Цялата тежка индустрия да отиде в космоса - бъдещето според Джеф Безос

Цялата тежка индустрия да отиде в космоса - бъдещето според Джеф Безос

© Associated PressПътнически полети в Космоса, хотели за туристи на Луната и фабрики, с които да се изнесат мръсните производства от Земята. Американският милиардер Джеф Безос има съвсем конкретни планове за бъдещето, пише "Дойче веле".


Основателят на "Амазон" Джеф Безос прави радикално предложение: цялата тежка индустрия, която замърсява Земята, да бъде изнесена в Космоса. Така нашата планета ще си остане само място за живеене, както и за леки и чисти производства. Това предложение на Безос не е някаква шега, а е напълно сериозно, макар че би могло да се осъществи след 30, 40 или 50 години.


"Вярваме, че ще станем междупланетарно общество", казва Мехак Саранг, изследователка от университета "Харвард" в Бостън, която проучва въпросите, свързани с космическата икономика.
"Когато разходите за пътуване до Космоса станат по-ниски, човечеството ще е в състояние да произвежда голяма част от необходимите му медикаменти в условията на безтегловност - особено онези медикаменти с кристални структури, които не могат да се произвеждат на Земята", казват експерти.


Разходите за сателити вече са спаднали наполовина


А разходите за пътуване в Космоса вече спадат. По данни на НАСА само за последните пет години разходите за изпращането на сателити са намалели наполовина. Междувременно има 14 компании, които вече се конкурират помежду си. Само в САЩ всяка седмица се изстрелва средно по една ракета.


"Целта ни е да комерсиализираме дейността си в околоземната орбита", казва бившият шеф на НАСА Джим Брайденстайн, който беше назначен от Доналд Тръмп със задачата да модернизира НАСА и да подготви полетите до Луната и Марс.


Около 5700 сателита обикалят Земята. Двойно повече вече са излезли от употреба и са се превърнали в космически отпадък. "Сателитната индустрия създава оборот от близо 400 милиарда долара", казва Саранг. Сателитите отдавна са станали част от ежедневието, но се очаква най-големият тласък да дойде от космическия туризъм. А това означава, че още преди да има фабрики в Космоса, там ще се появят хотелите", предрича изследователката от Бостън.


Няколко компании планират вече звездни пътешествия, като най-напреднала е "Аксиом". Шефът на компанията Майкъл Суфрадини иска да закара първата група туристи до Международната космическа станция ISS през пролетта на 2022 година. Предвидено е пътуването да продължи осем дни. За целта е нает космическият кораб Crew Dragon. Цена на билета: 55 милиона долара на човек.


Екскурзовод и комендант на кораба ще е Майкъл Лопес-Алегрия, който вече няколко пъти е бил в Космоса с НАСА и е сигурен, че пътуванията около Земята ще станат ежедневие.


Хотел сред звездите


Майкъл Суфрадини също има сериозен опит - бил е мениджър на Международната космическа станция ISS. Планът му е да започне с хотел, предлагащ седем легла за гости - туристи, учени, строителни работници. Хотелът ще разполага с грандиозна стъклена платформа за наблюдение, лаборатории и други работни помещения, които могат да бъдат наети за ограничен период от време, а по-късно ще бъдат създадени и фабрики.


"Има оптически кабели, които са 100 пъти по-ефективни, ако са произведени в безтегловност", казва Суфрадини. Те били толкова добри, че с тях можело да се пренася дори инфрачервена светлина.


"Въпросът не е в това да обявим какви планове имаме за Космоса и после да започнем да изграждаме съответната инфраструктура. Действа се точно по обратния път - задача на моето поколение е да изгради тази инфраструктура, да построим пътя към Космоса. И после там ще се случат абсолютно невероятни неща", предрича Безос.


Луната е водеща дестинация


Преместването на икономическото жизнено пространство на няколкостотин километра над Земята е първата стъпка в това отношение. Следващата отдавна е планирана: изграждането на икономическа зона на Луната.


Съвсем наскоро безпилотен китайски космически кораб донесе от Луната скални проби. Американските цели са по-амбициозни: "През 2024 г. ще стъпим на Луната, за да останем там", каза през 2019 година тогавашният шеф на НАСА Брайденстайн и добави: "През 2009 за първи път доказахме, че има стотици милиони тонове заледена вода на южния полюс на Луната".


Тази вода може да се използва за производство на водород и по този начин - за ракетно гориво. Не на последно място се смята, че на Луната има големи количества ценни метали и редки почви, които са изключително важни за електронната индустрия.


Глобализация без граници


"Идваме с мир, за благото на човечеството", беше казал американският астронавт Нийл Армстронг, когато за първи път стъпи на Луната през 1969 година. Основният международен договор за мирно използване на Космоса е от 1967 година. По онова време никой не е и мислил за търговски космически пътувания, а тъкмо те ще крият сериозен конфликтен потенциал в бъдеще.


Преди 70 години състезанието в Космоса беше между две нации и две различни политически системи. Ставаше дума за надмощие и международна слава. Днес вече става въпрос за нещо съвсем различно - за глобализация, която се простира дори и в Космоса. Това вече не е "друг свят", а част от нашия свят - част от един огромен пазар на бъдещето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK