По Великден българите и румънците щели да донесат зараза в Германия. А германците?

На австрийско-германската граница.

На австрийско-германската граница.За Великден много българи и румънци, които живеят и работят в Германия, ще се опитат да се приберат у дома при роднините си. В тази връзка германският политик Волфганг Кубики се опасява от ръст на заразите, разказва "Дойче веле". Но прав ли е?


За Великден много българи и румънци, които живеят и работят в Германия, сигурно ще се опитат да се приберат у дома при своите роднини. Подобно предположение прави и един от водещите политици на германската либерална Свободна демократична партия (СвДП) Волфганг Кубики. Пред обществено-правната телевизия MDR той казва следното: "Това ще ни се случи: много наши съгражданки и съграждани с чуждестранен произход от България, Румъния, Турция, Косово или Сърбия по Великден ще поемат към своите страни. А от миналото лято помним, че тъкмо покрай връщащите се от тези региони тръгна да се повишава и броят на новите случаи на зараза - а не от германците, които ходят на почивка в Майорка."


Сега ситуацията е различна от лятото на 2020


Дали твърдението на Кубики отговаря на действителността? Журналисти от MDR го провериха. В своята статия те припомнят, че миналото лято епидемиолозите от германския институт "Роберт Кох" са проучили връзката между летните пътувания и броя на новите зарази. А Маркус Шолц от Института за медицинска информатика, статистика и епидемиология в Лайпциг, който е анализирал проучването на "Роберт Кох", потвърждава: "Да, вярно е, че най-големият процент нови зарази, влезли отвън, тогава дойде от Югоизточна Европа. Но нека в същото време да не забравяме, че трафикът в тази посока е особено интензивен."

Не е чудно при това положение, че през миналото лято най-много новозаразени с коронавирус пристигнаха от Косово - 4369. След това в списъка на "Роберт Кох" идват Босна и Херцеговина и Турция, а ключовата туристическа дестинация Испания, накъдето през лятото се отправиха стотици хиляди германци, беше едва шеста в списъка - от там в Германия се бяха завърнали 1059 заразени с коронавирус. България е по-назад в списъка - от там миналото лято в Германия са пристигнали 693 заразени. При това статистиката не различава между германски туристи или живеещи и работещи в Германия мигранти, които са се върнали през отпуската си у дома. Така че, погледнато според данните за отделните страни на "Роберт Кох", Волфганг Кубики се оказва прав.


Само че сегашната ситуация по никакъв начин не бива да се сравнява с миналото лято, предупреждава епидемиологът Маркус Шолц: "През лятото броят на новите зарази беше много нисък. Сега обаче пандемията е в разгара си и новите случаи, които идват от чужбина, не играят почти никаква роля. Техният ефект на практика няма значение на фона на сегашния висок ръст на новите инфекции в Германия."


Освен това вече се правят много повече тестове, а това създава много по-голяма сигурност при пътуванията и осигурява по-лесно проследяване на инфекциозните вериги, обяснява още Шолц. Всеки, който пътува от Германия за Майорка, за България, Сърбия, Косово или Турция, трябва да представи отрицателен PCR-тест - независимо дали пътува със самолет, по суша или по вода. Допълнително към това Турция изисква от всички, които от нейна територия се завръщат в Германия, също да представят отрицателен PCR-тест. И най-важното: всички дестинации, изброени от Кубики, с изключение на Майорка, според германските здравни власти са рискови или дори високо рискови, тъй че завръщащите се от тях в Германия са длъжни да се регистрират, да направят тест и да се карантинират.


Заразени след гостуване при роднините в чужбина?


Освен това трябва да се прави разлика между туристическите пътувания и гостуване при роднини. Маркус Шолц изтъква, че има огромна разлика между събиранията с един или двама роднини и срещите с многочленни семейства. Той подчертава, че при втория вариант опасността от заразяване е по-висока, защото с колкото повече хора се срещаме, толкова по-вероятно става и някой от присъстващите да е заразен.


Затова според Шолц срещите с роднини в самата Германия се оказват по-опасни от туристическите пътувания. Но не и гостуванията при семействата в чужбина, защото при тези пътувания така или иначе се провеждат тестове. Епидемиологът е убеден, че гостуванията при роднини в самата Германия са по-рискови, отколкото гостуванията в чужбина. При посещенията в Германия човек е зависим от личната отговорност на всеки един, изтъква той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Кланиците влизат ли в статистиката?

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Турция и Косово Великден? Нула уважение към ислямския Рамадан в толерастката медия DW. Що така?

  Но по-важно е друго. Въпросният Волфганг Кубики е илюстрация в какво се е превърнала една класическа в миналото либерална партия - немската СвДП. Днес нищо не е останало от свободния избор и свободите на личноста, а преобладава страх, изолационизъм и дори прикрити расистки мотиви към инородците дошли в хинтерланда му. Жалко.

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  А мислехме, че обединена Европа е без граници?!

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ако германците смятат ,че пътуващите ги заразяват , да им въведат ПСР тест и задължителна карантина от 14 дни , откакто въведохме тези ограничения в България , броя на прииждащите заразени и сеещи зараза от Германия значително намаля, защото и да дойдат са в карантина .

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  Германците да внимават с немците...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Не те се юркат насам, за гастарбайтери или да продават любов.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Вече сме и бактериологична бомба. Има ли нещо въобще в което българите да не сме обвинени ???

 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  санкции и ембарго за ксенофобския режим в берлин.
  не стига , че завъдиха гмански щам ,ами и обвиняват другите , че ги заразявали.
  оставка за меркел.

 9. 9 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Турция и Косово Великден? Нула уважение към ислямския Рамадан в толерастката медия DW. Що така?
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  Бе и аз се зачудих първоначално какъв Великден нали са мюсюлмани, но предполагам говорят за немския католически Великден, почивните дни са за всички. Предполагам това е имал в предвид.

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  Нашата Дария Колев тук във форума ще бъде много наскърбена от тази новина. Някакъв си политик да я смята за потенциална заплаха...😁 Сигурен съм, че ще се оплаче в централата на ГЕРБ като се прибере 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  санкции и ембарго за ксенофобския режим в берлин.не стига , че завъдиха гмански щам ,ами и обвиняват другите , че ги заразявали.оставка за меркел.
  —цитат от коментар 8 на pavur


  И какво ще направи България? Ще им спре износа на хранителни продукти ли... а не сетих се, ще спрем доставката на газ за тях по балканската тръба😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Моля, само не ги връщайте......

 13. 13 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  А стотиците хиляди немски туристи по света ,какви вируси донасят?Само правилните?😷😷😷

  Много съм прост
 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Германците така и не разбраха, че голямата зараза от ковид и при първата, и при втората вълна идва от запад, не от изток.

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Само ние носим зараза, всички останали са стерилни !!!

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  Нема да се вайкате и посипвате главата с пепел. Що неща се изписаха и изговориха в Германия (особено в граничните бундесланд) по отношение на Чехия и чехите —> какви ходещи вируси били, швейковци и т.н., границите затваряха—отваряха, луди правеха всеки дръзнал да премине сухопътната чешко—немска граница...
  Така, че некой се изокал нещо —> хич не си го слагайте а сърцето 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Ама разбира се е много удобно някой друг да ти е виновен. А този умник дали не е от управляващата коалиция и като такъв дали има някакво обяснени защо ваксинацията в Германия е толкова неадекватна, в сравнение с Англия, САЩ, хайде за Израел да не питаме.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 18. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Международната,демократична общност дреме.
  Те и за вас закъсняха ,че натресохте на света ваш си щам .
  Ама вий и без тва мрете от глад след брекзита :)))

 19. 19 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 761 Весело

  А бе гъ//з дегенерирал пиянски, коге е Великден в Германия, кога България? Тоя не адекватен алкохолик поне календара да погледне...

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Аааа,сега се загледах в кадрото и полицая ,дето е дигнал ръка по римски хахахаха.
  Хайл хахахаха

 21. 21 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 386 Весело

  Това го прочетох вчера в друг сайт и много се смях. 😆

 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Турците, косоварите и българските цигани като си затръгват сега по Великден за родните места...

 23. 23 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#22] от "volarok":

  Наш' те цигани ги евангелизираха през деветдесетте.
  Турчеещите се цигани все пак са мнозинство :)))

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  До коментар [#11] от "padrino":Международната,демократична общност дреме.Те и за вас закъсняха ,че натресохте на света ваш си щам .Ама вий и без тва мрете от глад след брекзита :)))
  —цитат от коментар 18 на pavur


  Не се изтрайва вече, Испанските марулите изчезнаха, вегетарианците са на протест защото имало само местни марули и само едно агнешко остана по магазините да знаеш, а да не започваме изобщо за краставиците от Нидерландия и доматите от Франция или гроздето от Южна Африка или малините от Мароко..... мъка, мъка 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Весело

  А стотиците хиляди немски туристи по света ,какви вируси донасят?Само правилните?😷😷😷
  —цитат от коментар 13 на Тошо Кучев


  Ние разнасяме гадни източно-европейски вируси. Немските вируси са хубави, носители на западно-европейска култура...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 26. 26 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Като имаме предвид, че става въпрос за цигани, не са далеч от истината.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 27. 27 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Като имаме предвид, че става въпрос за цигани, не са далеч от истината.
  —цитат от коментар 26 на Мизийски

  Глупости на търкалета!
  В курортите по Алпите всичкото скийор циганин 😂
  Германския национализъм е гнусен и сега намира благоприятна почва ,за да подава глава от мишата дупка в която беше заврян /където е и мястото му/ .
  Това са отвратителни писаници на болни мозъци.

 28. 28 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 407 Весело

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  чакай, чакай, изолациониъм и расизъм не бяха ли прекрасни качества, изповядвани от такива като тебе?
  значи свдп не са нищо повече от реп партия на дъмб?

 29. 29 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  На германските скрити и явни ксенофоби винаги чужденците са им виновни, а балканците са им едни от най-удобните мишени.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy": "Турция и Косово Великден? Нула уважение към ислямския Рамадан в толерастката медия DW. Що така?"
  @@@@@@@@
  Просто, в Германия на Великден е ваканция и те тогава могат да пътуват с децата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Разстроено

  Нямат край простотиите...

  Знаех, че са некомпетентни и глупави голяма част от световните политици, но идея си нямах всъщност колко...

 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Нито една от цитиранитер нации няма повод да пътува наникъде. Празниците са само 4 дни, някои фирми дават и четвъртъка преди западния Великден.
  Рамаданът започна, но там основният празник е Байрамът - т.е. краят. Сърбите, румънците и ние сме православни - нашищт Великден е след 5 седмици. Евреите имат Песах в момента, но те пък са два файтона хора и не правят статистическа разлика.

  така че въпросният дойчо да чете, преди да се изказва.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK