Еврокомисията съди Полша заради независимостта на съдиите

Група протестиращи пред Върховния съд в Полша, януари 2020 г.

© Associated Press

Група протестиращи пред Върховния съд в Полша, януари 2020 г.Европейската комисия съобщи, че предава на съд Полша заради закона за съдебната власт, влязъл в сила през февруари миналата година.


Брюксел обвинява Варшава в посегателство срещу независимостта на съдиите и в създаване на пречки пред това те да прилагат правото на Европейския съюз в Полша. Комисията смята, че приет през 2019 г. закон пречи на съдилищата да прилагат правото на съюза.


Друго нарушение, за което говори ЕК, е овластяването на Дисциплинарната камара към Върховния съд да сваля имунитета на съдии, временно да ги отстранява и да намалява заплатите им. Според Брюксел независимостта на този орган "не е гарантирана", а и самият риск от изправяне пред него има "смразяващ ефект" за съдиите.
Комисията също така настоява Европейският съд да разпореди временно да отпаднат ограниченията, заради които полските съдии не могат да прилагат общностното законодателство, както и да бъдат отменени взетите вече решения срещу върховенството на правото на ЕС. Брюксел иска Съдът на ЕС да отмени временно - до произнасянето си по случая - правомощията на Дисциплинарната камара срещу магистрати.


"Полските съдии са и европейски съдии; те прилагат правото на ЕС и допринасят за взаимното доверие, на което е изградена Европа", се казва в изявление на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова.


Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс поясни, че досега комисията неколкократно е опитала да изясни пред полските власти своите опасения за независимостта на съдиите, засегната от новото законодателство. ЕК откри наказателна процедура по този въпрос през април миналата година.


Комисията изразява очакване Съдът на ЕС да разпореди временни мерки до приемането на окончателното решение по този случай. Според ЕК полският закон действа срещу независимостта на съдиите и е несъвместим с правото на ЕС.


Полша настоява, че регулацията на правосъдието е национална компетенция, произтичаща от конституцията на страната, и че тя с нищо не нарушава европейските стандарти.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Ми то тва е като кученцето, което накрая побесняло, горкото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Ей така се смазва националния суверенитет . Виждам как края на ЕС се вижда ако продължат с тая линия.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Това са полски съдии и Полша решава какво законодателство да има.
  И не само съдиите са важни в една държава.
  А евробюрократите реват, че в Полша съдиите ще се пенсионират като нормалните хора...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgievb":

  Виждате как се вижда сАвеЦкия съюз, но слава Богу само в комуноидно - рублоидното Ви въображение!!!
  Иначе полските популисти много отдавна прекалиха с натиска над съдиите...!!!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Ей така се смазва националния суверенитет . Виждам как края на ЕС се вижда ако продължат с тая линия.
  —цитат от коментар 2 на georgievb


  Не, че нещо, ама ...

  С присъединяването си към ЕС Полша сама е приела шерване на суверенитета и.
  А пък Съда на ЕС е орган на ЕС, който е създаден и му е предмет точно това - да съблюдава националните законодателства да са синхронни и в недно русло за ЕС.

  Това, че на едни им харесва, а на други не - въпросът е "что делать" занапред, а не по настоящия казус, по който, както чета, Полша се правят на улави ...

 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Ей така се смазва националния суверенитет . Виждам как края на ЕС се вижда ако продължат с тая линия.
  —цитат от коментар 2 на georgievb


  Абсолютно, ЕС все повече заприличва на СИВ и Варшавския договор ..... и, рано или късно, ще се разпадне. Това отдавна не е икономически съюз, както бе по-рано и с което бе силен, а нео либерастка сатрапия, в която единствените "ценности" са интересите на сексуалните девиации, на мюсюлманските нашественици, на циганите и т.н. И всеки, който се противопоставя на тази деградация, бива преследван и сочен укорително.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  [quote#5:"xm..."][/quote]

  Бе то така е, но баба ми е учила, че когато се сближаваш с една католическа страна с размерите на Франция, би трябвало да упражняваш същия респект, както по времето на Моне. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#6:"Alex Ivanov"][/quote]

  викаш Гулаг здраво работи в Европа, вишки и кльон по границите, европейски танкове газят хора по улиците на Варшава... Абе откъде ви намират такива руски тролове?

 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1200 Разстроено

  А пък Съда на ЕС е орган на ЕС, който е създаден и му е предмет точно това - да съблюдава националните законодателства да са синхронни и в недно русло за ЕС.
  —цитат от коментар 5 на xm...


  Съда на ЕС е създаден, за да съблюдава спазването на законодателството на ЕС, което в общи линии е пряко (изразено в Регламенти - с пряко действие и приоритет пред националното законодателство) и непряко (Директиви - които подлежат на "транспониране" в националното законодателство чрез т.н. НМИ - национални мерки за изпълнение).
  Всичко друго са европейски щуротии наложени от това, че големите в ЕС искат да контролират по-малките и най-вече източноевропейците. Затова си измислиха някакво "въховенство на закона", което означава, че всеки, който не слуша Германия и Франция няма да получава пари.

 10. 10 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 761 Неутрално

  ЕК с нокти и зъби брани съдиите от времето на гомулка и Ко – вижте ги у нас какво представляват. и сега, когато ги изринаха, ЕК риве, че това не е хубаво. лицемерни мошеници!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":

  Той бай Клод е дълго живял, та за кое време говорим?
  Щото уважението от преди нашето Освобождение и по Кримската война е твърде различно от уважението при Виктория, при ПСВ и особено след нея ...

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Лошо редактирано заглавие с "Еврокомисията съди Полша заради независимостта на съдиите". Излиза, че съдят Полша защото съдиите са независими. Именно заради липсата на независимост на съдиите е спорът.
  Обществото в ПОлша е разделено. В големите градове опозицията срещу Качински и неговата конфронтационна визия, в която единствено САЩ и донякъде ЮК са истински демокрации и защитници на Полша е силна. В провинциалните градчета и селата е обратното, на теория, но не е ясно как при това разпределение на електората ПиС печелят избори. Сещам се за една друга, далеч по-малка държава с подобни процеси.

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Весело

  До коментар [#2] от "georgievb":Виждате как се вижда сАвеЦкия съюз, но слава Богу само в комуноидно - рублоидното Ви въображение!!!Иначе полските популисти много отдавна прекалиха с натиска над съдиите...!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  И ти си седнал да ми пишеш за натиск върху съдии и съд след като живееш в България?
  Това някаква недодялана шега ли е?😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Не! Всъщност... заглавието е много правилно. ЕК съди Полша за невазисимостта на съдебната система - но независимостта й от неомарксизма, който е наложил диктата си над цяла западна Европа и северна Америка.

  Подкрепа за Полша! Нормалността трябва да бъде защитена.

  Неомарксизмът налага диктатура и трябва да бъде изгонен.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Защо ми се струва, че в меката на демокрацията САЩ, която постоянно вземаме за някакъв върховен еталон, съдиите се назначават по политически причини? Като се започне от върховните съдии. Та там какво им е независимото?

 16. 16 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Полски, но папкат европейските мангизи, нали? Който плаща, той поръчва музиката!

 17. 17 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не! Всъщност... заглавието е много правилно. ЕК съди Полша за невазисимостта на съдебната система - но независимостта й от неомарксизма, който е наложил диктата си над цяла западна Европа и северна Америка.Подкрепа за Полша! Нормалността трябва да бъде защитена.Неомарксизмът налага диктатура и трябва да бъде изгонен.
  —цитат от коментар 14 на Дисидент в ЕССР


  Тъй, тъй.... На въстание, ребята! Не се издържа вече, да мааме пържоли и виски (виски - да ме разберат руските тролове) в Европа, туй живот ли е?

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#13] от "padrino":

  Не съм седнал- прав съм от респект към "интелекта" Ви....шегувам се!!!

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#16] от "znayko84":

  До коментар [#3] от "НеКой":Полски, но папкат европейските мангизи, нали? Който плаща, той поръчва музиката!
  —цитат от коментар 16 на znayko84


  Бихте ли ни обяснили какви точно европейски мангизи папкат полските съдии, че не ми е много ясно!

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":Полски, но папкат европейските мангизи, нали? Който плаща, той поръчва музиката!
  —цитат от коментар 16 на znayko84


  Викаш, че либеразтията им "плаща музиката" на поляците?

  Ми нье ...

  Виж, на ЕП и ЕК точно тя ... не, че им плаща, плащат балъците "национални" на тези от "наднационалния прогресариат" ... на "наднационалните" просто им се дава песнопойката. От едни ни избирани, ни дори назначавани ... освен от другара Сорос, де ..

  И точно затова са и тези колизии и кюскания.
  Плюс една прогноза от мен - тепърва ще стават все повече, защото въпросът става все по-актуален и най-вече важен ...

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Весело

  До коментар [#13] от "padrino":Не съм седнал- прав съм от респект към "интелекта" Ви....шегувам се!!!
  —цитат от коментар 18 на selqnin


  Прав като "Кон на ясли" ли? 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":Той бай Клод е дълго живял, та за кое време говорим?Щото уважението от преди нашето Освобождение и по Кримската война е твърде различно от уважението при Виктория, при ПСВ и особено след нея ...
  —цитат от коментар 11 на xm...


  Аз имах предвид Жан Моне, Робер Шуман, Аденауер, Чърчил, Де Гаспери и всички големи политици, които прокараха голямата идея, преди разните бюрократи, лобисти и шушумиги да я опошлят и предадат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stargate":

  Ами в това, че веднъж назначен, след преминаване на политическите филтри в Конгреса, съдията е с пожизнена длъжност (до отказване) и е независим от смяната на партиите и президентите. Същото като в България, нали?
  И да, съгласен съм че изборът на съдии е доста политизиран, в зависимост от това за кой клон на правосъдието говорим. Но, изборността е и отговорност да не се бърка в кацата с меда.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Весело

  До коментар [#22] от "Един вампир броди из Европа":

  Аааа, ясно.

  То и аз за това говоря - че или трябва да се върнем към "изворите" - или перманентно да риволюсьоним.
  Само дето последното хем е твърде болезнено, хем е твърде безперспективно.
  Освен за е'ни ръководни речовити дрогаре ...

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един вампир броди из Европа":Аааа, ясно.То и аз за това говоря - че или трябва да се върнем към "изворите" - или перманентно да риволюсьоним.Само дето последното хем е твърде болезнено, хем е твърде безперспективно.Освен за е'ни ръководни речовити дрогаре ...
  —цитат от коментар 24 на xm...


  Един преател казва, че демокрацията сменя едни мошеници с други, а революцията -- мошениците с идиоти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#25] от "Един вампир броди из Европа":

  Един преател казва, че демокрацията сменя едни мошеници с други, а революцията -- мошениците с идиоти.
  —цитат от коментар 25 на Един вампир броди из Европа


  Определено на революционери не трябва да се дава власт, защото те освен да вдигат революции, нищо друго не могат. :-) Та в тази връзка, при революция първата работа на мошениците е, да се разправят с полезните идиоти революционери. :-)

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело
 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":съгласен съм че изборът на съдии е доста политизиран
  >>> Нещо свързано с политизацията на правосъдието. Както знаеш, започна съдебния процес срещу полицая, причинил смъртта на Флойд. Чета днес как избират съдебни заседатели:
  https://www.nytimes.com/live/2021/03/31/us/derek-chauvin-trial-live
  Ето един два профила :
  Juror No. 96 A white woman in her 50s who volunteers at homeless shelters.
  She said she had a “neutral” opinion of Mr. Floyd....
  Juror No. 91 A Black woman in her 60s who is a grandmother. Asked about the Black Lives Matter movement, she said, “I am Black, and my life matters.”...и.т.н. 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#28] от "тулса":

  Слушах вчера позицията на адвоката на обвинението. Доста ясна картина на публичен процес в този град, с предвидим резултат.

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  За българите не е важна толкова информацията , че Еврокомисията съди Полша заради независимостта на полските съдии, колкото отговорът на въпроса защо Еврокомисията НЕ съди България заради зависимостта на българските съдии.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Кога ще обърнат внимание и на нашия закон за прокуратурата.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  И аз си мислех за нещо подобно, и вероятно защото слушкаме и папкаме, а не се зъбим на Евробюрокрацията.
  А за свръх компетентните, сигурно и в Полша има лично облагодетелстване с европейски пари, но то е примерно 10%, а 90% от парите се вложиха в инфраструктурата на страната, удвоени Ж.П. електифицирани линии, нови и ремонтирани университетски сгради и дриги видими промени, а не заляха тънки покрития на шосетата с нещо като асфалт, та да ги ремонтират месеци след завършването. Май в България работи другият модел, 90% за нас, 10% за парлама.

 33. 33 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Брюкселските бюрократи разбират независимостта на съдебните системи по свой начин, дано се провалят с този опит да сплашват национални правителства!

 34. 34 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Абсолютно, ЕС все повече заприличва на СИВ и Варшавския договор ..... и, рано или късно, ще се разпадне. Това отдавна не е икономически съюз, както бе по-рано и с което бе силен, а нео либерастка сатрапия, в която единствените "ценности" са интересите на сексуалните девиации, на мюсюлманските нашественици, на циганите и т.н. И всеки, който се противопоставя на тази деградация, бива преследван и сочен укорително.
  —цитат от коментар 6 на Alex Ivanov


  На това натискане трябва да има широка съпротива, все още ЕС не е станал федерална държава, за да има опити да се унифицират съдебните системи!

 35. 35 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#19] от "stargate":

  Евро...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK