Захарова обясни кои са естествените национални интереси на България

Захарова обясни кои са естествените национални интереси на България


Не мога да не се съглася с това, че понеже това не отговаря на интересите на народа на България, по-скоро зад него стои стимулиране отвън към подобни стъпки и действия. Защото с коренните, националните естествени интереси на България подобно нещо е невъзможно да се обясни."


Това заяви на седмичния брифинг на руското външно министерство неговата говорителка Мария Захарова по повод експулсирането на руски дипломати от София.


Думите ѝ бяха разпространени и от ТАСС под заглавие "Захарова заяви, че антируската шпиономания в България ѝ е наложена отвън".
Позицията на Москва по повод петото поред изгонване на руски дипломати от България през последните години не е уникална. Отдавна Русия представя подобни действия на страните от Европейския съюз - и в частност на тези от бившия комунистически лагер - като на диктувани от САЩ.


"Уолстрийт джърнъл" публикува обширна статия по темата, в която се казва, че "Москва продължава да оказва влияние над вътрешните работи и в разузнавателните агенции на балканската страна чрез тясното обвързване на икономиката с Русия и връзките с Москва на бизнес лидери, политици и служители от спецслужбите".


Марк Галеоти, известен познавач и изследовател на Русия от британския Royal United Services Institute, коментира в същата статия, че "българският случай показва колко продължава Москва да разчита на традиционните разузнавателни мрежи от хора и на уменията им тихомълком да шпионират Запада", пише "Уолстрийт джърнъл".


"Руснаците силно вярват в значението на разузнаването от хора и, честно казано, в това е тяхната сила", допълва Галеоти за текста под заглавие "Предполагаеми руски шпиони използват тактики от студената война".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK