"Фейсбук" е изтрила 1.3 млрд. фалшиви профила

"Фейсбук" е изтрила 1.3 млрд. фалшиви профила

© ReutersКомпанията Facebook Inc заяви в понеделник, че е изтрила 1.3 милиарда фалшиви профила в едноименната социална мрежа между октомври и декември 2020 г. и че има над 35 000 служители, работещи за борба с дезинформацията, публикувана на тази платформа.


Компанията също така премахна повече от 12 публикации за COVID-19 и ваксини, които наетите поне 80 здравни експерти, работещи на 60 езика, са обозначили като дезинформация.


По време на пандемията на платформите за социални медии, включително "Фейсбук" и "Туитър", се разпространиха фалшиви твърдения и конспирации относно ваксините.
Разкриването на данни за дезинформация от страна на Facebook идва преди проверка от страна на Комитета по енергетика и търговия на Камарата на представителите на САЩ относно това как технологичните платформи, включително Facebook, се справят с дезинформацията.


"Ние също така разследвахме и закрихме прикрити операции за въздействие в чужбина и вътре в страната, които разчитат на фалшиви профили", се казва още в съобщението в блога на компанията. "През последните 3 години сме прехамнали над 100 врежи за координирано неавтентично поведение (CIB) от нашата платформа и продължаваме да информираме аудиторията за усилията си в специални доклади на тази тема, публикувани всеки месец."


В текста се обяснява, че има ефект от поставянето на етикет за съмнително съдържание и дезинформация - когато го видят, 95% от хората не отварят, за да прочетат какво има зад заглавието, и не го споделят. При разкриване на хората и местата, от които се публикува усилено дезинформация, те биват ограничавани в разпространяването ѝ и изключвани от социалната мрежа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK