Едуард Хегер, новият премиер на Словакия - дълбоко религиозен бивш бизнесмен

Едуард Хегер (вляво) с досегашния премиер Игор Матович (вдясно).

© Associated Press

Едуард Хегер (вляво) с досегашния премиер Игор Матович (вдясно).Словашкият министър на финансите Едуард Хегер, който вчера беше натоварен да състави ново правителство е бивш икономист и бизнесмен, известен с прагматизма си и силно религиозен.


Наричан "Едо" от приятелите си, този 44-годишен католик има четири деца и е противник на абортите. Когато за пръв път се явява на парламентарни избори през 2016 г., записва "християнски активист" в графата за професионална дейност. Едуард Хегер беше смятан за единствения възможен приемник на премиера Игор Матович в тяхната партия "Обикновени хора и независими личности".


"Хегер е по-неемоционален от Матович, затова може да помогне за успокояване на напрежението в правителството", каза политическият анализатор Павол Бабош. "В същото време той е верен на Игор Матович, така че бившият премиер ще продължи да играе важна роля в коалиционните отношения", добави той.
Едуард Хегер е автор на 173 законопроекта и е един от най-активните депутати на Словакия.
Колегите му го описват като любезен. Според бившата депутатка Едита Пфунтнер той "способен на компромиси прагматик, който може да решава проблеми без конфликти".


"Бог, семейство и работа"


Едуард Хегер сътрудничи на християнската асоциация "Мартиндом" в Братислава и редовно изнася лекции за политиката и християнството. Той става вярващ едва на 23 години след внезапната смърт на баща му през 1999 г. "Смятам, че верните на Господа хора са подходящи да се занимават с политика и дори имат най-добрите предварителни условия за успех в тази важна роля", каза Хегер в интервю.


Във видеозапис от 2010 г. той изброява приоритетите си като "Бог, семейство и работа". "Идеологическата му специфичност може да доведе до конфликт с по-либералната част на коалицията", каза по този повод политологът Юрай Марушак.


Луксозна водка


Едуард Хегер е роден в Братислава на 3 май 1976 г. Следва икономика и работи като управител ресторант.
След 2001 г. става консултант в министерството на отбраната, където участва в реформата на въоръжените сили докато Словакия се готвеше за присъединяване към НАТО. Професионалната му кариера обаче е свързана предимно със сектора на алкохолните напитки. Той е допринесъл за лансирането на словашката премиум водка "Дъбъл Крос" и отговаря за продажбите в чужбина на тази марка между 2007 и 2016 г.
В този период живее известно време в САЩ и говори свободно английски.


При завръщането си в Словакия Едуард Хегер става депутат на партия "Обикновени хора и независими личности" през 2016 г., на 40-годишна възраст. След това става и.д. министър на здравеопазването и образованието и вицепремиер.


Като министър на финансите участва в изготвянето на план за възстановяване от Ковид-19 в Словакия, в който се набляга на екологичните въпроси и на структурните реформи. Според семейната приятелка Юлия Естергальос той има особено чувство за хумор и "колкото е по-уморен, толкова повече говори". Той освен това е "добър танцьор", каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK