България не дава достатъчно данни за ваксинирането в центъра за заразни болести на ЕС

България не дава достатъчно данни за ваксинирането в центъра за заразни болести на ЕС

© ReutersВластите в България неведнъж заявяваха през последните 3 месеца, че моделът им за борба с пандемията е един от най-добрите в Европа, но рядко даваха сравнителни данни, които да потвърдят това. Тримесечието приключи и "Дневник" провери как изглежда страната спрямо останалите в ЕС и Европейската икономическа зона (EС/ЕИЗ) според статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).


Оказа се, че присъстват, например, данни за хиляди дози от неизвестна ваксина, доставена на България.


Както и че България не изпраща подробности, които биха показали как се съотнася българската стратегия за ваксиниране и променянето ѝ според появата на нови фактори и варианти на COVID-19, с какви проблеми се е сблъскала и какви поуки е извлякла.
Това, което се вижда е, че България на практика е изоставила най-възрастните си граждани, които според националните и международните стандарти са най-застрашената от коронавируса група и трябваше да бъдат ваксинирани преди всички. С малко над 5% българи над 80-годишна възраст и под 10% от хората над 60 години страната е в пъти назад от всички останали.


България е на дъното по брой доставени дози на 100 души от населението, защото е заложила на отложилата почти 70% от обещаните количества "Астра Зенека" и само Латвия е в сходна позиция по същата причина. Това не е тайна, но се откроява, че почти всички останали държави са отдали значително по-голямо значение на ваксината на Phizer/BionTech. И няма значение колко богата е страната, защото Румъния, най-близката по стандарт до България, е избрала този подход с акцент върху "свръхстудените" ваксини.България е приела и най-консервативния подход за поставяне на получените дози и това вероятно може частично да се обясни с нуждата да се пазят втори дози за ваксиниране на членове на избирателни комисии и други групи. Резултатът е, че са използвани 68.6% от доставените ваксини (приблизително колкото Люксембург) и само Нидерландия е с по-нисък показател от 65.7%. Всички останали поставят предимно над 80% от всичко доставено им, а средният показател за EС/ЕИЗ е 81.7%.Друг любопитен факт от отчетеното в ECDC е, че към 31 март в България са били доставени приблизително еднакъв брой дози на AstraZeneca (312 000) и на Pfizer (279 630), но властите така и не дават право на избор на желаещите. Други държави поставят почти всичко, което получат, докато България към момента има близо 190 хиляди доставени, но непоставени, дози.

 • Освен трите известни ваксини, закупени от правителството след одобряването им от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в статистиката на ECDC за България фигурират и поставени малко над 9 хиляди дози от продукт, описан като "неизвестен". Възможното обяснение е или че е допусната грешка в изпращанто на данните, или че около 4500 души са се ваксинирали с продукт, за който не е съобщавано.Целият Европейски съюз се провали в поставената цел до края на март да е ваксинирал 80% от медиците си и хората над 80-годишна възраст. И тук България е далеч от всички, изпратили такива данни, с под 18% от медицинския персонал.


С уговорката, че отсъстват данни от ключови държави, средният показател за ЕС е 56.7% от най-възрастните с една доза и малко над 60% от медиците в същата група. Окончателно защитени са още по-малко - 27.4% от европейците над 80 години и 47% от здравните служители.В понеделник ECDC публикува и два обновени доклада за хода на ваксинирането според националните стратегии. В първия от тях България присъства, но предимно спомената като държава, ваксинираща почти всички целеви групи.


В таблиците за това кой кога е преминал към следващата фаза България отсъства, най-вероятно защото беше пуснато да се ваксинира всеки желаещ, макар да продължи говоренето за изпълнение на фази от плана за ваксиниране.Другият доклад от 29 март е за предизвикателства и добри практики в кампаниите за ваксиниране. В него България и Словения изобщо не са отговорили на поисканата информация.


Останалите за споделили най-различни данни, включително дали се сблъскват с дезинформация, нежелание на населението да се ваксинира, по какъв начин достигат до рисковите групи, за да ги информират и включат в кампанията, какви системи за мониторинг на ваксинирането използват, дали включват и частните лекари и аптекарите, имат ли достатъчно оборудване, организирано ли е за кого да се използват остатъчните дози и т.н.


Нищо от това не е споделено от България и няма как да се съпостави и разбере кои са общите и специфичните проблеми и кои български решения са по-добри от останалите. Предоставянето на такива данни далеч не е въпрос само на статистика, а е свързано с амбициозната инициатива за изграждане на Европейски здравен съюз с общи бази данни и синхронизирани стандарти за защита на европейците при трансгранични кризи.


Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВACКО ПEТPOВ
  ВACКО ПEТPOВ
  Рейтинг: 23 Неутрално

  С ГЕРБ на власт- толкова.

  Само устите им големи- "давам, давам, давам", накрая- нищо.

  Безвремие. 12 години безвремие.

  Ако искаме България да мръдне напред- на 4.4.21- с бюлетината за Демократична България!

  Всички останали сме ги виждали!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  Никой не може да даде това което няма!!!
  Можем да им дадем ластик но едва ли ще разберат гениалния му механизъм на действие.
  Можем да им кажем как работи и червения конец и как ръсим всичко със захар под мъдрото ръководство на бащицата, устремени към светлото бъдеще с космическа бързина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3364 Разстроено

  За ваксинацията у нас има една дума и тя е - провал. А за най-застрашените, хората над 70 г. има и друга дума - геноцид. Позор.

 4. 4 Профил на ВACКО ПEТPOВ
  ВACКО ПEТPOВ
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Никой не може да даде това което няма!!!Можем да им дадем ластик но едва ли ще разберат гениалния му механизъм на действие.Можем да им кажем как работи и червения конец и как ръсим всичко със захар под мъдрото ръководство на бащицата, устремени към светлото бъдеще с космическа бързина.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Можем- докато съвсем се затрием!

  Поедно време се съобразявахме и с Меркукий.

  Хората вървят напред, румънците откъде тръгнаха и къде са сега- ние се занимаваме с шкембета, червени конци, Мркурий, ремонти на ремонта, стадиони в безлюдни села и чекмеджета с пари и злато!

  От ГЕРБ очаквам следващата стъпка да е нещо с вуду- кукли.

  Толкова си могат!

  И така ще бъде докато не изберем Демократична България на власт. Ние сме единствените, които могат да спрат залеза на родината ни!

 5. 5 Профил на ВACКО ПEТPOВ
  ВACКО ПEТPOВ
  Рейтинг: 23 Гневно

  За ваксинацията у нас има една дума и тя е - провал. А за най-застрашените, хората над 70 г. има и друга дума - геноцид. Позор.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  То да беше само с ваксинацията- с мед да го намажеш.

  А геноцидът спрямо пенсионерите си върви от 12 години! Те от глад ги умориха ние чакаме да ги ваксинират! Пълна некадърност!

  Имаме нужда от обновление! Нови лица- млади, интелигентни и кадърни! Доказали себе си в идеите си, в идеалите си!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Мълчат и За покойната Татяна Лолова - защо не е била ваксинирана и коя близка до властта калинка е взела нейната ваксина. Същото важи и за Косьо Марков.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#4] от "ВACКО ПEТPOВ":

  Меркурият е страшна, гадна птица
  Във тъмна доба силите на вожда цица!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на ВACКО ПEТPOВ
  ВACКО ПEТPOВ
  Рейтинг: 23 Гневно

  До коментар [#4] от "ВACКО ПEТPOВ":Меркурият е страшна, гадна птицаВъв тъмна доба силите на вожда цица!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Хахаха

  Само че имам усешането че вожда и без Меркурий няма сили.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  Как може да се гласува доверие на някой, който управлява спорет астрологията на придворната си астроложка???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  спореД

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4144 Любопитно
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  Нищо ново - 'Българският модел'

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  България не дава достатъчно данни за ваксинирането в центъра за заразни болести на ЕС"

  И зачитаме нататък
  "Няма данни за Германия, Нидерландия, Испания, Румъния, Лихтенщайн."
  "Няма данни за останалите страни от ЕС."


  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5112 Любопитно

  Статистиките са просто отчайващи. Българският модел май е регресивен а не прогресивен.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Малко ли ти са графиките. Такава организационна некадърност няма никъде. Само виж първата колонка в първата графика.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  До коментар [#15] от "dorn":

  Повечко ми е заглавието....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  През последната седмица няколко мои познати се заразиха. А имаха записани часове за ваксинация преди това, но ги отложиха заради липса на ваксини.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#19] от "truly":

  И аз имам такива познати и близки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  България не дава достатъчно данни за ваксинирането в центъра за заразни болести на ЕС"И зачитаме нататък"Няма данни за Германия, Нидерландия, Испания, Румъния, Лихтенщайн.""Няма данни за останалите страни от ЕС."
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Предоставянето на такива данни далеч не е въпрос само на статистика, а е свързано с амбициозната инициатива за изграждане на Европейски здравен съюз с общи бази данни и синхронизирани стандарти за защита на европейците при трансгранични кризи.

  Създаване на нова организация от бюрократите в Брюксел, която трябва да се тъпчи с данни!

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3781 Весело

  "Властите в България неведнъж заявяваха през последните 3 месеца, че моделът им за борба с пандемията е един от най-добрите в Европа, но рядко даваха сравнителни данни, които да потвърдят това."

  Тия дни неспирно лъжите на властта и демагогията се пукат една след друга като балони ! Държавният департамент ясно посочи, че у нас престъпността е напълно безнаказана, каскета мълчи, сега и ЕС не крие, че нямаме никакъв модел за справяне с пандемията, от жипката ще последва нормалното оглушително мълчание, а 4 - ти наближава.......

 23. 23 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 766 Неутрално

  ПАК ВИ КАЗВАМ ПИТАЙТЕ МЕ КВО НАПРАВИХ ТА ОТЪРВАХ ДЪРВОТО , ВИЕ ТУКА МЕ СПУКАХТЕ ОТ ПОДИГРАВКИ , ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ТАКА ,ЗАСЕГА НЕ МИ Е ПРОБЛЕМ ДА ИЗЧАКАМ , НЕ ЗНАМ ПРИ ВАС КАК Е , ДА НАПОМНЯ НЕ ИДЕ РЕЧ НИТО ЗА ПАРИ НИТО ЗА ДРУГА ВРЪТКА.......БЕЗПЛАТНО И АПСОЛЮТНО БЕЗОПАСТНО Е

 24. 24 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Бас държа, че се прави голям рр експорт от бялата мафия на ваксини в чужбина. В някой държави, цените на черно достигат до 450$.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дария Колев":

  Тия са същите, които крепят корумпираната власт на ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2704 Неутрално
 27. 27 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Недейте да плюете по Бойко. Сега ще видите като се оправи пенсионната система.

 28. 28 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Някой може ли да ми каже, ако си сложа първа доза на АЗ, колко ще ме защитава през тези 70 дни до втората? И какво става, ако се разболея през това време?

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#28] от "evtimvz":

  > И какво става, ако се разболея през това време?

  Ще се разболееш. От каквото си пипнал.

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на redlight
  redlight
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Статистиките са потресаващи, но по потресаващо е, че подобни новини имат място само в електронните медии. Днес по телевизора ще слушаме пак същите брифинги как сме най-добре от всички европейски страни. Кел файда.

 31. 31 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Вече е сигурно как ББ и ГЕРБ продадоха живота на България и особено на възрастните хора , щом няма ваксини -къде са ваксините от САЩ - Рфайцер и Модерна са скрити за да бъдат продадени ако още не са ! !
  ПОЗОР ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ! !
  НАРОДЕ ! !

 32. 32 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Само за миг си представям, какво би се случило, ако някоя друга партия, коалиция, каквато и която и да е структура, организация, беше допуснала и една хилядна част от "подвизите" на герберските мошеници, само за миг си представям, която и да е персона, независимо от заеманата позиция, да беше се изцепила с десетохилядна част от логореята на баш мошеника на републиката, само за миг си представям непрекъснато - от всички посоки да се сипе информация, която черно на бяло показва немощта и провала на България в почти всяко отношение, само за миг си представям, че други управленци бяха допуснали забавяне на доставки само с ден, забавяне на ваксинацията на само 100 човека и ... замръзвам. Земетръс! Какво тук значи някакво си "лигавене" - България не предоставяла достатъчно данни? Празни спорове и вербални еквилибристики по темата. В момента държавата се нуждае от метла със здрава дръжка, а в перспектива от образовани хора. Ако ще я управляват идиоти и ще се възпроизвеждат неграмотници, по-добре да спрем ваксинирането и да отворим всичко.

 33. 33 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Те и нас ни лъжат. Толкова си могат. ДА ГИ ИЗРИНЕМ В НЕДЕЛЯ!

 34. 34 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 480 Гневно

  Мазният толуп ще промълви ли с още по-мазно гласче как за пореден път сме за "пример"...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До [#21] от "Дария Колев":
  На теб Колева и на крадливите ви милицоинерски парламентарно представени партии ви остават още три дни. 36. 36 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Всеки народ заслужава управниците си. И им плаща сметките.

 37. 37 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Мазният толуп ще промълви ли с още по-мазно гласче как за пореден път сме за "пример"...
  —цитат от коментар 34 на sturmgewehr44


  Ми за пример сме. Лош пример.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 38. 38 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Притежателя на чекмеджето ни каза, че ние сме фърст даже оувър дъ топ, а аз много, ама много му вярвам!
  Пак някакви предатели топят Бап-Пожарникаря!

 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Весело

  Цитат:"България не дава достатъчно данни за ваксинирането в центъра за заразни болести на ЕС"

  Като за випускници на помощното от Банкя, добре! Те просто толкова си знаят и могат!
  Време е да ги пратим на курсове за повишаване на "квалификацията"! Че съвсем се оплетоха, с управлението на държавата, като кърджалийски патета в кълчища! :)

 40. 40 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#39] от "batzdravo":


  Време е да ги пратим на курсове за повишаване на "квалификацията"!
  —цитат от коментар 39 на batzdravo


  Време е да изпратим Главатаря на ОПГ-ГЕРБ при Бай Ставри!

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3560 Неутрално


  Да гласуваш за ГЕРБ или да оживееш - изберете сами!

 42. 42 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1629 Разстроено

  Бюрократите от Брюксел реват да получават данни, иначе са некадърни да поръчат навреме ваксини, сега искат да данните?

  И какво ще правят с тях?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 43. 43 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1629 Весело

  България не дава достатъчно данни за ваксинирането в центъра за заразни болести на ЕС"И зачитаме нататък

  "Няма данни за Германия, Нидерландия, Испания, Румъния, Лихтенщайн.""Няма данни за останалите страни от ЕС."
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Тоест никой не се ангажира да подава данни на бюрократите от Брюксел?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#28] от "evtimvz":

  На практика 10'тина дена след първата доза АЗ (и всяка друга) имате достатъчно антитела за да имате 100% гаранция срещу смърт и голям процент защита срещу тежко боледуване. Втората доза е само бустер, точно затова Джонсъна го одобриха само за една доза а тя с същата векторна ваксина. И говоря с факти - доста познати си направиха тестове за антитела след първата доза АЗ.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ще върнем България в Европа":

  И после какво ще стане - ДБ като вземе властта с разбиващите 4.1% и ще прати всички в затвора ?!?

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#30] от "redlight":

  Е не може всички медии да повтарят базумните лъжи и манипулации на бутиковите жълтопаветници, все пак хората не са идиоти и се усещат. Тия глупости минават сами пред полираните мозъци на набедените за умни и красиви.

 47. 47 Профил на d
  d
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Харесва ми, че някой мисли, че ГЕРБ са виновни за тея проблеми. Какво щеше да е, ако, да речем, Демократична България бяха на власт? Подозрителността на населението към ваксините щеше да се изпари магически? Всички щяха да се юрнат да се ваксинират моментално?

  Примери за подобни ситуации много - ако приемем, че Демократична България биха управлявали пандемията както Демократите в Калифорния го направиха - о майко, мила. Болни и умрели БОЛ.

  Така и не разбрахте, че локдауните не работят, защото социалната динамика по време на локдаун не е по-различна от тази без локдаун. Хората се срещат, събират и общуват по къщите си, ДОСТА ИНТЕНЗИВНО.

  Истината е, че единственият тип локдаун, който би помогнал, е този, който направиха в Китай - заваряване на вратите на блоковете и полицейски патрул отпред.

  Искаме ли такъв локдаун?

 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#45] от "m17":

  Най-разумният и реалистичен вариант е влезлите в НС политически сили да загърбят временно идеологическите си различия и реторика и да сформират анти-герб мнозинство и правителство за справяне с пандемията и за изриване на престъпната герберска шайка от властта. И да, за вкарване на главатарите ѝ в затвора.

  После ще се мисли какво ще се прави по-нататък. Трябва да се действа сега - оцеляването на нацията е в опасност.

  И недейте да ми подскачате на тема комунисти, лиляви и не знам какво си - никой в историята не е бил по-голям антикомунист от Чърчил, ама се е съюзил със Сталин. Никой в историята не е бил по-върл комунст от Сталин, но се е съюзил с Чърчил. Защо? Защото Хитлер е бил по-големия враг.

  Така както горните данни доказват, че сега Бойко Борисов е най-големия враг на всеки българин.

 49. 49 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Пенсионна реформа по Герберски

 50. 50 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Ах, тая лоша България, ах тоя льош Борисов

 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Весело

  Време е да изпратим Главатаря на ОПГ-ГЕРБ при Бай Ставри! ПървоДо коментар [#39] от "batzdravo":
  —цитат от коментар 40 на Tzar Vova Josei-ki  До коментар [#40] от "Tzar Vova Josei-ki":
  Първо Каскета, след това както следва, цялата ОПГ-ГЕРБ, на1ело с Вожда им!

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#48] от "Един препатил":

  Добре, да предположим че това стане и обединените сили на доброто изринат ГЕРБ, пратят Борисов и цялото му правителство в затвора и т.н. И после какво правим, как правим България по-богато и добро за живеене място ? Или дори по лесни неща - как се "справяме с пандемията" - с брутален локдаун и задалжителна ваксинация. Или обратно, с никакви мерки и естествено преболедуване( по Мангъров).

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#51] от "batzdravo":

  Ама айде ДБ първо да влее в парламента а тогава да сменя главния прокурор, става ли ?

 54. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Весело

  До коментар [#51] от "batzdravo":Ама айде ДБ първо да влее в парламента а тогава да сменя главния прокурор, става ли ?
  —цитат от коментар 53 на m17  До коментар [#53] от "m17":

  Става!
  Нали това е целта! Да се изринат Каскетите от Прокуратурата.
  Макар че, ако ДаБ влезе в Парламента, последствията за всички мафиотски разсейки ще бъдат фатални, не само за Главния Прокурор и ОПГ-то Му! ;)

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#52] от "m17":

  При управлението на ГЕРБ България стигна такова дъно във всички области, че дори и само по-малко да се краде пак може да стане малко по-добро за живеене място.

  По отношение на ваксинацията - да се признае провала, да се каже истината за поръчаните ваксини, да се направи и изпълни един план провеждане на активна кампания за масова ваксинация, макар и със забавяне във времето поради престъпленията на ГЕРБ.

  По отношение на справянето с пандемията - да ги решат грамотни специалисти след като се разберат помежду си (ако искат и да се сбият), а не смешниците от т.нар. НОЩ. И мерките да се прилагат и спазват без пишман политици да разтеглят ластици и локуми.

  Не е трудно, никак даже.

 56. 56 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#55] от "Един препатил":

  И с какво точно "активна кампания" ще промени положението че всички доставени ваксини се слагат в рамките на дни. Желаещи има очевидно но ваксини няма и никаква кампания не можа да го промени това. За мерките е същото - "да седнат и да се разберат" - как си представяте да се разберат Симидчиев и Мангъров ? И дори да се разберат, как си представяте мерките да се "прилагат и спазват" по-добре от сега?
  Звучите ми като дърт комсомолски секретар дето си спомня младостта и си мисли че може да удари по масата и нещата ще станат.

 57. 57 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Съвсем не е случайно, че повечето българи в чужбина нямат намерение да се връщат !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Боко се срамува, да не разберат, колко е некадърен и безотговорен.

 59. 59 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 277 Неутрално

  България не дава достатъчно данни за ваксинирането в центъра за заразни болести на ЕС"И зачитаме нататък"Няма данни за Германия, Нидерландия, Испания, Румъния, Лихтенщайн.""Няма данни за останалите страни от ЕС."
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Матросов, ти гледай там, където има данни. Ще отговаряте за престъпленията си в обозримо бъдеще, наглеци.

 60. 60 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ще върнем България в Европа":И после какво ще стане - ДБ като вземе властта с разбиващите 4.1% и ще прати всички в затвора ?!?
  —цитат от коментар 45 на m17


  Всички не, но такива като Вас (спомняте ли си съветничеството?) и цялата управляваща клика ще отговаряте за безобразията, кражбите, наглостта и простащината си. Естествено сега надеждата е Гешев да си трайка, но и това ще има край, и то не след 6 години.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на GuardianSW
  GuardianSW
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#24] от "hkr17702506":

  Пич какви са тези фейк новини, дай някакви данни за реекспорт на ваксини?!

  “You miss 100 percent of the shots you don’t take.” – Wayne Gretzky
 63. 63 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  И без статистически данни, с просто око се вижда, че сме най-зле - че темпа на имунизация едва кмета, че цари пълна несправедливост, че има лоша организация и хаос... цари чувство на обреченост.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK