ЕС одобри първите санкции срещу Китай от 31 г., Унгария ги нарече "разрушителни"

Унгарският външен министър Петер Сиярто с китайския си колега Ван И в Будапеща, 2019 г.

© Associated Press

Унгарският външен министър Петер Сиярто с китайския си колега Ван И в Будапеща, 2019 г.Външните министри от Европейския съюз формално одобриха днес санкционирането на представители на китайските власти за злоупотреби с човешките права.


На китайците в списъка - който засяга и Мианма, Северна Корея, Либия, Русия, Южен Судан и Еритрея - се налага забрана за пътуване, а активите им на територията на блока се замразяват. Причина са нарушения на права на мюсюлмани, предимно уйгури, в северозападния регион Синцзян.


В решението няма изненада, тъй като посланиците на държавите членки в Брюксел съгласуваха санкциите още миналата седмица. Първите дипломати от ЕС днес само формализират решението три дни преди Европейския съвет, който заради коронавируса се връща към онлайн формата от началото на пандемията.


Гневът на Будапеща
Унгария - която е сред държавите в ЕС с най-тесни връзки с Китай - обаче побърза да заклейми одобрените от лидерите санкции. На специална пресконференция в Брюксел, предназначена за унгарски медии, но цитирана и от "Ройтерс", външният министър Петер Сиярто нарича мерките "разрушителни" и "безполезни".
Коментарите на Сиярто се отнасят и за санкциите срещу Мианма, срещу която действа оръжейно ембарго. Унгария и Гърция са сред държавите, за които е известно, че са работили срещу изявления на ЕС, осъждащи състоянието на човешките права в Китай.


Именно Будапеща и Атина разчитат най-много в ЕС на партньорството с Китай за инвестиции и икономически възможности, макар повечето от вложенията на азиатския гигант, включително сливания и придобивания на компании, да са в Западна Европа. Напоследък Унгария изпъква в тези връзки, след като първа в ЕС одобри китайска ваксина срещу коронавирус, първа сключи сделка, с която китайски университет открива филиал в държава членка, и засекрети спорни проекти, разследвани от Европейската комисия.


Кой е в списъка


Сред санкционираните са Чън Мингуо, който оглавява Бюрото за обществена сигурност в Синцзян (самото бюро попада отделно в списъка), както и бившият управител на Синцзян Чжу Хайлун и двама представители на регионалния клон на Китайската комунистическа партия. Имената им вече са публикувани в Официалния вестник на ЕС.


Срещу Китай не бяха налагани санкции за нарушения на човешки права от погрома на площад "Тянанмън" през 1989 г. Пекин оспорва твърденията на ООН, че над 1 млн. души са интернирани в трудови лагери, където биват "превъзпитавани" - според някои експерти политиката нарушава всички съществуващи точки в международната конвенция за геноцида, подписана и от Китай. Има данни, че уйгурите под наблюдение в областта са над два пъти повече.


Азиатският гигант твърди, че става въпрос за "центрове за професионално обучение" и целта е уйгурите да се образоват в името на превенцията срещу тероризма.


Наложени са ограничения и на 11 души в Мианма заради военния преврат на 1 февруари и репресиите срещу демонстранти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK