Ожесточена търговска война между собствениците на "Нова тв" и Би Ти Ви се разгаря в Сърбия

На протестите през февруари 2019 г. вратите на националната телевизия в Белград бяха облепени със стикери "Излезте на улиците", "Не е нормално" и "Цензура". Тогава хиляди протестираха срещу президента Александър Вчич.

© Associated Press

На протестите през февруари 2019 г. вратите на националната телевизия в Белград бяха облепени със стикери "Излезте на улиците", "Не е нормално" и "Цензура". Тогава хиляди протестираха срещу президента Александър Вчич.Представете си, че сте собственик на магистралата Белград-Ниш, аз притежавам най-голямата транспортна компания, но вие не ме пускате да мина - естествено че моята компания ще фалира." Така икономистът Горан Радославлевич описва същността на ожесточения търговски спор в Сърбия между компаниите, контролиращи в България "Виваком"/"Нова броудкастинг груп" и "Теленор"/"bTV Медиа груп".


На пръв поглед той е за господстващо положение в сектора на доставчиците на кабелна инфраструктура, но в крайна сметка опира до това какви телевизии могат да гледат сърбите. Спорът между PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер и United Group на големия инвестиционен фонд BC Partners премина в насрещни съдебни искове, обвинения за сдружаване на PPF с правителството в Белград и за заплашване свободата на медиите в страната.


Премиерът Ана Бърнабич обясни, че секторът на медиите в случая не е е засегнат и става дума само за кабелните оператори. Чешкият премиер Андрей Бабиш бе питан за спора при визитата си в Белград по-рано този месец, и той също само каза, че знае за него, но няма да се намесва, защото случаят е в ръцете на антимонополната комисия на Сърбия. Но N1, един от популярните телевизионните канали на United Group в страната, почти всеки ден остро критикува действията на PPF и правителството, така че медии реално са включени в битката.
Засегната е позицията на Serbia Broadband (SBB) - водещия кабелен оператор за телевизии, широколентов интернет и фиксирана телефония (с услугите на EON и Total TV), както и телевизиите N1, Nova S, Sport Klub и интернет сайтове. Всички те са на United Group. Публикация от миналата година на регулатора "Рател" за състоянието на пазара през 2019 г. показва, че SBB е контролирал почти половината (47%) от пазара на платени телевизии и една трета от доставките на интернет.

 • Конфликтът е заложен преди две десетилетия, когато не бе приета от правителството дългосрочна стратегия за развиване на телекомуникациите. Така всичко остана на инициативността на предприемачите, държавният телеком се включи много късно - когато SBB вече бе доминираща сред кабелните оператори.
Днес Келнер контролира втория по големина мобилен оператор Telenor Serbia (контролиран от PPF) с почти една трета дял. Водещ - с по над 40% дял - в мобилни услуги и интернет е държавният Telekom Serbia, който обаче има само 27% дял в кабелните телевизии.


Когато се появиха съобщения за предстоящо споразумение за предоставяне на оптична инфраструктура от държавния телеком на Петр Келнер, беше ясно, че това вещае сериозно пренареждане на пазарните дялове в ущърб на SBB. В края на януари Telekom Srbija, за която се смята, че е с около 3.5 пъти по-големи приходи (над 800 млн. евро) от SBB, твърдеше, че това не е есклузивно партньорство с Келнер, че неговата Telenor ще може да купува видео съдържание от държавната фирма и че не планират алианс или сливане. По оценки на изпълнителния директор Владимир Лучич оценката за споразумението е над 250 милиона евро в следващите 15 години.


Телевизионните канали на United Media

Телевизионните канали на United Media


Когато поискаш изключение


Формално погледнато, става дума за поискано "изключение от забраната за споразумения по ограничено и определено бизнес сътрудничество в определен бизнес сегмент". Такова изключение е допустимо съгласно чл. 10 от Закона за защита на конкренцията.


Но в чл.11 на закона е описано, че изключенията се допускат, "ако допринасят за подобряване на производството и търговията, т.е. стимулират технологичния и икономически напредък и предоставят на потребителите честен дял от ползите, стига те да не имат рестриктивен ефект варху пазарните участници". Т.е. предназначението на едно такова споразумение е "да не изключва конкуренцията на съответния пазар или на значителна част от него"


Телевизия N1 съобщи първа за "таен сговор" на държавата с PPF за задушаване бизнеса на SBB до под 30% дял и на телевизиите на United Group. Именно това се има предвид в сравнението на Радославлевич със затворената за конкретен превозвач магистрала - партньорство между Telenor и Telekom, което потенциално ще е толкова доминиращо, че United Group ще остане без капацитет да инвестира в инфраструктура и ще бъде изтласкана от пазара.


На 27 януари сръбската КЗК заяви, че ще разгледа поискано изключение и няма повече да коментира по случая, нито сроковете за взимане на решение.


Сянката на Вучич


"Дневник" разговаря с източник от Белград, който потвърди, че ситуацията изглежда така и че в нея като че ли няма "лоши" и "добри". Според него президентът Александър Вучич иска всички медии да имат проправителствена политика и това е една от призмите, през които може да се гледа на спора на кабелните оператори. Лошото е, че от всичко губят обикновените хора, тъй като в битката са започнали да изчезват определени канали на конкурента от пакетите за кабелни телевизии, които са платили.


Освен това белграският събеседник припомни, че проблемите на United Group с Telekom Srbija се изостриха още в края на 2019 г. Тогава кабелните оператори Supernova, Radius Vector и Copernicus Technologies (брандове на държавния телеком) не подновиха договорите си да разпространяват телевизиите на тази група. Изведнъж поне 200 хиляди домакинства бяха лишени от 17 канала на United Media и това раздразни доста хора, включително защото изгубиха достъп до излъчването на мачове от Премиършип и Лига Европа.


Източникът на "Дневник" насочи вниманието и към това, че напоследък United Group се оказават с проблем в Хърватия за разпространването на телевизионния си канал Sport Klub, но там случаят е свързан с оператора А1. Преди това групата имаше проблеми в Босна и Херцеговина и в Черна гора.


"Репортери без граници" също зае позиция по случая. Павол Салай, представителят на организацията за Западните Балкани, заяви за Радио "Свободна Европа", че медии като N1, Nova S и Newsmax Adria предоставят на обществото информация, която не може да се научи от контролираните от държавата медии:

 • "Загрижени сме, че споразумението между държавната Telekom Srbija и частния мобилен оператор Telenor може негативно да повлияе на медийния плурализъм и още повече да засили държавното влияние в медийната сфера. Има риск договорът им да попречи на кабелния оператор SBB да достига до по-широка аудитория."

За изданието "Истиномер" коментира проф. Петър Джукич, бивш член на сръбската КЗК, според когото SBB изглежда като потенциална жертва в момента, но напомня, че и тази компания се е опитвала да злоупотребява с доминиращото си положение.


Ожесточена търговска война между собствениците на "Нова тв" и Би Ти Ви се разгаря в Сърбия

© Associated Press


Много прилича на опит за елиминиране на конкурент


Той казва, че споразумението на Telenor-Telecom е много спорно и вероятно е незаконно, ако резултатът е елиминиране на друг участник от пазара:

 • "Този случай с очевидните намерения на подписалите го е ярък пример за лоши рестриктивни намерения, както и стряскащо пренебрегване на друга страна по всичко, свързано с конкуренцията. В чии интерес? Може да е в интерес на Telenor, но определено не е в интерес на Telekom. Ако (държавният телеком) предоставя под наем ресурсите си на друг, пък било и частен участник, то в интерес на компанията и на обществото е условията да са прозрачни, да не са рестриктивни и да са съответстващи на условията за конкуренция".
Според Джукич още не може да се говори ясно за картелиране в смисъла на закона като съвместно и координирано излизане на пазара, даващо по-силна позиция на един от конкуриращи се участници. "Сега всичко зависи от избора на продукти и хармонизирането на практиките", допълва той.


PPF: Това е търговска война


Терминът "търговска война" не е ефектно заглавие на медиите, а така нарича ситуацията самата PPF. В съобщение от 1 февруари отговарящият за телеком бизнеса Ладислав Бартоничек (той е и прекият отговарящ за bTV Group) казва:

 • "След поредния излъчен от N1 неточен и спекулативен репортаж с изкривена информация единственото ми заключение е, че интересът на United Group е да разпали и раздухва търговска война в Сърбия. Това не е в интерес на никого, особено на сръбските клиенти. Категорично отхвърляме обвиненията, излъчвани от N1 от 25 януари насам."
Бартоничек обвинява SBB в "политизиране и демонизиране на съвсем стандартно бизнес споразумение между Telenor и Telekom", в оказване натиск на антимонополния регулатор и остро критикува "тактиката на United Group да злоупотребяват с позицията си на медиен собственик на N1, като влияят върху редакционното ѝ съдържание в името на собствените си комерсиални планове".


PPF настоява медийната общност да прегледа обвиненията и да провери дали United Group не злоупотребява с ценностите, нормите и законите, определящи медийната свобода.


SBB е кабелен доставчик с водещи позиции в Сърбия.

© sbb.rs

SBB е кабелен доставчик с водещи позиции в Сърбия.


Държава в ръцете на "организирана престъпна група"?


Критиките на платформите на United Group наистина са изключително остри. Веселин Симонович, главен редактор на портала Nova.rs, написа в свой коментар, че сръбските власти изглежда са твърдо решени с всички средства - държавни компании, чуждестранни магнати и стари и нови медии с неясна собственост да унищожат United Group, нейната SBB и съсобственика им Драган Солак:

  • "Грехът на тази компания е, че дава на журналистите и редакторите свобода да вършат работата си професионално. Сърбия е управлявана от криминални власти, нанасящи серизони щети и на региона. Тази престъпна организация ограбва безсрамно Сърбия от 9 години. (...) Те обличат джебчии, трафиканти и всякакви боклуци в скъпи костюми и ги представят за бизнесмени. Наркодилъри и убийци станаха техни съюзници в разправата с всеки, който не споделя възгледите им, а някои бяха издигнати и до статут на уважавани бизнесмени, радващи се на защита от най-високи нива. Няма по-едри сделки от тези за асфалтиране на пътища, строителство и търговия. Хора без чест лъжливо се представят за собственици на медии, за редактори и журналисти, замерят с кал около себе си и рисуват мишени на челата на всеки, който осветлява тази организирана престъпна власт.
  • Всеки, който има бизнес с тази организирана престъпна организация, светкавично забогатява. Това включва министри, партийци и семействата им, които не са имали и една година трудов стаж. Хора преминаха на тяхна страна, за да защият незаконно придобити имоти, и увеличават богатството на този полуграмотен нов елит със своите "експертни" услуги."

Понеже телевизиите на United Group често критикуват правителството, се създаде ситуция, в която абонатите на SBB на практика гледат едни новини, докато другата половина от сърбите са оставени на проправителствени медии и пропаганда.


Защо е важно


Онлайн форумът Just Security за анализи за американската национална сигурност и политика обърна внимание на този сблъсък преди дни. Според автори в обзор за форума, базиран в Reiss Center on Law and Security към Училището по право на New York University, "комбинацията от медии, телекомуникационни мрежи и други цифрови услуги под обща собственост - дали на PPF или на друг конгломерат - е заплаха за демократичния преход на държавите от Западните Балкани".


Спорът в Сърбия още не е приключил и е прибързано и трудно да се прави пряк паралел със ситуацията в България. Основната разлика е, че в сръбската триада участва силен държавен телеком, какъвто в България от доста години няма. Както и че в Сърбия United Group няма телеком. Но казусът е любопитен да се следи, защото в остър конфликт са големи инвеститори в българския комуникационен и медиен пазари. Както и защото става дума за това как достъпът до държавна инфраструктура може да е решаващ фактор и колко важна е ролята на Комисията за защита на конкуренцията и регулаторите.


Проф. Петър Джукич обяснява, че ако сделката мине в Сърбия ефектът в дългосрочен план по принцип е лош за потребителите - при отсъствие на конкуренция и деградиращи институции, контрол и върховенство на закона възползвалият се от новите си позиции победител би увеличил печалбите като намали разходите, а това означава и по-лошо качество. Що се отнася до кабелните мрежи и телевизиите N1 и Nova S, те е много вероятно да бъдат подложени на дискриминация.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Печалбата е над всичко. Другото няма значение.

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  " Сърбия е управлявана от криминални власти, нанасящи сериозни щети и на региона. Тази престъпна организация ограбва безсрамно Сърбия от 9 години."

  И естествено е свързана с Кремъл. Няма престъпна власт на Земята, която да не се крепи, корумпира и поддържа от Кремъл. Империята на Злото винаги си взима нейната страна. Няма случай в историята, в която североазиатските варвари да са взели страната на Доброто.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  че то навсякъде в европа телекомите са задължени да пускат конкуренти, така че не е ясно, от какво се оплакват sbb. определено изглежда извиват ръцете на конкурентите покрай това че имат силни канали.

 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Печалбата е над всичко. Другото няма значение.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Ами живеем в капиталистическо общество,как искаш да е!?
  След като победи пълзящата необолшевишка революция и гениалните идеи на госпожица Тунберг ,ще заживеем в един съвършен свят.👍🤢

  Много съм прост
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2864 Весело

  Явно сръбския гьол е тесен за повече от една жаба ...

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Другояче казано: В Сърбия се борят за медии капитали, контролирани от Русия, срещу такива от САЩ. Скоро и в България.

 7. 7 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Има ли нещо българско в България?
  Банките са гръцки.
  Медиите - сръбски и чешки.
  Златото, медта - канадски.
  Нефт и газ - руски.
  Автомобилите - от европейските гробища.
  Зеленчуците - македонски, турски и гръцки.
  Песните по радиото - аглосаксонски.
  Киселото мляко - холандско мляко на прах.
  Страхувам се да пиша повече............

 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  "....обвинения за сдружаване на PPF с правителството в Белград...."

  Явно Келнер навсякъде се договаря с управляващите.
  Видимо е как БТВ се превърна в обслужваща Борисов медия.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  КЗК прави, струва, забранява, угажда на СМС-и от Сараите и накрая докара у нас същото положение като това, което се е установило в Сърбия

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Любопитно

  До коментар [#7] от "magistrat":

  Домашната ракия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Любопитно

  До коментар [#8] от "Virgin":

  Кога бТВ не е била обслужваща?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всички големи телевизии в България са им запушени устните с много пари. От сутрин до вечер само ближат задниците на ГЕРБ, репортажи от Севда ТВ, удобни гости, които възхваляват Тиквата и громят конкуренцията му за власт. БТВ бележат най голям спад в доверието. От как смениха пак собственика са неузнаваеми.

 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1521 Любопитно

  Те обличат джебчии, трафиканти и всякакви боклуци в скъпи костюми и ги представят за бизнесмени. Наркодилъри и убийци станаха техни съюзници в разправата с всеки, който не споделя възгледите им, а някои бяха издигнати и до статут на уважавани бизнесмени, радващи се на защита от най-високи нива. Няма по-едри сделки от тези за асфалтиране на пътища, строителство и търговия. Хора без чест лъжливо се представят за собственици на медии, за редактори и журналисти, замерят с кал около себе си и рисуват мишени на челата на всеки, който осветлява тази организирана престъпна власт.
  Всеки, който има бизнес с тази организирана престъпна организация, светкавично забогатява. Това включва министри, партийци и семействата им, които не са имали и една година трудов стаж. Хора преминаха на тяхна страна, за да защият незаконно придобити имоти, и увеличават богатството на този полуграмотен нов елит със своите "експертни" услуги."

  За коя балканска Държава се отнася?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  PPF на Келнер работи с руски капитали, а United Group на Шолак работи с американски капитали. Съвсем логично PPF получава преференции от правителството.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Весело

  Ние тук за кои сме? Предполагам, че за опозиционерите от Юнайтед Груп? Само дето при сърбите е малко наопъки - при нас добър демократ-опозиционер е оня Келнер, а в Сърбия демократи и опозиционери са групата около Домусчиев/Пеевски :)

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  У нас няма и не може да има такова нещо. Тук има стабиУност, наложена от рекламния император, който работи с властта.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Има ли нещо българско в България?Банките са гръцки.Медиите - сръбски и чешки.Златото, медта - канадски.Нефт и газ - руски.Автомобилите - от европейските гробища.Зеленчуците - македонски, турски и гръцки.Песните по радиото - аглосаксонски.Киселото мляко - холандско мляко на прах.Страхувам се да пиша повече............
  —цитат от коментар 7 на magistrat


  Има, спокойно! Имаме си нещо чисто българско - демократичната либерална простотия, комбинирана с автентично десен антикомунизъм и русофобия! Малко са финансирани от Америка за България, но в това няма нищо лошо. Както са казвали още в Древен Рим, при разработването на бизнесът с обществените тоалетни - "парите не миришат"

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 905 Весело

  До коментар [#15] от "Günther":

  Анджък.
  Много объркана работа :)

  П.п. Що трябва да ни пука за шумадийските неволи, че и водеща новина?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#17] от "Günther":

  По скоро има непремахнат комунизъм, липса на демокрация, липса на промени, липса на декомунизация, липса на правова държава, липса на разделение на властите, липса на нормално заплащане, липса на нормални трудови взаимоотношения.

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Скоро, явно и у нас. БТВ от няколко месеца активно защита Борисов и не пуска нищо срещу ГЕРБ. Това си е ЦЕНЗУРА.

 21. 21 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":

  Какво за България!? Нали още лятото почнахме с проруските метежи ,под шапката на Радев , Корнелия, Мая и Ристьо! БТВ си беше и е главния ступор на ГРУ у нас .

 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  А на френска територия си прехвърлят имоти:
  https://bivol.bg/gergov-solak.html
  OPENLUX: МЕДИЕН БОС НА БТВ ПРОДАЛ НА МЕДИЕН БОС НА НОВА ТВ ВИЛА НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ

 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Членът на Надзорния съвет на бТВ Красимир Гергов:
  https://bird.bg/gergov-nap-corona/
  Красимир Гергов с имоти за милиони в чужбина, дължи половин милион на НАП и усвоява милиони коронасубсидии

 24. 24 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Българска е патреотарщината, която продава и изсича горите на Вазов на безценица, унищожава всяко кътче природа и оставя всеки голям и малък престъпник да си строи дворци в паркове и планини. Не знам за друга държава с претенции за толкова дълга история, която да се продава като магистрална жеица за жълти стотинки.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 25. 25 Профил на Дриси Дрис
  Дриси Дрис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако се самоозядете няма да се разсърдим

 26. 26 Профил на Krasimir Tunchev
  Krasimir Tunchev
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":
  За съжаление в РБ процентът на русофилити е ужасяващо висок.В НС всички партии са русофилски-лакейски.Тази причина,наред с корупцията в съдебната система е в основата на бедността на държавата ни !

 27. 27 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Нали още лятото почнахме с проруските метежи ,под шапката на Радев , Корнелия, Мая и Ристьо!
  До коментар [#21] от "Dankol":

  Лятото проруското мекере Борисич сам си направи проруски метеж с проруския газопровод на Путя за 3 милиарда , под шапката на проруските Теменужници , проруски и пробеларуски строители и под каскета на заспалата проруска прокуратура

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 28. 28 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 705 Неутрално

  А тука пълна хармония! Всички хвалят хенерала, всички се възхищават и няма един, който да зададе нормален въпрос, да не говорим за критика.

 29. 29 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Представете си да напишете толкова посредствено статия и да ви я лепнат като водеща в Дневник.

  -voxy
 30. 30 Профил на pmp41600418
  pmp41600418
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Очаквам Илия Дафов или Николай Дойнов от българската Нова да излязат със същата позиция като Веселин Симонович... а дано, ама надали. Всичко е въпрос на интереси и накрая пак ние ще плащаме сметката на шумкарите.

 31. 31 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: Весело

  Сръбската прогресивна партия на Вучич има 700-800 хил. членове или нещо такова. Повече, отколкото има партията на Меркел в Германия.

  В Сърбия има две паралелни реалности и всяка си има собствени медии.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 32. 32 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Аха. Юнайтед груп. Ясно за какво иде реч.

 33. 33 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1251 Разстроено

  До коментар [#7] от "magistrat":
  бате, много си назад с материала. Гръцките банки, отдавна не са в ръцете на гърци, взеха им ги като тръгнаха да им "опрощават" дълга. Зад "чешките" и "сръбски" капитали в медиите стои дългите ръце на руснаците и американците, Зад канадците , седят отново американски капитали,единствено коректен си за газта и нефта, Накратко ватенките и краварите са си дали среща на територията управлявана от тиква подкрепяна от еврочиновическата клика.

  Тиква под наем.
 34. 34 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "TzZar":

  Благодаря, умнико.
  Желая ти да си здрав.

 35. 35 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#34] от "magistrat":
  Нямам спомен да Ви познавам, все пак в езика ни има и учтива форма . И магистрал по ще Ви приляга, бъдете здрав драги ми смехурко.

  Тиква под наем.
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":

  А Нова?

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  "Понеже телевизиите на United Group често критикуват правителството, се създаде ситуция, в която абонатите на SBB на практика гледат едни новини, докато другата половина от сърбите са оставени на проправителствени медии и пропаганда."
  --------------------------------------------------------------------------------------------

  United Group - Теленор, БТВ

  SBB - PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер, Виваком и отскоро НОВА ТВ


  Откакто Домусчиеви купиха Нова, стана кристално ясно, че медиите се използват само за пропаганда, но най вече стана ясно на огромен брой хора................ и аудиторията на Нова се срина. Наложи се да я продадат.

  Та зад двете телевизии стоят и съответните телекоми, което е абсолятно недопустима. Борисовм трябва да отговаря, защо е допуснал такива монополи.
  Сега политическите партии зад двата гиганта, ще определят общественото мнение.
  В Сърбия нещата са ескалирали и по-бързичко е станало ясно това.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на тодор георгиев
  тодор георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":

  Тя си е обслужваща доста отдавна

 39. 39 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":

  малко си ги пообъркал. към 100%, не повече...

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Явно сръбския гьол е тесен за повече от една жаба ...
  —цитат от коментар 5 на SS


  При това жаба, която да кряка за Вучич - който благодарение на това, че опозицията го "наказа", като отказа хората д гласуват, държи 2.3 от местата в сръбския парламент.
  Така че, примера е налице - отказваш се да гласуваш и получаваш добре укрепен шеф на ОПГ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK