Когато преди 200 години гърците въстанаха срещу Османската империя

25 март 1821 година: началото на въстанието срещу османското владичество

25 март 1821 година: началото на въстанието срещу османското владичествоГърците живеят като поданици на Османската империя в продължение на почти четири века - до 20-те години на XIX век, когато започва въстанието им срещу султана. "Дойче веле" разказва за бурните събития от онези години.


Преди 200 години, на 25 март 1821, патренският митрополит Герман благославя знамето със син кръст на бял фон. Именно издигането на този флаг поставя началото на бунта на гърците срещу османското владичество, започнал официално през пролетта на 1821 година. Девизът на въстанието гласи "Свобода или смърт".


Поданици втора категория


Гърците живеят като поданици на Османската империя в продължение на почти четири века. Но част от тях се радват на специални привилегии - най-вече търговците и православното духовенство. Официалният църковен език е гръцкият, а гръцките елити имат сравнително лесен достъп до османските йерархии. Тези елити са концентрирани в истанбулския квартал "Фанар", където е и седалището на Вселенския патриарх - оттам идва и определението "фанариоти". Дълбоката историческа травма от превземането на Константинопол през 1453 година се помни, но в началото на XIXвек не всички гърци са убедени, че османското владичество трябва да бъде отхвърлено. Тези настроения се дължат най-вече на сравнителната автономия при практикуването на православната религия и на споменатия факт, че гръцките елити имат достъп до високи позиции в османското управление.
В същото време широки слоеве от гръцкото население живеят в бедност, селяните работят като арендатори за крупни турски земевладелци, нямат право да носят оръжие или да яздят кон и плащат по-високи данъци от мюсюлманите. Християните, които отказват да приема исляма, си остават поданици втора категория.


Гръцкото въстание срещу Високата порта започва от Пелопонес, където бунтовниците успяват бързо да превземат няколко града. Така удря часът на насилието. Османската власт е отслабена, а в планинските региони думата имат местните гръцки велможи, едри земевладелци, мелничари и предводители на кланове. Те си имат и собствени "бойни групи", калени в битките на традиционното кръвно отмъщение. Към тях се присъединяват и обикновени разбойници, които представят грабежите си като борба срещу турците. В тази връзка германският "Зюддойче цайтунг" цитира мюнхенската историчка Мари-Жанин Калич, която говори за бруталните действия на бунтовниците срещу мюсюлманското население и припомня, че в Триполица въстаниците са изклали повече от 6000 души: "Пленници почти не се взимат."


Османската власт отговаря със същата бруталност. По време на Великденското богослужение Вселенският патриарх Григорий V е извлечен от черквата в Цариград, линчуван от разгневена тълпа и обесен на черковните двери, където трупът му дни наред храни птиците. Изклани са и много фанариоти, а това допълнително задълбочава напрежението между мюсюлмани и християни, което все повече хора припознават като сърцевина на бунта. През декември 1821 година, когато в редица региони битките все още продължават, се конституира първото гръцко Национално събрание, което на 1 януари 1822 година обявява независимостта на страната.


В Западна Европа гръцкото въстание предизвиква изблик на солидарност и дори ентусиазъм. Възникват дружества за подкрепа, пишат се манифести, събират се пари в подкрепа на въстаниците. В дъното на тази реакция е зародилият се относително скоро горещ интерес към древна Елада като люлка на европейската култура и демокрация. Сред най-ентусиазираните привърженици на гръцката независимост са британските поети романтици Пърси Шели и лорд Джордж Байрън, който дарява цели 4000 паунда за оборудване на гръцката флота, а през 1823 година сам се присъединява към освободителното движение. Байрън дори поема командването на бригада от елитни войници, но не умира героично в боя, а от треска. Въпреки това гърците и до ден днешен го боготворят като национален герой.


Независимо от западната подкрепа обаче въстаниците изпадат във все по-голямо затруднение. През февруари 1825 година на Пелопонес акостира 17-хиляден корпус от Египет, който е обучен от френски военни специалисти. Тази войска превзема обратно голяма част от Пелопонес и затваря обсадата на морската крепост Месолонги. Защитниците на крепостта правят отчаян опит да пробият обсадата и да избягат, но планът се проваля и останалите зад стените бунтовници се самовзривяват.


Началото на края на Османската империя


Първоначално Великите сили се опасяват, че гръцкото въстание може да наруши политическото равновесие, но постепенно се виждат принудени да се намесят. През юли 1827 Англия, Русия и Франция се споразумяват и на първо време правят опит за посредничество. Планът им е Гърция да стане автономна държава вътре в Османската империя. След като султанът не приема това предложение, трите държави побеждават османско-египетската флота край Наварин и французите превземат Пелопонес. Именно морската битка край Наварин се смята за началото на края на Османската империя. Пак тогава възниква и пословичният "Източен въпрос" (пряко засягащ и България), който в крайна сметка е и една от причините за Първата световна война.


След битката край Наварин сред гръцките бунтовници постепенно настъпват разногласия. Националното събрание решава да издигне опитния дипломат и бивш руски външен министър граф Йоан Каподистрия за регент, но на 9 октомври 1831 година противниците на това решение го убиват. Европейците обаче искат да възстановят стабилността и взимат решение да превърнат Гърция в монархия.


Ото фон Вителсбах - първият крал на Гърция

Ото фон Вителсбах - първият крал на Гърция


Трите велики сили, които са замесени в конфликта, имат различни интереси. Русия набляга на "православното братство", но всъщност традиционно се опитва да постави под свой контрол проливите, докато Франция и Англия гледат да ограничат влиянието на руския император в региона. Тъкмо поради тези напрежения трите сили в крайна сметка се споразумяват за компромисен кандидат за гръцкия престол - 17-годишния баварски принц Ото фон Вителсбах. Това решение не е съвсем по вкуса на ковачите на гръцкото освобождение, но Националното събрание все пак го избира за крал на Гърция.


Гръцката освободителна война (или "революция", както се води в гръцката история) продължава години и става сцена на ужасяващи жестокости и прокуждания, които според "Зюддойче цайтунг" се доближават до геноцида. Независимо от това на 25 март 2021 модерна Гърция с основание празнува 200-годишнината от началото на едно въстание, което промени не само политическата карта на Балканите, но и властовите структури в цяла Европа, коментира "Зюддойче цайтунг".

Ключови думи към статията:

Коментари (306)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Разстроено

  Когато преди 200 години гърците въстанаха срещу Османската империя, БЪЛГАРИТЕ изнесоха тежестта на въстанието и във Влашко и в Тракия и умираха по островите с наивна надежда, че няма да ги смятат за гърци !

  [email protected]
 3. 3 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Гърците се освобождават и веднага посягат с мазни ръчички към Македония.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Разстроено

  И до днес гръцката пропаганда брои българите за ''прави'' гърце .:(

  [email protected]
 5. 5 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Поданици ги наричат твойте дружки от ДВ. Иди в Гърция да им обясниш , какви щастливи поданици са били дедите им... после бягай бързо . Отделно , ДВ що се свени да каже, коя точно тълпа влачи тялото на патриарха ,докато се разпадне, по Цариградските улици ?!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1371 Весело

  "Сред най-ентусиазираните привърженици на гръцката независимост са британските поети-романтици Пърси Шели и лорд Джордж Байрън, който дарява цели 4000 паунда за оборудване на гръцката флота, а през 1823 година сам се присъединява към освободителното движение."

  Ма некой да не си помисли, че това е в интерес на Короната и империята като най-голяма морска сила....Неееее....само романтизъм и алтруизъм. 😊


 8. 8 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Честит национален празник на Гърция!
  Но това твърдението, че това промени не само политическата карта на Балканите, но и властовите структури в цяла Европа, е силно преувеличено.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  Много българи са дали живота си за гръцкото освобождение, а подвизите на един от тях - хаджи Христо Българина, стават легендарни.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Неуспешно въстание, последвало от освобождение от Русия. Обаче за разлика от нас гръцките неблагодарници не празнуват освобождението си от Русия като национален празник. Също като в Сърбия и Румъния. Само ние сме истински признателни кум Русия.
  Паметници, църкви, булеварди, рудсофили. Другите балканци смънха по едно мерси и си туриха НЕУСПЕШНИТЕ въстания, като национални празници. Интересно защо обаче руснаците ги уважават повече от нас?

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Яко иезуитска статия. Нито дума, че въпросните събития се развиват непосредствено след разгрома на Наполеон, когато Франция слиза от сцената, а Великобритания придобива възможност да се намеси в контрола на "пътя на коприната". И за да има формален международен повод, създава т.н. "Източен въпрос". Но го използва до толкова, до колкото да прибере Кипър, когото превръща във военна база (поддържа се и до днес, макар че дават независимост на острова 60-те години на 20 век, заради договора със САЩ за помощ по време на WW2). Гърците са оставени на милостта на турския ятаган и само мераците на Русия, която се стреми да получи достъп до Дунав и Средиземно море, ги спасяват от клане, подобно на Баташкото. Намесата пък на Австроунгария и Великобритания заставя Русия да се изтегли, осигурявайки на гърците (покрай тях и на сърбите) ограничена автономия, прерастнала във фактическа независимост. За съжаление, политическата обстановка тогава, неблагоприятства автономията и на България. А можеше обществото ни да е с 50г по-зряло и 1 милион наши сънародници да не са пръснати из Молдова и Украина...

 13. 13 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Гърците живеят като поданици на Османската империя в продължение на почти четири века ---------------------------------------------------------------------------------------------------------Ха-хааааааПОДАНИЦИ били а тук ни омайват че БЪЛГАРИТЕ били РОБИ !!!!!РОБИ живели във РОБСТВО ха-хаааааа !!!!И цялата тази ЛЪЖА за РОБСТВОТО е само и единственоза да се представи последвалата РУСКА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯкато "Освобождение"
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  Нали се сещаш, че за да има асвабадьители е нужно да има поробители?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Гърция от турско робство .
  —цитат от коментар 6 на bxr35608444

  Такова нещо като „турско робство“ за гърците не съществува, защото не са хора с робски манталитет, казват му τουρκοκρατία.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Основно крайни и неточни мнения виждам и в двете посоки. Разбира се, че гърците никога не са се смятали за роби нито са наричали османската власт турско робство. Наричат ТУРКОКРАТИЯ, т.е турска власт.

  Не е и вярно, че въстанието им е неуспешно. Напротив, продължава 10 години и завършва с освобождението на страната им. Вярно е, че и великите сили им помагат, но най-голямата тежест се изнася от самите гърци, които се възползват от това, че имат силен флот и, че голяма част от държавата им, най-вече островите и пелопонес са трудно достъпни за турските войски.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Завалийките... вдигнали възстание, но като са си нямали "братушки" да ги освободят, сега носят шалвари и говорят турски.

  oh, wait...

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Досега не съм чула грък да казва ,че са били под робство.

 21. 21 Профил на rzk42648699
  rzk42648699
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само че това не са гърци, а гръкоезични православни бивши римляни. След 2 хилядолетия римска власт и 4 османска какви гърци може да има? Винаги през това време са се самоидентифицирали като римляни, докато изведнъж западняците не им внушават, че са елини през Възраждането им.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Весело

  Основно крайни и неточни мнения виждам и в двете посоки.
  —цитат от коментар 17 на draxter


  Ми те на Дойчо веллето първи почнаха!

  Поне да бяха цитирали мнението на някой грък по случая.
  А не на КалЪч ханъм от Зюддойче цайтунга ...

 23. 23 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":Поданици ги наричат твойте дружки от ДВ. Иди в Гърция да им обясниш , какви щастливи поданици са били дедите им... после бягай бързо . Отделно , ДВ що се свени да каже, коя точно тълпа влачи тялото на патриарха ,докато се разпадне, по Цариградските улици ?!
  —цитат от коментар 5 на schwimmwagen


  булшит. Ти ги питай дали са били роби, да видиш какво ще ти отговорят.
  Питай всички националностни които са били в ОИ дали са били роби.
  Само българите (доста голяма част) твърдят, че са билитакива.

  Here for the LOLS
 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Разстроено

  Преди 200 години гръцкият владика на Търново е изгорил библиотеката на царете от Второто българско царство в двора на църквата "Св. Св.Петър и Павел", където е коронясан Калоян и преди заточението си е служил Свети Патриарх Евтимий Търновски.....

 25. 25 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#14] от "bxr35608444":

  А Британската империя на чия страна е била, от Сан Стефано насам? Толкова л@йна сме изяли от нея, а най-големия ни фен е бил Чърчил? Кой е спасил Турция, когато българската армия е наближила Цариград по времето на Фердинанд?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 26. 26 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":Абе глупи, това че си поданик прави ли те равноправен. И в статията е посочено, че изключенията са за правоверни и богаташи. Това е процес на асимилация, а дали си бил поданик, роб или кой как си го нарича е все тая!
  —цитат от коментар 16 на nqma zna4ka koi


  Мне, изобщо не е все тая.

  Поданиците на османската империя - българи, гърци и прочие, са имали в пъти по-големи човешки права от поданиците на съветската империя, когато им беше отнета частната собственост, правото да се местят и установяват където пожелаят, правото им свободно да пътуват и установяват извън границите на империята. Ако някога е имало робство в България в истинския смисъл на думата, то това е след 9. септември 1944.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 27. 27 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  В същност е неква югославянка Marie-Janine Calic

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 28. 28 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [quote#15:"zo"][/quote]


  Туркокрация (управление на турците) е единствено верния термин.

  Не може да става въпрос за каквото и да е "робство".

  Но все пак, ако някои се чувстват горди от това да са потомци на вековни роби - така да бъде.

  Моите прадеди НЕ са били роби.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Интересно че на гърците им е било забранено да носят оръжие и да яздят кон,но на българите е разрешено.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1166 Гневно

  Досега не съм чула грък да казва ,че са били под робство.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Няма и да чуеш.

  Робството е нужно единствено за да се циментира преклонението към "освободителя"

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 34. 34 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 963 Неутрално  До коментар [#9] от "xm...":


  ... В тази връзка германският "Зюддойче Цайтунг" цитира мюнхенската историчка Мари-Жанин Калич, която говори за бруталните действия на бунтовниците срещу мюсюлманското население ...Не, че нещо, ама дрогарката Мари-Жанин да не е по фамилия КалЪч?Щото на немски така се пише с "i" турското "ъ" ...
  —цитат от коментар 9 на xm...


  Ама много ясно целият германски истаблишмънт винаги е бил на страната на турците в окупацията на Балканския полуостров . Така , че ако чакаш Жан - Мари Калич да напише нещо кофти за турците и добро за Християните нещо много си се объркал . Всъщност Германия има една от най - деструктивните роли в национало - освободителните движения на Балканските народи . И до ден днешен ако им се наложи да избират между България и Турция те винаги избират Турция . Между Християни и мюсюлмански винаги са били на страната на мюсюлманите . Днес в спора Българи и македонци те са на страната на Македонците . И утре , когато ще трябва да избират между Българи и цигани те ще изберат циганите . 35. 35 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#34] от "bxr35608444":

  Marie-Janine Calic

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 36. 36 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1166 Гневно

  До коментар [#23] от "kaiser":Сигурно..Щото на поданиците им вземат доброволно децата за еничари и ги колят , ако не желаят да сменят вярата си.. Определено не сте у ред с главата.
  —цитат от коментар 29 на Hristov


  Ами на поданиците на НРБ доброволно им взимаха децата за пушечно месо в "наборната армия" и ги вкарваха в концлагери, ако не желаят да целуват съветското знаме.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 37. 37 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Аз пък не си спомням , колкото и карти да съм гледал, да е имало държава Гърция през 15 в., че някой да я завладява . Османците са завладяли територия, която през 19 в. след поредната Руско- турска война, е определена да бъде като гръцка държава. Лошото е, че гърците тогава получиха много повече отколкото изискваше справедливостта.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Весело

  Защо ли тези гърци не са оценили мирното съжителство и добронамереното присъствие на горките кривокраки башибоьуци?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgievb":

  Недей така с плоско. Специално лорд Байрон , изгаря за каузата. След като изчерпва състоянието си и половината на безумно богатата му жена , се обръща за помощ към обществото и короната. Тук, за да има успех в финансиране , пропагандира ползи за Британската империя, което е съвсем естествено. Става дума за огромни суми, които от чист алтруизъм, никога не биха били събрани.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 41. 41 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#21] от "rzk42648699":

  Елинизация на ИРИ започва 10-11 век, какви западни сили те гонят. Париж тогава е блатисто село.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 42. 42 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":Абе глупи, това че си поданик прави ли те равноправен. И в статията е посочено, че изключенията са за правоверни и богаташи. Това е процес на асимилация, а дали си бил поданик, роб или кой как си го нарича е все тая!
  —цитат от коментар 16 на nqma zna4ka koi


  Абе глупи, преди френската революция, замо 20 години по-рано дда не мислиш, че селяните във Франция са били с еднакви права от аристрокрацията, феодалите и църквата? В Русия крепостните са имали много , ама много по-малко права от гърцките (и българиските) селяни. Въобще глупи даваш ли си сметка, че говорим за съвсем други общества?

 43. 43 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#34] от "bxr35608444":

  Ти въобще имаш ли представа, кога се създава Германската империя ?! Може ли да сте толкова неуки ?:-)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Честита годишнина на братята гърци!
  Да не забравяме че огромна част от днешните гърци са си българи.
  Също да не забравяме че всяко освобождение/революция не свършва с провъзгласяване на държава.
  Май-трудната революция е в главите ни.
  Колко поколения са минали откакто ние сме се освободили. Освободили политически.
  Ама колко ориенталски бръмбари имаме още в главите си?
  Ще минат доста още поколения докато се освободим от османската империя в главите ни.

 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5813 Любопитно

  До коментар [#21] от "rzk42648699":

  Това е парадокът - те се наричат "ЕЛЛАДА" твърдейки че са антични, но се олицетворяват като наследник на източната Римска империя и мечтаят за Константинопол. Хем елини, хем римляни (ромеи).
  И наричат "гърци" всички известни имена от техните колонии извън географска древна Елада (територията южно от Тесалия), само защото са писали на древногръцки. Все едно испанците да твърдят, че Фидел Кастро или Мадуро са испанци.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5813 Неутрално

  До коментар [#45] от "Незнайко в Слънчевия град":

  * парадоксът

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 47. 47 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Те не само, че възстанаха, ами успяха и да завземат почти цялата европейска част от Турция и голяма част от източното и крайбрежие. Едва век по-късно Кемал Ататюрк върна континенталната територия във владение на Турция, но дори островите, до които можеш да стижнеш с плуване от турския бряг, си остават гръцки,

 48. 48 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#26] от "FourOhFive":

  Това са несравними неща! Говоря ти примерно да ти забраня да носиш оръжие, защото си не си християнин, да плащаш повече данъци защото майка ти и баща ти не са българи и да не можеш да растеш на държавна работа по-същата причина. Това означава да нямате равни права. По РОЖДЕНИЕ!

 49. 49 Профил на rzk42648699
  rzk42648699
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "schwimmwagen":

  Пълни глупости, до преди Възраждането им се наричат римляни. Това, че официалният език в източната част на Римската империя е гръцки, не значи, че всички поданици са били гърци по етнос, нито че са се идентифицирали с древните елини.

 50. 50 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#40] от "schwimmwagen":

  И после тази корона, осъзнала грешката си, изпраща английски офицери да консултират Осман паша при обсадата на Плевен!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#27] от "zo":

  Намерих я. Родена берлинчанка, но явно с балкански корени.
  Активна по темите за малцинствата и т.н. , та това обяснява "обективната вметка" ...

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  До коментар [#25] от "Consumer":
  "Кой е спасил Турция, когато българската армия е наближила Цариград по времето на Фердинанд?"

  Русия.

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Весело

  Първо честит национален празник на нашите съседи гърците!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#26] от "FourOhFive":

  Що се напъвате толкова! То не става само с промит мозък, трябва си и четене! Турците никога не са имали право да притежават земя по онова време. Тя е била собственост на султана.

 56. 56 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Те не само, че възстанаха, ами успяха и да завземат почти цялата европейска част от Турция и голяма част от източното и крайбрежие. Едва век по-късно Кемал Ататюрк върна континенталната територия във владение на Турция, но дори островите, до които можеш да стижнеш с плуване от турския бряг, си остават гръцки,
  —цитат от коментар 47 на 3biri


  Нещо си много зле с историята.... Гърците владеят континенталната част на Турция за малко по време на Гръцко-Турската война 1922 година. А островите са отнети от Турция и дадени на Гърция след ПСВ, също както и на нас са ни отнели доста територия тогава и са я дали на Гърция, Румъния и Сърбия.

 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Любопитно

  "В същото време широки слоеве от гръцкото население живеят в бедност, селяните работят като арендатори за крупни турски земевладелци, нямат право да носят оръжие или да яздят кон и плащат по-високи данъци от мюсюлманите. Християните, които отказват да приема исляма, си остават поданици втора категория"

  Абе тези гърци да не са са живели в някаква друга Османска империя където са били лишени от големите права и свободи които имали българите да пътуват по целият свят, да са крупни собственици и да въртят бизнес из необятната империя?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#28] от "FourOhFive":

  В правен смисъл -ДА! Но как ще кометирате думите на революционерите? Просто като революционна пропаганда ли? Или песните:
  ".. доста робство и тиранство
  всички на оръжие.."

 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#34] от "bxr35608444":

  Германия е създадена преди точно 150 год. във Версай, през януари 1871 г. , след като Прусия неочаквано побеждава Франция.

  През 1821 год. .... германските държавици Прусия, Саксония, Бавария, Хесен.... токущо са се освободили от Наполеоново робство.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  Човек има чувството, че в този форум са се събрали най-големите българомразци....
  —цитат от коментар 30 на Дисидент в ЕССР


  Робофилите са българомразци.

 61. 61 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Пичове, като споменавате германците, не забравяйте, че те се обединяват в 1880г, само 8г преди СанСтефано и последвалия го Берлински конгрес. Основния българомразещ играч, тогава, е Австроунгария, която всячески се опитва да ограничи настъпването на Русия към Балканите. Британците в този период са заети да слагат ръка над прокопания (от австрийци) Суецки канал, макар че в Кримската война силно прецакват християнското население на Балканите. Намерете стенограмите от Берлинския конгрес и прочетете кой на какво е настоявал, веднага ще Ви станат ясни много неща.

 62. 62 Профил на rzk42648699
  rzk42648699
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Гърците са елини колкото и румънците са потомци на италийското племе латини. И едните, и другите, са просто бивши поданици на Римската империя и поради това са възприели един от двата му официални езика за майчин. Естествено, елините също се вливат в тоя компот от племена, образувал имперското население, но дупката от над две хилядолетия заличава категорично всекаква приемственост. Още повече, че мнозинството съвременни гърци са с произход извън историческата им родина.

 63. 63 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  "..Жътва е сега... Пейте, робини,
  тез тъжни песни! Грей и ти, слънце,
  в таз РОБСКА земя! Ще да загине
  и тоя юнак... Но млъкни, сърце!"
  Христо Ботев

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  Второ, гръцкото въстание и освобождението на Гърция става възможно благодарение на намесата на Великите сили (в случая Русия, Великобритания и Франция) на страната на гърците. Пак с чужда подкрепа се освобождава Черна Гора, Сърбия, България, Румъния и накрая Албания.

  Като Черна Гора постига независимост първа, Албания последна. Интересен е случаят с Албания. Всъщност тя е освободена от своите балкански съседи по време на Балканската война. В началото Гърция и Сърбия не са имали намерение да дават независимост на Албания, искали са да си делната албанските земи, НО... се намесват пак Великите сили този път в лицето на Италия и Австро-Унгария, които настояват за създаването на независима албанска държава. Благодарение и на тях Албания се появява отново на политическата карта на Европа през 1912 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#6] от "bxr35608444":

  А като си бълваш пропагандата, защо не напишеш, че събитието е част от Годината на историята Русия-Гърция 2021. По каква логика Дневник трябва да отразяват междудържавни споразумения за "официални тържества"? А, да - рубли.

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Любопитно

  Защо ли тези гърци не са оценили мирното съжителство и добронамереното присъствие на горките кривокраки башибоьуци?
  —цитат от коментар 39 на venci4


  И защо толкова толерантните мюсильмани взели и обесили гръцкият патриарх и устроили клане в гръцкият квартал?! Те не са имали нащо общо с въстанието и насилията в Пелопонес?! Или това не всички мюсильмани са терористи важи само за тях докато за неверниците важи че всички ще плащат ако някой от тях вдигне ръка на правоверните?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Само че това не са гърци, а гръкоезични православни бивши римляни. След 2 хилядолетия римска власт и 4 османска какви гърци може да има? Винаги през това време са се самоидентифицирали като римляни, докато изведнъж западняците не им внушават, че са елини през Възраждането им.
  —цитат от коментар 21 на rzk42648699


  2 хиляди години са много дълаг период, за да се обобщава така фриволно с две изречения. :) Тогава дай да си спомним, че съгласно легендите, самият рим е основан от внуците на Еней, който е сред оцелелите граждани, след падането на Троя. А Троя се води елински полис...

 68. 68 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#42] от "Doge":

  точно това си мисля от вчера.
  че всъщност ние сме далеч по-напред от руснаците
  от около 1800та и нататък. развили сме змеделие,
  търговия, занаяти, животновъдство, ходили сме
  по европа и сме привансяли всичко полезно за развитието ни.
  дмек сме започнали да си правим капитализма. онея са имали един
  царски двор и всичко друго е било леш под блатата.

 69. 69 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#56] от "PoToP":

  Гърците са владели средиземноморското крайбрежие на Турция до войната. Когато са настъпили почти до Истанбул, К.Ататюрк взема заем от др.Ленин под формата на джепане и изтласква гърците. После пак ние го отнасяме.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 70. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Гърците владеят континенталната част на Турция за малко по време на Гръцко-Турската война 1922 година. А островите са отнети от Турция и дадени на Гърция след ПСВ
  —цитат от коментар 56 на PoToP


  Моля?
  Гърците са си там. И са си били там. След ПСВ се вдигат да "изчистят" турците от "техните" земи в Мала Азия, защото са ербап "победители", че и с Антантата зад гърба си. Турците на Ататюрк ги спират едва на 200 км. от Анкара. Пак с помощта на Русия :) За което пък турците са благодарни на руснаците.
  А после валякът се обръща наобратно и вече турците изхвърлят пък гърците в морето. Спретвайки им пътьом геноцидче на малоазийската територия на днешна Турция.

 71. 71 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Гърците въстават наистина. В България от 4 "революционни" окръга се вдигат няколко села и градчета от 4-и, и то заради българи предатели. Останалите седят и гледат сеир. После що в Санстефанския договор руснаците ни наричат "туземци"...

 72. 72 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Честит празник на Гърция и на всички свободни хора !!!
  Не е случайно, че въстанието на гърците в световната история е известно като Гръцка война за независимост !
  8 години, 6 месеца и 3 седмици епични битки по суша и море !
  Вечна Слава и Памет за тези които се борят за свободата на гърците !
  Вечна благодарност на хилядите елинофили чуждеци (около 30 националности) които доброволно участват в борбата на гърците !
  25 март не е избран случайно за начало на гръцката революция.
  В народното съзнание Богородица винаги е пълководец на гърците.

  http://2.bp.blogspot.com/-BkufXXcswfM/T28wzDb6yBI/AAAAAAAAA2E/7pM42vypAgs/s1600/21.jpg
  https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2018/04/exodos.jpg
  https://astypalaia.files.wordpress.com/2010/03/h01-navarino-2.jpg?w=640

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  Гърците се освобождават и веднага посягат с мазни ръчички към Македония.
  —цитат от коментар 3 на gazolinerabp


  Газолине, всички съседи на географската област Македония посягат към нея. Не само Гърция, но и България и разбира се Сърбия. Тя става ябълката на раздора между балканските съюзниците и крайна сметка води до Междусъюзническата война.

  Ако България беше се съгласила да раздели Македония заедно с Гърция и Сърбия нямаше да стигнем до катастрофалната за нас Междусъюзническа война, поражението във войната, загубата на почти цяла Македония (без Струмица) и в крайна сметка първата национална катастрофа която нашата страна и народ преживява през 1913 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "В същото време широки слоеве от гръцкото население живеят в бедност, селяните работят като арендатори за крупни турски земевладелци, нямат право да носят оръжие или да яздят кон и плащат по-високи данъци от мюсюлманите. Християните, които отказват да приема исляма, си остават поданици втора категория"Абе тези гърци да не са са живели в някаква друга Османска империя където са били лишени от големите права и свободи които имали българите да пътуват по целият свят, да са крупни собственици и да въртят бизнес из необятната империя?!
  —цитат от коментар 57 на Julian Mall


  Османците са обичали предателите, и са ги възнаграждавали богато. А от българина по-голям предател няма. Затова голямата част от населението са си кротували и през ум не им е минавало за "освобождение"...

 75. 75 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#38] от "FourOhFive":

  Не знам как, колко и какви пари изкарваш и не ме интересува, но тук не толерираме надъхани неграмотници. Вземи си запиши някъде:
  "Спахиите притежават само правото на ползване, а не право на собственост върху земята."
  Дори и правото на ползване е ограничено до раьмер на чифлик - площ, лоято с чифт волове можеш да изореш за едно денонощие.
  Имаш военно ленна собственост (-право на ползване от спахии и сеояни воини) и вакхъвска - пеаво на ползване от религиозните общности.

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  oh, wait...
  —цитат от коментар 19 на FourOhFive


  Обърка темата нещо.... или!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Честит празник на всички гърци!
  Ясно де вижда, че и те и сърбите и румънците, подобно на нас, не са се освободили без чужда помощ.
  Само че на българите постоянно се вменява, че дължат свободата си на една определена велика сила, въпреки че и войната от 1877 е невъзможна без съгласието на всички велики сили!
  Разбира се, в статията ДВ малко са прекалили с изтъкването на гръцките жестокости по време на конфликта, не че не ги е имало, но трябва да си дадем сметка и какви са били тогава времената и за коя част на света става дума.. Османската империя не е била известна като най-цивилизованата и хуманна империя в човешката история, особено спрямо християнските си поданици..

  Freedom of speech
 78. 78 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#64] от "Иво":

  При цялото ми уважение към Вас, случаят с алБания е по-скоро резИлтат от страхливостта и нежеланието на сърби и гърци да атакуват силния янински корпус. И предпочитат да окупират и присвоят исконни български земи, признати дори в картата от фермана на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 година, за Българската екзархия, вместо да воюват с вековния поробител. Отнася се най-вече до гърците, до колкото сръбската армия изнася най-тежките боеве в района (макар че не могат да се сравнява с одринската епопея).

 79. 79 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Поданиците на османската империя - българи, гърци и прочие, са имали в пъти по-големи човешки права от поданиците на съветската империя, когато им беше отнета частната собственост, правото да се местят и установяват където пожелаят, правото им свободно да пътуват и установяват извън границите на империята.
  —цитат от коментар 26 на FourOhFive

  През 15-16-ти век си е било така. Когато Сюлейман тръгнал да завладява Унгария, мемалко унгарци го посрещали с добре дошъл, защото в "свободна" Унгария са били крепостни селяни и са работили ангария на господарите си, а в тогавашната османска империя раята си е плащала 10% десятък и другото си е било за нея, също са можели да се придвижват свободно, да стават търговци, и много други права. Докато в Русия например чак до 19-ти век народеца е купуван и продаван - прочетете например "Мъртви Души" на Гогол, където главният герой обикаля и купува селяни.
  След Ренесанса и Индустриалната Революция османската империя изостава и нещата се променят, разбира се, но допреди това не може да се каже еднозначно къде селяните са живели по-добре - на Запад или на Изток. Имало е потисничество и религиозни репресии, разбира се, нима на Запад не е имало - колко са се клали католици и протестанти. Но роби не сме били никога, и аз не се чувствам потомец на роби.

 80. 80 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#15:"zo"]
  —цитат от коментар 28 на FourOhFive
  Туркокрация (управление на турците) е единствено верния термин. Не може да става въпрос за каквото и да е "робство". Но все пак, ако някои се чувстват горди от това да са потомци на вековни роби - така да бъде. Моите прадеди НЕ са били роби. [/quote]

  Много верно. Интересно ми е на Балканите само ние ли го наричаме робство това време.При сърбите как е.

 81. 81 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Разстроено

  " За съжаление, политическата обстановка тогава, неблагоприятства автономията и на България. А можеше обществото ни да е с 50г по-зряло и 1 милион наши сънародници да не са пръснати из Молдова и Украина..."

  Проблемът не е в политическата обстановка а в липсата на национален елит който да се посвети на идеята за създаване на Българска държава!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Любопитно

  До коментар [#59] от "Нинов":

  Защо да е неочаквано?

  Бисмарк подмамва Наполеон Трети, а оня е глупав да падне в капана.
  Пък Кьонигсгрец е само пет години по-рано.

  Та хем е "търсено", хем военното превъзходство е вече доказано!

 84. 84 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#6] от "bxr35608444":
  Дали Русия би била добре дошла на празненството в Гърция, ако от 200 години караше гърците да ѝ се отблагодаряват за освобождението. Да не говорим за това, че на Франция никога не би ѝ минало на ум да иска благодарности, газопроводи и атомни централи, заради освобождението на Гърция. Русия се държи така с България, че вече никога няма да бъде добре дошла на наша територия, колкото и русофили да си купува. Трябва завинаги да се откаже от манията си да контролира Проливите, да върне на България каквото има да връща - златен резерв, архиви и пр., да мине едно поколение хора и после да станат отношенията ни нормални както с Португалия или Египет, напричер.

 85. 85 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  „Турско-арменска война 1920 г.
  Решаващо значение за военните успехи на кемалистите против арменците, а впоследствие и против гърците, има значителната финансова и военна помощ, оказана от болшевишкото правителство на РСФСР, започнала от есента на 1920 г. и продължила до 1922 г. Още през 1920 г., в отговор на писмо на Кемал до Ленин от 26 април с молба за помощ, правителството на РСФСР изпраща на кемалистите 6 хиляди винтовки, над 5 млн. патрона, 17 600 снаряда и 200,6 кг златни слитъци.“ - bg.wikipedia.org/wiki/Турско-арменска_война

 86. 86 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#56] от "PoToP":

  Много съм добре с историята! Де юре са се водили в състава на османската империя, но де факто са се владеели 8т гърците. Във всеки средно голям турски град можеш да видиш паметник на Кемал Ататюрк който сочи със сабя на изток и произнася думите "Гърците в морето!"

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#71] от "gmranger":

  Непонятна за разума е удовлетворението ти от това, че "в Санстефанския договор руснаците ни наричат "туземци".

 89. 89 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#56] от "PoToP":Гърците са владели средиземноморското крайбрежие на Турция до войната. Когато са настъпили почти до Истанбул, К.Ататюрк взема заем от др.Ленин под формата на джепане и изтласква гърците. После пак ние го отнасяме.
  —цитат от коментар 69 на Consumer


  Не съвсем. Гърците, окуражавани от Франция, окупират въпросните територии. Болшевиките, мъчейки се да разчупят международната изолация и да си върнат за интервенцията и за въоръжаването на Полша с излишъците на оръжие във Франция и Великобритания след войната, подпомагат зараждащата се турска република. А Ататюрк се възползва. И има топки, за разлика от нашите управници и възстановява почти всички територии, а ние оставаме без излаз на Средиземно море.
  П.С. Имаше една много интересна статия, за свалката на Ататюрк с българка, по времето когато е бил военно аташе в София. Само нежеланието на баща й е осуетило брака...

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#48] от "nqma zna4ka koi":

  Факт, Османската империя както всички останали империи са били обречени на разпад и унищожение! Това е било просто въпрос на време! Със зараждането на национализма в Европа през 19-ти век, и прехвърлил се в Африка и Азия през 20-ти век той доведе до национално освободителни движения по цял свят... първото е било в САЩ, първият народ, който се освобождава от голяма и могъща империя са били американците и това става още в края на 18-ти век. Следва Хаити малко по-късно, избухват национално освободителните движения в Латинска Америка... една след друга от испанска власт се освобождават Венецуела, Перу, и т.н. чак до Чили. По-късно се разпадат и други империи.... разпада на Османската империя е само един епизод от дългата деколонизация на светът. След края на ПСВ се разпада Австро-Унгарската империя, Османската империя и Руската империя. След ВСВ се разпада и Френската империя, Британската, Португалската и Нидерландската и т.н. Деколонизацията е бил необратим процес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#79] от "Камен":

  А как е било в САЩ по онова време?

 94. 94 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#70:"xm..."][/quote]

  Гърците като население са си там, но това си е турска територия. То и в Истанбул е имало сигурно 30% гърци. След ПСВ гърците не се "вдигат", а дебаркират на 15.05.1919 в Измир (Смирна).
  Цялата история е че Гърците влизат в Антантата срещу обещанието да получат островите, Тракия и Мала Азия. Но по време на цялата война те се занимават само да завземат острови и с нищо не помагат на съюзниците. Затова в края на войната получават само островите и част от Тракия, а за Мала Азия им е казано "ами да си я бяхте взели...". Все пак им 'разрешават" да се опитат да я вземат.
  И те така - десант, после завземане на Измир и част от крайбрежието, после тръгват към Истанбул и Анкара. По това време Османската империя е в окончателен разпад и реално турска армия няма. Затова Мустафа Кемал прави нещо като преврат и успява да организира армията. Изгонват гърците, запалват Измир, избиват всички гърци там и т.н. След това следва размяната на население с което се населва северна гърция, откъдето пък междувременно е изгонено българското население....

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Оо , статията била дело на " Deutsche Wassercloset " всичко е ясно . Германия винаги е била на страната на Султана . Няма да се учудя и днес ако Германия работи за това Турция отново да окупира целия Балкански полуостров чак до Виена . Германските хубавци са известни с про турските си позиции .
  —цитат от коментар 14 на bxr35608444


  Няма да се учудя, ако ти не се окажеш руско мекере, все още бълнуващо за владеене на Проливите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Весело

  До коментар [#72] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Честит празник Еребусе.

  Честит празник на твоята родина Гърция... или по точно една от твоите родини, защото ти маи беше казал веднъж, че имаш тройно гражданство - българско, гръцко и френско. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hristov":
  "на поданиците им вземат доброволно децата за еничари и ги колят , ако не желаят да сменят вярата си.."

  Хистиянските поданици не са служили в османската войска и не са участвали във войните на империята. Това е било вид привилегия , защото по този начин голяма част от мъжкото население се е спасявало от неизбежна смърт при честото водене на войни, като знаем колко много войнишки жертви се дават във всяка война. За сметка на това от някои християнски семейства са вземали по едно дете за служба в империята. За родителите това е било надежда , че едно от многото им деца , ако е момче може да израстне до велик везир на империятат (такива са били повечето , подбрани от способни деца еничари) , а ако е момиче , че може да стане съпруга на султана ,каквито случаи има често в историята на Османската империя. За родителите е било по-добре детето им да не го вземат войник в османската войска , а чиновник в османската империя.

 99. 99 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#83] от "xm...":

  Франция е търсела повод да смаже Прусия, новият възходящ играч в Европа.
  Когато Прусия предлага кандидат за вакантния испански трон, Франция кара Прусия да оттегли кандидатурата. Бисмарк изпълнява.
  След, като не минава номера, французите са изискали Прусия да подпише, че никога повече няма да правят такива кандидатури.
  Бисмарк този път отказва.
  Франция обявява война на Прусия и напада.
  От другата страна обаче стои двойно по-голяма армия с по-модерни оръжия.
  След няколко месеца Париж е превзет.

  Подобна е врътката през 1914 г. и 1940 г. ... Франция винаги първа напада Германия....

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK