Швейцарска телевизия за България: Села без ток и канализация, но със стадиони

Швейцарска телевизия за България: Села без ток и канализация, но със стадиони


Три български села са се сдобили с нови стадиони, макар жителите им да нямат нито канализация, нито най-елементарни условия за живот. Голяма част от европейските пари потъват в безсмислени проекти, а и в нечии джобове, разказва "Дойче веле".


Репортажът на Швейцарската телевизия SRF разказва за новите спортни съоръжения в Динката, Калугерово и Лесичово - обезлюдена община с едва 5600 жители. Хората там нямат и най-необходимото, но пък разполагат със спортни съоръжения за много милиони евро, които вече се разпадат.


Запуснато футболно игрище, напукан бетон, врати няма - така изглежда днес построеният преди три години стадион край село Динката, обсипан с пластмасови боклуци и захвърлени маратонки. Игрището не се използва. Петър, който живее в Динката, също предпочита да играе футбол другаде. Младият мъж се е завърнал в родината си от чужбина заради пандемията. Знае малко немски и се пита: "Какъв е смисълът от това разбито игрище? Улиците не са ремонтирани от 50 години. Къде са парите? Това е безобразие."


Няма нито ток, нито канализация
В Динката улиците са кални, не са асфалтирани. Къщите са по-скоро бараки, много от тях са без ток и течаща вода. В селото живеят няколкостотин души, които нямат канализация, но пък разполагат с тази карикатура на футболно игрище на стойност над 300 000 евро - пари на ЕС.


В съседното село Калугерово много от къщите също нямат течаща вода. Но и там от четири години насам има стадион - в отлично състояние. Трибуните са покрити, съблекалните имат душове, тревата е перфектно окосена. Както разказва управителката на стадиона - благодарение на него местният отбор вече заема по-предна позиция, основан е и детски футболен отбор. Жените от селото пък играят там волейбол.


Третото село, за което се разказва в репортажа на Швейцарската телевизия, е Лесичово - и то е без канализация и с лоши улици, но с нов стадион. Заместник-кметицата на трите села Веселина Милкова обяснява, че той се използва рядко. Защо тогава са построени тези спортни съоръжения? И то в села, в които липсва най-необходимото, а общият брой на жителите им е 5600 души? "Харизан кон", казва Милкова. ЕС е предоставил на общината пари именно за спортни съоръжения - над три милиона евро. "Докато за канализация нямаше как да кандидатстваме в Брюксел - не изпълняваме европейските критерии за това, твърде малка община сме", обяснява заместник-кметицата.


Близо сто нови стадиона


Естествено, ЕС дава пари не само за строителството на стадиони в запуснатите български села. Веселина Милкова разказва, че много от обществените сгради в нейната община са били обновени със средства от Брюксел.


Опуснатите за стадионите пари са по проекта на ЕС "Развитие на селските райони". Целта е да се намалят големите разлики между града и селото и именно заради това ЕС отпуска и средства за спортни съоръжения. Предполага се, че покрай един стадион в селото ще започнат да идват повече посетители, които ще имат нужда от места за нощувка, т.е. къщи за гости или хотели. Селото ще се съживи и в един момент може да започне да привлича и фирми.


В някои части на Европа тази идея може и да функционира, но в българските запуснати села звучи абсурдно. Село Лесичово например е напуснато от стотици хора, независимо от новите стадиони. Това, че отпуснатите средства биха могли да бъдат вложени по-смислено, е едно.


Някой е прибрал парите в собствения си джоб


Другото е корупцията: стадионите са нова възможност за българските политици да градят калпаво, прибирайки част от парите. Най-яркият пример за това е стадионът в Костенец, модернизиран през 2016 година, който днес вече се нуждае от основно саниране. Покривът на трибуната е застрашен от рухване, а пистата е четириъгълна вместо овална, което я прави неподходяща за лекоатлетически състезания.


По този повод "Тагесшау" пише, че за стадиона в Костенец през 2014 година вече са били отпуснати над два милиона евро за основно саниране, след което спортното съоръжение обаче изглежда по-зле, отколкото преди това. Обяснението е очевидно, отбелязва SRF - някой е строил крайно евтино и е прибрал останалите пари, отпуснати от ЕС. Подозренията само се засилват от факта, че строителната фирма не може да бъде открита. А и разследванията на българската прокуратура в подобни случаи рядко водят до присъди.


На отправения към ЕС въпрос защо се строят безсмислени стадиони се получава само общ отговор: основен стремеж на Брюксел е всяко евро от парите на европейските данъкоплатци да бъде вложено смислено. По отношение на отделните проекти не се казва нищо, защото държавите членки взимат решенията за разпределението на парите от Брюксел, респективно - за съответните строежи. Междувременно трите села от община Лесичово с трите си стадиона кандидатстват в Брюксел за пари за водопровод. С канализацията ще трябва да изчакат.

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Не е възможно! Тук НЯМА корупсия!
  Гласувайте за ЗЛОТ! Най-малкото!!!
  Браво ГЕРБ! Браво бойко!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Весело

  ..........И със много силен футбол,гарантирано от БФС!🤡🥳🤡

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Не е възможно! Тук НЯМА корупсия!Гласувайте за ЗЛОТ! Най-малкото!!!Браво ГЕРБ! Браво бойко!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кое е най -малкото зло?ДеБъ и БСП?🤡🥳🤡

  Много съм прост
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Весело

  Ясен Петров: Няма да бъде лесно, но ще опитаме да играем футбол

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Мен повече ме притеснява факта, че швейцарска, а не българска телевизия прави репортажите. Вярно е, че съм гледал и 1-2 репортажа по темата правени от български телевизии, но такава епична крадливост и безсмислие, трябва да са ежедневна тема в новините. Прокуратурата няма да си размърда мазният, корумпиран задник, ако не е принудена.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Друго си е като Ти го кажат чужденците, А Бойко.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  Чери е платил за този ИЗМИСЛЕН репортаж!
  Сега харизанката ще го разобличи заедно с нИдялка, и личната на вожда месирка ивчето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Заедно за Ново Народно Събрание и Правителство.
  Обадете се на 10 ваши познати, близки, приятели да гласуват на 04 Април.
  Ползвайте Интернет връзка, Вашият глас е определящ за Демократичното Общество днес. За едно Ново Народно Събрание и Правителство.

 9. 9 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  То да бяха само тия три стадиона,хахаа! Всичко се ремонтира на втората година! С 50% мах от кинтите,толкоз! Вие какво искате,да нямаме нови Поршета и готини каки ли???))))

 10. 10 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Както обикновено в западен репортаж за България има доста истини, но и неистини. Факт е, че има голям брой безсмислени стадиони, нагласени обществени поръчки, лоши пътища и липса на канализация в селата. Неверното са бараките и липсата на електроснабдяване. Същественият проблем е демографския и неразумното финансиране. Селата се циганизират, вече повече от 50% в тях са цигани. Ако има бараки без ток и вода, то това са техните. За подобни села трябват улеснени строителни документи и разрешения, данъчни облекчения за инвеститори. Иначе тези села са до магистралата, на сто километра от София, чудесни места за изграждане на производствени мощности, но проблемът е как да се привлече работна ръка.

 11. 11 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 741 Весело

  Строителството на спортната зала в Бургас трябваше да струва 38 милиона.
  Да, ама не!
  Вече мина 75 милиона.
  Според мен не кражбите са причината, а повсеместната некадърност.
  майтяпя се.

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Корупцията явно тръгва от Брюксел ,за да може да се отпускат пари за несъществени проекти ,а за жизненоважни проекти ,където няма как да се клинчи , като водопроводи и селски улички , нещата са трудни и пари няма ,явно има комбина между нашите си търгаши и тези в Брюксел .

 13. 13 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 724 Разстроено

  Швейцарска телевизия за България: Села без ток и канализация, но със стадиони?! (а скоро и без население?!!!)

  това му се вика "на гол тумбак чифте пищови"!!! точно отразява управлението на "тумбаците и пищовите"?!!! "И ремонт на ремонта"!!! (убавци!!!)

 14. 14 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Тъжна родна действителност. Лъжем европейците, Лъжем и страдам ние.

 15. 15 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#14] от "papunqk":
  Тия дето лъжат не страдат,споко!

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Весело

  " новите спортни съоръжения в Динката, Калугерово и Лесичово - обезлюдена община с едва 5600 жители." - "кръстоносците" ги е яд, че им взехме второто полувреме, а и не знаят, че след време ще ги бием и през първото. Просто ГРЕБ мисли за бъдещето с работа, лъжи, работа, лъжи, работа и пак лъжи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Всички комунисти са крадливи и некадърни.Но БСП ги мързеше даже да направят нещо ,а направо да крадат,фондове и данъци

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  ЕС е предоставил на общината пари именно за спортни съоръжения - над три милиона евро. "Докато за канализация нямаше как да кандидатстваме в Брюксел - не изпълняваме европейските критерии за това, твърде малка община сме", обяснява заместник-кметицата."

  Това казва всичко.

  "Целта е да се намалят големите разлики между града и селото и именно заради това ЕС отпуска и средства за спортни съоръжения. Предполага се, че покрай един стадион в селото ще започнат да идват повече посетители, които ще имат нужда от места за нощувка, т.е. къщи за гости или хотели. Селото ще се съживи и в един момент може да започне да привлича и фирми."

  Това е безумие

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Външните хора ни наблюдават,
  какви поразии в България стават.

 20. 20 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Да, но ние затова сме футболна сила, мачкаме наред!

 21. 21 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#18] от "дерибеев": Ех Дерибейка,че то от стадион се тръгва,за да се стигне до големите инвеститори на село!!!)))

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Предполага се, че покрай един стадион в селото ще започнат да идват повече посетители, които ще имат нужда от места за нощувка, т.е. къщи за гости или хотели.
  __________________________________________________________

  Да им бяха построили тогава по няколко кръчми, за да има къде да давят мъката си?

 24. 24 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ++++Гласувай за Тиквун, закрилникът, бодигардът, които пази нацията от злите комунисти 😁😁😁

 25. 25 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Весело

  Неверното са бараките и липсата на електроснабдяване.
  —цитат от коментар 10 на Lazarus


  Щом са го казали швейцарските другари требе да вярваме!

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Всички комунисти са крадливи и некадърни.Но БСП ги мързеше даже да направят нещо ,а направо да крадат,фондове и данъци
  —цитат от коментар 17 на Сд


  Те това е голата истина, БСП само усвояваше средствата в собствените джобове, без да остане нищо за гражданите.

  Затова си опичайте акъло на 4 април!

 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Работа, работа, работа.....

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drugii":

  Може брюкселските зелки да делят с боко. Това е начин и те да изцоцат нещо от общият бюджет, явно не им стигат заплатите от десетки хиляди евро.

  мурзилка
 29. 29 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Швейцарската телевизия, ако можеше щеше да види, че същото бе и преди уж смяната на режимите. Само дето тогава не стадиони се строяха.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Това е вярно, но не само за България. По дефиниция европейските средства отиват за безсмислени проекти, самите условия за усвояването са такива, че нищо смислено не може да ги изпълни

 32. 32 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Швейцарците ни завиждат. Това е българския модел. Цял свят говори за него. Скоро и те ще почнат да го копират.

 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Швейцарската телевизия, ако можеше щеше да види, че същото бе и преди уж смяната на режимите. Само дето тогава не стадиони се строяха.
  —цитат от коментар 29 на Petia Nikolova

  Казваш преди Борисов в България не е имало стадиони?
  Питай варналии колко стадиони имаше във Варна преди Борисов и колко сега!

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#27] от "Virgin":

  Работа, работа, работа..... Залудо работи, залудо не стои - чекмеджето пълни!

 35. 35 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 39 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ СЪС СЛАВАТА НА СЕЛСКИЯТ ХИТРЕЦ НА ЕВРОПА.
  БЛАГОДАРЕНИЕ НА БАНДАТА НА ЕДИН СЕЛЯНИН ОТ БАНКЯ..

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално
  Нали това беше целта на запада- да превърне България в бунище, щото достиженията на социализма го плашеха: армия, образование, медицина, наука, спорт. Сега ни се смеят на акъла и на мутрата, който свободно говори банкянси диалект.
  —цитат от коментар 30 на Bornagain


  Ти чувашът от снимката ли си?
  Наистина постиженията на СОЦа бяха зашеметяващи – пътища равни като стъкло, ток два има, три няма, заплати от 80 до 160 лв,
  пенсии по 20/30 лева по селата, образование – по това време "мутрата" го е получил, затова не знае език на елементарно ниво, спорта – тайно професионален, а се състезаваха с аматьори...
  Хайде сънувай прекрасния СОЦ!

 37. 37 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#36:"Alexander97"][/quote]
  Това описание дето го правят швейцарците що не коментираш? хайде коментирай жалкото ни настояще на "демокрация", освен измислен антикомунизъм нещо друго знаеш ли? .

  Свободата, Санчо...
 38. 38 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Пенсии по 20- 30лева по селата по социализма, аман от клоуни и палячовци дето пишат, колкото да не заспят.

  Свободата, Санчо...
 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дария Колев":

  Когато Габрово е електрифицирано -1892 година в Швейцария са си светили с газ, а по селата са си говорили с кравите:)
  В момента побратимените ни швейцарски град Тюн копира 100% озеленяването и оцветяването ни.
  По-интересното е, как Дневник намира само отрицателни и хулещи България репортажи.

 40. 40 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Нямаше да е толкова абсурдно, ако все пак имаше кой да играе на тези стадиони. Но Борисов и ГЕРБ поголовно затваряха селските училища и подпомогнаха обезлюдяването на цели общини.

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Жалко, че 30 години по-късно се налага да виждаме грозните истини, показани отвън...!!!

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Весело

  До коментар [#38] от "Bornagain":

  Прав сте, колега - надникът в селата бе десет стотинки на ден, колегата пенсия тридесет лева бленува. Вярно ръжения хляб бе десет стотинки, белия петнадесет - такъв ядяха ударниците само.

 43. 43 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 542 Весело

  Еййй, нишо не отбират тия чужденци. Това е Българският модел. Частично се прилага вече в Европа, скоро ще почне и навсякъде.
  Очаквам скоро снимки от спалнята на Меркел с пълни чекмеджета и как дя се оправдава, че Джеимс Бонд ги е правил...

 44. 44 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  След като заради ЕС cтaнахме aвтoмopгa и гeтo нa Евpoпa, paзpyшиxмe пpoмишлeнocт зa тpилиoн eвpa, какво са ревнали заради някакви си 3 стадиона. От канализация също може да се краде , (кметовете не ги бърка -те ще си крадат ), но нямаме право да я строим защото "помощите" са определени за стадиони.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Габрово сигур е електрифицирано навремето с швейцарско оборудване.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#37] от "Bornagain":

  Ами щото той още не е излязал от джунглата - както ония японски самураи, дето излизаха от джунглата 30-40 години след 1945 и не знаеха, че Япония е капитулирала!

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Защото ЕС ги дава за такива неща, а не за улици и канализация :)

  Ако ЕС ги даваше за опери, щяха да имат опери :)

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#42] от "Deaddark":

  С ръжен хляб си хранеха (чуваха) прасетата.
  Българинът по това време ядеше саму бел леп.

 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  ЕСе, Есе, сладичко,
  ти си ни добричко,
  ти си ни добричко,
  ти си ни едничко!
  Ти си най-голямо,
  други ЕСе няма!
  Запази ни, Есе,
  Бойкогинорама!

  /По "Галактическа Буфонада" на Емил Манов : "Алфо, Алфо сладичка, ти си ни добричка, ти си ни добричка, ти си ни едничка, ти си най-голяма, други Алфи няма! Запази ни, Алфо, Колкигинорама!" Не знам как бяха пуснали тази антитоталитарна книга през 1970-те!/

 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#48] от "Patsis":

  Те са знаели, че Япония е капитулирала, но са искали да се предадат пред прекия си началник.
  Мениджър при Сони е требало да изуе костюма, да навлече стария въшкарник и да иде в джунглата да си прибере хората.

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Има и доста други села с подобни проекти, не само стадиони, а културни центрове, детски площадки, нищо че в тях живеят само пенсионери и я има 10 семейства с деца под 18.

  Моделът на централно разпределение на средствата е сбъркан. Парите отиват в центъра и центъра ги отпуска по някакви критерии. На всички по места е ясно че улици или канализация е по-добър избор. Ама центъра не ги отпуска за това. Ако парите не бъдат усвоени - центъра ще каже "Ама вие нямате нужда, повече пари няма да отпускаме". И попадаме в Параграф 22.

 54. 54 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1092 Неутрално


  Голата истина, точна като швейцарски часовник. И се сещам само за един пример- стадионът в село Ружинци. За такова съоражение направено по европроект могат да си помечтаят доста от водещите ни тимове. Иде ми да напиша един коментар за недъзите на ПРСР, а те не са никак малки- като почнеш от зайците и тиквите, минеш през къщите на тъщите и свършиш с чертожниците и стадионите. И някои близки до структуратараздала милиони за проекти на наши и ваши като Атидже Вели сега за награда вместо подсъдна е евродепутатка.

 55. 55 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 958 Неутрално

  България е държава на спорта. Достатъчно е погледнеш министъра на спорта - истински атлет и футболният отбор - гордостта на нацията.

 56. 56 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Това е европейска политика по обезлюдяване - да захранваш местната мафия. Нема нужда от войни и концлагери.
  А войните са за по-отдалечени региони и са специалност на свет. джандар.

 57. 57 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Еми като не може да намери един "Конграчулейшънс" в западната преса, Дневник няма много избор. Хайде изрови ти една положителна новина в пресата за България, и я постни тук.

  П.С.
  Пик, Блиц, и т.н. не се броят за западна преса

 58. 58 Профил на dean_ashton
  dean_ashton
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Малко уточнения:
  - тревата не е добре окосена, защото доколкото ми е известно е изкуствена.
  - за тока и водата - близо до това описание е с. Динката, което е населено главно от хора с културни особености, но все пак не съм виждал домакинство без течаща вода под някаква форма.
  - канализация няма и в трите села също както няма и в някои квартали на Пловдив да кажем.
  - който е одобрявал проектите можеше да отиде и да види, че примерно може да се направи 1 стадион за трите села.
  - стадионите са пословично известни проекти. На някои (мисля в Съединение и Костенец) има и осветление...

 59. 59 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Деградацията става все по-видима. Жалко подобие на държава в последната фаза на жизнения си път.

 60. 60 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Весело

  Швейцарците да си гледат футбола, ние духът и здравото тяло !

 61. 61 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 740 Весело

  "Села без ток и канализация, но със стадиони"

  Яд ги е швейцарските селяни, че си нямат стадиони и завиждат на нашите селски баби. Еееей . . . и ние сме Швейцария бе, загубеняци! На Балканите сме Швейцария. Единствено лошото при нас е, че нашите славни селски баби не могат да съберат бройка и за един отбор, та затова ни куца малко спортната подготовка.

 62. 62 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Лошото е, че нашите мисирки осигуриха медийния комфорт на Буци това да се случи

 63. 63 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Стадиони са нужни, световното по футбол все някога ще е в България...

 64. 64 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#26] от "Дария Колев":
  "Затова си опичайте акъло на 4 април!"

  Хубаво си го написала! Да ти кажа, че да си спокойна - ние много отдавна сме си опекли акъла. А вие "акъло" няма как да си го опечете! То за да печеш трябва да го имаш!

 65. 65 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#38] от "Bornagain":Прав сте, колега - надникът в селата бе десет стотинки на ден, колегата пенсия тридесет лева бленува. Вярно ръжения хляб бе десет стотинки, белия петнадесет - такъв ядяха ударниците само.
  —цитат от коментар 42 на Deaddark


  Този убавец е роден със сребърна лъжичка в устата и в копринени пелени!
  Народът на село СТАЧКУВАШЕ! Реколтата я покриваше сняг!
  Защо ли?
  От хубав живот у ТКЗС-то!
  Затова измислиха "бригадите, в помощ на селското стопанство"!
  Ученици и студенти ходеха да берат овошки, царевица, зеленчуци Който не яде, голям не ще да порасте 🤣🤣🤣!
  До 89-та бригадите бяха факт, Борнамкакво си!
  Вишист – начална заплата – 85 лева, без данъците, еле пък ако има разплодни проблеми – ергенски данък!
  Има си недомаслени хора, които вярват и за "партизанското движение", и за светлото минало, и за недостигнатото светло бъдеще, което се оказа "ЕДНО НЕДОНОшЧЕ", СПОРЕД др ТОДАР ЖИВКОВ!
  Да живей!!!!, др Борнамкво си!

 66. 66 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Добре показва тоталната неадекватност на управлението. Да бяха пск крали, но поне да бяха подтроили нещо полезно, дори и с дефекти и нужда от спешно ремонтиране. А тук пълна безмислица и разсипия.

 67. 67 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  След като заради ЕС cтaнахме aвтoмopгa и гeтo нa Евpoпa, paзpyшиxмe пpoмишлeнocт зa тpилиoн eвpa, какво са ревнали заради някакви си 3 стадиона. От канализация също може да се краде , (кметовете не ги бърка -те ще си крадат ), но нямаме право да я строим защото "помощите" са определени за стадиони.
  —цитат от коментар 44 на Иван


  Прав си и то как! Само си объркал нулите.
  "paзpyшиxмe пpoмишлeнocт зa тpилиoн eвpa"
  За ТРИЕСЕ ТРИЛИОНА ЕВРА, а не за един!
  И заливахме света със супер качествена индустриална продукция, като изместихме Япония, Германия, Швейцария и Франция от столетните им пазари!
  Дойде Костов на мястото на Виденов и разсипа хубавата и далновидна програма на комунето/комсомелец!
  Па почна, дето викаш – продай, продай, продай – всичкото супер заводи на тезгяха. Ей така съсипА България тоз мръсник!
  Западняците се утрепаха да купуват, а Костов бута парите у банката, не като бодигарда - у чекмедже!
  Половин България е на Костов, а може и повече да е! -говори една комшийка на пейката пред блока. И права Е!
  Кви стадиони, кви милиони...
  Завиждат!

 68. 68 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иван":

  Къв трилион евро, бе мило, България имаше едва няколко милиарда долара БВП и 3 фалита към 1989. Отделен е въпросът, че еврото беше родено 1999г, а приватизацията на малкото активи, които имаха стойност, се случи преди тази година.

 69. 69 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Тотална излагация. Вече и в Швейцария ни научиха мутренските корупционни схеми.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 70. 70 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Лошото е, че нашите мисирки осигуриха медийния комфорт на Буци това да се случи
  —цитат от коментар 62 на Dark


  Ама комфорта Буци сам си го осигури – той просто, по партизански, изпадна в НЕлегалност. Опитай да го Фанеш с жипката?
  Е как ще стане тая работа?
  Никой не знае накъде ще отпраши, коя магистрала, кой завод, кое даскало, коя болница ще инспектира и ще насочва как да се работи от тук нататък!

 71. 71 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Може да си пасат кравите. Хахаха. Така е, краварката е на левия корнер.

 72. 72 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Правителството ни не обича да спасява(да налива в нищото).

 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Строежът на стадиони в западнали села е пълна глупост, разбира се. То се започна с едни градинки, чешмички, паркчета и пейчици и се стигна до стадиони. Апетитът идва с яденето. В Гърция например бяха построили огромна библиотека в малко село. И там харчат пари за всякакви безсмислени проекти.
  Имам обаче едно подозрение: била съм във всякакви затънтени села. Не е имало село без ток и течаща вода. Далеч не всички села имат канализация, дори и по-големите.
  Като се заговори за някакви бараки и веднага стана ясно какво има предвид. В условия без ток и вода живеят обитателите на едни известни махали, който би трябвало да си платят за да им ги прокарат. Така е по закон.
  Защо общината да плаща вместо собствениците?

 74. 74 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Защото ЕС ги дава за такива неща, а не за улици и канализация :)Ако ЕС ги даваше за опери, щяха да имат опери :)
  —цитат от коментар 49 на realguru


  https://www.google.com/search?q=операта+в+сидни&oq=операта&aqs=chrome.1.69i57j0l6j69i61.5318j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  Това ЕС им го пострОи!
  Сега аборигените одат на опера!
  Бойко у опера не стъпва!
  Дали да си помисля, че е под тях?
  За аборигените ми е мисълта.

 75. 75 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 936 Неутрално

  ЕЕЕ поуляли са се лекинко.Села без ток и течаща вода.Къде намериха такова село.Виж неасфалтирани улици има,ама село без ток и течаща вода няма.Отново поръчкова статия от някой български "журналист",дето е пратил материала на западен колега за да звучи по-достоверно.

 76. 76 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Мутренското робство е нищо по-малко от национална катастрофа за България.

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Швейцарска телевизия за България:
  Села без ток и канализация, но със стадиони"

  Ше речеш само в Швейцария телевизия...

  Всеки месец в стадиона Фесбук шоу прожектира.
  С джип доставен, отдалеко, дето и да се намира

 78. 78 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иван":Къв трилион евро, бе мило, България имаше едва няколко милиарда долара БВП и 3 фалита към 1989. Отделен е въпросът, че еврото беше родено 1999г, а приватизацията на малкото активи, които имаха стойност, се случи преди тази година.
  —цитат от коментар 68 на Vladislav Sotirov

  Джендерче ,през 1987 г., когато ООН за първи път използва показателя Индекса на човешкото развитие , България е поставена на 27-о място - сега сме на 64. Някоя запчатка започна ли да трака -или това не може да е истина, нали!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 79. 79 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  95% от селата в България нямат канализация. Това не е нищо ново.
  Села без ток... на 100 км от София и на 5 км от магистрала Тракия... ЛЪЖА!

  Толкова за обективността на репортажа.

  Между другото, убеден съм, че и голяма част от селата в Швейцария нямат канализация.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 80. 80 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Под "канализация" разбирам отходна такава, не за чиста питейна вода. Без такава почти няма села.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 81. 81 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дария Колев":Когато Габрово е електрифицирано -1892 година в Швейцария са си светили с газ, а по селата са си говорили с кравите:)В момента побратимените ни швейцарски град Тюн копира 100% озеленяването и оцветяването ни.По-интересното е, как Дневник намира само отрицателни и хулещи България репортажи.
  —цитат от коментар 39 на Да вярваме на истината


  Швейцария е последната държава в Европа (дали не е и в света), разрешила на жените да гласуват - през 1971.
  В един от кантоните това се е случило в "далечната" 1991, при това насила от федералното правителство.
  На мен лично тая държава не ми е пример за демокрация. Нищо, че са много богати.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 82. 82 Профил на zokik
  zokik
  Рейтинг: 15 Неутрално

  95% от селата в България нямат канализация. Това не е нищо ново.Села без ток... на 100 км от София и на 5 км от магистрала Тракия... ЛЪЖА!Толкова за обективността на репортажа.Между другото, убеден съм, че и голяма част от селата в Швейцария нямат канализация.
  —цитат от коментар 79 на Athanatos


  Не знам в коя вълшебна приказка живееш. По моята улица в квартал на столицата на България беше прекарана канализация преди по-малко от 10 години, а голяма част от квартала продължава да няма канализация за отходни води. В Динката и Калугерово не съм ходил, но няма нищо изненадващо, ако липсва елементарна инфраструктура.

 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  UNITED EU UNION

  До коментар [#44] от "Иван":

  "След като заради ЕС cтaнахме aвтoмopгa и гeтo нa Евpoпa,
  paзpyшиxмe пpoмишлeнocт зa тpилиoн eвpa..."

  Това ли ви е е оправданието??

  Не е верно, Манго.
  От соца останаха куп москвичи, трабанти и запорожци таратайки.
  Накупи народа и западни, втора употреба, за първа.
  Замогна се и купи новички западни... и източни... ум да ти зайде.
  Елитя не пада по-долу от Ламборгини и SUV Great Wall китайски

 84. 84 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#83] от "dnevnikar":
  Манго ,плод ли или ром имаш предвид, или мойе би привърженик на Мангъров? Виж коментара ми [quote#78:"Иван"][/quote], и ще разбереш. А това че оценяваш хората по МПС - ми говори че на "Елитя " все покай циповете си завираш устанцата !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 85. 85 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Колко от протестиращите срещу репортажа са стъпвАли у Швейцария?
  Столицата София няма КАНАЛИЗАЦИЯ в луксозните Бояна,- - - - - - - -, щото околовръстния път пречел!!!
  Добавете си сами! А електричеството, което се колебае между 150 до 210? Това за Столицата, за селата нямам наблюдения, но си представете какво е там!
  Писна ми от недоучили гербери и "патриоти" на чашка!

 86. 86 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#83] от "dnevnikar":

  Замогна се и купи новички западни... и източни... ум да ти зайде.
  Елитя не пада по-долу от Ламборгини и SUV Great Wall китайски

  Пропуснал си добруджанските зърнари – те от ТЕсла на слизат, а главният боклукчия, Вълка, яхна Гранд-туризъм МакларънМерцедес!
  Какъв Грейтуол, кво Ламбо!!!???
  Прав си МАЛКА ЧАСТ ОТ НАРОДА се замогна ЯКО!

 87. 87 Профил на sharko
  sharko
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Коментара за изборите и ГЕРБ на края на репортажа е бруталната истина. За съжаление.
  https://www.srf.ch/play/radio/rendez-vous/audio/bulgarien-verschwendet-eu-foerdergelder?id=36f9a16d-0d1f-4fcc-b919-1985c7e99b30

 88. 88 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#78] от "Иван":
  Джендерче ,през 1987 г., когато ООН за първи път използва показателя Индекса на човешкото развитие , България е поставена на 27-о място - сега сме на 64. Някоя запчатка започна ли да трака -или това не може да е истина, нали!

  Това за 87г е по данни на Нар. Реп. България!
  По същото това време отвориха Корекомите за свободно пазаруване, щото държавната кесия беше изпразнена, а Горбачов спря субсидирания петрол! И ДО ЛА РЕ немаше! Какъв индекс, какво развитие, като едно по едно изчезваха неща за първа необходимост?
  Сещам се как търсех крем за бръснене Каро. Ами нямаше!
  Но пък цените хвръкнаха – например на бензиностанцията горивото стана 1.20! Плюс опашки!
  Това дедо ти дето ти го разправя....
  А бе да не си ти ДЕДОТО?

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  До коментар [#82] от "zokik":

  Няма изненадващо за нас, ние на всичко сме свикнали. Изненадани са швейцарците, защото не си представят село без ток и вода, но със идеален стадион.

 90. 90 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Координирана атака от САЩ, ЕС и Швейцария за Баце, в момент, в който той гони руски шпиони от страната и се самозлепоставя пред Путин. Дори и 100% да има на изборите ГЕРБ, баце е пътник.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 91. 91 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 735 Неутрално

  милиарди за басейни и игрища
  басейни за които нямат пари нито да ги напълнят, да не говорим да стоплят
  игрища за пасища и ръждиви и самосрутващи се трибуни

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 92. 92 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#88] от "Alexander97":

  Не съм (за разлика от теб явно, като се има в предвид подробностите за които пишеш от 1 лице), и не е по данни на НРБ а на ООН .
  Знаеш ли какви са 2те разлики от комунистите едно време , и капиталистите сега - различават се само по името и господаря СССР или САЩ! Двете групи са с толкова промит от пропагандата мозък , че въобще не са способни на критично мислене и ревностно пазят господаря въпреки че са наведени ниско и му връзват връзките докато ги ... отзад !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 93. 93 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  "В Динката улиците са кални, не са асфалтирани. Къщите са по-скоро бараки, много от тях са без ток и течаща вода. В селото живеят няколкостотин души, които нямат канализация, но пък разполагат с тази карикатура на футболно игрище на стойност над 300 000 евро - пари на ЕС."
  *
  Би трябвало от телевизията да се поинтересуват доколко тези постройки са законни. Със сигурност не са, но ако ги бутнат ще следва дружен рев на правозащитниците. Трябвало на обитателите да се предоставят жилища. Добре, предоставят им се и след 2-3 години жилищата придобиват напълно запущен вид, а токът и водата по традиция не се плащат.

 94. 94 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ЕС не им дало за канализация, дало им за стадион. Аз се питам кой тук е крив и кой прав?

 95. 95 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Тук швейцарците са пресолили манджата. Динката си е циганско село. Ама хайде да няма течаща вода и ток не е било. Освен, разбира се, на новопръкнали се цигански колиби . Калугерово е уредено село. То и в статията го пише. Имат си футболни отбори. Даже женски волейболен. Значи има и млади хора. Та там тая глупост с липсата на течаща вода не знам откъде я измислиха. Иначе за канализацията си е така.

 96. 96 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Такъв тип харчове се вихри из цял ЕС. Преди бая години гледах едно филмче за Германия (там също получават ЕС фондове, само дето внасят повече, отколко получават) И понеже парите се полагат, за да не "изгорят" се измислят проекти. В едно село например бяха направили за 300.000 евро паркинг до автобусна спирка, на който никога и 1 кола не е спирала.
  Некои по - скорошни примери:
  ЕС е дал субсидии от 440 млн евро за газопроводи, които или са доникъде, или са направени и не се ползват. Включая газопровод БРУА (430 млн) за черноморски газ през България, Румъния, Унгария и Австрия, за който са сложени тръби само в Румъния и водят отникъде за никъде
  https://www.euractiv.de/section/energie-und-umwelt/news/failed-gas-projects-have-cost-eu-e440-million-new-research-shows/
  В Зангерхаузен решили да цицат по линия на зелените субсидии и да защитават хомяци. Понеже обаче по въпросните баири няма кьорав хомяк, решили да ги развъждат. По сметките на субсидираната ферма 1 бр хомяк ше струва 20.000 евро
  https://www.businessinsider.de/politik/deutschland/die-zehn-kuriosesten-faelle-von-steuergeld-verschwendung/

 97. 97 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  У наше село, понеже е големо село бяха тръгнали да правят канализация (обратна вода) по бай Тошово време. Разкопаха асфалта, прекараха тръби, ама дойде демокрацията и пари нямаше. Съответно улиците останаха не асфалтирани. Разкопани със сериозни дупки запълнени с чакъл и баластра дупките. Но без асфалт. Асфалт имаше острани там дето не е копано за канализацията.

  И така близо 30 години. Различните кметове през различните години намираха по някой леф да си асфалтират техните улици. Но повечето седяха разкопани и отвреме на време я хората, я кмета хвърляха по някой камион с баластра да позапълнят дупките, щото те от трафика се разнасяха и слягваха.

  И чак сега кога кмета дето беше от БСП, мина от ГЕРБ, избраха го съответно от ГЕРБ. :)

  И Баце даде някой леф за асфалтиране и оправиха улиците. Познайте за кой ще гласуват хората. :)

  Иначе центъра на селото лъснат с пари от Евро програми, това културен център, това стадион нов - имаше. Парите от Европа се усвояваха добре. :)

 98. 98 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Ех тези швейцарци! Къде да тренират 100 годишните баби. Нали трябва да се откраднат едни пари от еврофондовете..

 99. 99 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Това е "информация от боклуджийските кофи". Нищо ново. Това е класика от соц пресата преди 89-а за гнилия Запад.

 100. 100 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  [quote#95:"Filofob"]Тук швейцарците са пресолили манджата. Динката си е циганско село. Ама хайде да няма течаща вода и ток не е било. Освен, разбира се, на новопръкнали се цигански колиби . Калугерово е уредено село. То и в статията го пише. Имат си футболни отбори. Даже женски волейболен. Значи има и млади хора. Та там тая глупост с липсата на течаща вода не знам откъде я измислиха. Иначе за канализацията си е така.[/quo

  Това, дето го пишеш е така. Ток и вода има навсякъде. Проблем е канализацията....... но трябва да се започне от пречиствателна станция, щото без нея Пазарджик и надолу по Марица ще извият.....
  Колкото до стадионите - къде бяха същите тези медии преди 3-4 години, когато се строеше?
  Защо медии от Швейцария, а не от ЕС?
  Къде бяха преди 4-5 години днешните опозиционери и защо не са се намесили?
  ....подличко е да си трайкаш, когато имаш полза и да крещиш, когато ползата изчезне..... независимо, за коя партия става въпрос....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK