Три страни в ЕС засега не приемат плана България да получи още 1.2 млн. ваксини на "Пфайзер"

Три страни в ЕС засега не приемат плана България да получи още 1.2 млн. ваксини на "Пфайзер"

© Associated PressТри държави - Австрия, Чехия и Словения - все още не са се съгласили да се приложи идеята на португалското председателство как да се разпределят близо 10 млн. ваксини, допълнително договорени за второто тримесечие и очаквани от американската компания "Пфайзер".


Това пише "Политико" в сутрешния си обзор на вчерашните събития в Брюксел, като уточнява, че преговорите продължават и днес.


Дебатът на ниво представители на членките на ЕС в Брюксел (КОРЕПЕР) би подкрепил държавите, поръчали най-малък дял дози от продукта на "Пфайзер", седмици след като Австрия повдигна въпроса за разпределението на ваксини, оставящ държави като нея и България с по-малко дози. Централноевропейската държава обаче не се споменава в новото предложение.
"Блумбърг" отбелязва за това предложение, че то обхваща държави (България и още четири), които, след отказ на полагащите им се дози "Пфайзер", за да чакат "Астра Зенека", са сред най-бавно ваксиниращите в момент, когато британско-шведската компания забави рязко доставките и само четвърт от поръчаното от ЕС е достигнало до блока от януари до март.


Ако тези 10 млн. дози - които не бяха предвидени за доставка до 30 юни, но "Пфайзер" ще даде предсрочно - се разпределят по предложената "солидарна" схема, България би получила над 1.2 млн. от тях. Ако се разпределят на базата на населението, би взела едва 155 хил.


Идеята на Португалия


Лисабон предложи 3 млн. дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" да се разпределят към държави, където този продукт е заявен в най-малки количества. Други 7 млн. трябва да се разпределят съгласно т. нар. pro rata принцп (в зависимост какъв дял е населението на държавата от общото в ЕС). Това би помогнало обхванатите държави да ваксинират поне 45% от населението им до края на второто тримесечие.


Обхванати в първия пакет дози са общо шест държави. На първо място са България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия - страните, които разполат с най-малко дози от тази ваксина. Така България би получила 1 151 889 дози, Хърватия - над 684 хил., Латвия - 376 хил., Словакия - 603 хил., Естония - 41 хил. Още 142 хил. ще отидат при тежко засегнатата от пандемията Чехия.


Разпространяван от европейски медии документ показва следното:


- Общият брой дози за България от този пакет би бил около 1.26 млн., ако се вземат предвид както 1.1518 млн. дози от квотата за държавите с най-малко ваксини "Пфайзер", така и пропорционално разпределяните 108 688 дози на базата на населението.


- Без него България ще получи за изминалото (януари-март) и следващото (до края на юни) тримесечие 1 856 945 дози. Това са 46.6% от полагащите ѝ се дози на принципа pro rata. За сравнение Малта ще разполага със 147.7 на сто, Дания - със 126.4%.


- Предоставянето на този пакет "Солидарност" (най-големият дял от трите милиона е за България) и разпределянето на останалите 7 млн. биха увеличили дозите, с които ще разполага страната от всички производители, до 5 708 004 дози.


- Комисията очаква България да ваксинира 45.01% от населението до края на юни. Тези стойности са близки до хърватската (също малко над 45%), чешката (44%), естонската (50%), латвийската (53%), литовската (52%) и словашката (45%). От документа не са разбира как на тези проценти биха се отразили дозите, които може да се разпределят "солидарно".


За "Политико" дипломати обясняват, че Австрия, Чехия и Словения не приемат. Те заедно с България, Латвия и Хърватия бяха сред призоваващите да се промени начинът на разпределение на ваксините миналия месец.


Любляна също така ще държи следващото председателство на Съвета на ЕС във втората половина на годината. Сега на практика остават изключени от предложението за щедро преразпределяне на дози.


Според "Политико" някои държави не приемат 30% от 10-те милиона (въпросните 3 млн.) дози да се преразпределят към България и другите четири държави, като смятат, че делът не бива да е повече от 20% от тази доставка. Не се посочва дали Австрия, Чехия и Словения са в последната група на възразяващите.


"Това е стратегията на базара", при която искаш повече, за да получиш по-малко, но "този път няма да проработи," казва за изданието дипломат от ЕС. Все пак всяка доза, разпределена солидарно (както отбелязва и словенският премиер Янез Янша през март) към дадена държава, е отнета от друга.

Според Европейския център за контрол на заболяванията България е получила 279 хил. дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" към 31 март (малко над 42% от всички дози). Чехия, която също вероятно ще получи допълнителни количества, има 1.333 млн.; Австрия - 1.226 млн., Словения - 256 хил. (при над три пъти по-малко население от България). Данните за ваксините в България в центъра обаче са непълни.

Същевременно Австрия, Словения и Чехия не биха получили дял, съизмерим с този за останалите пет държави (Чехия получава допълнителни количества само три пъти над естонските при 10 пъти по-голямо население), макар в нито една от тези страни делът на ваксинираните да не се очаква да надхвърли 52%. В Чехия той ще е дори най-ниският в ЕС - 44 на сто.


Австрия не скрива недоволството си и от няколко дни канцлерът Себастиан Курц, който бе в центъра на усилията за преразпределяне и влезе в словесни сблъсъци с колегата си от Германия Ангела Меркел, говори за поръчка на руска ваксина "Спутник V". Вчера той препотвърди, че поръчката може да е въпрос на дни, а доставката на 1 млн. дози може да е факт до юни. Въпросът дали Виена ще чака становище за "Спутник" на Европейската агенция по лекарствата остава без отговор.


Курц вече е отправял и заплаха, че ще блокира възможност за покупка на допълнителни 100 млн. дози от "Пфайзер", от която ЕС може да се възползва до средата на април, ако Виена не получи нищо от пакета за "солидарност".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3387 Весело

  Да си ги стискат. На мене Буци ми обеща цял завод за наши, български ваксини:
  https://segabg.com/category-observer/taz-godina-zavod-za-purva-doza-dogodina-za-cyala-doza-vaksini
  Така че мисля да си гласувам за ГЕРБ аз.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Да изпуснеш питомното, за да гониш дивото. Пословиците са чудесна илюстрация на българския характер.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Боже, Боже - докъде ни докараха тези некадърници!

  ГЕРБ - вън!

  Борисов - вътре!

 4. 4 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Дневник, на английски Pfizer се чете Файзър.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  " "Блумбърг" отбелязва за това предложение, че то обхваща държави (България и още четири), които, след отказ на полагащите им се дози "Пфайзер", за да чакат "Астра Зенека", са сред най-бавно ваксиниращите в момент, когато британско-шведската компания забави рязко доставките и само четвърт от поръчаното от ЕС е достигнало до блока от януари до мар"

  Еми като сме ги отказали, сега ще се ослушваме и ще чакаме ........чуждата " солидарност" !

 6. 6 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 499 Весело

  Дневник, на английски Pfizer се чете Файзър.
  —цитат от коментар 4 на ascot


  Журналистика за Пфулицър :))

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Реално никой не е длъжен да поправя глупостта на Борисов и Ангелов.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6064 Неутрално

  До коментар [#4] от "ascot":

  Washington пък се чете Уошингтън.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#4] от "ascot":

  Е други им правиха забележка, че не било "Файзер". Най-добре е може би да се пише оригиналът. Но в българският май всичко се пише на български и вече кой както си го чете. Затова има доста варианти на всякакви чужди имена.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 10. 10 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Някои не виждат, че си отбелязал иронията - "весело" -и ти слагат минуси.

 11. 11 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тази груба грешка на Борисов коства по над 5000 заразени на ден , разбита икономика , препълнени болници и обезверени хора.
  Както се казва - хитрата сврака , с двата крака....

  Да го махнем на изборите , за да си помогнем сами.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  Що за мисирчесто заглавие?

  Специално Австрия блокира цялата "операция" за 100 милиона дози, защото тях ги рЕзнаха.
  А не блокира "специално" България, както излиза от цръцнатото с големите букви и дебелия шрифт като заглавие ...

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  В коментарите прави впечатление, че никой не казва "Да, България заслужава, дайте ни", а всеки казва, "Колко сме тъпи, ами така ни се пада". За в България този начин на мислене е нормален, но в чужбина се чудят на българите що за хора са.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 14. 14 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 456 Неутрално

  А кога каскета ще разследва ЗАЩО ние сме се отказали от тези ваксини при условие, че са ни се полагали? Аз лично искам да знам кой е взел това маумно решение - министър, щаб, премиер...?
  И нека никой да не се оправдава с липса на средства - след като можем да похарчим милиарди за Русия/Сърбия, защо сме се отказали доброволно от ваксините?

 15. 15 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1327 Весело

  Когато решенията се взимат без строго професионална (и в случая - научна) обосновка, резултатите са такива.
  Бас държа, че чели-недочели съветничета на премиерчето (вкл. звездите професор-генерала, Тошето и онзи с имплантираната косичка) са му казали миналата години "баце, не взимай тая непроучена турска отрова на Файцер, ше ни пораснат рога и опашки, ше ни промени ДНК-то, или ако н, то хората така знаят и нема да я искат" и нашичкият е поръчал с 200 от конвенционалната Астра.
  Не че й има нещо на Астрата, пък и е тънкана, евтина, демек, ама...
  Резил.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В турският нормата е западните чужди имена да се пишат в оригинал, та се пише Shakespeare (Шекспир).

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 17. 17 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 861 Неутрално

  От 112 питат: "Може ли да премерите температурата и да дадете дишане на...издъхналия..."

 18. 18 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 117 Неутрално

  други им правиха забележка, че не било "Файзер".
  —цитат от коментар 9 на anonim440

  Според хората, които носят тая фамилия в САЩ, се чете Файзър. Като ги питаш как се казвате, отговарят - Файзър.
  Ако някой друг знае по-добре от тях - ок..

 19. 19 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не разбирам защо е тази истерия- ваксини има за всички желаещи. Никой не е достигнал нива на ваксиниране, които да не могат да бъдат задоволени в момента. А избора(който според мен трябва да е фундаментално право, заложено в закон в случая!) ще е възможен за всеки в близко бъдеще. Нека видим и резултата от ваксините и от различните и видове. Та все още няма официални препоръка за много видове заболявания, където просто се казваа, че всеки трябвало да вземе своето решение!

 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  верно ни се чудят, с тоя примитив за МП.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#15] от "pariah":

  Ами не че нещо, но в турските медии медицински специалисти казваха, че най-напреднали са именно в Оксфорд в създаването на ваксина, но има много странични ефекти и не може да се получи одобрение. Не знам кога са поръчвани ваксините. Това с Бионтек стана изведнъж. И пак мнозина казват, че тези РНК ваксини не са досега изпробвани върху хора и причиняват безплодие при жените. Аз когато се ваксинирах изрично питах каква е ваксината и исках да е с Оксфорд (Астра Зенека). Разбира се сега се оказа, че и Астра си има проблеми. Но то нито една ваксина не е минала стадии 3 на изпитание.

  https://www.youtube.com/watch?v=PiIFsNxPCOQ

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 22. 22 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Докато умните се наумуват, аз отдавна бих купил по няколко милиона бройки от китайската и руската ваксина.

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#22] от "Martin Pavlov":

  Доста държави не използват руската ваксина. Не знам на какво се дължи. В самата Русия няма голям наплив от желаещи да се ваксинират с руската ваксина.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  До коментар [#4] от "ascot":Washington пък се чете Уошингтън.
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  A пък Liverpool се чете Манчестър! :))))

 25. 25 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 1046 Весело

  [quote#19:"Корабов"]Не разбирам защо е тази истерия- ваксини има за всички желаещи. Никой не е достигнал нива на ваксиниране, които да не могат да бъдат задоволени в момента. А избора(който според мен трябва да е фундаментално право, заложено в закон в случая!) ще е възможен за всеки в близко бъдеще."
  Завиждам ти. Ще ми се и аз да погледам през твоите розови очила - животът е прекрасен, ангелчета пърхат с крилата си край нас.

 26. 26 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#22] от "Martin Pavlov":Доста държави не използват руската ваксина. Не знам на какво се дължи. В самата Русия няма голям наплив от желаещи да се ваксинират с руската ваксина.
  —цитат от коментар 23 на anonim440


  Доста държави пък я използват. Аз искам да имам и този избор.

 27. 27 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#26] от "Martin Pavlov":

  Те руснаците даже нямат производство като хората. Не могат да произведат бройки.
  В Русия едва наскоро се започна масовата ваксинация, като се откриха в някои градове в някои МОЛ-ове пунктове за ваксинация и няма много желаещи, няма опашки.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Доста държави пък я използват. Аз искам да имам и този избор.
  —цитат от коментар 26 на Martin Pavlov


  Вероятно през лятото ще имаш и тоя избор. От ЕМА разбират, че част от населението в източната част на ЕС има доверие по някаква причина на тая ваксина, а при всички случаи е по-добре с някаква ваксина, отколкто с никаква.

 29. 29 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#25] от "iiu09354227":

  Опасявам се, че за това ви състояние, ваксини още съдадени няма! Нещастието е голямо нещастие!

 30. 30 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#22] от "Martin Pavlov":

  Ето какво пишат във вестника на Сан Марино които използват изцяло руската ваксина и чакат нова доставка.

  По принцип работим върху количествената и качествена оценка на антителата, произведени от организма по отношение на руската ваксина, инокулирана на населението. "В момента единствените налични проучвания са тези на Lancet - обясни той - което говори за 91,6% ефикасност, но ние сме любопитни да разберем ефектите върху нашето население, така че това проучване върви добре с това, което вече е на място с Университета на Ферара ". От миналата седмица със съгласието на тези, които са ваксинирани с втората доза, са направени първа кръвна и втора пробаслед 21 дни от същото. „Двойното изследване следователно - изяснява Бруши - количествено, тъй като отчита антителата и качествено, тъй като оценява нивото на обща ефикасност на продукта. Факт - казва той - който изисква стабилна организация от научна гледна точка, това е причината за сътрудничеството със Спаланзани. В допълнение към двете проби ще бъде въведен и въпросник. „Двете проучвания - добавя генералният директор на МКС - ще създадат полезни взаимодействия и е от съществено значение да започнем да ги наблюдаваме заедно. В бъдеще може да се оцени възможността за извършване на научни публикации ”.

  Следователно, познаването на нивото на имунна защита, чрез целенасочени тестове, може да се окаже от съществено значение за преценка кога да се направи бустер и да се разбере дали ваксинираните също са защитени срещу варианти на вируса. Научната общност обаче се съгласява, че дори имунизирани, не можем да си позволим да оставим настрана, докато повечето хора не бъдат ваксинирани.

  В допълнение към сътрудничеството с Spallanzani of Rome по отношение на ефикасността, ISS провежда и проучване с университета в Болоня , което измерва безопасността при използването на Sputnik. Фокусът е върху всякакви нежелани реакции : важен факт поради липсата на конкретни проучвания в Европа по това време и който насочва вниманието към Сан Марино като пионер в използването на руската ваксина.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3114 Весело

  До коментар [#23] от "anonim440":

  Държави на които не позволяват.

  https://www.segabg.com/hot/veche-57-germancite-iskat-da-se-vaksinirat-sputnik

  Факт

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 828 Весело

  Той ги е*е с 200, а те му отказват да му избършат алчния задник.
  И меду тях е господин Курц 😀

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Весело

  От ЕМА разбират, че част от населението в източната част на ЕС има доверие по някаква причина на тая ваксина
  —цитат от коментар 28 на Индиана


  Вече над от половината граждани на Германия (57%) изразяват готовност да бъдат ваксинирани с руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", ако тя бъде одобрена за употреба в ЕС, показва допитване, изготвено за RTL. В началото на февруари около 45% са били готови да се доверят на руския препарат. 44% от запитаните пък не искат да бъдат ваксинири с "АстраЗенека", заради съмненията около страничните ефекти.

 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#31] от "дерибеев":

  Не мога да вярвам на "Сега". Те са червени от самото си създаване до сега.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 35. 35 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#27] от "anonim440":

  Какво и защо в русия не ме интересува. Аз искам да имам този избор.

 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  В руските чатове обикновено коментарите са "никога не купувайте нещо произведено в Русия, ако можете да си го купите от запад". Може би затова не искат да се ваксинират руснаците с руската ваксина.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#35] от "Martin Pavlov":

  Ами в момента ваксинирането не е задължително и щом искате обезателно руска ваксина, мисля че в Сърбия ваксинираха с руска. Е я къде е Сърбия, не вярвам сърбите да ви върнат.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 38. 38 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 90 Любопитно

  За целия ЕС са докарани 110М ваксини грубо, от три доставчика досега. На Астра-Зенека се падат 30М от тия около 110. И то закъсняват с доставките предимно те, Файзър и Модерна си доставят горе-долу в срок. Въпросът е как така се оказа, че в България има излишък на АЗ и недостиг на другите? Защо що за безмозъчен е правил поръчките за ваксини?
  И защо сега ще се надяваме на други да поправят нашата тъпотия?!

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3114 Весело

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Ми потърси из турските медии тогава. На тях поне вярваш. А и на Сега отдавна бяха прехвърлени права и задължения в борбата с Русия, което пък доведе и до спиране на форума

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Трябваше да направим като Румъния - просто да купим 100% от всичко, което ни се полага като квота. Която и ваксина да дойде най-напред - действаме с нея. Ако има съмнения за ефективността, или пък останат дози, можеше спокойно да ги препродадем на други страни или (както се очертава напоследък) да ги използваме като полтически механизъм, за противопоставянето на сърбизма в Северна Македония. Вместо това, сега хем ние нямаме ваксини, хем сърбите ваксинират в РСМ. Но за тулупа явно е по-важно да уреди поръчки от ваксината на негови хора, а това, че щетите за икономиката и ненужно високият брой смъртни случаи, явно изглеждат "по-евтино" от поръчката на 100% от квотата "скъпи" иРНК наксини!

 41. 41 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1855 Весело

  Дневник, на английски Pfizer се чете Файзър.
  —цитат от коментар 4 на ascot


  Според тези, които не разбират какво е транскрипция и транслитерация. В случая това е транслитерация и е напълно приемлива.

  Иначе малко зависи от Борисов в случая, в интерес на ИСТИНАТА. Но това, че България е ВСЕ ОЩЕ незначителна, зависи и от него.

 42. 42 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 90 Любопитно
  До коментар [#27] от "anonim440":Какво и защо в русия не ме интересува. Аз искам да имам този избор.
  —цитат от коментар 35 на Martin Pavlov


  Лекарствата трябва да минат през одобрение, за да се продават на територията на ЕС. Руските ваксини имаха доста спорна процедура по тестване и провеждане на проучванията. За това и се бави одобрението от ЕМА.
  Това по никакъв начин не значи, че АЗ свършиха добра работа. Напротив - като кучето на полето и те.

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 43. 43 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#35] от "Martin Pavlov":Ами в момента ваксинирането не е задължително и щом искате обезателно руска ваксина, мисля че в Сърбия ваксинираха с руска. Е я къде е Сърбия, не вярвам сърбите да ви върнат.
  —цитат от коментар 37 на anonim440


  Аз съм лесен. Но нека и другите да имат избор.

 44. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#39] от "дерибеев":

  В Турция не е имало комунизъм.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 45. 45 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 90 Любопитно

  Трябваше да направим като Румъния - просто да купим 100% от всичко, което ни се полага като квота. Която и ваксина да дойде най-напред - действаме с нея. Ако има съмнения за ефективността, или пък останат дози, можеше спокойно да ги препродадем на други страни или (както се очертава напоследък) да ги използваме като полтически механизъм, за противопоставянето на сърбизма в Северна Македония. Вместо това, сега хем ние нямаме ваксини, хем сърбите ваксинират в РСМ. Но за тулупа явно е по-важно да уреди поръчки от ваксината на негови хора, а това, че щетите за икономиката и ненужно високият брой смъртни случаи, явно изглеждат "по-евтино" от поръчката на 100% от квотата "скъпи" иРНК наксини!
  —цитат от коментар 40 на pspa


  Един флакон ваксина на файзър с 10 дози ни струва, като част от ЕС, 200Е и стига за пълна ваксинация на 5 човека. Един флакон ремдесивир струва 350-400Е и е само една от 6-7-8 дози, нужни за лечението на пациент. Толкова за "скъпите" ваксини. Единственото скъпо е непоръчването им.

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 46. 46 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Успокойте топката, нищо страшно не се е случило. Докато другите (сравнително) масово се хвърлиха на стока с неясни качество, нашето любимо правителство успя по някакви си негови причини да прецака операцията. В бъркотията все пак се разбра, че АЗ носи рискове и без много шум я насочиха към най-възрастните: Ако са късметлии, ще устискат на Ковид-а и на "ваксината", ако не са - ще разтоварят осигурителната система. В Германия никой не иска АЗ, личните лекари се чудят какво да правят доставените флакони, властите казват - това е работа на личния лекар, как ще убеди пациентите.
  Да видим какви скрити лимонки ще изскочат покрай другите препарати. Нашенските неуредици и сделки по селски под масата може да ни предпазят от други прибързани изпълнения. Спокойствие и по-малко телевизия!

  master
 47. 47 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  наредили сме се като циганета да чакаме милостиня, понеже баце и щаба са си правили тънки сметки да хванат джакпота. българският модел!

 48. 48 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#27] от "anonim440":Какво и защо в русия не ме интересува. Аз искам да имам този избор.
  —цитат от коментар 35 на Martin Pavlov


  Ма ти и сега го имаш тоя избор. Хващаш самолета за Москва и готово. Там стоят много "ваксини" дето никой не ги иска. Тамън ще видиш и родата.
  А за Европа не си прави илюзии. Докато не мине през ЕМА тоя илач няма да се продава в белите държави.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 49. 49 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1165 Весело

  Вече над от половината граждани на Германия (57%) изразяват готовност да бъдат ваксинирани с руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", ако тя бъде одобрена за употреба в ЕС, показва допитване, изготвено за RTL. В началото на февруари около 45% са били готови да се доверят на руския препарат. 44% от запитаните пък не искат да бъдат ваксинири с "АстраЗенека", заради съмненията около страничните ефекти.
  —цитат от коментар 33 на xm...


  Хахахах руски трол като по учебник. "ако бъде одобрена за употреба в ЕС" германците няма да имат нищо против да се ваксинират и с пакистанска ваксина. :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Да изпуснеш питомното, за да гониш дивото. Пословиците са чудесна илюстрация на българския характер.
  —цитат от коментар 2 на fpyyh


  Това не е характера на българите.
  Това е характера на шефовете на герберята, които иначе с лека ръка профукват три милиарда за руско-сръбски газопровод, но за обикновения българин пари нямат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Zuzi
  Zuzi
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Дневник, на английски Pfizer се чете Файзър.
  —цитат от коментар 4 на ascot


  А на испански се чете: “Фисер“. Къде изчезна българското произношение на: а, бъ, въ, гъ дъ и т.н.? Никой назапад не си чекне езика на английски, а произнася буквите на майчиният си език. По-големи чуждопоклонници от българите не съм виждал/чувал.

 52. 52 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  В руските чатове обикновено коментарите са "никога не купувайте нещо произведено в Русия, ако можете да си го купите от запад". Може би затова не искат да се ваксинират руснаците с руската ваксина.
  —цитат от коментар 36 на anonim440


  Руските тролове в България не биха си купили руска кола, пералня, компютър и т.н., не биха си държали парите в рубли, не биха отишли да живеят в Русия, децата им все на ЗАпад, но видиш ли са готови да си сложат неодобрен руски Москвич в тялото?
  Или може би здравето е с много нисък приоритет?
  Бабушките ще народят други.............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 53. 53 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  До коментар [#43] от "Martin Pavlov":

  Ти кои си та говориш от името на другите? Тодор Живков?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3872 Любопитно

  ...Спокойствие и по-малко телевизия!
  —цитат от коментар 46 на gigabyte


  От тази дето пуска само герберски манипулатори ли или от тази дето пуска само състезания между лявата патерица на Борисов и неговата дясна патерица?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Весело

  До коментар [#22] от "Martin Pavlov":Ето какво пишат във вестника на Сан Марино които използват изцяло руската ваксина и чакат нова доставка.По принцип работим върху количествената и качествена оценка на антителата, произведени от организма по отношение на руската ваксина, инокулирана на населението. "В момента единствените налични проучвания са тези на Lancet - обясни той - което говори за 91,6% ефикасност, но ние сме любопитни да разберем ефектите върху нашето население, така че това проучване върви добре с това, което вече е на място с Университета на Ферара ". От миналата седмица със съгласието на тези, които са ваксинирани с втората доза, са направени първа кръвна и втора пробаслед 21 дни от същото. „Двойното изследване следователно - изяснява Бруши - количествено, тъй като отчита антителата и качествено, тъй като оценява нивото на обща ефикасност на продукта. Факт - казва той - който изисква стабилна организация от научна гледна точка, това е причината за сътрудничеството със Спаланзани. В допълнение към двете проби ще бъде въведен и въпросник. „Двете проучвания - добавя генералният директор на МКС - ще създадат полезни взаимодействия и е от съществено значение да започнем да ги наблюдаваме заедно. В бъдеще може да се оцени възможността за извършване на научни публикации ”.Следователно, познаването на нивото на имунна защита, чрез целенасочени тестове, може да се окаже от съществено значение за преценка кога да се направи бустер и да се разбере дали ваксинираните също са защитени срещу варианти на вируса. Научната общност обаче се съгласява, че дори имунизирани, не можем да си позволим да оставим настрана, докато повечето хора не бъдат ваксинирани.В допълнение към сътрудничеството с Spallanzani of Rome по отношение на ефикасността, ISS провежда и проучване с университета в Болоня , което измерва безопасността при използването на Sputnik. Фокусът е върху всякакви нежелани реакции : важен факт поради липсата на конкретни проучвания в Европа по това време и който насочва вниманието към Сан Марино като пионер в използването на руската ваксина.
  —цитат от коментар 30 на AModoMio


  В една статия - руска ваксина, Спутник, .....директор ма МКС........ ако това е Международната Космическа Станция... не ща!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 56. 56 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#55] от "the_flea":

  Ми никой не те задължава. Има само едно нещо до сега, че в Сан Марино проблеми няма от тази ваксина,

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 57. 57 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Реално никой не е длъжен да поправя глупостта на Борисов и Ангелов.
  —цитат от коментар 7 на nij50393132


  Абсолютен факт! Дори не би било честно спрямо другите държави, които не се управляват от корумпета и опортюнисти. А те двамата дори не са признали грешка, че да се опитват да я поправят .. това само ще замаже некадърността им.

 58. 58 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  На Европейския съвет /25 - 26 март/ Меркел се изказва, че недостигът на ваксини се дължи на провала на 6-те правителства да поръчат нужното количество, а не в някакво дискриминационно поведение на Брюксел. Упрекът й се отнася до България, Австрия, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия, които са приели на 16 март във Виена обща стратегия за натиск за преразпределяне на ваксините в ЕС.
  А от изказването на Борисов във Виена се запомня "Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини."
  Нито грам разкаяние за недалновидното му решение, свързано с отказа от полагаемите ни се ваксини; разбираме единствено за проблем със засегнатото му Его.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 59. 59 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 535 Гневно

  Т.е. идеята е други да се откажат от полагащите им се ваксини, защото нашите управляваши не могат на две магарета плава да разделят?!
  И това е идея, която се обсъжда сериозно в Европа в момент, в който тук повечето "политици" се надпреварват да плюят по ЕС?!
  Еми най-добре да си изберем в неделя същите. Абсолютно си го заслужаваме!!

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 60. 60 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Никоя държава не е длъжна да плаща данък тъпота на българина. Вие как бихте се почувствали, ако ви накарат да дадете пари/ценности на някакъв непознат прошляк, който винаги прави грешни избори, тъп е, мизерен е, зъл е и е нагъл?

 61. 61 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 747 Весело

  Хммм... темата подхванаха някой колеги, как се изписва и как се чете Файзър. Еми то и в Германия има журналисти, който залитат към английски и четат BioNTech като Байонтех, независимо, че фирмата е немска и се нарича Biotechnologieunternehmen GmbH.
  Един стар виц с идеята да изпусна напрежението във Форума относно транскрипцията.
  Между приятели шопи. Единият се хвали - знаеш ли, аз знам да чета чужди езици и ще ти дам примери: пише се (Gramophon) грамоПон, а се чете грамоФон или пише се (Telephon) телеПон, а се чете телеФон! Другия се блещи и отговаря тросното, па ти много знаеш бре, Футка ти майчина.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 62. 62 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#40] от "pspa":

  Не можеш да препродаваш. Само да даряваш.

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  Ооо и приятелят на Борисов Курц, почна да му изневерява.

 64. 64 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Когато руската ваксина се боцне като Астрата на няколко десетки милиона в Европа, където хората треперят за здравето си и всичко се наблюдава под лупа , тогава ще видим и тя какви негативни ефекти има. Сега на теория всичко може да се пише. В Сан Марино нямало проблем! Ами то е град държава колкото едно голямо село! То и при Астрата нямаше проблем докато не се приложи на 20-30 милиона в Европа. А пък обективна информация от Русия, където са я приложили на 5-6 милиона и рекламирана за най- най-...чакай от умрял писмо.

 65. 65 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 169 Неутрално

  А престъпникът от джипката не признава, че заради другарката Паунова сме предпоèли най-евтината и спорна ваксина, излагайки на риск живота и здравето на милиони българи. Долу престъпната шайка ГЕРБ!

 66. 66 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Словенците са големи гнусняци. Дори само поради факта, че от години се месят в българо-руските отношения, които изобщо не ги касаят, поддържайки македонските тези. Но и иначе са твърде неприятни хора.

 67. 67 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#66] от "voodoo_child":

  Бел.авт. - българо-македонските.

 68. 68 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#66] от "voodoo_child":

  Бел.авт. - българо-македонските.

 69. 69 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 760 Весело

  За целия ЕС са докарани 110М ваксини грубо, от три доставчика досега. На Астра-Зенека се падат 30М от тия около 110. И то закъсняват с доставките предимно те, Файзър и Модерна си доставят горе-долу в срок. Въпросът е как така се оказа, че в България има излишък на АЗ и недостиг на другите? Защо що за безмозъчен е правил поръчките за ваксини? И защо сега ще се надяваме на други да поправят нашата тъпотия?!
  —цитат от коментар 38 на Baba_Gitza


  Отговорът е лесен, но неприятен и неудобен за нашите "мъдри управляващи" - на 18.01.2021г. министър Ангелов изпраща към ЕК съгласие за ОТКАЗ от близо 2 млн. дози от ваксината на Файзер/Пфайзър и Модерна, която ни се полага по пропорционалната квота на всяка държава от договорените от ЕК количества. Ден или два по-късно ЕК пита с писмо дали потвърждаваме отказа си и след положителен отговор от МС, предоставя количествата на Нидерландия и Германия. Т.е. нашите "мъдри" управляващи УМИШЛЕНО са лишили населението си от полагащата им се грижа/ваксина и доброволно са ги поставили в риск и съответно са допринесли сериозно за лошите резултати по ваксиниране и смъртност на населението ... Ето такива хора ни управляват, за съжаление ... И съвсем между другото - в отказа на ботоксовия министър Ангелов е посочено, че България ще разчита на цялата полагаща й се част от ваксините на Астра-Паунова-Зенека и дори ще поръча допълнително и поради тази причина в писмото на ЕК се пита случайно ли е избрана точно ваксината на Астра-Паунова-Зенека, тъй като Представител и шеф на Астра-Зенека за България е г-жа Зоя Паунова, майка на евродепутатката от Гербиджа Ева Паунова-Майдел и дали е проверено за конфликт на интереси .... :):):) И точно това отговарят и ЕК и тунте Меркел на Барба Ганьос и Курц - защо искате още, след като сами се отказахте от полагащите Ви се, непрокопсаници?!?!?! :):):)

 70. 70 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#4] от "ascot":
  Ascot, имената НЕ се превеждат! На англ. и Merkel се чете Мъркъл. Защо езикът с най-абсурдната ортография, дето една буква се произнася по 1000000 различни начина, трябва да става световен стандарт?

 71. 71 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Както и да се разпределят ваксините начина по който ваксинират у нас ще направи България шампион по смъртност от ковид. Необходимо е колкото се може по-бързо да се имунизират възрастните хора. У нас вече умират с пъти повече отколкото във Великобритания, скоро ще изпреварим и Германия по абсолютен брой починали от ковид за ден, въпреки че сме малка държава. Това правителство провежда геноцид спрямо възрастните и трябва да понесе отговорност.

 72. 72 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#69] от "Chicho_Gosho":

  опять двойка.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Low_Marks_Again #/media/File:Opyat_dvoyka.jpg

  а вие глсувайте за Демократична България.

  за да няма такива предателства.

 73. 73 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До #69!
  Абе трудно е да се съди със задна дата. Ако трябваше аз да поръчам за семейството си ваксини преди 6 месеца, едва ли щях да поръчам от всички за всички, особено ако струват пари. А предварителните проучвания бяха, че Астрата е най-изпипаната ваксина на Оксфорд, която най -дълго време се тестваше, по една утвърдена методика и струва най-малко пари. Настроенията в България за РНК ваксините бяха, че ще ни променят ДНК-то, че ще ни чипират, че са нова технология, която не е проверена в практиката, че ги измислилнякой си немски турчин и т.н. и много хора се отнасяха с резерв към тях. Така че ако аз трябваше да планирам тогава за моето семейство бих избрал Астрата. Има и друг морален казус - защо да се презапасявам с всички възможни ваксини и да ги трупам на склад, като хората по света се нуждаят от тях и аз по този начин ги лишавам от живот поради егоизъм.

 74. 74 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#73] от "Fury_21":

  Аз пък бих поръчал от всички ваксини и бих ваксинирал себе си и семейството си с тази, която се окаже най-добра, а тези които ми остават щях да продам или подаря на други.
  Сега у нас направиха ваксинирането така, че тези които ни поръчаха Астрата не се ваксинират с нея. Те (овчарите) се ваксинират с която си изберат, астрата остава за нас, овцете.

 75. 75 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До # 74!
  В края на краищата нищо не се знае. Коя е по-добра ще покаже бъдещето! Просто Астрата беше набедена, според мен неоснователно, но това породи обществен страх от нея и хората се юрнаха към другите....

 76. 76 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 63 Весело

  До коментар [#53] от "iak":

  Пиленце, айде да не ме пращаш на ляво на дясно и да не ми обясняваш как аз съм никой. И заради това всъщност нямам право на мнение. Ще се учудиш колко много хора биха предпочели руската ваксина пред Файзер и Зенека. А заради такива грамогласници като теб, които най- нагло лъжат, че фактически не може да се ползва тая ваксина в БГ, щото не била одобрена, на мен ми се намалява избора, което ама хич не ме кефи. Писнало ми е от грамогласни духачи на мъжки междубедрия, които заради собствените си фобии да ми дават наклон на Оня с малко м.

 77. 77 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Словения (следващият председател на ЕС) се очертава все повече като неприятел на България. Освен че е приютила института, спонсориран от Скопие, не пропуска възможност за атака, дори и в случая с ваксините.

  Радвам се да видя Португалия (сегашния председател на ЕС) на другия полюс. Предложението им за ваксините е доста про-българско и про-хърватско, а и много ни помогнаха да обърнем посоката в спора с Скопие.

  Нашият приятел в региона (също подкрепен от Лисабон) е Хърватия, но тя все още няма по-силен глас в ЕС.

  (Не коментирам грешката на ГЕРБ за поръчката, понеже това е партийна грешка и всички го разбират, не е нужно да плаща обикновения българин. За Словения, обаче, този приятел на РСМ, изглежда този вариант е съвсем приемлив.)

 78. 78 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 662 Разстроено

  Моля ви се, дайте ни ваксини, мрем по 100 човека на ден

 79. 79 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 760 Весело

  До #69!Абе трудно е да се съди със задна дата. Ако трябваше аз да поръчам за семейството си ваксини преди 6 месеца, едва ли щях да поръчам от всички за всички, особено ако струват пари. А предварителните проучвания бяха, че Астрата е най-изпипаната ваксина на Оксфорд, която най -дълго време се тестваше, по една утвърдена методика и струва най-малко пари. Настроенията в България за РНК ваксините бяха, че ще ни променят ДНК-то, че ще ни чипират, че са нова технология, която не е проверена в практиката, че ги измислилнякой си немски турчин и т.н. и много хора се отнасяха с резерв към тях. Така че ако аз трябваше да планирам тогава за моето семейство бих избрал Астрата. Има и друг морален казус - защо да се презапасявам с всички възможни ваксини и да ги трупам на склад, като хората по света се нуждаят от тях и аз по този начин ги лишавам от живот поради егоизъм.
  —цитат от коментар 73 на Fury_21


  Важно е да знаеш хронологията, а тя е следната - към 18.01.2021г. ЕМА /Европейската агенция по лекарствата/ е одобрила САМО ваксината на Файзър/Бионтех, а още от края на декември е ПОСОЧЕНО, че заради проблеми с изследванията, одобрението на ваксината на Астра-Паунова-Зенека ще се забави за след края на януари 2021г. Т.е. нашето "мъдро" правителство се отказва от ваксини, които му се полагат и поръчва още ваксини, които ВСЕ ОЩЕ не са одобрени! :) И отказът е извършен не по морални, хуманни или икономически причини, а просто за да се попълни касичката на Зоя Паунова и гербиджа. Фактите са следните - морал в управляващите отдавна е доказано, че няма! Хуманност спрямо другите народи да проявяваш, когато в твоята държава здравната система се задъхва и страната ти е на последното място по ваксиниране и на първо по смъртност - защо си хуманен спрямо другите, а спрямо своя народ не проявяваш хуманност, не го разбирам това ... :):) Относно парите - парите са ваксините са платени от ЕК предварително, още в края на миналата година, от фонда за кризи, не-знам-си-какво-си на еврокомисията, държавите връщат постепенно парите на ЕК, когато РЕАЛНО получат съответната доставка, така че и икономическата причина издиша като аргумент .... Ясно е, че БГ поръча най-много ваксини от Астра-Паунова-Зенека не защото беше най-напред в изследванията /отказа и последващата поръчка стават СЛЕД като е ясно, че ваксината ще се забави!/, а за да може да се осигурят пари за предизборна кампания и пълни чекмеджета .... Къде ти морал, хуманност или подобни неща в лъжливите ни управляващи?!?!?!!? :):):0

 80. 80 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 760 Весело

  До # 74!В края на краищата нищо не се знае. Коя е по-добра ще покаже бъдещето! Просто Астрата беше набедена, според мен неоснователно, но това породи обществен страх от нея и хората се юрнаха към другите....
  —цитат от коментар 75 на Fury_21


  Съгласен, че ваксината на Астра-Паунова-Зенека беше набедена най-вече по политически причини, но е факт, че всички адекватни и качествени лекари препоръчват ваксинацията с иРНК-ваксините - по-модерна технология, по-високо ниво на защита и по-малко странични ефекти! И точно поради тази причина у нас всички депутати, политици, в министерствата и фирмите "нашите хора" бяха ваксинирани с Файзър, а за простолюдието остана Астра-Паунова-Зенека-та ... И е факт, че нашето "мъдро" правителство изостава с ваксинирането заради собствената си алчност и некомпетентност, не поради друга причина ... :):):) Защото и у нас политиката измести здравето, защото краденето е повсеместно, независимо колко мъртви оставяш след себе си, това е девиза на Барба Ганьос .... :):):)

 81. 81 Профил на pacovw
  pacovw
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fury_21":

  Така е, и не е така. Астрата след непълните изследвания, за които
  беше връщана на поправителен от Европейската агенция по лекарствата, след това с непълните изследвания за хората над 65, и накрая с тромбозите засягащи предимно хора под 55 год - лично пред мен не стои възможността да си сложа тази ваксина. Явно не съм само аз, защото личната лекарка ми звъни през ден да ме агитира, че не успява да намери 10 доброволеца да отвори флакон Астра. Била евтина ( да каже правителството няма пари за скъпи - на всеки държавата плаща цената на Астрата пък ако някой иска друга да допалти). Цялата работа, че ваксинацията стана по системата "Имам човек" - Първо доктори, учители и заедно с тях ГЕРБ електорат по списъци от местните централи, фирми близки на партията по списък, адвокати и какви ли още не здрави и прави с ваксина която си искат. Ако имаш човек доктор или на по висока позиция няма проблем, ако си платиш под масата последното предложение беше около 200 лв също избираш ваксина. Ако се запишеш в списъка за друга ваксина в онзи списък , ти идва реда отиваш губиш време да ти кажат, че има само Астра и било хубаво да се ваксинираш с нея и после пиеш доматен сок и се молиш тромбите да не те светнат. Много е безопасна ти казват доктори и сестри неваксинирани с нея (защо ли?).
  Защо Американската агенция по лекаратвата продължава да не им дава разрешително? Това все пак е ваксина не е домати от пазара (ако са развалени ще ги изхърлиш)

 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#7] от "nij50393132":

  Реално никой не е длъжен да поправя глупостта на Борисов и Ангелов.
  —цитат от коментар 7 на nij50393132


  Глупостта на Борисов и Ангелов сме длъжни да поправим ние - на 4 април.

 83. 83 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Допълнителните ваксини ще са предизборна новина, в подкрепа на ГЕРБ, предполагам в петък или събота.

 84. 84 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#4] от "ascot": Ascot, имената НЕ се превеждат!
  —цитат от коментар 70 на SerenaLipuma

  Не съм казал, че имената се превеждат. Казвам, че е по-правилно да наричаме даден човек така както той смята че се произнася неговото име.
  Ако се казваш, например, Стефан, много трудно някой ще те убеди, че е правилно да се казваш Щефан.
  Виж коментар #18

 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":
  та се пише Shakespeare (Шекспир).
  >>> Напомнихте ми как в Мексико го произнасят като Шакеспеаре.:)

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3994 Весело

  До коментар [#85] от "тулса":

  Ами и колегата Новицки в Америка е Ноуики, пусто W... :-)

 87. 87 Профил на phillyjawn
  phillyjawn
  Рейтинг: 97 Весело

  важното е, че майката на стокиращата захлеби

  а булгаристанците ги яли кучетата - като са гласували за тулупа, да му сърбат "чорбата"

  лол

 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#86] от "daskal1":
  Ноуики>>>Возняки::)

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3994 Весело

  До коментар [#88] от "тулса":

  Пусто Wozniacki и то е с W, та Уозняки :-) Стария виц за Адамски който сменял първата буква на фамилията за да се нагоди към американското произношение.
  Затова Юзеф Кожениовски направо е станал Джозеф Конрад.

 90. 90 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Напоследък Чехия и особено Словения ни играят мръсно по много линии. Май е време да покажем на тези крайно измислени държави някой номер и от нас.

 91. 91 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2236 Весело

  Дневник, на английски Pfizer се чете Файзър.
  —цитат от коментар 4 на ascot


  А АЗ не само вече се чете Ваксзеврия, но и се пише Vaxzevria!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 92. 92 Профил на phillyjawn
  phillyjawn
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#89] от "daskal1":

  а МГИМО какво стана, каманистически дядка?

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Любопитно

  До коментар [#89] от "daskal1":
  Все се каня да те питам. Валеса ли е правилно или ВалеНса?

 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":

  Валенса. При поляците има знаци за "Ан" и "Ен", които са "а" или е" с ченгелче отдолу, затова хората много лесно правят грешки, особено в случаите, когато по липсата на тези знаци се пише с обикновено "а" или "е", нещо разбираемо за знаещите езика, но объркващо за останалите.
  ПП
  Валенса за мен е най-добрият пример за индивидуална работа с "нетрадиционен стдудент". Загуби доста от влиянието си и положителното отношение към него в Гданск и района, но това си е отделна тема.

 95. 95 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#18] от "ascot":

  Изобщо не е важно как се произнася. Това са глупости и невежество. Начинът на изписване на Български би трябвало да е максимално близък до оригиналното ИЗПИСВАНЕ, а не произношение. Такива са нормите в повечето Западни езици. Именно затова, във Френски и Английски, от изписването на една дума веднага можете да определите нейният произход. Нормално е да се изписва Пфизер. А произнасянето е съвсем второстепенен проблем. Още повече, че Английският език е с различни произношения в разните райони на света, при което няма как да даваме приоритет на което и да е от тях. Всички са правилни. Затова, някой тук да ми излиза с великомудри съвети за това как се произнасяло нещо си на Английски е твърде нелепо, дилетантско и невежо. Нещата не са толкова прости. Фонетично изписване може да има в скоби и с италикс, просто за допълнително пояснение. По-горе някой е дал пример с Уошингтън, което пълна неграмотност. Вашингтон си е коректно - най близо до оригинала. За съжаление, невежеството и посредствеността надделяват в Бг медиите и се питам, как не им омръзна да кълчат езици и да транскрибират Анлийски думи по един направо нечетим начин. Същото се отнася за Френски имена и понятия, които идиотите транскрибират като произлизащи от Английски. Трудно е да се бориш срещу провинциално невежество.

 96. 96 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":верно ни се чудят, с тоя примитив за МП.
  —цитат от коментар 20 на nij50393132


  Не се безпокой, пак ще си го изберем. Защото всички останали партийни и пр. набедени лидери са потенциална катастрофа - кой? - Нинова, Манолова, Ристьо, Чалгаря - кой? Очевидно, на фона на тия клоуни, Бойко е гигант! Просто няма алтернатива. Дори от далечния за вас Йоханесбург, Бат Бойко е очевидно най-добрият избор. Единствен добър вариант. Или поне - най-малкото зло. Аз лично виждам Бойко като единствен истински ДЪРЖАВНИК. Вижте ръста на доходите, вижте про-Германската ориентация (най-добър вариант за България), вижте пълната неадекватност и съмнителни зависимости на останалите кандидати и получавате Бойко като единствен разумен вариант. Харесва ли ви или не - това е и ще го разберете идната седмица. Народът не е чак толкова прост и усеща интересите си.

 97. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":

  За да е още по-интересно, в полския има два вида "л". Едното е обикновено "L" и е близко до българското (нашето българско "л" е полското произнасяно от актьори :-)). Другото, L, с черта е фонетично близо до "уе", така че Wałęsa ве поизнася като "Вауенса", но много меко "уе" , ако можеш да си представиш започващо с меко"л" и последвано от "уе".
  На страницата в Уики го има произнасяно фонетично в самото начало на текста:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Pl-Lech_Wałęsa.ogg

 98. 98 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#96] от "transvaal":вижте про-Германската ориентация (най-добър вариант за България) >>>Колега, защо точно про-германска? София-Берлин и Истанбул заедно в борбата?:)Между другото, не знам дали четохте новината за поредното (онлайн) събиране на т.н. Тюркски съвет, където е присъствал и Орбан...Имало е дружни поздрави към Азърбайджан за освободените земи и се е обсъдил въпроса за единна армия на Туран.
  Глава Казахстана провёл встречу лидеров стран Тюркского совета
  19:50 МАРТ 31, 2021
  .....В саммите приняли участие президент Туркменистана, премьер-министр Венгрии, а также генеральный директор Всемирной организации здравоохранения. Помимо главы Казахстана, республику на встрече представлял её первый президент Нурсултан Назарбаев....
  APR 01, 2021, PM Orbán attends online summit meeting of the Turkic Council
  The prime minister said Hungary is committed to hosting in late spring a large-scale business forum of the chamber of industry and trade set up by the Turkic Council member states.
  http://abouthungary.hu/news-in-brief/pm-orban-attends-online-summit-meeting-of-the-turkic-council/

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#97] от "daskal1":
  Нещо много сложен езика на тези поляци? Да не би да ме поднасяш първоаприлски?:)

  п.п. Брат ми ме излъга преди час..Казва разтревожено, а бе Тръмп извършил преврат с части от ВМФ...Мен ми трепна сърцето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK