Шест месеца по-късно политиката пречи на Ливан да излезе от кризата

Президентът Мишел Аун и кандидат-премиерът Саад Харири

© Associated Press

Президентът Мишел Аун и кандидат-премиерът Саад ХаририНадеждите за излизане от безкрайната политическа криза в Ливан отново бяха попарени вчера, след като номинираният за премиер Саад Харири и президентът Мишел Аун не успяха да се споразумеят за съставянето на ново правителство след месеци на безизходица в страна, изпаднала в икономически колапс.


Обезценяване на ливанската лира, главоломно нарастване на бедността и безработицата: всички индикатори за Ливан се оказаха в яркочервената зона, докато спадът на покупателната способност и несигурността продължават да подхранват гнева на населението, водещ до протести и спорадично блокиране на пътища.


Под загрижения поглед на международната общност, политическата класа, обвинявана в корупция и в това, че е оставила страната да затъне, все още изглежда не осъзнава необходимостта от спешни действия и е откъсната от реалността, което подтикна ръководителя на френската дипломация Жан-Ив льо Дриан да поиска от Европейския съюз "лостове" за "оказване на натиск" върху ливанските управници.
Срещата между Харири и Аун вчера също се превърна в размяна на ожесточени публични обвинения между двамата мъже, пораждайки опасения от тотална безизходица. Не е обявена нова дата за среща. В пламенно телевизионно обръщение от президентския дворец след кратка среща с Аун, Харири отправи остри нападки срещу него, обвинявайки го, че възпрепятства формирането на правителството, като настоява за "блокиращо малцинство" в следващия министерски екип и се опитва да наложи "конфесионално и партийно" разпределение на постовете.


"Работата на кандидата за министър-председател не е да попълва документи (...) и не е работа на президента на републиката да сформира правителство", заяви Харири на пресконференция. Определяйки го като "единственият и последен шанс на страната", той повтори, че държи на създаването на правителство от технократи, призовавайки за международна "отговорност за започване на реформи и спиране на колапса" и да се деблокира значителна чуждестранна помощ.


Говорейки накъсано и със сериозно изражение, Харири увери, че е предложил на президента Аун "проект" за правителство "още преди 100 дни", преди да го разкрие пред медиите, като посочи в подкрепа имената на министри.


Президентството незабавно направи изявление, отричащо всякакъв стремеж към "блокиращо малцинство" и изрази "учудването" си от "думите" и тона на Харири.


Саад Харири е бил на три пъти премиер на страната. В края на октомври - година след загубата на властта под натиска на улицата - той беше натоварен отново да сформира ново правителство. Но пет месеца по-късно партиите продължават да са погълнати от обичайните преговори в една мултиконфесионална държава, разделена между лидерите на различните общности.


"Надежда няма"


Сегашното правителство, натоварено с текущите въпроси, подаде оставка през август миналата година след опустошителната експлозия в пристанището на Бейрут (над 200 загинали и хиляди ранени), смъртоносен удар за вече смазаното население.


Харири остава непреклонен по въпроса за експертно правителство, към което Париж е благосклонен, но конкретната цел е да се възобновят преговорите с Международния валутен фонд и "да се възстанови доверието на международната общност".


Но ръководителят на влиятелното шиитско движение Хизбула, Хасан Насралла, съюзник на президента Аун, го призова в четвъртък да преразгледа тази формула. "Правителство от технократи, което няма да бъде защитавано от политическите сили, няма да може нито да спаси страната, нито да взема важни решения", заяви Насралла.


"Да се окаже натиск"


Номинираният за премиер вече се срещна с Аун в четвъртък след нови прояви на насилие. Президентът му постави ултиматум, като го подкани да сформира "незабавно" правителство, или да се откаже от мандата си.
Икономическата криза е съпътствана от силно обезценяване на националната валута на черния пазар - отбелязала миналата седмица исторически рекорд от 15 хил. ливански лири за един долар, преди да намалее.


Официалният курс остава 1507 лири за долар. Призивите на международната общност не успяха да извадят от ступора една политическа класа, която вече оцеля през есента на 2019 г. след безпрецедентен народен бунт, осъждащ "корупцията" и "некомпетентността" на ръководителите.


Подновявайки офанзивата, вчера френския първи дипломат призова от Брюксел своите колеги да задействат "лостовете, които биха ни позволили да оказваме натиск върху ливанските власти, така че те да се размърдат". Неотдавна френски дипломатически източник заяви, че европейците и американците трябва да засилят "натиска" и дори да прибегнат до заплаха със "санкции". /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK