Сърбия ваксинира 22 хил. чужденци за дни, но собствената ѝ кампания рязко се забави

Сърбия ваксинира 22 хил. чужденци за дни, но собствената ѝ кампания рязко се забави

© Associated PressНад 22 хил. души, предимно от съседните Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина, се ваксинираха в Сърбия в петък и в почивните дни, обявиха властите в Белград.


Съобщава се и за дошли от членки на ЕС - например Хърватия, но, изглежда, и от Западна Европа (има поне един случай на ваксиниран германец). "Болкан инсайт" цитира македонка, отишла в Белград за почивните дни - "за слънчев уикенд, кафе и ваксина".


Възможността за имунизиране на чужденци не бе изненада, тъй като плановете за нея бяха обявени предварително. Тя обаче предизвика истинска сензация в големите европейски и световни медии със снимките на опашки и струпването на граничните пунктове в момент, когато в по-голямата част от континентална Европа ваксините все още не достигат.
Имаше задръствания на границите със Северна Македония и Босна, като на македонската се чакаше до 40 минути.


Дълги опашки се извиваха пред основния ваксинационен център в Белград. Специално за македонци имунизации имаше и на юг, в Ниш. Властите призоваваха хората да си записват предварителен час през електронната система за ваксиниране на страната. В македонските медии се появиха твърдения, че това вече е станало и с много жители на страната им, но сръбските власти ги отхвърлят и твърдят, че никой не е бил отпратен.


Ваксинирането в Сърбия се забавя


В Сърбия интересът към ваксинирането намалява от седмици, след като първоначалната скорост на ваксинирането тази година изненада ЕС. Действително в страната се отчита спад на ваксините, поставяни средно на 100 души всеки ден в последната седмица (към 27 март). Страната беше сред водещите в света по този показател, а в момента, с 0.25 дози на всеки 100 души за ден, е под Франция и Австрия; с 0.82 на сто Унгария ваксинира три пъти по-бързо.


Данните сочат, че след пика на поставени дози - почти 1 на 100 ваксинирани на 17 февруари и 0.75 на 100 души - на 14 март, стойността се е сринала точно 3 пъти към 26 март. За сравнение - унгарската стойност в момента е 0.82. Франция и Германия изпревариха Сърбия.

© OurWorldInData.org

Данните сочат, че след пика на поставени дози - почти 1 на 100 ваксинирани на 17 февруари и 0.75 на 100 души - на 14 март, стойността се е сринала точно 3 пъти към 26 март. За сравнение - унгарската стойност в момента е 0.82. Франция и Германия изпревариха Сърбия.


"Асошиейтед прес" цитира и информация от босненски медии, че специално предлаганите дози от "Астра Зенека" са с изтичащ срок на годност на 29 март и това е бил на-лесният начин да бъдат изразходени.


Появиха се и критики от сръбски организации, че така се дава приоритет на чужденците в процеса на имунизация срещу COVID-19, а това не се прави никъде по света; вместо това ваксини може да се даряват на съседи и така рискът от разпространение на COVID-19 е по-малък. Отговорът на властта е, че за същите три дни са получили дози 28 хил. сръбски граждани.


Нова фаза


Независимо от твърденията това е нова фаза във ваксинирането в Сърбия, където доставката на милиони китайски и стотици хиляди руски ваксини помогна да бъдат изпреварени останалите страни в континентална Европа още през зимата. Белград се впусна и във "ваксинна дипломация", като дари на Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина. Впоследствие бяха обявени сделки с Русия и Китай за производство на техните продукти.


Миналата седмица бяха заделени 10 хил. дози за бизнеса в региона; поставени от тях, по думите на председателя на стопанската камара на Сърбия Марко Чадеж, са на поне 8500 бизнесмени и техни служители. Според телевизия "Ал Джазира", която има собствен канал на Балканите, властите в Белград целят да дадат тласък на търговията в региона, силно засегната от коронавируса.


Над 2.3 млн. души са получили поне една доза в страната с население 7 млн. души. Очаква се утре броят на ваксинираните с 2 дози да достигне милион.


Докато Сърбия привличаше световното внимание, в съседна Северна Македония пристигнаха 24 хил. дози от продукта на "Астра Зенека" по механизма КОВАКС. Ваксините от тази пратка се поставят на хората на възраст над 75 години и хронично болните. Босна и Херцеговина и Албания, които разполагат с малко дози, междувременно получиха през Турция пратка от китайската "Синовак" (албанският премиер Еди Рама лично я взе от Турция).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK