Европа стана първият район в света с 1 милион починали от коронавируса

Европа стана първият район в света с 1 милион починали от коронавируса

© ReutersСмъртните случаи в европейския регион, свързани с коронавируса, надхвърлиха 1 милион в петък, докато кампанията за ваксиниране опитва да се справи посред нови варианти, причиняващи трета вълна от случаи на заразяване, които отново могат да изчерпят капацитета на болниците.


От началото на пандемията в европейския регион са докладвани най-малко 37 221 978 случая и 1 000 062 починали, сочат данни на "Ройтерс".От региона, който включва 51 държави, идват около 35.5% от всички смъртни случаи от коронавирус по света и 30.5% от всички заразени. Регионът включва Русия, Великобритания, 27-те членки на Европейския съюз и други страни.
В европейски регион са поставени около 12 инжекции с ваксини на всеки 100 души. Това е зад Съединените щати, които са поставили около 34 дози на 100 души, според данни от платформата "Нашият свят в данни". Израел води в света с около 110 дози на всеки 100 души (повечето ваксини изискват две дози).


В в ЕС с ад 550 000 смъртни случая, свързани с COVID-19 - и по-малко от една десета от населението, което е получило поне една доза ваксина - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ситуацията се влошава. "Виждаме в държавите-членки да се оформя гребенът на третата вълна и знаем, че трябва да ускорим ваксинирането."


В сряда Европейският съюз заплаши да забрани износа на ваксини COVID-19 за Великобритания, за да запази оскъдните дози за собствените си граждани.


Според изчисленията на "Ройтерс" в момента България почти е изравнила абсолютния пик на пандемията от края на миналата година.

© Reuters

Според изчисленията на "Ройтерс" в момента България почти е изравнила абсолютния пик на пандемията от края на миналата година.


Броят на заразени в Европа започна да се увеличава, като наскоро Франция отбеляза най-големия си еднодневен скок в случаите от ноември насам. В момента регионът съобщава за милион нови случаи на всеки шест дни.


Докато Германия планира да премахне блокадите и да съживи икономиката си, експерт от Института по инфекциозни болести "Роберт Кох" заяви във вторник, че броят на заразените нараства експоненциално, като страната навлиза в трета вълна от пандемията.


Европейският съюз се стреми да постигне целта си да ваксинира 70% от възрастните до края на лятото, но поне 13 държави бяха спрели или забавили през последните дни употребата на ваксината COVID-19 на AstraZeneca след съобщения за съсирване на кръвта при хора, получили доза.


Страните в Източна Европа, включително Русия, остават най-силно засегнати спрямо общия брой заразени и смъртните случаи.


Русия има най-голям общ брой заразени от COVID с над 4.4 милиона или близо 12% от всички случаи в региона. Страната има едно от най-високите нива на смъртност от COVID-19 в света на глава от населението, с около 153 смъртни случая на 100 0000 жители, зад САЩ със 164 смъртни случая на всеки 100 000 души.


Докато официалният брой на починалите в Русия възлиза на 94 267, най-малко 221 534 би трябвало да са жертвите на болестта, според изчислението на Ройтерс, което включва смъртни случаи, докладвани от "Росстат", статистическата агенция на страната.


Италия стана третата държава в Европа, която надхвърли 100 000 смъртни случая миналата седмица. Премиерът Марио Драги предупреди, че ситуацията отново ще се влоши с регистрирания скок в хоспитализациите.

  • Босна и Херцеговина е една от страните, предизвикващи тревога - през последните 3 седмии тук дневните нови заразени се увеличиха средно с 810 (или темпо с 49% по-ускорено спрямо предишния рекорд) и в момента се съобщава за над 1600 нови случая. Иначе казано, това са средно 1311 нови заразени или увеличение от 81% спрямо пища от 6 ноември.


Световната здравна организация призова правителствата да не спират кампаниите за ваксиниране, докато Европейската агенция по лекарствата заяви, че броят на тромбоемболичните случаи при ваксинираните хора не е по-голям от този, наблюдаван сред общото население.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK