В САЩ искат проверка колко актуални са данните на "Астра Зенека" за ваксината

В САЩ искат проверка колко актуални са данните на "Астра Зенека" за ваксината

© Reuters



Часове след като компанията "Астра Зенека" (AstraZeneca Plc) съобщи отлични данни от най-новите тестове на ваксината ѝ срещу коронавируса, здравна агенция в САЩ предупреди, че може нещо да не е наред с информацията.


Данните са от изследване сред над 32 хиляди души, две трети от които са ваксинирани по време на теста, и в съобщението се твърди, че ефективността на продукта е 79% за предотвратяване на симптоматично заболяване и не са установени кръвни съсиреци, предизвикани от него.


Но Бордът за наблюдение безопасността на данните (DSMB) е заявил, че "се изразява загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация от теста, което може да създаде непълна представа за данните за ефикасността".




Съобщението е публикувано от американския Национален институт по алергология и заразни болести (NIAID). Ръководител на NIAID е известният специалист по заразни болести д-р Антъни Фаучи. NIAID е част от Националния институт за здраве на САЩ.


"Призоваваме компанията да работи с борда за преглед на данните за ефикасност, за да се гарантира, че възможно най-бързо ще станат публично достояние най-актуалните данни за ефикасността", се казва още в текста.

  • Уведомена е и Агенцията за биомедицински авангардни изследвания и развитие (BARDA), която е част от структури на САЩ за бързо реагиране в извънредни ситации, включително заплахи от химическо, биологично, радиологично или ядрено оръжие, както и от пандемични и нови заразни болести. В частност BARDA подпомага въвеждането на ваксини, лекарства и диагностика, които се подготвят за одобрение от регулатора Федерална агенция по храните и лесарствата (FDA) и включването им в Стратегическия резерв на САЩ.

"Ройтерс" коментира, че случващото се хвърля поредната сянка върху този продукт на AstraZeneca само ден след като компанията показа резултати от тестове в САЩ, Чили и Перу които се оказаха по-добри от очакванията.


Може да се окаже, че няма проблем с данните, но според "Ройтерс" това създава несигурност за плановете на компанията да кандидатства за спешно одобряване на ваксината за американския пазар в следващите седмици.


Разрешението и препоръките за употреба на ваксината в САЩ ще бъдат направени след цялостен преглед на данните от независими комисии от научни съветници, се казва още в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK