Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света

Централна улица в Шернес, главният град на острова.

© Reuters

Централна улица в Шернес, главният град на острова.Топлото време привлича туристите към Шепи, равен блатист остров близо до устието на река Темза. Всяко лято те запълват многобройните къмпинги с каравани на Шепи или се насочват към селата с морски забавления, атрактивни за британските туристи от старата школа: кръчми и зали за електронни игри, мини-голф и риба с чипс.


Друг вид посетители отсядат целогодишно. По полета и блата в източния Шепи са разположени три затвора, в които се помещават около 2500 мъже. Гигантските вятърни турбини стоят като на караул пред обвитите с лишеи стени на "Елмли", най-големият затвор от трите, където е работил 52-годишния Пол Тотман.


На 28 октомври, в сряда, той се прибрал вкъщи "много ядосан", разказва съпругата му Лора. Случаите на заразени с COVID-19 сред персонала и затворниците нараствали и Тотман, който бил астматик, се чувствал застрашен. Тя допълва, че от затвора се обадили, за да кажат на Тотман, че е бил в контакт със заразен и че трябва да се самоизолира. Скоро Тотман също се оказал с положителен тест, втресло го и започнал да се бори да си поеме дъх.
Шепи беше леко засегнат от първата вълна на пандемията миналата пролет. Този път болестта се прегазва затвора и целия остров. Това силно удря семейство Тотман. Лора и дъщеря им Хати се разболяват и в рамките на една седмица от неговия тест Пол е откаран в болница. "И тогава нещата станаха наистина зле", разказва Лора.


Къмпинг за каравани на морския бряг в Ийстчърт, остров Шепи.

© Reuters

Къмпинг за каравани на морския бряг в Ийстчърт, остров Шепи.

  • Островът е бил обект на инвазии още от времето на Ивар Безкостни и неговите орди от викинги са го завладели през IX век. Пристигането на B.1.1.7 - по-смъртоносен и по-лесно предаван вариант на коронавируса - също е бързо и разрушително.


Въпреки че учените казват, че първият известен случай е бил проследен по-късно до друго място в графство Кент, именно Шепи и неговият район Суейл са мястото, където вариантът за пръв път се установява.


Новият "предизвикващ загриженост вариант" бързо се разпространява от Кент в Лондон и Южна Англия, като от приблизително 3% от случаите в Англия в края на октомври става 96% в началото на февруари. Буквалното му избухване изстреля британските жертви на Covid в зоната на шестцифрените данни - сега те са 126 000. Две трети от тези смъртни случаи са настъпили след 20 септември, когато вариантът е открит за първи път.


Анализи на почти 230 хиляди проби с варианта В.1.1.7 показват колко бързо се разпространява той, след като първата проба е регистрирана на 20 септември в Кент.

© Reuters

Анализи на почти 230 хиляди проби с варианта В.1.1.7 показват колко бързо се разпространява той, след като първата проба е регистрирана на 20 септември в Кент.


За така наречения Кентски вариант (по-известен като британски) вече са съобщили повече от 100 страни. Последните изследвания показват, че той е не само по-заразен, но и по-смъртоносен, въпреки че съществуващите ваксини все още действат срещу него. Пристигането на варианта увеличава броя на заразените и на други места в Европа, което заплашва да надвие бавните програми за ваксинация. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията прогнозират, че до края на този месец B.1.1.7 ще бъде доминиращият вариант в САЩ; експерти предупреждават, че страната трябва да се готви за посрещнане на удар, а не - както правят много щати - да отслабва ограниченията.


Вариантът от Кент е идентифициран от консорциума COVID-19 Genomics UK или COG-UK, уникално научно начинание, започнало миналия март, за да се изследва как геномните изследвания могат да помогнат за справяне с пандемията. Откакто се появи през 2019 г., коронавирусът мутира хиляди пъти. Тези мутации могат да бъдат проследени чрез секвениране или "четене" на генома - пълният им набор от генетични инструкции.


Стенописът "Русалката от Монтгомъри" в Шернес, главният град на остров Шепи, която държи ръката си на детонатор за тротил. Всъщност причината е британския военен кораб "Монтгомъри", който потъва до острова с около 1400 тона експлозиви и легендата, че русалка пази да не го доплижават любопитни.

© Reuters

Стенописът "Русалката от Монтгомъри" в Шернес, главният град на остров Шепи, която държи ръката си на детонатор за тротил. Всъщност причината е британския военен кораб "Монтгомъри", който потъва до острова с около 1400 тона експлозиви и легендата, че русалка пази да не го доплижават любопитни.


Решаването на загадката с варианта от Кент е надбягване с времето за учените от COG-UK, които са попълнили почти половината от световния каталог на геномите на COVID-19. Първият случай на B.1.1.7 по-късно беше проследен назад във времето до септември, но учените не го свързваха напълно с вълната от нови случаи чак до декември, когато потвърдиха опасенията си. Вариантът е толкова трансмисивен, че буквално прескача ограниченията за борба с вируса.

 • По това време COG-UK прави секвениране на около 9000 проби седмично, използвайки остатъци от тампони от лабораториите, където се обработват повечето британски Covid-тестове. През по-голямата част от миналата година този процес отнемаше около две седмици. Но събирането и секвенирането на геноми е - относително казано - лесната част. Много по-трудно е бързо да се установи дали даден вариант е по-заразен или смъртоносен - или, в случая на B.1.1.7, и двете. Редица фактори могат да обяснят скока в броя на заразените - от конкретно събитие, превърнало се в огнище за "супер разпространение", до промяна в човешкото поведение, тъй като горещото време бе сменено от студено.

Освен това, въпреки че две седмици между взимането на проби и секвенирането са кратък срок според стандартите на геномните изследвания, те не са били достатъчно бързи, за да се справят властите със силно заразния вариант. Докато някъде в страната учените се чудели какво става, погребалните агенти на Шепи работели по 18 часа на ден, за да се справят с мъртвите, а болниците на Кент се пълнели с пациенти, които често били твърде зле, за да ги спасят.


В Лейсдаун-он-Сий погребална агенция изпраща поредния починал.

© Reuters

В Лейсдаун-он-Сий погребална агенция изпраща поредния починал.


Имаше седмици, в които работехме по 18 часа на ден, за да се справяме с починалите, споделят от погребално бюро.

© Reuters

Имаше седмици, в които работехме по 18 часа на ден, за да се справяме с починалите, споделят от погребално бюро.


В крайна сметка благодарение на далечен колега, подсказал им къде да гледат, както и на трикове, включително тестове за Covid, учените на COG-UK се насочват към Кентския вариант и по-бързо потвърждават колко опасен е той. "Нямаше някакъв определен метод за откриване на вариант като този", казва Ерик Волц, генетичен епидемиолог от Имперския колеж в Лондон и член на COG-UK. "Трябваше да го правим в движение и да разработваме методи, докато изследваме."


Въпреки че учените не можаха да спрат варианта да завладее Великобритания, те станаха своеобразна алармена инсталация за света. А Шепи се беше превърнал в невероятна хранителна среда за размножаване на вариант, който започва да обхваща света.


Мостът "Кингсфери", сързващ Шепи с по-големия остров Великобритания.

© Reuters

Мостът "Кингсфери", сързващ Шепи с по-големия остров Великобритания.


Остров, откъснат от света


Заразите не са нещо непознато за Шепи. Край западния му бряг се намира Островът на мъртвеца, кална ивица, обсипана с човешки кости, за които се смята, че принадлежат на мъже и момчета, починали от инфекциозни болести на затворнически кораби, закотвени наблизо векове наред.

  • Едно такова заболяване е "блатната треска", по-късно известна като малария, разнасяна от комари, множащи се в блатата на Шепи. Последната голяма епидемия от малария във Великобритания се случва на острова, донесена от войници, които се завръщат след Първата световна война. (След друг по-ранен конфликт - битката при Трафалгар - тялото на адмирал Нелсън е било донесено на брега в Шепи, потопено в бъчва с алкохол, за да се съхрани.)

Приливният пролив, който разделя Шепи от останалата част на Кент, е тесен и покрит от два моста, по-големият от които е открит едва през 2006 г. Някои местни жители все още смятат острова за откъснато място. Анджела Харисън, местен общински съветник, отговарящ за здравето на населението, е родена в Шепи и твърди, че познава хора, които никога не са го напускали. Централен Лондон се намира само на 40 мили нагоре от Темза, но Шепи (население от 40 000 души) се чувства недокоснат от столичното богатство или ценности.


Остров Шепи се намира в устието на Темза и на 50-ина километра източно от Лондон.

© Goofle maps

Остров Шепи се намира в устието на Темза и на 50-ина километра източно от Лондон.


Харисън казва, че в края на октомври е станало ясно, че нова вълна от случаи на заразата е засегнала острова особено силно. "Всички задаваха един и същи въпрос: Защо - какво направихме?", описва тя. По думите ѝ някои островитяни обвиняват външни хора, че са внасли вируса или се обвиняват един друг, че не носят маски за лице. Шепи е уязвим, защото много хора работят в центрове за разпределяне на храна, домове за възрастни или по къмпинги - работа, която не могат да вършиш и да си стоиш у дома.


Бил Татън, съветник, който представлява Източен Шепи, живее в Уордън, село, обградено от големи къмпинги за караванни. Според него островът е трябвало още през есента да затвори двата моста и да премине към "разумно блокиране - никой не влиза, никой не излиза, за две седмици".


Имаше хора ..., които казват: Откакто построиха този много висок мост през Суейл, само си имаме проблеми.


Бил Татън,

общински съветник


Мостът свързва Шепи с останалата част на Кент - графство, известно като "градината на Англия" заради изобилие в миналото от овощни градини и полета с хмел, както и заради плажовете, замъците и перфектните английски села като от пощенска картичка. Но Кент е по-малко идилично място, отколкото предполага неговият имидж. "Има голямо класово разделение, голямо географско разделение", казва Джаки Касел, експерт по обществено здраве в Медицинското училище в Брайтън и Съсекс, израснала в Шепи. "Повечето пари са съсредоточени в средата на графството и по-голямата част от бедността е по краищата."


Паметник на братята Хоръс, Юстис и Осуалд Шорт, построили първата британска фабрика за самолети на летището на Шепи.

© Reuters

Паметник на братята Хоръс, Юстис и Осуалд Шорт, построили първата британска фабрика за самолети на летището на Шепи.


Едно от бедните места е главният град Шернес. Той се нарежда сред най-нуждаещите се райони във Великобритания; около половината от децата му живеят в бедност. Много хора свързват упадъка на Шепи със затварянето на военноморската корабостроителница през 1960 г., което оставя без работа хиляди. Други стотици изгубиха работата си, когато стоманодобивната фабрика затвори през 2011 г.


Днес работните места в Шепи обикновено са оскъдни и некачествени, каза съветник Татън. Много островитяни търсят работа на това, което те наричат "континента" - т.е. Великобритания.


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света

© Reuters


Затворите - едни от първите жертви на пандемията


Един от най-големите работодатели на Шепи е затворническата служба на Нейно Величество. Тотман е работил в "Елмли" от 22 години. Лора каза, че съпругът й просто е приел, че коронавирусът е направил и без това трудната работа още по-рискована. Социалното дистанциране често е невъзможно в килиите и тесните места за разходки, а вентилацията е лоша.


"Не можете просто да отворите прозорците и да проветрите със свеж въздух", казва Лора. На 6 ноември Тотман е откаран в болница в Маргейт, град в Кент на морския бряг. Лора разговаряла редовно с него по приложението Facetime, докато гласът му бил приглушен от кислородна маска.


Майк Ролф, който е работил с Тотман в "Елмли", е основател на Съюза на служителите в наказателното правосъдие и казва, че представлява около 450 служители в трите затвора на Шепи. "Наистина просто нямаше как да защитим когото и да е, след като имахме тази болест в затвора", каза той. "Дори тези, които наистина бяха внимателни, я хващаха доста лесно."

 • Ролф изчислява, че 75% от 500-те служители на "Елмли" са дали положителни проби за COVID по време на неотдавнашния скок на заразените. В един момент, казва той, около 100 служители не работеха.


Стената около затвора "Елмли" в Лейсдаун-он-Сий на остров Шепи.

© Reuters

Стената около затвора "Елмли" в Лейсдаун-он-Сий на остров Шепи.


От затворническата служба заявиха, че са предприели "бързи и решителни действия" в началото на пандемията, за да ограничат разпространението на вируса. Това включва спиране на посещенията за възрастни затворници, създаване на 1200 временни килии и предоставяне на повече лични защитни средства на персонала. Затворническата служба също заяви, че е наложила по-широкото използване на маски за лице от своите служители в инструкции, публикувани на 12 октомври - по това време, казва профсъюзният лидер Ролф, огнището в "Елмли" вече се е разгаряло.


Не носехме маски за лице, докато не се появи проблем.


Майк Ролф,

основател на Съюза на служителите в наказателното правосъдие


Запитан по този въпрос, говорител на затворническата служба каза, че усилията на нейния персонал са спасили живот и са запазили броя на заразените и на смъртните случаи от коронавируса "значително по-ниски от очакваното".


Пандемията затисна районната болница


По това време случаите на заразени нарастват в цялата страна. На 31 октомври премиерът Борис Джонсън обяви втората национална блокада на Англия, продължила четири седмици. Ресторанти, пъбове, спортни зали и магазини, които не са от съществено значение, бяха затворени, но - за разлика от първото затваряне през март 2020 г. - училищата останаха отворени, улиците бяха по-оживени и много от търговията продължи.

 • Този локдаун доведе до намаляване на заразените в цяла Великобритания, но не и на остров Шепи. Към 18 ноември квартал Суейл е най-силно засегнатата точка на Обединеното кралство с 631.7 случая на 100 000 души. Процентът в Шепи Изток, където се намират затворите, е поразителен: 2 079.5 на 100 000 души или около девет пъти повече от средния за страната.

Предприемач от Шепи на име Хенри Купър наблюдавал как болестта се разпростира в семейството му. Купър, който управлява къмпинг за каравани, се разболял след семейно събиране в края на септември. За няколко седмици коронавирусът убил дядо му, вкарал в болница баща му и докарал Купър до нещо, което днес той описва като чувство все едно си на прага на смъртта.


Целият остров буквално иксплодира от COVID. Беше абсолютно ужасяващо.


Хенри Купър,

управител на Elmhurst Caravan Park


Джефри Барет е генетик статистик и директор на инициативата за COVID геномика в Института "Уелкъм Сангър" близо до Кеймбридж, член на COG-UK, който обработва около половината от данните за генома на Великобритания. Първоначално Барет и други учени от COG-UK приписват бума на заразата в Шепи не на нов вариант, а на огнището в затвора "Елмли". Те предполагали, че огнището може да е заразило и местната общност.


Барет каза, че сега е ясно, че е било точно обратното - не затворът заразява по-широката общност; а общността заразява затвора.


След появата си през 2019 г. коронавирусът е мутирал хиялди пъти. Но "британският" му вариант бързо измества предишният доминиращ GV вариант и рязко увеличава смъртните случаи в страната до над 120 000. (данните са в проценти)

© Reuters

След появата си през 2019 г. коронавирусът е мутирал хиялди пъти. Но "британският" му вариант бързо измества предишният доминиращ GV вариант и рязко увеличава смъртните случаи в страната до над 120 000. (данните са в проценти)


Същият скок на новите случаи, който Барет изучавал отдалеч, прегазил болница "Медуей Маритайм". Болницата се намира в Гилингам, на сушата, на 30 минути път с кола от Шепи и обслужва острова и останалата част от многолюдния северен Кент. През първите две седмици на ноември броят на пациентите с COVID в "Медуей Маритайм" се удвои.


До края на ноември тя остава най-натоварената COVID болница в цяла Великобритания, като почти половината от нейните легла за възрастни, нуждаещите се от общи грижи, както и тези в тежко състояние, са заети от пациенти с болестта. Линейки чакат часове наред, докато персоналът се мъчи да направи място за болните.


Хенри Купър

© Reuters

Хенри Купър


Всяка сутрин от болничното си легло в Маргейт служителят на затвора Тотман изпращал съобщения на жена си, за да ѝ каже как е спал. На 16 ноември съобщенията спрели. През нощта Тотман бил поставен на апарат за обдишване и приведен в медицинска кома.


Три дни по-късно той бил преместен в болница "Сейнт Томас" в централен Лондон за лечение на ECMO. ECMO, или екстракорпоралната мембранна оксигенация, е рискована, последна процедура, която върши работата на опустошените бели дробове на Тотман, давайки им шанс да се излекуват.


Лора заминала за Лондон, за да го види. Тя облякла защитен костюм, сложила маска и предпазен шит и седнала до съпруга си. Тръби вкарвали и изкарвали течности от коматозното му тяло. Лора имала надежда. Тя чувствала, че съпругът ѝ е късметлия да бъде поставен на това рядко лечение.


Откриването на британския вариант


В края на ноември бяха публикувани най-новите данни за британската инфекция. Те бяха първични. Въпреки продължилата седмици национална блокада, случаите все още се увеличаваха в Кент и Югоизточна Англия и служителите от общественото здравеопазване не можеха да обяснят защо.


"В този момент не сме го мислили като въпрос на национална извънредна ситуация", каза Барет, статистическият генетик. В следващите дни и седмици обаче британските учени стигат до B.1.1.7.

 • Първият пробив се случва в началото на декември, когато Андрю Рембо, британски еволюционен биолог от Университета в Единбург, получава "подсказване" свой колега, работещ на хиляди мили. Това е бразилецът Тулио дъ Оливейра, който забелязал необичаен набор от мутации на вируса, когато изследва скок в случаите на заразени в провинция Източен Кейп в Южна Африка. По този начин Дъ Оливейра разкрива така наречения южноафрикански вариант, който отслаби ефективността на някои ваксини.


Въз основа на този съвет, Рембо започва да комбинира британските бази данни за генома и вариантът B.1.1.7 се откроява по две причини. Първо, бързо е натрупал поразителен брой мутации, общо 23. Второ, Рембо забелязва, че осем от тези мутации са върху протеина на шипа, който помага на вируса да се "закачи" за човешките клетки. Това е важно, тъй като потенциално влияе на степента на предаване на вируса.


Необходими са още доказателства. Тогава се включва генетичният епидемиолог Ерик Волц, който проследява колко бързо се разпространява B.1.1.7.


Той казва, че данните на COG-UK показват бързо увеличааване на пробите от B.1.1.7. "Скоростта на този растеж беше по-висока от всичко, което бях видял дотогава", казва Волц.


Към 7 декември Волц излиза с оценка, след като е сравнявал увеличаването на B.1.1.7 случаите с други варианти, и заключението е, че новият вариант се предава 70% по-лесно. Въпреки това, Волц първоначално е объркан тъй като по принцип вариантите могат да бъдат показват бързи скокове на случаите, след което изчезват. Но "колкото повече го изучавахме, толкова по-тревожно ставаше", кавза той.


През септември 2020 г. вариантът В.1.17 е засечен в английското графство Кент. През по-голямата част от ноември Англия е в локдаун, но случаите в Кент продължават да се увеличават. Едва по-късно учените установяват, че вариантът се предава много по-лесно и прескача ограниченията.

© Reuters

През септември 2020 г. вариантът В.1.17 е засечен в английското графство Кент. През по-голямата част от ноември Англия е в локдаун, но случаите в Кент продължават да се увеличават. Едва по-късно учените установяват, че вариантът се предава много по-лесно и прескача ограниченията.


Следващия ден, 8 декември, е важен. Великобритания става първата западна държава, която започва да ваксинира хората си срещу COVID, давайки надежда, че вирусът най-накрая може да бъде овладян. Рембо се присъединява към конферентния разговор на експерти от правителствената агенция, която се занимава с извънредни здравни ситуации в Англия, за да обсъди варианта, който заплашва да попари тези надежди. Решено е да се увеличат изследванията за B.1.1.7.


Проследяването на вариант чрез секвениране на целия му геном е точен, но бавен процес. Но Барет, статистически генетик, прави откритие, което го ускорява.


Стандартните тестове, базирани на гените на коронавируса, не правят секвениране на целия геном. Те търсят три гена и дават положителен резултат, ако два от тях са безспорно засечени. До декември някои лаборатории забелязват, че необичаен брой положителни тестове не може да открият един от тези три издирвани гена. Барет бива помолен да разбере защо е така и скоро намира отговора: Тестовете не могат да открият гена, тъй като вариантът е довел до мутация. И този вариант е B.1.1.7.


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света

© Reuters


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света

© Reuters


Това означава, че учените на COG-UK вече могат да проследят новия вариант чрез COVID тестове с липсващия ген. И тъй като резултатите от тестовете излизат за дни, а не за седмици при секвениране на генома, те биха могли да проследят варианта много по-бързо.


До средата на декември учените потвърждават, че B.1.1.7 е виновен за скока в случаите - и вероятно е по-заразен от предишните варианти. "Всички реагираха с стил "О, мамка му!", каза сега Барет.


До 18 декември доказателствата са официално разгледани от Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси - комитет от учени, който предоставя на правителството съвети за оценка на риска и мерки за смекчаване на кризата. Групата изразява "умерена увереност, че има демонстрация на значително увеличение на предаваемостта в сравнение с други варианти."


На следващия ден Борис Джонсън обявява, че новият вариант е до 70% по-лесен за предаване от предшествениците си. Правителството отменя внезапно коледните планове за милиони хора. Десетки страни забраниха полетите от и до Великобритания. Френските власти временно спряха всички пътувания през тунела по Ламанша, който свързва Великобритания - чрез Кент - с останалата част от Европа. Великобритания беше откъсната, един остров сам в пандемичния свят.


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света

© Reuters


Надпревара между варианта и ваксините


Пол Тотман, служителят на затвора в Шепи, не реагирал на лечението с ECMO. "Белите му дробове бяха твърде тежко повредени", казва днес съпругата му Лора. Пет дни преди Коледа, докато семейството е до леглото му, лекарите в "Сейнт Томас" изключили животоподдържащата апаратура. "Той беше само на 52", казва Лора. "Имаше години живот пред себе си."


В момента Великобритания излиза район по район от тримесечно блокиране, което заедно с бързо развиваща се програма за ваксинация рязко намали броя на смъртните случаи и на заразените с COVID-19. Това е състезание между варианта и ваксините, каза Ерик Волц, който прогнозира, че B.1.1.7 ще продължи да расте в световен мащаб, но ще "се блъсне в защитната стена, след като ваксинираме повече хора".


Как британският вариант на COVID-19 опустоши остров и плъзна по света

© Reuters


Джефри Барет каза, че сега учените разширяват и ускоряват системата на COG-UK за геномно наблюдение, което им позволява да реагират по-бързо на огнища и мутации. Учените, казва той, обикновено действат под стимули, които определят тяхната кариера: Те публикуват резултатите от работата си и получават похвали за нея.


"Сега стимулът е: Спасете човечеството", каза Барет. "Това е много повече от личните кариери. Надявам се да запазим малко от това и в бъдеще."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Короната обрастна с такива легенди и митове в РЕАЛНО време, а какво ще бъде в бъдещето направо ум не ми го побира...

  Да съберем 0 и 0 и да видим на колко е равно.

  Британската корона била такава, била онакава, понеже китайската корона не могла да откъсне Човечеството, то британската корона щяла била да го направи...

  Наслагваме с другата идиотщина - АстраЗенеката била пъъъъъълно менте...

  А като гледаме развитието и статистиката в последно време - по Британско смъртността РЯЗКО спадна - явно нито британската корона е толкова страшна, нито АстраЗенеката е толкова нефелна...

  Както се казва - слушаш врескотните на пресата и разбираш как пропагандата за нищо не става...

 2. 2 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аскет":

  И какво общо има коментарът ти със статията, разказваща какво се е случило през последната половин година и как учените търсят отговори, надбягвайки се с времето?

 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Как Обединеното Кралство имунизира масово поданиците си и как се възстановява икономически, докато Европа печата купчини пари да даде на всеки нуждаещ се Брюкселски картоиграч.

  ... с двеста...
 4. 4 Профил на Ганьо балканската фурийка
  Ганьо балканската фурийка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аскет":И какво общо има коментарът ти със статията, разказваща какво се е случило през последната половин година и как учените търсят отговори, надбягвайки се с времето?
  —цитат от коментар 2 на Малко повече разум


  Общо взето реве, като не знае какво да каже.

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  От мухата - слон. Ройтерс са надминали себе си...

 6. 6 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Твърде дълга и нескопосано преведена статия, пълна с грешки. Трудно се чете. По-добре я преразкажете накратко със свои думи, че преводите от английски никога не се получават добре, там имат съвсем друг стил.

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  Как Обединеното Кралство имунизира масово поданиците си и как се възстановява икономически, докато Европа печата купчини пари да даде на всеки нуждаещ се Брюкселски картоиграч.
  —цитат от коментар 3 на Суджук Герберите


  За това една дума няма написана въпреки фантастичните резултати. Данните за днес са само 19, да 19 починали за 67 милионна Британия

  https://coronavirus.data.gov.uk/

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Сериозно!

  У нас погребалните служители имат ли право на предимство за ваксинация?

 9. 9 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 554 Весело

  Тая статия малко по-дълга от цялата Английска история... Дневник, щеше да е страшно, ако не беше смешно :) Казва ви го жител на острова!

 10. 10 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 627 Гневно

  Бахтий заглавието!

  То бива простотии, ама това е един от върховете!

  Що го правите, бе?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 11. 11 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2183 Весело

  фантастичните резултати. Данните за днес са само 19, да 19 починали за 67 милионна Британия
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Тук съм съгласен, в България нещата са ужасни, защото починалите досега са цели 1831/млн, а в Британия е просто чудесно, защото там жертвите са само 1867/млн.
  Личи си британската класа!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 12. 12 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1591 Весело

  Как Обединеното Кралство имунизира масово поданиците си и как се възстановява икономически, докато Европа печата купчини пари да даде на всеки нуждаещ се Брюкселски картоиграч.
  —цитат от коментар 3 на Суджук Герберите


  Как?

  Капитализъм и алчност! https://i.imgur.com/7RDOk5e.png?1

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 994 Любопитно

  Днавник като са започнали да превеждат статии от Ройтерс за Великобритания, що не вземат да попреведат още три от последните 2 дни:

  Britain and EU strike financial services cooperation pact
  https://www.reuters.com/world/europe/britain-eu-strike-cooperation-pact-financial-services-2021-03-26/

  Biden says he suggested to UK's Johnson a plan to rival China's Belt and Road
  https://www.reuters.com/world/uk/biden-says-he-suggested-uks-johnson-plan-rival-chinas-belt-road-2021-03-26/

  Britain nearing vaccine deal with European union- The Times
  https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/britain-nearing-vaccine-deal-with-european-union-times-2021-03-27/

 14. 14 Профил на Ганьо балканската фурийка
  Ганьо балканската фурийка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пълна карантина за острова.

 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Пак ви плашат, а?
  Световните конспиратори, Бил Гейтс, Евреите, Сорос, и всички останали лоши човечета не се спират пред нищо за да ви излъжат че има вирус, да ви ваксинират и чипират!
  Не се лъжете!
  Снишете се!
  Изчакайте!
  Поне две-три-пет години.
  Борците срещу сатаната ще ви помогнат! Тръпм, Путин, Мадуро няма да ви изоставят!
  И не забравяйте че ви облъчват постоянно с газове от самолети, безжични сигнали, интернет, магнитни бури, слънчеви лъчи.
  Стойте си на балкончетата, цигарка, ракийка, никакви ваканции (то и без туй няма да ви пуснат).
  Снишете се!
  Ние, ваксинираните, глупавите, излъганите ще поддържаме курортите през тия 4-5 годинки.
  И после като ни тръшнат ваксините, като ви освободят Трамп и Путин ще се радвате на живота без талъсъми и зомбите.
  Снишете се!

 16. 16 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4887 Неутрално


  Наслагваме с другата идиотщина - АстраЗенеката била пъъъъъълно менте...

  А като гледаме развитието и статистиката в последно време - по Британско смъртността РЯЗКО спадна - явно нито британската корона е толкова страшна, нито АстраЗенеката е толкова нефелна...
  —цитат от коментар 1 на Аскет


  АстраЗенека е една от малкото ваксини, направена по стара методика, леко ошашавени вируси. Тоест тя не посяга на ДНК на ваксинираните!

  Може би затова искат да я "убият" и обявят за лоша!

 17. 17 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Как Обединеното Кралство имунизира масово поданиците си и как се възстановява икономически, докато Европа печата купчини пари да даде на всеки нуждаещ се Брюкселски картоиграч.
  —цитат от коментар 3 на Суджук Герберите


  Спадането на бройките нява нищо общо с имунизирането. И без това 90% от имунизираните досега от повече от година не са си показвали носовете от къщите си. Целия наблюдаван ефект е от драконовски 8 месечен локдаун. Затова и правителството толкова го е страх да дава обещания. А възстановяване икономически,??!!??? Ако имаш предвид печатането на пари и държавния дълг- да така моге

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дария Колев":

  Чудесата по света не се свършват, сложих ти +👍😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  и при това ваксинирани само с Астра Зенека ,ваксина ,за която местното население не ще и да чуе ,а вече почнахме да губим хора ,които отказаха ваксина преди месец ,щяли да чакат друга ваксина .

 20. 20 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#16] от "Дария Колев":

  "АстраЗенека е една от малкото ваксини, направена по стара методика, леко ошашавени вируси. Тоест тя не посяга на ДНК на ваксинираните!

  Може би затова искат да я "убият" и обявят за лоша!"

  Спътникът, тоже.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дария Колев":

  РНК ваксината на ДНК ли посяга :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4378 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  "От мухата - слон."

  Това го кажи на семейството на онзи затворнически служител, който си е отишъл без време на 52 години! И на хилядите подобни на него!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4378 Неутрално

  До коментар [#17] от "valerie pvi":

  Напротив! Намаляването на броя на сериозните случаи във Великобритания се дължи именно на масовата ваксинация!

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5769 Любопитно

  "Снимка: Goofle maps"
  Дневник, свестете се!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4682 Весело

  До коментар [#21] от "Корабов":
  До коментар [#22] от "Корабов":

  Ти се превръщаш в нещо като почитател гледам, цял ден само търсиш какво съм написал, за да изкоментираш
  Сън не те хваща, постоянно за мен си мислиш
  Да взема да ти пратя една снимка да можеш да се разпуснеш малко, то толкова напрежение лошо ще ти се отрази 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":

  Снимките си ги раздавай на момчетиите наоколо ти! Не съм от вашия "отбор"! О.К.?!

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  санкции и ембарго за ковидния , расистки режим в лондон .
  от антиваксерство, плоскоземие и колониално високомерие завъдиха собствен щам .
  държат като робиня една американска актриса.
  долу монархическия , човеконенавистен режим, бомбете лондон!
  къде спи байдън?
  къде спи международната , демократична общност?
  ало, столтенберг, чуваме ли се?

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аскет":

  В цяла западна Европа общата смъртност в момента дори е под средното ниво без значение степентта на участвалите в експериминта с препаратите.
  Това е факт, който няма как да се заобиколи.
  Факт е, че в Англия, не в Кралството увеличението та общата смъртност се задържа повече.
  В момента леко увеличение има само в Италия и Израел, но това са нормални флуктуации и едва ли има връзка с препаратите.
  Факт е също че откакто света се фокусира към точно този вирус са известни хилади мутации и то още от миналото лято.
  И последно- вирусите съществуват много преди да бъдат открити в лаборатория и съобщено за тях по телевизора.

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4682 Весело

  До коментар [#27] от "padrino":Снимките си ги раздавай на момчетиите наоколо ти! Не съм от вашия "отбор"! О.К.?!
  —цитат от коментар 28 на Корабов


  Не е срамно да се криеш, то е явно отвсякъде, че си от отбора на Дъгите🌈
  Толкова злоба в теб няма от къде другаде да се е събрала, явно се чувстваш репресиран в Бг, не можеш свободно да споделиш кой си 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#31] от "padrino":

  Пробвай пак, не се получи!

 33. 33 Профил на gui05684185
  gui05684185
  Рейтинг: 18 Любопитно

  Не уточнихме ли миналата година, че е расистко определен вирус е да се нарича "британски " или "китайски"?

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Митологията изпокороняса ... Браво = добро фентази
  :-) някой си бил ядосан ... > Възпей о музо гневът на Ахила , сина Пелеев

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  До коментар [#33] от "gui05684185":

  ксенофоби и расисти.
  вируса е общ.
  няма националистически, патрЕотарски щамове.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Сериозно!У нас погребалните служители имат ли право на предимство за ваксинация?
  —цитат от коментар 8 на Красимир Андонов


  имат разбира се ... поне по половин литър над 40 градуса от всяко погребение

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  И последно- вирусите съществуват много преди да бъдат открити в лаборатория и съобщено за тях по телевизора.
  —цитат от коментар 30 на k_

  Когато избухна истерията с короната и като се заговориха всякакви НЕБИВАЛИЦИ за вирусите посочих ТРИЛИОНИ пъти:

  1) че короните са на Земята от Памтивека...
  ....
  74) как Смелият Чунг се е сдобил с корона...
  ...
  257) ако някой по-предприемчив учен изследва ПРИДИРЧИВО египетските мумии, то с вероятност 99.99% (и нагоре) ще открие корона...
  и пр. и пр.

  Тези свои БЕЗСПОРНИ доказателства ВИНАГИ завършвах с коронния си зашеметяващ пример:

  Откога съществува гравитацията?
  а) от откриването на Закона за гравитация
  или
  б) по-отдавна...

 38. 38 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4887 Любопитно

  Джефри Барет каза, че сега учените разширяват и ускоряват системата на COG-UK за геномно наблюдение, което им позволява да реагират по-бързо на огнища и мутации.
  __________________________________________________

  Геномно наблюдение на великобританци?

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#15] от "Таралеж":

  Не, бе човек.
  Не ни плашат, няма да ни чипират, стига с тия глупости!
  Хората имат пари и правят още и още.
  Що са им толкоз много нямам представа, ама там класации има за тия неща. Надпреварват се.
  Тяхна си работа.
  Ама защо трябва да ни тормозят толкова?
  Дали има начин се чудя пак да си правят кинтите без да ни "спасяват" от нас самите?
  Паметник няма да им вдигнат, нито в мавзолей положат.
  Пък и да вдигнат, ще го бутнат.
  И от мавзолея извадят ако ги сложат.
  Поне на тия неща се нагледахме и знаем, че не си струва.
  Историята човешка е повратлива ...

 40. 40 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4682 Весело

  До коментар [#31] от "padrino":Пробвай пак, не се получи!
  —цитат от коментар 32 на Корабов


  След като продължаваш да се обясняваш явно се е получило 😂 😂 😂
  Хайде тролчо пътувай, и ти минаваш в категорията на игнорираните🌈👍 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 41. 41 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Народът го е казал "Когато едно куче не знае да лае, вкарва вълка в кошарата". Същото е и със здравните власти по широкия свят. Или решенията вземат хора, които нямат дори основни понятия от вируси и епидемиология, или напротив, знаещи експерти нарочно взимат погрешни и вредни решения, целейки постигането на някакви свои цели.
  Доц. д-р Мангъров, Началник на Ковид клиника към Инфекциозна болница, човекът който над тридесет години се занимава само с инфекциозни болести и болни, подробно се спира на процесите на генериране на нови, по-тежки и опасни щамове в резултат на ограниченията, локдауните и прилагането на ваксини по време на епидемия.

  https://www.youtube.com/watch?v=CrQDdI_s2Zs

 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#33] от "gui05684185":ксенофоби и расисти.вируса е общ.няма националистически, патрЕотарски щамове.
  —цитат от коментар 35 на pavur


  Естествено, за това компаниеросите от Давос всеки се е изолирал с лична свита и въртят акциите в Healthcare олигополите и крипто, хич не им пука национално кой как го кара!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#39] от "k_":

  АЗ е нормална антигрипна ваксина от тия дето се прилагат поне от 20г, може и повече, напоследък станаха по масови и няма как да се твърди, че не работят защото числата го доказват - пиковете на сезонните обща смъртност през зимния сезон спадат там където се прилагат.
  Това важи особено за възрастни и болни.
  По-малко хора умират от грип, защитени точно от тези воксини.
  Не сработват както другите, защото тия вируси имат хиляди варианти и мутират бързо
  Думата ми е за експерименталните препарати.
  И в тая технология има хляб несъмнено
  Обаче защо трябваше да си правят проучванията по този грозен начин?
  И като се има предвид е репутацията на доказани мошеници да се изпростее толкоз много, че са се настъпи мотиката пак вече ми идва много.
  Само като им видиш плоската маркетингова къмпания с мръсните им номера в техен стил е достатъчно.
  И няма никакво значение, че след няколко години ще ги влачат по корем на арената за кеф на тълпата която сега им вика осанна.
  Важно е в такива моменти да не губим здравия си разум...

 44. 44 Профил на PrimumNonNocere
  PrimumNonNocere
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Без коментар:

  "The 'popular antivax sentiment' you notice is the result of independent thought, which considers all the science to reach a balanced conclusion.

  Since the WuFlu is not that lethal a pathogen for people with non-compromised immune systems, and the jab does not confer immunity, but has many as yet unknown side effects, several debilitating or fatal, any thinking person will quickly conclude that the jab has significant negative utility.

  If this global push to vaccinate the world does not confer immunity or prevent transmission, what exactly is its purpose?  It is clearly not 'public health.' 

  Viruses have been with us for over 250 million years, as that was when reverse transcriptase (RNA copied as DNA) was developed, so cells could save information from previous viral attacks, by converting the viral RNA into DNA and inserting it into the host cell genome.  The human genome now contains some 8% viral genetic code.

  The jab is designed to stimulate production of non-neutralizing antibodies, which stress the virus but do not kill it.  This creates a Darwinian pressure on the virus to find better mutations which can evade the immune response (all viruses contain at least one protein intended to confuse or suppress the host immune response).  Thus the jab will convert some large fraction of the world population into bioreactors generating more lethal mutations of the virus.

  Yet our natural immune response has met every prior viral attack for millions of years (we are still here).  And exposure to the wild virus confers lifetime immunity, while the jab confers no immunity.  Still think allopathic medicine is 'helping' humanity?"

 45. 45 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#43] от "k_":

  "...И няма никакво значение, че след няколко години ще ги влачат по корем на арената за кеф на тълпата която сега им вика осанна..."

  Няма как да стане. Голяма част от човечеството е изпростяло необратимо и далече зад точката на бифуркация. Остава само ходът напред към бъдещето. Малтусианство в действие, май?

 46. 46 Профил на водолаз
  водолаз
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Грешно мениджирана кампания от ден първи и продължаване до ден днешен ще ни направи подвластни на този вирус за години напред.

 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3498 Любопитно

  До коментар [#37] от "Аскет":

  Като следя настоящата истерия просто се чудя, как човечеството е оцеляло толкова хилядолетие съвместно с коронавирусите? При това, без ваксини?

 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  До коментар [#39] от "k_":

  Хората имат пари и правят още и още.

  +++++
  Аха!
  Затуй не се бях сетил?
  Сигурно е щото ваксините са ме зомбирали?
  Лъжат ни с вирус и ваксини за да “правят пари”!!!!
  Сигурно “избраните” конспиратори са вложили трилиони в няколкото печелищи бизнеси от пандемията (от измислента пандемия да се чете).
  Зуум, пелетон, доставки по домовете, Нетфликс, дезинфектанти, нещо може и да пропускам?
  За сметка на огромните загуби от всичко друго, пътувания, туризъм, производство на коли и уреди, петролна индустрия, услуги от всякакъв вид.
  Ей на т’ва му се вика “умни” инвеститори, а?
  Да съсипят 90% от световната икономика!
  Лоши инвеститори!
  Лоши богаташи!!!!

 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  До коментар [#43] от "k_"

  фазерите отсвириха бионтех .
  модерна гризе нокти.
  корпортивния бой със сопи на арената остава невидим за пейзаните ,щото на тях им казват , че ''всеки четвърти българин е забоял от ковид,
  не се боди с астрата, щото ше ти докара тромб в мозъка ''.
  кога да ги влачат по арената и линчуват , се ше е малко.

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#48] от "Таралеж":

  Ко й точно от тия хора "е вложил трилиони"?
  Бил и Мелинда са вложили 500 милиона, което е 0.5 милиард.
  Само миналата година спечелиха 12 милиарда, това по официални данни.
  Толкова пари не са печелили от 2000та година когато удариха джакпота покрай фалшивата паника около измисления проблем 2000.
  Нещо големите числа май не ги познаваш какво заначат.
  Иначе, да трилиони се изписана ама това ги плащат масата, не тия симпатии
  Те кешират от трилионите, а ти плащаш.

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  До коментар [#50] от "k_":

  Ко й точно от тия хора "е вложил трилиони"?

  Само се съгласявам с теб!
  И се чудя кой печели от пандемията, кои са лошите хора които ни лъжат, от какво печелят?
  Лошият Бил е явно единия от тях.
  Правещ се че дарява милиони, а?
  За да ни чипира, нали?
  Или са ни изтреби?
  Или там какво ще да е, а?
  Лоши филантропи! Лоши милионери! Лоши конспиратори!
  Добре че сме умнииии, и не им вярваме!

 52. 52 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  До коментар [#49] от "pavur":

  фазерите отсвириха бионтех .
  модерна гризе нокти.
  корпортивния бой със сопи

  +++++
  Точна така!
  Лош Файзър! Лоша модерна!
  Ама страшно няма, до две-три години добрия Спутник ще ни спаси! С помоща на кучето Лайка!
  Чувам великата руска страна вече изнесла производство на Спутник в Южна Корея и Индия, писаха ли го по руските сайтове?
  Не че нямат ресурси сами да си я проиВеждат, да не си и помислите сакън!
  Комсомолски привет!

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#51] от "Таралеж":
  Не бе, човече.
  Не ни чипира, нито ще ни изтреби, въпреки че бая народ си замина бадева в тарапанат, ама да ни изтреби просто няма как да стане.
  Човека е аларлист и прави кинти ако му се получи да вдигне паника.
  Така си удвои богатството от 40 млрд на 80 за една година покрай измисления проблем 2000, ако знаеш това какво е.
  За тебе специялно пускам линк от проверен източник - Гардиън:

  https://www.theguardian.com/technology/2000/jan/03/y2k.internationalnews

  Те го питат - "А, бе пич - що ручахме жабетата? Новата 2000г дойде, а нема нищо?"
  А той вика - "Дайте още пари, щото идва 29ти февруари 2000та".
  Колко трябва да си лаком и неадкевтен на 3 януари като те питат, защо това беше напразен джангър да кажеш "А, чакайте на 29ти февруари кво ще стане?"

  Та, от тогава на бате Бил и кака Мелинда богаството им се спихва всяка година в прподължение не почти 10г след 2000та.
  Това по данните на Форбс.
  После захлебват, ама на който е да е 10г ако всяка година му потъват гемиите и върви надолу, няма да му е приятно.
  Очевидно взимат мерки. Фондация, дурения тук таме. Нещо с маларията се бяха заели, ама от там не изскочи заек.
  Най-големите дарители на СЗО с повече от половината от бюджета и най-сетне ВОАЛА!
  Срещу някви си 500млн инвестиция в СЗО само миналата година са напред с 12 милиарда лично богаствто.
  Сполучлива инвестиция, не мислиш ли?
  Да им се радват и умножават както се казва, ама за тоя номер дето ни го извъртяха рано или късно ще им се търси сметка.
  А вие дето сте лично сте инвестирали трилионите за тая глупост, те и бабичките хвърлят хилядарки през балконите на наште братчеди да хванат бандитите и накажат лошите.

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#51] от "Таралеж":
  Не бе, човече.
  Не ни чипира, нито ще ни изтреби, въпреки че бая народ си замина бадева в тарапанат, ама да ни изтреби просто няма как да стане.
  Човека е аларлист и прави кинти ако му се получи да вдигне паника.
  Така си удвои богатството от 40 млрд на 80 за една година покрай измисления проблем 2000, ако знаеш това какво е.
  За тебе специялно пускам линк от проверен източник - Гардиън:

  https://www.theguardian.com/technology/2000/jan/03/y2k.internationalnews

  Те го питат - "А, бе пич - що ручахме жабетата? Новата 2000г дойде, а нема нищо?"
  А той вика - "Дайте още пари, щото идва 29ти февруари 2000та".
  Колко трябва да си лаком и неадкевтен на 3 януари като те питат, защо това беше напразен джангър да кажеш "А, чакайте на 29ти февруари кво ще стане?"

  Та, от тогава на бате Бил и кака Мелинда богаството им се спихва всяка година в прподължение не почти 10г след 2000та.
  Това по данните на Форбс.
  После захлебват, ама на който е да е 10г ако всяка година му потъват гемиите и върви надолу, няма да му е приятно.
  Очевидно взимат мерки. Фондация, дурения тук таме. Нещо с маларията се бяха заели, ама от там не изскочи заек.
  Най-големите дарители на СЗО с повече от половината от бюджета и най-сетне ВОАЛА!
  Срещу някви си 500млн инвестиция в СЗО само миналата година са напред с 12 милиарда лично богаствто.
  Сполучлива инвестиция, не мислиш ли?
  Да им се радват и умножават както се казва, ама за тоя номер дето ни го извъртяха рано или късно ще им се търси сметка.
  А вие дето сте лично сте инвестирали трилионите за тая глупост, те и бабичките хвърлят хилядарки през балконите на наште братчеди да хванат бандитите и накажат лошите.

 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#51] от "Таралеж":
  Не бе, човече.
  Не ни чипира, нито ще ни изтреби, въпреки че бая народ си замина бадева в тарапанат, ама да ни изтреби просто няма как да стане.
  Човека е аларлист и прави кинти ако му се получи да вдигне паника.
  Така си удвои богатството от 40 млрд на 80 за една година покрай измисления проблем 2000, ако знаеш това какво е.
  За тебе специялно пускам линк от проверен източник - Гардиън:

  https://www.theguardian.com/technology/2000/jan/03/y2k.internationalnews

  Те го питат - "А, бе пич - що ручахме жабетата? Новата 2000г дойде, а нема нищо?"
  А той вика - "Дайте още пари, щото идва 29ти февруари 2000та".
  Колко трябва да си лаком и неадкевтен на 3 януари като те питат, защо това беше напразен джангър да кажеш "А, чакайте на 29ти февруари кво ще стане?"

  Та, от тогава на бате Бил и кака Мелинда богаството им се спихва всяка година в прподължение не почти 10г след 2000та.
  Това по данните на Форбс.
  После захлебват, ама на който е да е 10г ако всяка година му потъват гемиите и върви надолу, няма да му е приятно.
  Очевидно взимат мерки. Фондация, дурения тук таме. Нещо с маларията се бяха заели, ама от там не изскочи заек.
  Най-големите дарители на СЗО с повече от половината от бюджета и най-сетне ВОАЛА!
  Срещу някви си 500млн инвестиция в СЗО само миналата година са напред с 12 милиарда лично богаствто.
  Сполучлива инвестиция, не мислиш ли?
  Да им се радват и умножават както се казва, ама за тоя номер дето ни го извъртяха рано или късно ще им се търси сметка.
  А вие дето сте лично сте инвестирали трилионите за тая глупост, те и бабичките хвърлят хилядарки през балконите на наште братчеди да хванат бандитите и накажат лошите.

 56. 56 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#52] от "Таралеж":
  Има си хас и Путни да не се нареди в далаверата с неговия Спутник.
  Те ПИК и Икономедия почнаха да пеят в хор по темата и поддържан огъня на страха в сърчицата на хипохондриците, не са лоши хора - имам приятели и дори роднини, 10% от населението са, та Путин да изостане от Бил Гейтс няма как да стане.
  Не е чак толкова глупав.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Весело

  До коментар [#16] от "Дария Колев":

  “АстраЗенека е една от малкото ваксини, направена по стара методика, леко ошашавени вируси. Тоест тя не посяга на ДНК на ваксинираните!”

  Пълни глупости! Да бяхте прочели поне кратката характеристика на ваксината! Ама едва ли щяхте да направите разлика между “векторна ваксина” (аденовирус на шампанзе, към който е закачен рекомбинирана в ДНК част от РНК-то на Ковид вируса) и “традиционна ваксина” (ниска доза от вируса или частично блокирани протеини на вируса).
  Колкото до “посягането” на ДНК- на ваксинирания, по-скоро РНК-то (вирусни или ваксинационно) “убива” клетката (и ДНК-то й), намествайки се в рибозомата - клетката “протеин”, който разгражда мембраната й.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  До коментар [#51] от "Таралеж":

  “За да ни чипира, нали?”

  Зеленият сертификат, приет от ЕК и без който до тоалетна не можеш да отидеш (аерогара или друга гара), не е ли чипиране? В Израел и кафе не можеш да си поръчал без такъв “чип”.

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#51] от "Таралеж":“За да ни чипира, нали?”Зеленият сертификат, приет от ЕК и без който до тоалетна не можеш да отидеш (аерогара или друга гара), не е ли чипиране? В Израел и кафе не можеш да си поръчал без такъв “чип”.
  —цитат от коментар 58 на wanderer


  А необходимо ли е да ходиш до тоалетна за да посрещнеш нуждите си естествени?
  Тепърва на част от обществото обитаващи комплекси в стерилна и удобна среда, подобна на тази изградена за част от животинките с които се храним има да разбере, че останлите хуманоиди също имат основни нужди, без да желаят да бъдат подложени на третиране както в мдерните ферми.

 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Колко удобно -затворниците са виновни. Както и обитателите на социалните домове. Както и хронично болните. Сухите съчки бяха посочени още в началото на пандемията. Ти са излишни и трябва да изгорят...

 61. 61 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#15] от "Таралеж":

  Бодливко!

  Или не са те прочели, или не са те разбрали.
  Е, ми, това е положението - &овняно.

 62. 62 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  Хммм... хайде стига с този „британски вариант“. Явно политици и журналисти от висока класа не им стиска да си спомнят от къде тръгна коронавируса. От Китай зависят много икономики и не само в Европа.
  Голяма част от учените в цял сват са на мнение, че вируса е изкуствено създаден, но никой от тях не знае и не прави изказване, как е изпуснат от лабораторията в Ухан, случайно или не случайно. Света и медиите забравиха, че за 4 – 5 месеца (2019-2020) изчезнаха няколко известни китайски лекари и журналисти, а СЗО след резултатите от проверката, три месеца до средата на Март 2020 г. твърдеше, че всичко е под контрол и това е най-обикновенна грипна епидемия. Е стана известно, че Китай в края на 2019 г. е спонсорирал СЗО с наколко стотици милиона долара, но .... приликата е случайна и няма нищо общо с Ковид-19.
  И ето днес, и не само, медии и политици объркани от страх, не смеят да кажат, че воновен е китайският грип, който върлува и мутира по сверта .... но като пропагандата с Астра Зенека, сега е наред „британски коронавирус“. Ай стига бе, ще счупите тъпомера от простотии.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 63. 63 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#47] от "Vlado Nikolov":


  До коментар [#47] от "Vlado Nikolov":
  Като следя настоящата истерия просто се чудя, как човечеството е оцеляло толкова хилядолетие съвместно с коронавирусите? При това, без ваксини?

  Обяснението на един доктор, което харесах;
  Оттървахме се бактериите и вирусите възцаруваха.
  Нещо като - няма ги врабчетата, навъдиха се червеите.


 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3438 Весело

  иксплодира
  =======
  Ах тия..... 'Х' плозии...:)

  Bukalemun
 65. 65 Профил на PrimumNonNocere
  PrimumNonNocere
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До 13 март - 3964 смъртни случая и 162,610 сериозни реакции в Европейската система за проследяване на ефектите на Совид 19 ваксините

  https://www.globalresearch.ca/3964-dead-162610-injuries-european-database-adverse-drug-reactions-covid-19-vaccines/5740942

  Total reactions for the experimental vaccine AZD1222 (CHADOX1 NCOV-19) from Oxford/ AstraZeneca: 451 deaths and 54,571 injuries to 13/03/2021

  Total reactions for the experimental mRNA vaccine Tozinameran (code BNT162b2, Comirnaty) from BioNTech/ Pfizer: 2,540 deaths and 102,100 injuries to 13/03/2021

  Total reactions for the experimental mRNA vaccine mRNA-1273 (CX-024414) from Moderna: 973 deaths and 5,939 injuries to 13/03/2021

  Хубавата ваксина Файзер: (до 13 март):
  7,604 Blood and lymphatic system disorders incl. 15 deaths
  4,636 Cardiac disorders incl. 276 deaths
  22 Congenital, familial and genetic disorders incl. 2 deaths
  2,683 Ear and labyrinth disorders
  52 Endocrine disorders
  2,941 Eye disorders incl. 2 deaths
  23,074 Gastrointestinal disorders incl. 125 deaths
  72,072 General disorders and administration site conditions incl. 957 deaths
  102 Hepatobiliary disorders incl. 12 deaths
  1,928 Immune system disorders incl. 11 deaths
  6,020 Infections and infestations incl. 275 deaths
  2,198 Injury, poisoning and procedural complications incl. 32 deaths
  4,565 Investigations incl. 111 deaths
  1,567 Metabolism and nutrition disorders incl. 49 deaths
  37,365 Musculoskeletal and connective tissue disorders incl. 22 deaths
  55 Neoplasms benign, malignant and unspecified (incl cysts and polyps) incl. 3 deaths
  44,993 Nervous system disorders incl. 185 deaths
  81 Pregnancy, puerperium and perinatal conditions incl. 2 deaths
  57 Product issues
  3,742 Psychiatric disorders incl. 28 deaths
  525 Renal and urinary disorders incl. 37 deaths
  545 Reproductive system and breast disorders
  8,788 Respiratory, thoracic and mediastinal disorders incl. 294 deaths
  10,808 Skin and subcutaneous tissue disorders incl. 18 deaths
  229 Social circumstances incl. 6 deaths
  69 Surgical and medical procedures incl. 4 deaths
  4,820 Vascular disorders incl. 74 deaths

 66. 66 Профил на Bobby Simeonof
  Bobby Simeonof
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не можах да прочета много. Живея в Англия и съм изумен, какви лъжи и преувеличения се втълпяват на хората! Не съм чул някой от нашата улица да е умрял, никой от колегите ми, познати, българите в града и т.н.! Хората се разхождат, спортуват, пазаруват. Вече им писна и с идването на хубавото време ще скъсат синджира!

 67. 67 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  До коментар [#65] от "WhereTheHellAreW":

  До 13 март - 3964 смъртни случая

  Wow!
  То не е останал жив човек бе!!!
  И щом в интернет го пише трябва да е истина, а?
  Няма начин!
  Какво ли ще пишат учебницитт по история след 100 години?
  Умно-красивите и богато-умните водени от Сорос и бил Гейтс се опитаха да унищожат света с фалшив вирус и още по фалшиви ваксини. Подпомогнати от сатаната, талъсъмите и самодивите.
  Но се появиха тъпо-грозноте и пиведоха борба за оцеляване. Водеха ги видните борци против сатаната Тръмп, Мадуро и Путин, и целокупния замзибарски прогресивен народ.
  В челото на борбата против зомбитата бяха и голяма част от прогресивноте (и слава Богу не много умни) българи, украинци и руснаци.
  Зомбираните красиви и умни бяха победени.
  И победилите умници заживяха щастливо, глупаво и грозно за вечни времена.

 68. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  >Данните за днес са само 19, да 19 починали за 67 милионна Британия

  Е вие направо сте станали безсмъртни с тая ваксина бре!

  કટાક્ષ
 69. 69 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Любопитно

  Светът намери решение на пандемията чрез ваксините........

  [email protected]
 70. 70 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  В България например може всеки да влезе с хвърчащ лист, дали от Англия, дали от Занзибар, няма значение. Пригответе се за поне още година умрели, поне още два-три локдауна и много фалити

 71. 71 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#62] от "робин от Крузо":

  Все по-често се признава изкуственият произход на вируса. Но възможности за това има само една страна, притежаваща и петте генома. Тази страна с нейните над 200 биолаборатории по света е наясно с расовите особености, защото разполага с обширен генетичен материал. Тази страна не е подписала Договора за забрана на бактериологичното оръжие и "законно" може да произвежда вируси и бактерии. Същата тази страна отказа да подпише Съглашението за издирването на източника на короната. Твърде много пренебрегвани факти, особено ако се има предвид и наличието на мотиви - бутането на Оранжевия. И само наивници ще приемат идиотската версия за суров прилеп или изпускане на вирус от лабораторията в Ухан, която основно е заета с изпълнението на американски поръчки, финансирана е от Фонда на Обонго, Билчо и маса други подозрителни "филантропи".

 72. 72 Профил на yjh45671608
  yjh45671608
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#67] от "Таралеж":

  Данните на този WhereTheHellAreW

  са откровенно фалшиви е и в частта с починалите. Снощи поразцъках да проверя източника и автора.

  Може да пусна довечера, че сега ще го изтрият.

  Пак казвам - ФАЛШИВИ СА !

 73. 73 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  По-горе на #41 съм дал линк към обясненията на д-р Мангъров защо и как зорлен се модифицират вирусите към по-тежки щамове с "най-правилните" мерки и теглилки и прилагането на МАСОВА ваксинация по времето на епидемия. Минусчетата показват, че разумните доводи на експертите отстъпват на тъпо политизиране и замъглен от бясната пропаганда разсъдък. Затова тепърва ще патим, след като си подритваме читавите експерти, а слушаме откровени търгаши.

 74. 74 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK