Европарламентът прие доклада за Северна Македония, но без поправката на социалистите

Илхан Кючюк е докладчикът за Северна Македония, който също предложи поправки в текста

© Юлия Лазарова

Илхан Кючюк е докладчикът за Северна Македония, който също предложи поправки в текстаОспорваният в последните дни доклад на Европейския парламент за Северна Македония бе приет с голямо мнозинство, но без поправката, предизвикала най-голямо недоволство сред редица български евродепутати.


Групата на социалистите и демократите предложи изменения, с които искаше да осъди "провокативните изказвания" на българските власти за историята и да приветства балансирания отговор на македонските им колеги.


В дебата спорът за намесата на историята в двустранните въпроси на практика бе заменен от дискусия за правата на хората с българско самосъзнание. В хода на работата по текста - който призовава за начало на преговорите със Северна Македония и за решение на кризата между София и Скопие - отново изтъква липсата на напредък след предходни препоръки срещу дискриминацията на хора с българско самосъзнание, също в резултат на поправки.
В крайна сметка "за" доклада гласуваха 558 души, от тях - 16 от 17-те български евродепутати (Искра Михайлова не е гласувала). Едва 70 бяха "против", а други 59 се въздържаха.


Заедно с тази поправка обаче не е приета и друга, според която Европарламентът "изразява съжаление относно това, че органите в Скопие не признават съществуването на българска общност, въпреки факта, че над 120 хил. души са декларирали своя български произход". "За" нея са гласували всички български евродепутати.


Отхвърлени са още поправки на крайнодясна група "Идентичност и демокрация", изразяващи безпокойство от трафика на оръжия, нееосманизма и исляма на Западните Балкани.


Повече за позициите на българските евродепутати и предлаганите поправки четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK