с велосипед, държи семейството си далеч от медиите и името му не се забърква в никакви скандални истории."
  Да им завиди човек. То и тука може би има такива хора, но ние ценим точно обратното поведение- мачовци, с остригани глави, наднормено тегло и не много умни, и почтени.

 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Не човек а желязо ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  "И въпреки че този скандал се разрази по време на управлението на Рюте, избирателите така и не го наказаха за това."
  *
  И защо трябва да го наказват за скандала с помощите? Сигурно са изловили доста тарикати, цоцащи неправомерно помощи, а тези, които несправедливо са били ощетени вероятно вече са получили компенсации. Стават и грешки. Който не работи, той не греши.

 38. 38 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#15] от "zocho1":При 150 места в парламента и отсъствие на бариера ако нещо не греша следва, че една партия може да влезе и само с един депутат или с 0,67% от гласовете.
  —цитат от коментар 27 на Един препатил


  Не грешиш, има и партии, които влизат с един депутат в парламента.

 39. 39 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#38] от "Хелиана":

  Населението на Нитдерляндия е 17.5 милиона и има 150 депутата в долната камара. В България с под 7 милиона имаме 240 харантутника. Колкото по-нисък е броя на депутатите толкова по ниска е бариерата а при повече население и по малко депутати броя гласове с който се вкарва депутат са много повече, което прави избора по-легитимен и нуждата от бариера по-ниска.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Щото няма по-добър :)

  Другите са или крайни според медиите или леви :)

 41. 41 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#40] от "realguru":

  Това не е вярно. Начело на центристката D66, която е втора по гласове, е една дама, която е перфектна за премиер. Но Руте си е по принцип идеалния премиер, който една страна би си пожелала, та не остава място за другите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK