В Европарламента Кючюк призова Северна Македония за реформи, Джамбазки я сравни със Северна Корея

ВМРО представи кандидата си за кмет Ангел Джамбазки

© Юлия Лазарова

ВМРО представи кандидата си за кмет Ангел ДжамбазкиБез изненади преминаха и дебатът, и пресконференцията за гневно коментирания от политици в София и Брюксел доклад на Европейския парламент за Северна Македония.


Размяната на реплики часове преди резултатите от гласуването на текста в пленарна зала бе бе почти изцяло по партиен признак, като политическите семейства или се застъпваха за по-балансиран текст, или подкрепяха българската позиция в спора със съседната държава, отложил преговорите ѝ за членство в Европейския съюз.


Пълни резултати от вота се очакват в 20 ч. българско време, но от достъпните на сайта на Европарламента протоколи се вижда, че европейските консерватори и реформисти и Европейската народна партия са поискали отделни гласувания за текстовете, свързани с България.


Спорът за поправките
Докладчикът Илхан Кючюк (ДПС) от групата на либералите окачестви оспорвания доклад като "важен сигнал за македонския народ, че са необходими много реформи" и прикани "властите, правителството и опозицията да работят в тясно сътрудничество" и поиска гражданското общество да търси "отчетност". Той обърна внимание, че двустранните отношения (очевидно имайки предвид България) не са част от преговорната рамка, но са в преговорния процес и поиска "съвместно решение на историческите въпроси" и работа по изпълнение на договора, защото "блокирането на преоворния процес не е в интерес на никого".


Докладът "призовава всички партии да проявяват конструктивност" и "да се откажат от националистическа реторика". Освен това Кючюк призова Европейския съвет да започне първата междуправителствена конференция със Скопие, защото "всяко забавяне ще застраши процеса на присъединяване". "Най-добрият начин за възстановяване на доверието е да се върнем към устоите на договора" и това ще помогне да "изградим пътна карта на региона", от която ще спечелят и той, и Европейският съюз.


Кючюк и други евродепутати, включително от България, бяха атакувани в последните дни заради предложени изменения. В предложението на Кючюк например се смекчава призивът за създаване на независима комисия за защита от дискриминация за всички маргинализирани групи. Социалисти и зелени осъдиха намесата на историята в диалога със Скопие от страна на български служители, защото противоречи на договора за добросъседство и похвалиха македонската страна за "балансирания отговор."


От ЕНП реагираха със собствени поправки - Михаел Галер изразява съжаление, че няма напредък по предишни препоръки за дискриминация на самоопределящи се като българи. Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти поиска в текста да се изрази съжаление, че не се признава съществуването на българска общност (това изменение се предлага дни преди преброяването в страната). Групата на крайната левица поиска смекчаване на текст за миграцията.


Вниманието се насочи към правата на българите


Някои евродепутати от други държави, като Тинеке Стрик от групата на зелените (автор на поправки в докада) подкрепиха спешното начало на преговорите. "Гражданите на СМ са чакали достатъчно, нека им дадем знак, заслужават доверие." "Кризата, предизвикана от българското правителство, само ще застраши процеса на разширяване и "призовавам България да преразглежда позицията си", каза Таня Файон.


Всички други изказани от български евродепутати мнения обаче бяха далеч от този тон и насочваха вниманието не към историческия спор на София и Скопие, а към проблемите на хората, самоопределящи се като българи. В Северна Македония "все още се дискриминира всеки, който заяви българския си произход," а "историческата истина е табу", каза Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ. Социалистите и зелените "трябва да се събудят", защото проблемът не е в историята, а в потъпканите права. "Единственият грях" на македонският участник в "Евровизия" Васил Гарванлиев, кандидатът за Евровизия, бе, че сподели българския си произход, каза Ковачев, имайки предвид гневните реакции в страната както заради появили се в клипа на песента му цветове на българското знаме, така и заради новината, че Гарванлиев има и български паспорт.


Александър Йорданов от СДС/ЕНП обвини Република Северна Македония, че "не изпълнява договора с България и продължава антибългарската кампания" и че "все още не е осъден геноцидът над българите по време на комунистическия режим," продължават подмяната на идентичност и кражбата на културноисторическо наследство. "Това са престъпления, а не спор за история." В Северна Македония "не се говори македонски език, а е език на омразата", каза той и осъди предлагани от либерали, социалисти и зелени проектопоправки в доклада като "скандални". По думите му Скопие трябва да се "ваксинира срещу комунистическия коронавирус от миналото."


"Не желая да се конфронтирам с колегите от своята парламентарна група, но днес тук мога да говоря само като българин," каза Петър Витанов от БСП/"Социалисти и демократи". "Част от предложените изменения задълбочават съществуването на един проблем. Вземането на страна задълбочава конфронтацията" и го ползват и крайни формации в България, и властите в Северна Македония за натиск върху хората с българско самосъзнание. По думите му пътят на Скопие към ЕС минава само през добросъседстките отношения и "има нужда от динамо, не от динамит".


Най-рязък по темата бе евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки. Той обърна внимание на "драстично нарушаване на човешките права" и на "факта, че Гарванлиев е получил 400 смъртни заплахи само защото се определил като българин" и че "в Македония се горят знамена", имайки предвид няколко инцидента от последните месеци. "Има повече от 130 хил. души, които са се самоопределили като българи и нямат право да се самоопределят на преброяването." Джамбазки вероятно има предвид хората с български паспорти. По въпроса Скопие е на друго мнение - че всеки може да се самоопредели; външният министър Буяр Османи дори призова хората с българско съзнание да се организират, за да имат собствена графа. София оспорва това с аргумента, че в македонското публично пространство битува страх по темата.


"Това, уважаеми, е Северна Корея... Това се случва не в Африка, не в Азия, не някъде по света. Това драстично нарушаване на основно човешко човешки права се случва в Европа, под носа ви."


Ангел Джамбазки,

евродепутат


Джамбазки изрази възмущението си обвини евродепутати от "социалисти и зелени", че "се опитват да стоварят някаква хипотетична вина" върху българското правителство, а не виждат нарушенията на правата. Пред пленарната зала Джамбазки повтори, че Гоце Делчев, Тодор Александров, Иван Михайлов и братя Миладинови. "И да, днес в (Северна) Македония живеят стотици хиляди граждани, които се самоопределят като българи." Тези евродепутати не бива да си позволяват двойни стандарти, защото това противоречи на ценностите на ЕС, освен това "не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска".
Всъщност позицията на Джамбазки, който бе записан като изразител на позицията на ЕКР, не се споделяше непременно от всички членове на групата му. Испанският евродепутат Херман Терч от ЕКР припомни, че "Балканите имат повече история, отколкото може да понесат" и "се блокират някои стъпки, които са изключително важни", а освен това в региона се месят международни сили като Китай, Русия и Турция. "Нека бъдем по щедри" по отношение на тези страни, защото "иначе Балканите ще са черна дупка", каза още Терч. Той има предвид и Сърбия, Албания и Косово, които също се обсъждаха на дебата (макар докладите от днес да са само за Скопие и Тирана).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK