Полски психиатри рискуват свободата си с одобряване на аборти

Полски психиатри рискуват свободата си с одобряване на аборти

© Associated PressКогато полските лекари казали на 29-годишната Паулина, че нероденото ѝ дете няма бъбреци и ще умре при раждането, тя разбрала, че не може да изкара бременността.


"Всички казват, че наградата след болката при раждането е да държиш детето в ръцете си", каза Паулина, мениджър в търговията на дребно от Гдиня. "Нямаше да имам нищо. Щях да родя мъртво дете и тази болка би била хиляда пъти по-силна", допълва тя пред "Ройтерс" с молба да не се публикува фамилното ѝ име.


Допреди два месеца жени като Паулина все още имаха шанс да получат аборт в Полша. В решение, влязло в сила през януари, Конституционният съд постанови, че прекъсването на бременността поради аномалии на плода вече не е законно. На практика така бе наложена почти пълна забрана на абортите.
Понастоящем полското законодателство разглежда само кръвосмешение, изнасилване или заплаха за живота и здравето на майката като основателни причини за прекъсване на бременност.

 • Управляващите националисти в Полша подкрепиха този ход, но страната беше разтърсена от седмици на национални протести след решението от 22 октомври, които бързо се превърнаха в изблик на гняв срещу правителството на "Право и справедливост" (PiS) и мощната католическа църква.

Така единствената възможност на Паулина останала да намери лекар, който да потвърди, че раждането е заплаха за нейното здраве.


29-годишната Паулина, която разказва как психиатър е спасил живота ѝ с одобрение за извършване на прекъсване на бременността ѝ с увреден плод.

© Reuters

29-годишната Паулина, която разказва как психиатър е спасил живота ѝ с одобрение за извършване на прекъсване на бременността ѝ с увреден плод.


Две седмици след като Паулина научила за състоянието на бебето си, активистите за правата на абортите й помогнали да намери психиатър, готов да заяви, че трябва да направи аборт в името на психичното ѝ здраве и абортът е позволен.


Това я прави една от може би само около дузина жени, които са успели да прекъснат бременността си на такива основания, откакто решението е влязло в сила, казаха за "Ройтерс" от групи за подкрепа на абортите.


Няколко лекари и адвокати, с които "Ройтерс" разговаря, настояват, че абортите поради психично здраве са в съответствие със закона, но държавни служители и консервативните групи поставят това под въпрос.

 • Министерството на здравеопазването на Полша заяви пред "Ройтерс" с писмо, че квалифициран медицински специалист в съответната област трябва да определи дали бременността застрашава живота или здравето на майката в зависимост от заболяването на жената. В текста не се казва дали заплахата за психичното здраве на бременната се смята за достатъчно основание за аборт.

"Виждал съм мнения от рода на "Разтревожена съм и не искам да раждам", казва Михал Войчик, министър на правителството и член на пропагандиращата консервативни идеи в обществото "Обединена Полша", съюзник с управляващата партия PiS. "Не мисля, че трябва да се съобразяваме с такива случаи, които са само за да се заобикалят правилата."


Адвокат на Ordo Iuris, лобистка група, която защитава ултраконсервативни и религиозни каузи, също заяви пред "Ройтерс", че според него даването на препоръки въз основа на психичното здраве е незаконно.


Някои жени са избрали да правят аборти в чужбина въпреки пандемията от коронавируса и свързаните с това ограничения за пътуване. Първоначално на Паулина ѝ казали, че трябва да отиде в Холандия - пътуване, което тя се бояла да предприеме сама.


Според групите за подкрепа на абортите няколко жени чакат да намерят лекар, който желае да им помогне, а такива остават все по-малко. Това е отчасти от страх:


Според полското законодателство жените, извършили незаконно аборт, не се преследват, докато лекар може да бъде затворен за срок до три години.Освен това много лекари в Полша, особено в по-консервативния югоизток на страната, вече упражняваха - преди решението да влезе в сила - законното си право да отказват да прекъснат бременността заради религиозните си убеждения. Очаква се сега да го правят още повече.


Полски психиатри рискуват свободата си с одобряване на аборти

© Reuters


От четиримата лекари, които се съгласили да подкрепят случая на Паулина за аборт, само една, Александра Красовска, психиатър от Варшава, се съгласи да бъде спомената с името си от "Ройтерс". Та потвърди, че е насочила Паулина за прекратяване на бременността поради влошеното ѝ психично здраве. Останалите трима - психиатър, лекар и гинеколог - разговаряха анонимно с "Ройтерс".


"Важно е това да не е еднолично решение... Тогава за всички нас е по-лесно да се справим с този страх от прокурор и от трите години в затвора", каза един от участващите психиатри пред "Ройтерс".


Мачей Соча, гинеколог в Гданск, е един от малкото лекари, готови да твърдят публично, че заплахата за психичното здраве на жената трябва да се приеме като основание за аборт. "Ако пациентът има мозъчен тумор и продължаването на бременността заплашва живота и здравето, ние можем да прекратим бременността. Ако пациентът има психиатрични проблеми... тогава според мен и това е достатъчно, за да се прекрати такава бременност", Соча казах.


Паулина вярва, че лекарите, които са ѝ помогнали да прекъсне бременността, са ѝ спасили живота. "Тези хора са герои. Защото не се страхуват от последиците в тази болна страна, в която живеят", каза тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Таз глупост с абортите откъде им хрумна на поляците да я разчовъркват пак. То вярно, католици и т.н., ма предполагам, че все пак на някакво прилично ниво са я били решили спрямо световните тенденции, преди да се появят Качинскита и тем подобни изроди и да се опитат да разбутват кошера само и само да се циментират на власт. Противна работа са тия консерви... Чудя се само дали и у нас няма да влезе тая тема ни в клин, ни в ръкав. У нас ще е още по-шокиращо.

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Хитрувания на едро и на дребно... поднесени като геройства от мейнстрийма...

 3. 3 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#1] от "Сенсей НАНАЙ":
  Странно, но трябва да се съглася с теб.
  Или ти дърпаш нагоре, или аз слизам при тебе :)))

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 4. 4 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Егати гаврата! Да износиш девет месеца жив труп. Да изтърпиш всичко с ясното съзнание, че в момента на изваждането от утробата го виждаш за последен път.
  ДБА и фалшивите консерватори.

 5. 5 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Главен равинат на Израел

  16.12.2015

  С поздрави към равините и управляващите по целия свят,

  С течение на годините мнозина са използвали седмичния откъс от книга „Изход” като възможност да наблегнат на ценността на това, жената да ражда деца. В противоречие с това е дошло време да подчертаем забраната да се прекъсва бременността без разрешението на равин.

  За съжаление в днешно време вниманието на обществеността към това се е понижило. Ето защо е жизненоважно то да бъде насочено към този въпрос и да се изясни, че според еврейския закон плодът се счита за жив организъм. Равините тълкуват библейския стих „Който пролее човешка кръв в човека”, отговаряйки на следния въпрос: кой е човекът в човека? Отговорът е очевиден: става дума за плода в утробата на майката.

  Правото на живот на плода не е равностойно на правото на майката да живее. При обстоятелства, при които плодът застрашава състоянието ѝ, равинът е длъжен да постави нейния живот над този на детето. Когато обаче животът на майката не е застрашен, не съществува оправдание, което да разреши прекъсването на живота на плода.
  „Ефрат” е водеща организация, поела отговорността да защитава тази кауза. С д-р Ели Шлусхайм начело „Ефрат” може да свидетелства за хиляди животи, които са били спасени в резултат на нейния труд.
  Тази седмица ние се обръщаме към всички равини, за да подчертаем важността на това, ненужните аборти да бъдат предотвратени. В своите речи свещениците би трябвало да наблегнат на огромното себеотдаване на еврейските акушерки към целта си да спасяват бебета. Също така би трябвало да отбележат, че, ако това се изисква, членовете на „Ефрат” са способни да предоставят допълнителна информация и с радост ще дадат полезни напътствия по въпроса.

  С призив за спасяване на животи,

  Давид Лау
  Главен равин на Израел
  Ицхак Йосеф
  Главен сефарадски равин на Израел
  Автор: Джудит Вайз | Ерусалим Израел
  Източник: LifeNews.com
  Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/12/30/40000-abortions-take-place-every-year-in-israel-this-group-is-doing-something-to-stop-it/

 6. 6 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#5] от "georgievb":

  Нали прочете статията. Не става дума за нежелана бременост и аборт по желание. Ти как би се чувствал ако си на мясото на майката, която месеци наред знае, че роди бъдещ мъртвец. Осъзнаваш ли какво значи за една жена да е майка и самият акт на раждане? И загубата на рожбата.

 7. 7 Профил на mzh03646263
  mzh03646263
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Консервно малоумие. В желанието си да докажат колко са велики консервните им догми - ще накарат една жена да носи мъртвец. Пфу.

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#6] от "Filofob":

  Осъзнаваш ли какво значи за една жена да е майка и самият акт на раждане? И загубата на рожбата.

  Осъзнавам, че всички ние сме внуци, правнуци и праправнуци на жени, които са губили по няколко деца още през първата година след раждането им.
  Детска смъртност 15% към 1905 при раждаемост от 7 деца на жена, означава, че на всяка жена, доживяла до 50 години се е падало средно по едно починало в люлката дете.
  А век преди това младенческата смъртност е била 20-30% и повече.
  И пак не са се побъркали нашите баби и прабаби.
  Хайде да не смятаме човека за тъй нежно съзнание.
  За сведение - майка ми е загубила първото си дете при раждането, аз съм второто. Снаха ми имаше мъртвородено дете. Знам какви са преживяванията.

 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Разстроено

  Тези ще си научат урока по трудния начин — с "абортен туризъм" и с "нелегални аборти". Първото иди-дойди, ама второто ще отвори канали за още незаконни дейности, дето ще си останат дори и да върнат абортите. Отделно, че ражданията ще намалеят, точно защото няма да имаш избор, дори да не смяташ да се възползваш от него.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#8] от "Patsis":

  Хайде да не говориш за Човека в трето лице. Още повече, че няма как да изпиташ какво изпитва този човек. А само ЗНАЕШ за усещанията. Пък и в случая потретвам, говорим за ситуация, при които имаме изначално предупределени да умре. Не смърт при раждане и т.н.
  Отделен е въпросът с безбройните малформации, при които детето е живо, но по-добре да не е и т.н.

 11. 11 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  В 21-ви век, в Европа - това е анахронизъм. Бил съм няколко пъти в Полша, имам познати и се учудвам, че гласуват за такива.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сенсей НАНАЙ":

  Патриоти, сър.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 14. 14 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Абе грозна работа. Значи да направиш аборт се счита за убийство, но да забраниш на жената да направи аборт с ясното съзнание, че детето ще умре/вече е мъртво се счита за благородна постъпка? Предполагам, че процесора ми не е на ниво, за да схване смисъла.
  Дори не мога да си представя какво е чувството да си тази жена, но се съгласете, че не бихте го пожелали на никого.

  ТЪПАК! АЗ СЪМ Ш***Н ТЪПАК!!!
 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Абортите по медицински причини са много по-малко в сравнение с убийствата на здрави бебета.
  Не съм наясно как точно стоят нещата в Полша, защото либерастките медии винаги изопачават това,което не им е изгодно. Надали властите в Полша ще тръгнат да съдят някой лекар,защото е направил аборт на бебе с тежки физически недъзи.

 16. 16 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":

  Ами то в статията пише :

  " В решение, влязло в сила през януари, Конституционният съд постанови, че прекъсването на бременността поради аномалии на плода вече не е законно".

  И затова са били всичките тия фокуси с психиатрите. Явно не може да кажеш-фетуса няма бъбреци и нежизнеспособен. Искам да го абортирам.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Абе грозна работа. Значи да направиш аборт се счита за убийство, но да забраниш на жената да направи аборт с ясното съзнание, че детето ще умре/вече е мъртво се счита за благородна постъпка? Предполагам, че процесора ми не е на ниво, за да схване смисъла.Дори не мога да си представя какво е чувството да си тази жена, но се съгласете, че не бихте го пожелали на никого.
  —цитат от коментар 14 на Помuяр


  А не си ли задаваш въпрос дали нещата не се различават от написаното в медиите?
  Кой ще е този прокурор,който ще обвини лекар, защото е направил аборт на бебе без бъбреци?Нали това бебе ще е мъртво и така ще постави в опасност живота и на майката.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Между другото, има ли друга обосновка против абортите в първите месеци и за увреден плод, освен религиозната доктрина. Която сама по себе си заслужава уважение.
  Защото това е цяла система от догми. Животът е Божи дар и не бива да се отнема. Прелюбодеянието(сексът преди и извън брака) е грях. Католическата църква не разрешава и ползването на контрацептиви.
  Та, ако спазваме цялата система от предписания секс ще има само след църковен брак, като трябва да научиш всякаквите варианти на предпазване без помощни средства. С големия процент вероятност все пак нещо да се пропусне. А като знаем форумните консерватори колко са потентни скоро биха направили по 4-5 деца.
  Та като ще спазваме предписанията на църкавата, щото сме много вярващи дайде да е изцяло а. А не само да казваме на жените какво не могат да правят.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на dat24646015
  dat24646015
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#8] от "Patsis":

  значи е важно да разбереш в кой век живеем вмомента. То в миналото е имало е войни в Европа с по десетки милиона жертви и сега ли да го приемем за нормално да се случва ?

  Поредната доза консервативно малоумие в Полша, ако нямаше Папа поляк, нямаше да са толкова ербап да се правят на по-католици от него.

  МАЛОУМИЕ до кости.

 22. 22 Профил на tdv33649460
  tdv33649460
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Filofob":

  Какъв процент са тези от всички забременявания/аборти?
  т.е какъв промил?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  И при такива обстоятелства ли не е разрешен аборта? Това не е човешко.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  В 21-ви век, в Европа - това е анахронизъм. Бил съм няколко пъти в Полша, имам познати и се учудвам, че гласуват за такива.
  —цитат от коментар 11 на pepisky


  ...а може би просто са ходили за гъби и ей ти резултата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Разстроено

  До коментар [#19] от "Filofob":Какъв процент са тези от всички забременявания/аборти?т.е какъв промил?
  —цитат от коментар 22 на tdv33649460


  Ако си жена, и носиш мъртъв плод, за тебе ще е 100%. Давай сега да обсъдим "ама то са нЕкакви промили"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#22] от "tdv33649460":

  В случая не се коментира забраната за аборт ИЗОБЩО. Тук става дума, че с изрично решение на техния КС, малформациите засягащи живота на плода не са част от изключенията, при които прекъсване на бремеността е разрешено. Тоест, изначално забраната не е пълна. И спокойно могат в изключенията да се поставят и случаи като описания в статията.

  А честно кзано идея си нямам, защо ти е забранено да абортираш труп, но можеш здрав плод, при положение, че бремеността е вследствие на изнасилване. Не виждам лигика, ако прокламираната цел е съхраняване на живота. Така беше и в Ирландия. Сигурно е някакъв гъвкав религиозно базиран морал. Същата работа и с кръвосмешението. Освен аморалността и противоестествеността на самия акт няма друго основание. Но животът вече е там.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Таз глупост с абортите откъде им хрумна на поляците да я разчовъркват пак. То вярно, католици и т.н., ма предполагам, че все пак на някакво прилично ниво са я били решили спрямо световните тенденции, преди да се появят Качинскита и тем подобни изроди и да се опитат да разбутват кошера само и само да се циментират на власт. Противна работа са тия консерви... Чудя се само дали и у нас няма да влезе тая тема ни в клин, ни в ръкав. У нас ще е още по-шокиращо.
  —цитат от коментар 1 на Сенсей НАНАЙ


  Тази тема я пробва е така от любопитство Волен Сидеров - след като разни първенюта си присвоиха русофилията, православието и "традиционите ценности". Нещо не му потръгна и я отсвири.

  Истината е, че религиозните фиундаменталисти/евангелисти в дъното на войната срещу "Стратегия за детето", "норвежците", кемтрейлс, Истанбулската конвенция (в момента в съюз с ВМРО) са изключително чувствителни на тема забрана на абортите. Ако България забрани абортите - респективните американски евангелистки организцаии, към които принадлежат ще ги позлатят от главата до петите.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK