Почти като "Епъл" без Джобс - накъде ще поеме бизнесът на Петр Келнер след смъртта му

Петр Келнер (1964-2021)

© PPF Group

Петр Келнер (1964-2021)Смъртта в хеликоптерна катастрофа на милиардера Петр Келнер неизбежно ще повлие на бизнеса и донякъде на политиката в Чехия и Централна Европа. Борсите вече реагираха с понижаване акциите на някои от дружествата, в които той имаше участие. Но какви по-конкретно ще са последиците е трудно да се прецени в момента дори само заради една единствена причина - от базираната в Нидерландия инвестиционна група PPF Group N.V. той притежава дял от 98.93% и тя не е публична.


Според бизнеса, с който се заема една еднолично притежавана компания, такава структура на собствеността ѝ може да е голям плюс, защото осигурява спокойствие на собствениците да реализират плановете си така както сметнат за добре. Но когато се случи напълно неочакван трагичен инцидент като този в Аляска с Келнер, неизвестността какво следва може и да съсипе такава структура.


Анализатори от Чехия правят паралели с ефекта за "Епъл" от смъртта на Стив Джобс
- загуба на визионер и стратег, насочващ компанията към нови сегменти и привлекателни пазари. Но става дума и за това как след такъв удар една глобална структура има достатъчно добри мениджъри, за да премине през бурята, каза днес пред в. "Хосподарски новини" в Прага Лукаш Кованда, главен икономист на Trinity Bank.


Кой е Петър Келнер можете да прочетете тук.
Кой по управлението на PPF Group след гибелта му можете да прочетете тук.
Как загина основателят на групата в Аляска можете да прочетете тук.


Щепан Кречек, колегата му в ВH Securities, коментира, че със сигурност има изработен план за действие в PPF при такава криза, но и че "да бъде заместен Келнер ще е изключително трудно, да не кажа невъзможно, а някои проекти ще бъдат приключени по-бавно". През последните години Келнер се бе оттеглил от ръководни позиции в групата, но и днес има репутацията на глобален и интелигентен бизнес играч, особено когато става дума за преговори.


Трети финансист - Петр Бартек от финансовата група Česká spořitelna, смята, че важното е кой реално ще поеме управлението сега. "PPF може да се развие, както всяка нормална корпорация, с разделяне на решенията сред по-широк кръг от ръководството - ход, който би направил поведението ѝ по-предвидимо, но и действията ѝ по-бавни."


Сравненията със Стив Джобс са коректни само донякъде. Защото PPF е непублична група, а Келнер не даваше никакви интервюта, комуникацията от компанията бе много оскъдна и се налагаше да се изчака годишния ѝ отчет, за да прочетат бизнесмени, политици и журналисти поне малко какво мисли Келнер. Освен това "Епъл" е технологична компания за потребителски стоки, докато PPF е инвестиционна и управляваща група.


Кой ще е наследник


Преки наследници би трябвало да са съпругата му Рената и четирите им деца, но тя се занимава основно с благотворителната дейност на семейната фондация в сферата на образованието и културата, а децата са твърде малки, за да ръководят или пък имат съвършено различни интереси като дъщерята Анна, която от години участва в конни състезания.


Дали те ще решат да продадат евентуалните си дялове в PPF Group N.V. (и на кого) или ще оставят на фонд за доверително управление?


Това е големият въпрос в момента. Източници от Прага, с които "Дневник" разговаря днес, потвърдиха, че и при тях е така - не е известно какво ще се случи със собствеността и какво ще решат наследниците.


Останалите акционери в PPF Group N.V. са Ладислав Бартоничек и Жан-Паскал Дювюар (с по 0.535% дял от правата за гласуване). И двамата са приблизително на възрастта на Келнер и стават акционери долу-горе по едно и също време - през 2007 и 2010 г. Но имат доста различен професионален профил и отговорности.


Бартоничек пое днес управлението на всички дейности на групата от името на покойния Келнер, обявиха от компанията. Но няма подробности как е взето това решение и за какъв срок ще действа промяната.


Той отдавна е в структурите на групата и се занимава с телеком и технологичния бизнес, включително с придобитите активи на "Теленор" в няколко държави в региона. На него пряко са подчинени Джейсън Кинг - главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на "Теленор България" и Любош Йетмар, който от миналата есен ръководи "БТВ Медиа Груп". Иначе казано, Бартоничек е човекът, който има най-пряко отношение към бизнеса на Келнер в България.


Дювюар идва след 17 години кариера в McKinsey & Company, където се издига до ръководител на поделението ѝ, занимаващо се с бившия СССР и Централна Европа. Това е една от големите световни консултантски компании, базирана в Ню Йорк, като в нея той е съветвал банки, застрахователи и индустриални компании в Русия, Чехия, Словакия, Унгария, Полша и Румъния. Нещо повече - от януари 2020 г. той е главен изпълнителен директор на Home Credit N.V (дял на PPF от 91%), нидерландското дружество, което най-вече с бизнеса си за кредитиране на физически лица в Китай, Русия и САЩ е смятано за основния финансов двигател на цялата PPF Group.


Двамата "микро" акционери имат нищожно влияние при гласуване на решенията за бъдещето на инвестиционната група, но едва ли има някой по-запознат от тях със състоянието и перспективите ѝ.


Удар в много деликатен момент


Смърта на Келнер идва в особено деликатен момент. Цялата група е ударена (както всеки бизнес) от кризата, предизвикана от коронавируса и тъкмо се надяваше да започне бързо възстановяване. Чешки медии пишеха, че собственикът е станал доста по-предпазлив на китайския пазар, прибрал е доста от бизнеса си обратно в Чехия и Централна Европа и е започнал да опитва да пробие на пазарите в САЩ.


Пражкото издание "Респект" коментира в понеделник, че милиардерът бе един от най-влиятелните хора в чешкото общество - в бизнеса, политиката и благотворителността. То смята, че с притежаването на телекоми и медии той е можел да оказва значително влияние, макар никога да не говори публично, да не дава интервюта и дори не позволява да бъде сниман. Както това издание, така и "Хосподарске новини", посочват за пореден път и повтаряни от години съмнения, че част от най-успешните начинания, особено тези в Русия, Китай и бившия СССР, се дължат в някаква степени на политическо покровителство от властите. Чешки медии с интерес следят всяка новина са среща на Келнер с някой лидер - например, със словенския премиер Янез Янша в началото на декември.


PPF специално отхвърля подобни внушения с обяснения за "неоснователни твърдения и потвеждаща информация" за компанията.


Почти като "Епъл" без Джобс - накъде ще поеме бизнесът на Петр Келнер след смъртта му

© EFE-Reuters


PPF е преди всичко непрекъснато развиваща се финансова-инвестиционна структура и се смята, че особено добре състоянието ѝ се вижда според това, което се случва с Home Credit - мултинационалната група за потребителско кредитиране.


По данни от средата на месеца Home Credit е изгубила 584 милиона евро през 2020 г. (след 400 млн. евро печалба през 2019 г.), но през втората половина отново е започнала да печели (35 млн. срещу 619 млн. нетна загуба в първото полугодие) и очаква така да приключи и 2021 г. Заради пандемията бяха редуцирани значително оценките на активите ѝ, а през 2019 г. тя се отказа от планираното излизане на борсата в Хонконг.


"Home Credit остава стабилна и с оперативен модел, който може бързо да се адаптира за справяне с променящи се обстоятелства, както постъпихме през 2020 г. Пренастроихме бизнеса си за периода след COVID-19 и сме уверени, че докато глобалните пазари се завръщат към нормална работа, ние ще продължим да растем", заяви Жан-Паскал Дювюар.


В телеком бизнеса


- другото, с което PPF е известна в България, нещата също са в преходна фаза като през август дори имаше публикации, че Келнер обмисля да се раздели с него малко повече от 2 години след сделката с "Теленор".


PPF Telecom Group, предвождана от Ладислав Бартоничек, е увеличила през 2020 г. нетната си печалба с 16.1% до 432 млн. евро, показаха годишни данни на сайта ѝ. Но от него се вижда, че консолидираните приходи почти не са се променили, докато печалбата идва по-скоро заради отделянето в CETIN Group на мобилните мрежи от търговските операции в България, Унгария и Сърбия и консолидирането на инфраструктурните операции. Преди седмица "Блумбърг" съобщи, че Келнер е обмислял да продаде миноритарен дял в CETIN - директно или през борсата като решението се е очаквало не по-късно от тази пролет.


Нетната печалба на "Теленор България", например, е намаляла до 55 млн. евро (от 77 млн. през 2019 г.) въпреки увечените приходи от 402 млн. евро (при 384 млн. евро година по-рано). Отчетливо са се увеличили оперативните разходи - от 204 млн. евро на 262 млн. евро, което изглежда логично като инвестиционен ход за развиване на относително нова придобивка на PPF. Но клиентите ѝ са намалели с 1.6% до 3.47 млн. (от тях 82% използват мобилните услуги ), сочи още отчетът, цитиран от SeeNews.


Това се случва в момент, когато друга инвестиционна компания - United Partners, сглоби в България конкурентно портфолио като към телекома си "Виваком" бързо добави телевизии, радиостанции и интернет издания на медийната "Нова Броудкастинг груп", интернет доставчици и дори вестници.


Бъдещето на медийното присъствие на PPF


зависи какви са - и дали няма да бъдат замразени - подготвените планове преди и след като Любош Йетмар пое в средата на октомври поста Главен изпълнителен директор на CME Bulgaria. Другото важно лице е Мартин Швехлак който от средата на декември е главен изпълнителен директор на "БТВ Медиа Груп". Любопитен момент е, че медийният бизнес на СМЕ в България е единственият отделен от останалите след сделката, този в Чехия, Словакия, Румъния и Словения бе поверен на Дидие Щосел, който докато работеше за MTG (бившият собственик на "Нова Броудкастинг груп") натрупа обширно познание за медийната среда и пазари, както и контакти в България.


Важно е и как ще са обвързани плановете с развитието на "Теленор" и как ще се финансират, защото, ако не е с вътрешни за инвестиционната група средства, след гибелта на Келнер банките ще имат доста въпроси за бъдещето.


Вероятно не на последно място в българския контекст е важно как при новите обстоятелства "БТВ Медиа Груп" и "Теленор" ще издържат на конкурентния натиск на United Group (придобили "Нова телевизия") и как ще се адаптира към потенциалните размествания в политическите среди след изборите за парламент тази неделя и за президент през есента.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  Говори се,че Пеевски ще поеме бизнеса на Келнер в България.🐷

  Много съм прост
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Зависи имат ли си джуджета , Мата Хари, Корпулентен, Каскет и прочие корифеи на икономиката и законността.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  Зависи имат ли си джуджета , Мата Хари, Корпулентен, Каскет и прочие корифеи на икономиката и законността.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Пропускаш Гергов?🤠

  Много съм прост
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кучев":

  То и един с много гел пропуснах ама не е нарочно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Що питаш Карабоев? А, да, щото си от тези, които четат само заглавията и те мързи да слезеш до третия параграф - там е отговорът.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Весело

  До коментар [#6] от "Малко повече разум":

  Ами нямам време, другарю, трябва да плащам заплати на държавни чиновници. А ти ако намираш прилики между технологичен гений и собственик на на една от най-технологичните компании в света, и някакъв другар, приватизатор след комунизма, с инвестиционен фонд, говори, че трябва "Много повече разум"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Говори се,че Пеевски ще поеме бизнеса на Келнер в България.🐷
  —цитат от коментар 1 на Тошо Кучев


  Келнер и Пеевски си приличат по това ,че работят като усърдни послушници на задкулисни финансови анархисти! Не ми се иска да съм чак толкова прав ама такива подставени милиардери рядко доживяват дълбока старост!
  Абе къде изчезна Пеевски?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Не се тормозете! Аз поемам бизнеса - в 14ч централно европейско време едвокати от Прага ми джиросаха акциите на ППФ! Утре ще направя изявление, а в петък пресконференция.

 11. 11 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  При другарите май ще да си останал ти, след като весело наричаш собственик на фонд за 45 млрд. долара "някакъв другар приватизатор". Що пък в България не се пръкна поне един такъв, нали всички след 1989 са тръгнали от някакъв такъв старт?

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  ...накъде ще поеме бизнесът на Петр Келнер след смъртта му...

  С една дума - регрес ...

 13. 13 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#10] от "Митко Палаузофф":

  На пресконференцията вземи и онази мадама , дето беше купила ЧЕЗ :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Неутрално

  Това нелепо и несъразмерно сравнение в заглавието, пък било то и "почти", как ти дойде на акъла, Карабоев?!Странна история...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Това наистна буди неудомение. Единият (Епъл) е създал всичко от продукт през маркетинг, до доминиране на световният пазар...другият (лека му пръст) се сдобил с едни пари покрай приватизацията през 1991 (27 годишен)??? И той като Българските "успели бизнесмени". Така че сравнението в заглавието е просто нелепо.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 979 Любопитно

  Келнерчето май си е правило сметката без Кръчмаря.
  Кръчмаря обаче винаги си прибира дължимото, щом ти е дал под аренда нещо за известно време.
  Така стана и оня "бизнесмен" от Исландия. Кой ли си спомня все още за него?

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Весело

  До коментар [#11] от "Малко повече разум":

  Ама ти наистина си много наивен. И в България се пръкна, само че родните другари избраха екземпляр - Николай Банев се казва, с никаква икономическа мисъл, мисълта му беше съвсем друга. А сега провери, в пика на АКБ "Форес", какъв размер активи бяха овладяли, при това, и без да плащат на стотиците си хиляди "акционери" нито една стотинка....
  Неподготвена история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Бог да прости Петър Келнер, но и на мен ми се струва пресилено сравнението със Стив Джобс...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  И по чешко са подобми заглавията:
  Jako když Apple ztratil Jobse. Loď PPF popluje i bez kapitána
  https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/jako-kdyz-apple-ztratil-jobse-lod-ppf-popluje-i-bez-kapitana-40355394

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Весело

  Бог да прости Петър Келнер, но и на мен ми се струва пресилено сравнението със Стив Джобс...
  —цитат от коментар 17 на PisnaMi


  Подставените милиардери си приличат по това,че оставят децата без наследство и зациклят във фондации и филантропски схеми! Та си приличат само мащаба на Келнер е по-скромен!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Весело

  До коментар [#7] от "hamiltonf":При другарите май ще да си останал ти, след като весело наричаш собственик на фонд за 45 млрд. долара "някакъв другар приватизатор". Що пък в България не се пръкна поне един такъв, нали всички след 1989 са тръгнали от някакъв такъв старт?
  —цитат от коментар 11 на Малко повече разум


  Погледни му биографията и после пиши глупости:
  Роден 1964, през 1986 година (22 годишен) вече завършил Университет??? Започва да работи като продаваш на факс и копирни машини за Рикон и изведнъж 5 години по късно през 1991 купува ДЪРЖАВНИТЕ стъклообработвателни заводи само когато е на "крехката възраст" от 27 години????
  Ти сериозо ли дори можеш да си ПОМИСЛИШ, че това са неговите пари????😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сравнението на Келнер със Джобс е изключително неудачно.

  Джобс е визионер, изградил Епъл от нула и задал посоката за изключително специфична култура и начин на работа. Компанията е постигнала много за прогреса на човечеството, например с дефиницията персонален компютър с Епъл 2 в началото на 80-те и на съвременен смартфон от 2008ма година насам.

  Келнер е инвеститор с усет към приватизацията и навигирането на корумпирани пост-социалистически общества. Толкова.

 22. 22 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 509 Неутрално

  А някои хорица все още псуват Костов, щото не бил направил лустрация.
  Като в Чехия.

  Пък аз още не съм дочакал отговор - как тъй въпреки лустрацията(за президента и премиера им изобщо не ми се говори) в Чехия има толкова мултимилионери.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Групата на Келнер ще я управлява акционер с 0,5 % дял. Такова нещо рядко се вижда. Въпросът е - вдовицата на Келнер, който наследява 98 % от бизнеса му, както и се явява настойник на децата им, т.е. упавляващ и техните наследствени дялове, на кого ще гласува доверие. Дали ще се довери за постоянно на новия директор Бартоничек? Дали ще реши да продаде част от акциите или целия пакет? Дали ще се довери някой друг да ръководи финансовите активи и дефакто финансово бъдеще на децата на Келнер.

  Компанията на Кернер сериозно се различава от другите европейски и световни корпорации по акционерния дял на своя CEO. Не знам да има друга подобна компания от такъв калибър, в която един човек да държи 98 %.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#22] от "b_52_strato":

  Много добър въпрос. А отговорът е, че ако финансовият ресурс остане в ръцете на бившата номенклатура и тайни служби, то тя винаги ще си намери подставени лица, чрез които да действа в политиката и медиите и никакви лустрации няма да помогнат, още повече когато не са съпроводени с наказателно преследване, а само биват осъждани морално. В това се състои цялата гнилоч и фалш на т.н. "мирен преход" и "нежна революция", толкова възторжено рекламирани и които оставиха във всички страни на някогашния Източен блок непокътнати червените кланове и слугинския им персонал, за да станат новите крупни псевдокапиталисти , диктуващи дневния ред в обществото.

 25. 25 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "Свято място" празно не остава, за "нагоре" не стопля.

 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  "Чешки медии пишеха, че собственикът е станал доста по-предпазлив на китайския пазар, прибрал е доста от бизнеса си обратно в Чехия и Централна Европа и е започнал да опитва да пробие на пазарите в САЩ."

  Един друг "бизнесмен" у нас - Илия Павлов, също се бе упътил към пазарите на САЩ и го елиминираха скоропостижно.

 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3681 Любопитно

  До коментар [#20] от "padrino":

  Що, кво странно има на 22 да завършиш универсистет в Чехия?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Това, с което ще се запомни в България е, че след като БТВ стана негова собственост, не само че не настъпи някаква промяна в качеството и, но и изгуби и малката си независимост по отношение на управляващите, превръщайки се окончателно поредния плацдарм на правителствената пропаганда, което говори , че става дума за корупционна сделка по придобиването и.

 29. 29 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#28] от "antonio_vivaldi":

  БТВ и управляващите !? Ти верно ли ? Помним Кана Рачева и Великите Народни Въстания .

 30. 30 Профил на Raymond.Feeney
  Raymond.Feeney
  Рейтинг: 27 Неутрално

  ахахахах

  "като "Епъл" без Джобс"

  ХАХАХАХАХААААААААААААААА

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  В кроя на февруари т.г. американският сенатор Марко Рубио нарече ръководената от Келнер медийна групировка - "прокси на китайската комунистическа партия", чрез което Китай се опитва да осъществи прикрит контрол над медийната среда в Източна Европа и призова американските власти да разследват дейността и.
  Финансовата групировка на Келнер има солидни връзки и вложения в агро и кредитния сектор в Русия чрез дялово участие в крупни агросдружения , фирма за бързи кредити и др.

 34. 34 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lou":

  Такъв въпрос изобщо не стои на дневен ред. Истинските собственици ще намерят начин да си приберат бизнеса с някаква компенсация на наследниците. А вдовицата може и да е от техния отбор.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Всъщност историята с групировката на Келнер и лекотата ,с която придобива медии, с одобрението на европейската комисия, говори до каква степен ЕС се е превърнал в бардак, където за мръсните пари и влиянието на Китай и Русия няма почти никакви прегради.

 36. 36 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Не знам, но гледам работниците му от битивито не са притеснени.

  ... с двеста...
 37. 37 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Е то и Цветан Василев имаше телеком и телевизия, ама ссега се крие в Белград, но поне е жив.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Интересно, защо за новобогаташите след рухването на комунизма,никога не се пише, откъде са взели парите, за да започнат, как са спечелили първия милион.

 39. 39 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Келнер нямаше ли общо с Дерипаска по линия застрахователен бизнес? Нещо като чешкото ДЗИ, най-голямата им застр компания.

 40. 40 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Весело

  Бизнесът на Петер Келлнер ще се управлява от добри менаджери с много добри заплати плюс бонуси!

  Гледам тук едва ли не ще се сбието кой по-прав?

 41. 41 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Весело

  До коментар [#20] от "padrino":Що, кво странно има на 22 да завършиш универсистет в Чехия?
  —цитат от коментар 27 на vesolr


  Най-малкото, че Чехите имаха задължителна военна служба до 2004 година и едва тогава я отмениха....което означава, че когато е станал на 18 е трябвало да ходи войник за 2 години, което му остава само още две да завърши университет.....Той освен всичко друго е бил и вундеркинд според теб....😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 42. 42 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Весело

  [quote#41:"padrino"][/quote]

  Падрино, може да е бил дюстабанлия и затова не е ходил войник? Или да е вземал по три средни за 2 години.

 43. 43 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Весело

  [quote#41:"padrino"]
  —цитат от коментар 42 на Дария Колев
  Падрино, може да е бил дюстабанлия и затова не е ходил войник? Или да е вземал по три средни за 2 години.[/quote]

  Е те всичките "успели" от преходните години са все болни, особенно ако им се наложи да влезат в съда веднага им се показват всичките хронични заболявания😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 45. 45 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Весело

  До коментар [#44] от "DDR":

  Това е валидно след март 1990 когато намаляват службата от 24 на 18 месеца, по това време той вече е пазарувал Държавни имоти след като е продавал ксерокси за 5 години....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  Заглавието крещи "добър олигарх" в опит да защити .... най добър олигарх( ей сега ще цъфне един по детски невинно да попита "знаеш ли какво е олигарх")

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на Beverly96
  Beverly96
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Петър Карабоев, защо Дневник по цял ден плашат избирателите с Ковид като топ "новина" точно преди изборите? Имаш ли представа дали ви притискат или получавате някакви кинти?

 49. 49 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Жалко, надеждата, че в конкуренция между бТВ и Нова, може да се спечели мъничко медийна свобода, май замира...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Говори се,че Пеевски ще поеме бизнеса на Келнер в България.🐷
  —цитат от коментар 1 на Тошо Кучев


  ми тоя келнер си е баш чешкият пеевски. Пък и двамата служат на един господар, тъй че реално промени не се очакват.

 52. 52 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 724 Неутрално

  това сравнение само карабоев може да го измисли....  проверих 3 пъти дали съм написал нещо обидно като за нивото на цензурите - не? :Д

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 53. 53 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#52] от "Октавиан":

  “ това сравнение само карабоев може да го измисли...“
  ——
  И това не може. Просто повтаря глупотиите на чешката преса. Пак добре, че те не го оприличават на Спасителя, да речем ( съвсем разбираемо за чехите)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#9:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи] "Келнер и Пеевски си приличат по това ,че работят като усърдни послушници на задкулисни финансови анархисти! [/quote]

  веднъж и аз да се съглася с теб

  и Пеевски, и Келнер са марионетните изпълнителни в зловещия водевил на руската мафия в Източна Европа.

  Не бих се учудил, ако катастрофата на хеликоптера е активно мероприятие на Чепига & Ко. Понеже нещо химическите операции не им вървят напоследък и са решили да играят на сигурно

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 62. 62 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#10] от "Митко Палаузофф": ШТБ ВГЗ

 63. 63 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2015 Весело

  До коментар [#38] от "Роси":

  Интересен въпрос. Какъв ли отговор би дал г-на Костов? Сигурно е спестил от закуски...
  А кака Ленче ко направи с парите от фондацията ммм? Нещо някъде?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Е ,бил милиардер ,язък му на милиардите ,да се убие по най простия и глупав начин и то на майната си ,където никой не ходи ,от снобарство , нищо няма да остане от империята му , защото няма кой да го наследи , същото се получи с един виден бизнесмен мулти милионер в нашия град , разболя се ,объркаха му операцията , лежа в кома дълго време ,всичките му контрагенти ,които бе снабдявал със стока напънаха жена му ,че има да им дава той пари ,а не обратното , ама взе че се случи оня се събуди след 6 месеца и им разказа играта ,а после безотговорно не послуша докторите и след месеци загина и му пропадна целия бизнес ,защото децата му малки ,жена му селянка не може да се подпише ,та и с този милиардер .

 66. 66 Профил на vetroval
  vetroval
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Накъде? Накъдето кажат в КГБ, натам...

 67. 67 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Келнер е чешки вариант на Илия Павлов, подставена кукла с т.нар. червени куфарчета. Ситуацията е братушки дали, братушки взяли. Кукловодите решиха да го приключат чичката в някакъв хеликоптер и да имитират инцидент. Капиталите на този смешен милиардер са руско-китайски, сигурно вече е решено къде ще се прехвърлят. Не виждам причина да се коментира изобщо въпросната прошшарена персона, сложена за параван на мафиотска пералня.

 68. 68 Профил на Georgi Stoilov
  Georgi Stoilov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Dobromir Dobrev":
  много глупаво сравнение. Келнер спасява бизнеса на Ческа Спорителна. Развива бизнес. Инвестира в развитието на нови бизнеси. Когато усеща, че един бизнес не върви, просто приключва с него, дори и да е на загуба. Не стои на входа и на изхода на предприятията и наистина ги управлява и развива. Въобще, Келнер е явление за бизнеса в тази пост-соц държава с всичките й кусури

  Правил бил далавери. Възможн е, но дори и най-големите му противници не могат да изкарат нито една негова далавера. Имат само догадки базирани на това, че е в близки отношения с Вацлав Клаус и Милош Земан.

  Умен и находчив, с нестандартно мислене човек. И с кусурите си, разбира се.

 69. 69 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#9:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи] "Келнер и Пеевски си приличат по това ,че работят като усърдни послушници на задкулисни финансови анархисти!
  —цитат от коментар 61 на FourOhFive
  веднъж и аз да се съглася с теби Пеевски, и Келнер са марионетните изпълнителни в зловещия водевил на руската мафия в Източна Европа.Не бих се учудил, ако катастрофата на хеликоптера е активно мероприятие на Чепига & Ко. Понеже нещо химическите операции не им вървят напоследък и са решили да играят на сигурно[/quote]

  Съмнявам се, руснаците не смеят да правят атентати на американска територия. Може и американците да са решили да разчистват руски пионки.

 70. 70 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Жалко за човека, наистина! Не ми харесваше тази потайност и агресивно настъпление на бизнесите му у нас. Сега се вижда, че и престъпната група около Глобъл Маркет, набирала средства без да имат лиценз от КФН има неразривна връзка с бизнесмени-мафиоти от Чехия.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dankol":

  Келнер придоби БТВ през октомври.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK