"Гугъл" дарява €25 млн. във фонд на ЕС за борба с фалшивите новини

"Гугъл" дарява €25 млн. във фонд на ЕС за борба с фалшивите новини

© Associated PressГугъл" (Google), подразделение на Алфабет (Alphabet), ще даде 25 млн. евро в новосъздадения фонд "Европейски медии и информация" за борба с фалшивите новини, съобщи днес компанията, цитирана от "Ройтерс". Това става на фона на критиките, че технологичните гиганти не правят достатъчно, за да разобличават дезинформацията.


Пандемията от COVID-19 и президентските избори в САЩ миналата година станаха повод за нараснал брой фалшиви новини и се появиха обвинения срещу социалните медии, че не са достатъчно активни в справянето с проблема. Според регулаторните органи те могат да предприемат действия чрез строги ограничения.


Фондът "Европейски медии и информация"У, който бе учреден миналата седмица от фондация "Калуст Гулбенкян" и Института на ЕС, цели да включи изследователи, хора, които проверяват фактите, организации с нестопанска цел и други обществени органи в борбата срещу фалшивите новини.
Несигурността и предизвикателствата, с които се сблъскахме миналата година, показаха, че е по-важно от всякога хората да имат достъп до точна информация и да отделят реалните факти от измислицата. Това написа в публикация в блог шефът на отдел "Бизнес операции" в "Гугъл" Мат Бритин.


Фондът бе учреден за срок от пет години. Европейската обсерватория за цифрови медии, създадена в рамките на проект на ЕК миналата година, ще оценява и избира проектите. Сред членовете й са хора, които проверяват фактите, както и учени изследователи. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK