Дилема в Израел - да се връщат ли неваксинираните на работа

Дилема в Израел - да се връщат ли неваксинираните на работа

© Associated PressСлед като прекара по-голяма част от изминалата година в локдаун, гримьорът от Тел Авив Артьом Кавнатски е готов да се върне на работа. Но когато се появил за неотдавнашна фотосесия, работодателят му го отпратил. Каква е причината? Той не се е ваксинирал срещу коронавирус.


"Той не ме взе на работа, защото не съм се ваксинирал", каза Кавнатски и добави: "Това е дискриминация и изобщо не е правилно". Стремителните темпове, с които върви ваксинационната кампания в Израел, направиха еврейската държава една от малкото страни, способни да се върнат към нормалния живот преди пандемията. Барове и търговски обекти, хотели и центрове за оздравителни процедури вкупом се върнаха към нормална работа в Израел, където близо 80 процента от пълнолетното население са изцяло ваксинирани, а броят на новозаразените и на починалите от COVID-19 спадна.


Макар че Израел демонстрира какво би станало възможно при високи нива на имунизация, страната предлага също пример за предстоящите проблеми: Работодателите и училищата сега са изправени пред дилемата какво да правят с онези, които отказват да се имунизират, в момент когато следващата фаза на пандемията отново изправя опасенията за общественото здраве срещу личните права и възможно пред нови въпроси за равенството. Един от случаите вече влезе в съда, а за други това предстои.
Авиокомпаниите вече обмислят дали ваксинацията или направен наскоро отрицателен тест може да бъдат изисквани за пътувания, както е в Европейския съюз. Някои служители във Великобритания и САЩ проучват дали доказването на имунизация би могло да помогне за подновяване на масовите събирания, въпреки че значителната съпротива срещу подобни мерки в САЩ се запазва. Дали ваксинацията е необходима, за да се върнете на работа или в клас, е още по-труден въпрос.


В много страни решенията могат да доведат в перспектива към по-нататъшно разделение сред населението по линия на имотното състояние и достъпа до ваксини. Макар че


по-голямата част от общо 100 хил. палестинци,


живеещи на Западния бряг и притежаващи израелски разрешителни за работа, са ваксинирани, имунизационните кампании на Западния бряг и в ивицата Газа силно изостават. Много части на света са получили твърде малко или дори изобщо не са получили ваксини.


Досега Израел разчиташе предимно на поредица от стимули, предназначени да насърчат хората да си поставят ваксина. Еврейската държава въведе "зелен пропуск" за напълно ваксинираните, чийто притежатели могат да посещават концерти, да излязат на вечеря в заведение, да ходят на фитнес или да пътуват до популярни курорти в места като Египет, Кипър и Гърция. Тези, които нямат пропуск, нямат този късмет.
Системата работи добре в областта на оползотворяване на свободното време и развлеченията. Но сега тя преминава и към други сфери. Служители в здравеопазването препоръчват да се забрани на неваксинираните работници, които не са дали наскоро отрицателен тест за COVID-19, да работят в училища, центровете за грижи за възрастни хора и на други високорискови работни места.


Израелската здравна система също така е задължила всички свои служители - лекари, медицински сестри, администратори и помощен персонал да си поставят ваксината срещу коронавирус. Ако откажат, те ще бъдат преместени на работни места, които не включват контакт с високорискови пациенти. Правозащитните организации изразиха загриженост, че подобни разпоредби могат да застрашат доходите на работниците.


Подобни опасения съществуват и в образованието. Университетът в Тел Авив, който е най-големият в Израел, засега е открил как да поддържа крехък баланс. С подновяването на редовните занятия в университета Еял Цисер, неговият заместник-ректор, заяви, че само ваксинирани студенти ще могат да присъстват физически. Тези, които не са, могат да продължат да учат дистанционно. "В началните етапи връщаме част от студентите, които имат "зелен пропуск" и правим лекциите достъпни за останалите студенти", каза Цисер.


Макар Израел да е постигнал успехи, стотици хиляди души остават неваксинирани - някои от тях се противопоставят на ваксините като цяло, но има и много, които се двоумят дали да си поставят препарат, разработен толкова бързо. Здравни експерти от ООН, САЩ и Европа


заявиха, че ваксините, разрешени от Израел, са безопасни


и ефективни. Здравното министерство на Израел признава, че правомощията му са ограничени. "Не можем да принудим хората да се ваксинират", каза Ейнав Шимрон, заместник-директор в министерството, отговарящ за международните отношения.


Асоциацията за граждански права в Израел, неправителствена организация, която се занимава с трудови въпроси, заяви, че дългосрочното прилагане на "зеления пропуск" поражда потенциален проблем с гражданските права и призова правителството да приеме законодателство по този въпрос. "Ако ще се провежда политика, която да накърнява правото на трудова заетост и правото на човек да избира какво да прави с тялото си, за да бъде назначен, тогава това трябва да мине през парламента", заяви говорителката Мая Фрид и добави: "Трябва да има публична дискусия".


Междувременно дебатът вече се разгаря в съдилищата. Д-р Надав Давидович, ръководител на израелската асоциация на общопрактикуващите лекари, каза, че вярва, че хората имат задължение да се ваксинират, особено като се имат предвид доказателствата, че ваксината не само предотвратява най-тежките форми на протичане на КОВИД-19, но също така може да намали разпространението на вируса. Израел, с население 9,3 милиона души, е регистрирал най-малко 6 188 смъртни случая от началото на пандемията.
"Ние виждаме във ваксинацията акт на солидарност, а не просто индивидуален избор", каза той.


Въпреки това той заяви, че се противопоставя на принудителните ваксинации или уволнението на хората при отказ да се имунизират. Вместо това той предпочита алтернативни подходи - от образование до убеждаване. Тези, които продължават да отказват, могат да получат друга работа, да работят дистанционно или да се подлагат на чести тестове. Давидович, бивш военен епидемиолог, има опит по този въпрос. Той каза, че над 90 процента от израелските новобранци, които не са искали да бъдат ваксинирани, когато са постъпили в армията, са се съгласили, след като са получили знания по този въпрос от медицински експерти. "Мисля, че е лоша идея бързо да се премине към принуда", каза епидемиологът и добави:"Повечето хора се колебаят. Те не са против ваксинацията като цяло"./БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  Нали има стаден имунитет, а и ваксинираните са защитени???

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  ""Ние виждаме във ваксинацията акт на солидарност, а не просто индивидуален избор", каза той.
  Въпреки това той заяви, че се противопоставя на принудителните ваксинации или уволнението на хората при отказ да се имунизират. "


  Нямам против ваксинациите, но да връщаш хора от работа за това, че на са ваксинирани, си е просто издевателство върху живота на другите в " добри намерения", но то и пътят към ада е постлан с тях !

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Покрай коронакризата настъпват времена, където ще се види в кои държави има истински, разумни и действащи граждански общества способни на прагматични и разумни решения и готови да ги отстояват, независимо от възможни меки или твърди репресии. Времето на паркетните ”борци” и ”защитници” чакащи флашка, грант или плюшено мече изтича. Настъпват ” мъжки времена” и ”време разделно”. Защото проблема е много сериозен —> оказва се, че след 10—12 години ходене на училище, около 90% от хората са склонни да вярват на всеки интернет ”гуру” и в общи линии нямат елементарни познания по биология, физика, математика и химия...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  Ясно е че имаш нещо против ваксинирането що пишеш глупости. А вие ваксъри и антиваксъри взимайте пример от избраният за газовите камери народ. Най-хитрия между хитрите, ако ваксината беше лоша,опасна и тнт щяха ли Бен Хур и тълпата да се имунизират първи измежду народите?

 5. 5 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  "Той не ме взе на работа, защото не съм се ваксинирал", каза Кавнатски и добави: "Това е дискриминация и изобщо не е правилно".
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
  Може да се поиска и гледната точка на работодателя и към него също да се подходи с '' образование и убеждаване '' !
  Но едва ли се прави !
  Ваксинацията е единствената възприета линия на действие и няма сила , която да я спре !
  Всяка крива линия , успоредна на партийната е права !

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5634 Неутрално

  Има списък със задължителни ваксини. Като Хипатит Б, БЦЖ, дифтерит, тетанус, коклюш... Тях ги получаваме още с раждането и първите ни години.
  Има задължителни ваксини за тези, които отиват да работят в тропически държави.
  Съвсем нормално е и ковид-ваксината да бъде задължителна заради интереса от опазване на общественото здраве. Защото интересите на обществото са пред интересите на отделната личност.
  Другото е анархия и злоупотреба с лични права.
  Изводът - работодателят е в правото си да отстрани неваксиниран работник. Защото другите работници имат право да работят в здравословна и безопасна среда.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5541 Любопитно

  Все още няма достатъчно данни дали ваксинираните не са носители на заразата или има обаче тези данни се крият от властите!

  Щото ако ваксинираните продължават да разнасят вируса няма как да се обосноват техните привилегии в сравнение с неваксинирраните!

 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5541 Любопитно

  Нали има стаден имунитет, а и ваксинираните са защитени???
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Според немски вирусолози стаден имунитет се постига при 60-70% ваксинирани, но като прибавим и прекаралите заболяването то се получава около 100% имунитет.

  Извод няма нужда да се имунизира цялото население!

 9. 9 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  "Той не ме взе на работа, защото не съм се ваксинирал", каза Кавнатски и добави: "Това е дискриминация и изобщо не е правилно". ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;Може да се поиска и гледната точка на работодателя и към него също да се подходи с '' образование и убеждаване '' ...
  ... !
  —цитат от коментар 5 на stenlyaka


  Да си сложа, за аргументирането, капата на работодателя му и да кажа...напиша де, следното:

  "...Не съм съгласен да подлагам на риск от заразяване ваксинираните си служители и клиенти заради този "антиваксър"! Щото статистически 5% от ваксинираните могат да се заразят повторно!

  Който иска БАШ НЕГО като гримьор-да подпише декларация че е съгласен да рискува, и да отиде при него в къщи да се гримира!..."

  До коментар [#5] от "stenlyaka":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  ДИСКРИМИНАЦИЯТА на база ВАКСИНИРАНОСТ
  Първо е НЕЗАКОННА и
  Второ - с нея се въвежда ДАНЪК-ВАКСИНА
  В смисъл че човек косвено става причина щото Обществото
  да плати на веригата Производител-Дистрибутор-Държавни чиновници
  ДАНЪК-ВАКСИНА

  Има много по-разумни медицински критерии за това
  опасен ли е за околните един човек или не е
  Наличието на АНТИТЕЛА в организма и констатирането
  на налични антитела е най-важният такъв критерии
  Един преболедувал преди ваксинацията човек
  е също толкова неопасен за себе си и за околните
  колкото и един ваксиниран
  От друга страна

  ВАКСИНИРАНИТЕ СЪЩО МОЖЕ ДА СА ПРЕНОСИТЕЛИ НА ЗАРАЗАТА

  Допускането на ПРЕНОСИТЕЛИ НА ЗАРАЗАТА макар и ваксинирани
  е престъпление към околните и препраща към ДАНЪК-ВАКСИНА

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  "...Не съм съгласен да подлагам на риск от заразяване ваксинираните си служители и клиенти заради този "антиваксър"! Щото статистически 5% от ваксинираните могат да се заразят повторно!
  —цитат от коментар 9 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Приятелю Моше
  Ваксинираният човек СЪЩО Е ПРЕНОСИТЕЛ НА ЗАРАЗАТА
  Ваксината го предпазва само и единствено него от това
  попадналите в него вируси да не могат да поразят неговият организъм
  Оттам нататък той си е същият средностатистически заразоносител
  както и НЕВАКСИНИРАНИТЕ

  Така че с допускането на ваксинирани хора на работа ти
  С НИЩО НЕ ПРЕДПАЗВАШ НИКОГО

  Нека тесните специалисти ВИРУСОЛОЗИ се произнесат по въпроса
  относно мерките за безопасност на работните места
  и да наложат оставането на неваксинираните на мира
  и ДА ГИ ПРЕДПАЗЯТ от НЕЗАСЛУЖЕНА ДИСКРИМИНАЦИЯ

 12. 12 Профил на tnf22650053
  tnf22650053
  Рейтинг: Разстроено

  Само преди една година такава реторика беше немислима и "теория на конспирацията".

  Сега вече е ежедневие.

  Свикнахте ли?

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Всеки е в правото си да не се ваксинира и да си носи риска от заразяване.
  Който се притеснява, че може да бъде заразен има пълното право, да отиде и да се ваксинира.

 14. 14 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Благодаря!
  ...но защо му лепнахте етикет ( под капата на работодателя ) ,след като човека представлява риск само за 5 % от колегите си?

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Все още няма достатъчно данни дали ваксинираните не са носители на заразата
  —цитат от коментар 7 на Дария Колев


  Премълчават се и се крият от хората
  АЗБУЧНИ ИСТИНИ на медицината

  ВАКСИНИРАНИЯТ човек РАЗНАСЯ ЗАРАЗАТА
  точно така както го прави и неваксинираният

  Ваксината предпазва човек от това вирусът попаднал в него
  да не порази организма му
  Всичко друго си е като при неваксинираните
  Ваксинираният си носи вирусите
  ГОРДО ГИ РАЗНАСЯ и РАЗПРОСТРАНЯВА по обществени и необществени места
  с още по-гордото съзнание за превъзходство като ваксиниран

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Каква е целта на тази статия? В Израел ваксинацията е масова и всеки, който желае може да се ваксинира. Държавата е осигурила възможност, а който не иска да не се оплаква от дискриминация.
  Работодателят е в правото си да върне неваксиниран служител. Ако някой от клиентите се зарази може да съди фирмата за компенсации.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Всеки е в правото си да не се ваксинира и да си носи риска от заразяване.Който се притеснява, че може да бъде заразен има пълното право, да отиде и да се ваксинира.
  —цитат от коментар 13 на atmanpg


  Тук думата ЗАРАЗЯВАНЕ не е съвсем точна
  ЗАРАЗЯВАТ се както неваксинираните така и ваксинираните
  Особеността при ваксинираните е че след заразяване
  ваксината помага за това попадналият в човека вирус
  да не нанесе вреди на организма му
  Механизмът е точно същият както и при ВЕЧЕ ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Разстроено

  "Израел, с население 9,3 милиона души, е регистрирал най-малко 6 188 смъртни случая от началото на пандемията."

  Браво на Израел! България при 25% по-малко население има два пъти повече починали. Въпреки това българските власти не правят и една десета от това, което направиха израелските за опазване на населението си!

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Ако някой от клиентите се зарази може да съди фирмата за компенсации.
  —цитат от коментар 16 на pamela


  Блазя им на адвокатите на Фирмата
  Ще напълнят джобове
  КАК ще докажеш че си се заразил точно по време на работа
  и точно на работното си място

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Ако някой от клиентите се зарази може да съди фирмата за компенсации.
  —цитат от коментар 16 на pamela


  Съденето - въпреки че е обречено начинание може да стане и при
  допускане на работа и на само ваксинирани служители
  Те също са заразо РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ както и неваксинираните

 21. 21 Профил на tnf22650053
  tnf22650053
  Рейтинг: Неутрално

  Каква е целта на тази статия? В Израел ваксинацията е масова и всеки, който желае може да се ваксинира. Държавата е осигурила възможност, а който не иска да не се оплаква от дискриминация. Работодателят е в правото си да върне неваксиниран служител. Ако някой от клиентите се зарази може да съди фирмата за компенсации.
  —цитат от коментар 16 на pamela


  Когато подгряваната вода в тенджерата започне да ти харесва ...

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Браво на Израел! България при 25% по-малко население има два пъти повече починали. Въпреки това българските власти не правят и една десета от това, което направиха израелските за опазване на населението си!
  —цитат от коментар 18 на plamen_b


  Като се говори за два пъти повече починали в България и това се свързва
  само и единствено с ваксините
  трябва да се отбележи и други важни неща

  В България
  ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ са В ПЪТИ ПОВЕЧЕ
  БОЛНИТЕ които ПО ФИНАНСОВИ ПРИЧИНИ не могат да си купят нужните лекарства
  и карат болестите си на мускули са В ПЪТИ ПОВЕЧЕ
  ЖИВЕЕЩИТЕ в НЕЗДРАВОСЛОВНИ нехигиенични и прочее условия са В ПЪТИ ПОВЕЧЕ
  И още и още

  За какво говорим изобщо !!!!

 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Благодаря!...но защо му лепнахте етикет ( под капата на работодателя ) ,след като човека представлява риск само за 5 % от колегите си?
  —цитат от коментар 14 на stenlyaka


  5% от колегите си И 5 % ОТ КЛИЕНТИТЕ на работодателя!

  "Антиваксър" е етикет?!? Как да го наричам тогава? СЪЗНАТЕЛЕН РАЗПОСТРАНИТЕЛ на вируса по идеологични причини? Който би припкал на 200 до болницата ако загази, и ще заеме едно легло, нещо което не би се случило (с вероятност 95%) ако се беше ваксинирал?!?

  Някой по горе написа-преценява се кое е по важното-личния интерес или обществения. Е, съдът ще реши този и подобни проблеми.
  До коментар [#14] от "stenlyaka":
  --------------------------------


  До коментар [#11] от "Hawaii":

  А ти уверен ли си че си прав в 100 % за всичко което написа? Или считаш за вЕрно само което ти се 'аресва? Сам пишеш "нека тесните специалисти да се изкажат...", но вече заклеймяваш като врагове на народа тези като работодателя на въпросния гримьор.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 970 Любопитно

  Първо в Израел, а после и в други държави, почна се. А иначе си мислим, че имаме права, имаме дръжки...

 25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1568 Весело

  "Израел, с население 9,3 милиона души, е регистрирал най-малко 6 188 смъртни случая от началото на пандемията."Браво на Израел! България при 25% по-малко население има два пъти повече починали. Въпреки това българските власти не правят и една десета от това, което направиха израелските за опазване на населението си!
  —цитат от коментар 18 на plamen_b


  😀Гаден долен ционистки агент и българопродавец😀😀😀 Вече 4рима бдящи съфорумника те разобличиха и ти цъкнаха минуси ('ма мен не мой'ш ме надмина, с 14 минуса). Само аз съм съгласен с теб и ти цъкнах +. Малко, но от сърце😀😀😀
  До коментар [#18] от "plamen_b":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  Да, обаче при болните (дори тези, които карат леко заболяването) концентрацията на вируси е много по-висока, отколкото при ваксинираните.
  Това според лекарите.
  И да, задължение на работодателя е да осигури максимално безопасна среда за служители и клиенти. Ваксинирането не отменя останалите мерки за безопасност. Поне засега.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Искате диктатура, ама не ви стиска.
  Само пробвайте...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  До коментар [#13] от "atmanpg":

  "Всеки е в правото си да не се ваксинира и да си носи риска от заразяване."

  Това е вярно. Също така е вярно, че неваксинирания предоставя възможност на вируса да се разпространява и мутира. В този смисъл той представлява риск не само за себе си. Нещо повече, COVID-19 представлява значително по-висок риск за възрастните, отколкото за младите. Значи един неваксиниран младеж увеличава риска много повече за възрастните около себе си (особено ако те не са ваксинирани, например поради силна алергия), отколкото за себе си. Защо той да има това право, работейки в дом за възрастни, например? След като си прави избора (на което има право), защо и работодателя му да не може да направи избора си да не го държи на работа след като това е по-опасно за клиентите? Нещата не са черни и бели.

  А ако може да се ограничи по този начин право на работа на неваксинираните в някои сектори, защо да не може в други... Къде е границата?

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  А ти уверен ли си че си прав в 100 % за всичко което написа? Или считаш за вЕрно само което ти се 'аресва? Сам пишеш "нека тесните специалисти да се изкажат...", но вече заклеймяваш като врагове на народа тези като работодателя на въпросния гримьор.
  —цитат от коментар 23 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Първо
  Никого не съм заклеймявал като враг на народа
  Пиша само и единствено за НЕЗАКОННА ДИСКРИМИНАЦИЯ на база ВАКСИНИРАНОСТ
  Като я узаконят - ще пища за УЗАКОНЕНА ДИСКРИМИНАЦИЯ на база ваксинираност

  Второ
  Аз за себе си съм сигурен на 100 % в това което пиша
  Ако искам ТЕСНИ СПЕЦИАЛИСТИ ВИРУСОЛОЗИ да говорят ПУБЛИЧНО
  и отговорно - това е само и единствено от желания хората да го чуят
  от където трябва а не от Фейсбук и Форумите

 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#27] от "Боян Таксиров":

  Неадекватният ти коментар го отдавам на понякога недобрият ми изказ.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не разбирам от какво се притесняваш.
  Ти нали се ваксинира?
  Тогава какво ти пука за онези, които не са?

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Готина професия. Един гримьор може да зарази цялата опера, като се започне със солистите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  "ваксинирани служители също са заразо РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ както и неваксинираните"

  Дълго време се казваше, че няма данни дали ваксините предпазват от пренасяне на вируса; само бе потвърдена ефективността им против заразяване на ваксинирания. Но в последните дни бе потвърдено, че риска ваксинираните да пренасят заразата е много по-нисък от този риск за неваксинираните. Това бе логично, но вече има и данни, които го потвърждават.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  "ваксинирани служители също са заразо РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ както и неваксинираните"

  Дълго време се казваше, че няма данни дали ваксините предпазват от пренасяне на вируса; само бе потвърдена ефективността им против заразяване на ваксинирания. Но в последните дни бе потвърдено, че риска ваксинираните да пренасят заразата е много по-нисък от този риск за неваксинираните. Това бе логично, но вече има и данни, които го потвърждават.

 35. 35 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#23:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  5% от колегите си И 5 % ОТ КЛИЕНТИТЕ на работодателя!

  "Антиваксър" е етикет?!? Как да го наричам тогава? СЪЗНАТЕЛЕН РАЗПОСТРАНИТЕЛ на вируса по идеологични причини? Който би припкал на 200 до болницата ако загази, и ще заеме едно легло, нещо което не би се случило (с вероятност 95%) ако се беше ваксинирал?!?
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Момент !
  Защо само 5% от клиентите ? Вече само ваксинирани клиенти ли се приемат като такива ? Защото за останалите рискът ( по подразбиране ) е по-голям .......
  Според мен ( но само според моето скромно мнение ) подобно решение като това на работодателя трябва да се подложи на обществено обсъждане , и то проактивно .
  Това е истински показателно за нивото на обществено съзнание и единственото демократично решение .Ако клиентите нямат нищо против ''неваксинирания'' , ако и колегите му нямат нищо против , то тогава работодателя има съвсем други подбуди спрямо бившия си работник и би следвало най-малкото да му плати обезщетение .

 36. 36 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Рожбо..па си обрала форумните фуйове..и аз ти празнах един мазен минус...аре ся си разплети килотите от яд...

  ¯\_(ツ)_/¯.
 37. 37 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  "Всеки е в правото си да не се ваксинира и да си носи риска от заразяване."Това е вярно. Също така е вярно, че неваксинирания предоставя възможност на вируса да се разпространява и мутира. В този смисъл той представлява риск не само за себе си. Нещо повече, COVID-19 представлява значително по-висок риск за възрастните, отколкото за младите. Значи един неваксиниран младеж увеличава риска много повече за възрастните около себе си (особено ако те не са ваксинирани, например поради силна алергия), отколкото за себе си. Защо той да има това право, работейки в дом за възрастни, например? След като си прави избора (на което има право), защо и работодателя му да не може да направи избора си да не го държи на работа след като това е по-опасно за клиентите? Нещата не са черни и бели. А ако може да се ограничи по този начин право на работа на неваксинираните в някои сектори, защо да не може в други... Къде е границата?
  —цитат от коментар 28 на plamen_b


  Границата се нарича "свобода на личността и право на личен избор".

 38. 38 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ЗАЩО неваксинираните да не се допускат до концерти, театри, работните им места? Каква е целта на ограничението? Да не се заразят от ваксинираните, които нямат симптоми, но разнасят заразата?! Или да не заразят ваксинираните - тогава защо те въобще са се ваксинирали?! Да се пресече разпространението на вируса - ако ваксинираните също го разнасят, от ограничаването на неваксинираните няма полза? Не виждам логиката никъде! Виждам само потъпкване на лични права без рационална полза. Виждам завръщането на колективистичния манталитет. Виждам как нещата се преобръщат от "държавата служи на хората" към "хората служат на държавата". Колко жалко...

 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#30] от "DDR":

  Коментарът ми е съвсем адекватен. Случаят с тази болест се използва за да се атакуват гражданските права и да се променят обществата. Ти самият прокламираш и меки и твърди репресии, а това е абсурдно. Много жалко е, че подобно мнение е събрало толкова плюсове, коато показва, че хората често реагират като наплашено стадо, а това е ефектът, търсен тези, които властват чрез насаждане на страх и разделение.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боян Таксиров":

  Бояне, прочети ми още веднъж бавно и с разбиране коментара. Чети всичко, не само ключови думи, които ти харесват и предизвикват у тебе рефлекса на Павлов. Както и да е, кой разбрал какво съм написал разбрал, кой не разбрал, не разбрал. Драма няма.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#33] от "plamen_b":

  "в последните дни бе потвърдено, че риска ваксинираните да пренасят заразата е много по-нисък от този риск за неваксинираните. Това бе логично, но вече има и данни, които го потвърждават."

  Вижте например тук:

  https://www.verywellhealth.com/pfizer-vaccine-prevents-covid-transmission-5116193

 42. 42 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Покрай коронакризата настъпват времена, където ще се види в кои държави има истински, разумни и действащи граждански общества способни на прагматични и разумни решения и готови да ги отстояват, независимо от възможни меки или твърди репресии. Времето на паркетните ”борци” и ”защитници” чакащи флашка, грант или плюшено мече изтича. Настъпват ” мъжки времена” и ”време разделно”. Защото проблема е много сериозен —> оказва се, че след 10—12 години ходене на училище, около 90% от хората са склонни да вярват на всеки интернет ”гуру” и в общи линии нямат елементарни познания по биология, физика, математика и химия...
  —цитат от коментар 3 на DDR


  ::::::::::::::::::
  Бих заложил на Скандинавските държави , Сингапур , Япония , Швейцария ..........не се сещам повече .Израел ???

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Israel's dilemma: Can the unvaccinated return to workplaces? Тази дилема не е само израелска и още преди 24 декември 2020 г. е обсъждана и е важно какво законодателство ще се приложи и как нормативно ще се "узакони дискриминацията" по света ..... И понеже Израел е водеща страна в "дискриминацията" и на практика е недемократичен апартейд режим е нормално подобни тези и "дилеми" да тръгнат от там....
  https://www.jdsupra.com/post/contentViewerEmbed.aspx?fid=eacdb09b-bb43-458b-a94a-4edba9886da9

 44. 44 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#37] от "atmanpg":

  "Границата се нарича "свобода на личността и право на личен избор".

  Аз изцяло поддържам Вашата свобода и личен избор! Но в момента в който той започва да накърнява моята свобода и ми нанася сериозни щети трябва също да приемете цената която трябва да платите! Разбира се, тази цена трябва да е пропорционална на щетите, които причинявате на околните.

  Ако смятате, че имате право да шофирате по улиците на София с 200 км/ч не се сърдете, че могат да Ви отнемат книжката, да Ви накарат да платите за другите коли, които ще блъснете, или да лежите в затвора ако не дай си Боже убиете човек!

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  В Ди Велт пък статия "Къде британският успех не е успех". Щото некои групи от населението немали доверие в дръжавата и отказвали да се ваксинират. Което било проблем на Борис Джонсън. Даже и снимката са му сложили.

  Синът на Хелмут Кол пък съдел енергичния, усмихнат министър на здравеопазването за пет милиона и половина евро във връзка с доставката на един милион предпазни маски. Ама и двамата тарикати -- единият поискал по пет евро на парче, другият пък не ги платил.

  Въпрос към г-н Мойше: При вас има ли поговорка "Не искам аз да съм добре, а Аврам да е зле"?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на tnf22650053
  tnf22650053
  Рейтинг: Неутрално

  Както казва д-р Пасков: Въоръжавайте се, но не само с овче търпение.

 47. 47 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не забравяйте, че ваксините създават временен имунитет. Като тези за грипа. И тази срещу тетенус. И не е въпрос на време да ги усъвършенстват - не е възможно. Т.е. говорим не за еднократно ваксиниране, нито за периодично през 5 години например. Става дума за ЕЖЕГОДНО ваксиниране. Готови ли сте за това?

 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#43] от "MPetr":

  Че като цяло от статията която съм постнал коментар [#43] се вижда че още декември месец още се върви от доброволност към задължителност, но правителствата си измиват ръцете с "корпоративно решение".......... """"Ние твърдим, че работодателите могат да приемат задължителни политики за ваксинация при съображения, обсъдени по-горе....... За по-голямата част от работните места, където по принцип би била допустима задължителна политика за ваксинация, EEOC ясно посочва, че работодателите трябва да обмислят възможността да направят индивидуални изключения за служители, които не могат да бъдат ваксинирани поради увреждане или религиозно убеждение. Работодателите, които изберат да приемат задължителни политики за ваксинация, трябва да се консултират със съветник, преди да предприемат действия срещу служители, които отказват поради тези причини.......""""" Че това е..... другото е уйдорми за "матриала"........

 49. 49 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Задължителните имунизации са за болести с много по-висока смъртност от тази на К19. Задължителните имунизации са с ваксини, които осигуряват много по-дълъг имунитет срещу болестта, срещу която е ваксината. Според мен нищо не оправдава масовата имунизация срещу К19. Пак казвам, става дума за ЕЖЕГОДНА имунизация - ок ли сте с това?

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  До коментар [#37] от "atmanpg":

  Вашата свобода свършва там, където започва тази на някой друг. Вашите интереси и права трябва да бъдат балансирани с тези на другите хора.

 51. 51 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Аз не съм много сигурен дали ваксините предназначени за Израел, САЩ и Англия имат същото съдържание, както това в останалите държави. Преди няколко дена избухна скандала, че са объркали съставките на 25млн дози. Как се бъркат съставки, ако имаш консистентен производствен процес? И защо изобщо ти трябва да сменяш съставките за различните партиди ако ваксината ти е една и съща?

  Това подозрение се засилва и от добре забравения въпрос за различното качество на храните за Западна Европа и за останалия свят и нелепото извинение на производителите, че тук вкусовите рецептори ни били по-различни. Една майка ги иронизира, като каза, че бебето й има големи предпочитания към палмовото масло.

  Изобщо света се разделя бавно и неумолимо на 1во, 2ро и 3то качество. Колко време е необходимо да разберем, че ни третират като 3то каччество хора?

 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Разстроено

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  "Като се говори за два пъти повече починали в България и това се свързва само и единствено с ваксините..."

  Аз не казах, че в България са умряли толкова много хора (като процент от населението) само защото то не е ваксинирано. Но като знаем колко е възрастно населението на България (примерно, макар че има и по-застаряващи нации), като знаем какъв голям процент страдат от хронични заболявания, би било редно да полагаме още по-големи усилия да опазим тези хора. Вместо това българското правителство по думите на премиера е "като ластик" що се отнася до превантивните мерки против пандемията ("тука има, тука нема"), отказва да поръча ваксините до които има достъп поради историческия късмет че България е в ЕС, а много наши сънародници гледат на спазването на обществените мерки против разпространението на заразата като личен избор ("който го е страх да си носи маска")...

 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  До коментар [#4] от "ZyklonA":

  "ако ваксината беше лоша,опасна и тнт щяха ли Бен Хур и тълпата да се имунизират първи измежду народите?"

  Ако те се хвърлят в морето ти ще се хвърлиш ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  До коментар [#6] от "Петър Самсонов":

  "работодателят е в правото си да отстрани неваксиниран работник. Защото другите работници имат право да работят в здравословна и безопасна среда."

  Що, нали ваксинираните са защитени?

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1568 Весело

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Не разбирам от какво се притесняваш.Ти нали се ваксинира?Тогава какво ти пука за онези, които не са?
  —цитат от коментар 31 на atmanpg


  😀Притеснен ли ти се струвам😀? Не, не съм притеснен, просто изказвам личното си мнение, но има и нещо друго (свързано с друг коментар тук, чети моя коментар до края):

  Като израелец от 52+ г' МИ ПУКА за тази държава, и за моите съграждани, ВСИЧКИ! Евреи (нормални и масурести), араби, про' и анти'ваксъри, ВСИЧКИ! И мнението ми е че обществения интерес надделява (в случая) над НЯКОИ АСПЕКТИ в личните права на тези с мнение различно от моето относно короната. Знам че звучи странно, ама съм такъв!
  До коментар [#31] от "atmanpg":

  -------------------
  ....Въпрос към г-н Мойше: При вас има ли поговорка "Не искам аз да съм добре, а Аврам да е зле"?
  —цитат от коментар 45 на Един вампир броди из Европа


  😀НЕ, НЯМА😀! Обаче двама евреЙна на самотен остров ще си направят поне 4 партии като стой та гледай, и ще спорят помежду си по всеки въпрос докато на един от тях не му омръзне😀!


  До коментар [#45] от "Един вампир броди из Европа":

  ------------
  До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Рожбо..па си обрала форумните фуйове..и аз ти празнах един мазен минус...аре ся си разплети килотите от яд...
  —цитат от коментар 36 на Соломон Дермоедов


  😀😀😀Оооооооооооо, баровеца със "седмИцата кИбаПчИта" в подлеза на ...Плиска ли беше😀 Цитат на твой коментар 45 (изтрит от модовете) , който съм цитирал в моя коментар 59 в темата https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/08/08/4100429_vasil_bojkov_tvurdi_che_furmite_ot_oae_sa_kupeni_ot/

  Питай защо? 'ми...'ФпИчатлих се от твоя толкоз удачно избран ник, и твойте стандарти за "баровец"-плюскаш седмИца кИбапчИта с 2 лъжици лютеница в подлеза на Плиска, 'га аз съм се хранил от кражби от гробовете до Баърената😀

  И нЕма си разплЕтем кюлотите (ма'ам без кюлоти😀)-'че си разплЕтем 'ДЖилетката😀😀😀
  До коментар [#36] от "Соломон Дермоедов":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 56. 56 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 693 Неутрално

  "...Не съм съгласен да подлагам на риск от заразяване ваксинираните си служители и клиенти заради този "антиваксър"! Щото статистически 5% от ваксинираните могат да се заразят повторно!
  —цитат от коментар 9 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Чакай сега, нали ваксинираните са безсмъртни? Тях и метеорит от космоса не може да ги удари! От какво се страхуват милите ми хипохондрици в такъв случай? От 5% възможност да ги хване рядко щастие или дюстабанлийство?
  Уф, ма той умрял, ма!

 57. 57 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1741 Весело

  До преди една година всички разбирахме от политика и футбол, сега се прибави и от вируси. Какво ли ни готви следващата година ?

 58. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Весело

  До коментар [#47] от "Митко Палаузофф":

  "Става дума за ЕЖЕГОДНО ваксиниране. Готови ли сте за това?"

  Абсолютно съм готов да се ваксинирам всяка година против COVID-19, при положение че това е цената да мога да пътувам, да излизам и да се срещам с много други хора при значително по-нисък риск за моето и тяхното здраве и живот! Нещо повече, хареса ми да не се разболява от грип през есенно-зимния сезон. Ако новите технологии (като иРНК, например) увеличат ефективността на противогрипните ваксини до 90% (и повече) ще започна да се ваксинирам против грип всяка година. А най-вероятно ще започна да се ваксинирам с комбинирана ваксина против грип и COVID-19 (каквито вече се разработват).

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Хората по света отдавна обсъждат въпроса с ваксинационните политики, но при лумпенизацията на политиците в България.....за нас тва е "новичко"..... Кой да постави въпроса за обсъждане, недоразумението Ангелов , или копи-пейст политика Бойчо ?..... https://www.jdsupra.com/search/searchResults.aspx?sTerm=Vaccination+Policies

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ще забранят ли на хора без тест за СПИН да правят секс?

 62. 62 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Весело

  До коментар [#57] от "pepisky":

  Военно дело. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 63. 63 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1649 Неутрално
 64. 64 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  "ВАКСИНИРАНИЯТ човек РАЗНАСЯ ЗАРАЗАТА точно така както го прави и неваксинираният"

  Не е "точно така". Наистина ваксинираният пак може да пренася заразата (ефективността на ваксината не е 100%), поради което аз си спазвам другите мерки също (нося си маска когато съм в затворено помещение с неваксинирани или съм на по-малко от 2 м разстояние от други хора навън). Но рискът ваксиниран да пренесе заразата е много по-нисък, поне за високо ефективни ваксини като тази на Пфайзър:

  https://www.verywellhealth.com/pfizer-vaccine-prevents-covid-transmission-5116193

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на bqq36652313
  bqq36652313
  Рейтинг: Неутрално

  Я кажете колко ваксини измислиха за 1 година и колко лекарства за ковид измислиха?

  синтезирането на лекарствени молекули е по-трудно и по-скъпо за медицината ли?

  МАСКАРАД!

 67. 67 Профил на bqq36652313
  bqq36652313
  Рейтинг: Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Пълен текст на коментара:

  До коментар [#37] от "atmanpg": Вашата свобода свършва там, където започва тази на някой друг. Вашите интереси и права трябва да бъдат балансирани с тези на другите хора.

  —цитат от коментар 50 на Роси


  Нямаш никакво право да ми казваш какво да си слагам в тялото и какво не. НИКАКВО!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#44] от "plamen_b":

  До коментар [#50] от "Роси":

  По какъв начин МОЕТО ПРАВО да не се ваксинирам нарушава вашите права?
  Вие нали сте ваксинирани?

  "Абсолютно съм готов да се ваксинирам всяка година против COVID-19, при положение че това е цената да мога да пътувам, да излизам и да се срещам с много други хора при значително по-нисък риск за моето и тяхното здраве и живот!
  —цитат от коментар 58 на plamen_b


  Аз пък смятам да пътувам без да се ваксинирам и да си нося риска от заразяване.
  Живота си е мой! Здравето също.

 70. 70 Профил на erv33652313
  erv33652313
  Рейтинг: 10 Весело

  като триеш без да спазваш собствените си правила само показваш безсилие

 71. 71 Профил на erv33652313
  erv33652313
  Рейтинг: 10 Весело

  До коментар [#69] от "atmanpg":

  точно така.
  И ако някой тръгва да решава вместо мен да не се сърди после откъде му е дошло


 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  "Абсолютно съм готов да се ваксинирам всяка година против COVID-19, при положение че това е цената да мога да пътувам, да излизам и да се срещам с много други хора
  —цитат от коментар 58 на plamen_b


  А ако се добави условие да се кланяш на управляващата партия?
  А ако трябва да си чипиран?

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  "Абсолютно съм готов да се ваксинирам всяка година против COVID-19, при положение че това е цената да мога да пътувам, да излизам и да се срещам с много други хора
  —цитат от коментар 58 на plamen_b


  А ако се добави условие да се кланяш на управляващата партия?
  А ако трябва да си чипиран?

  В Русия съм! В Русия съм!
 74. 74 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#47] от "Митко Палаузофф":"Става дума за ЕЖЕГОДНО ваксиниране. Готови ли сте за това?"Абсолютно съм готов да се ваксинирам всяка година против COVID-19, при положение че това е цената да мога да пътувам, да излизам и да се срещам с много други хора при значително по-нисък риск за моето и тяхното здраве и живот! Нещо повече, хареса ми да не се разболява от грип през есенно-зимния сезон. Ако новите технологии (като иРНК, например) увеличат ефективността на противогрипните ваксини до 90% (и повече) ще започна да се ваксинирам против грип всяка година. А най-вероятно ще започна да се ваксинирам с комбинирана ваксина против грип и COVID-19 (каквито вече се разработват).
  —цитат от коментар 58 на plamen_b


  Супер - това си е ваш избор! Обаче на мен не ми и хрумва да ви го ограничавам. Проблемът е, че обратното не е вярно...

 75. 75 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1415 Весело

  Искате диктатура, ама не ви стиска.Само пробвайте...
  —цитат от коментар 27 на Боян Таксиров


  Такси, споко, ще пуснем парадите до лятото 💥👬👠🌷💔🎉🎊

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  Говорете си каквото искате, аз няма да се ваксинирам.
  Няма да позволя да ми влеят неизвестни неща в тялото, при това в експериментален стадий! Особено от внезапно загрижили се за мен правителства и корпорации!
  Особено при НЕИСТОВОТО им желание да ме ваксинират!
  Ако някой се опита - хващам оръжието!
  Не се шегувам. Може да ме докладвате. Аре друм!

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на erv33652313
  erv33652313
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#76] от "Веселин Дечев":

  не си сам

 78. 78 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#13] от "atmanpg":

  "Всеки е в правото си да не се ваксинира и да си носи риска от заразяване.
  Който се притеснява, че може да бъде заразен има пълното право, да отиде и да се ваксинира."

  Нещата с общественото здравеопазване не са толкова прости. За съжаление, всеки не може да се спасява поединично.

  Първо, не всеки може да се ваксинира. Ваксините против COVID-19 все още не са одобрени за деца, а някои хора с редки заболявания няма да могат да се ваксинират и в бъдеще.

  Второ, дори и високо ефективните иРНК ваксини не са 100% ефективни, какво остава за ваксините като на АстраЗенека. Така че всяка стъпка, която може да намали разпространението на вируса помага на всички, включително и на ваксинираните.

  И трето, този който може да се ваксинира, а не иска, не увеличава риска само за себе си. Докато все още има достатъчно голям процент от населението, който не е ваксиниран, вирусът продължава да се предава, и да мутира. Дори ваксинираните да имат висока степен на имунитет към първоначалния вариант, някои мутации могат да преодолеят този имунитет.

 79. 79 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Весело

  До коментар [#73] от "Веселин Дечев":

  "А ако трябва да си чипиран?"

  Хе-хе, все още ли има някои, които вярват че ваксините съдържат чипове? 🤣

 80. 80 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#78] от "plamen_b":

  Както казах става въпрос за свободата да избираш, какво да правиш със собственият си живот. Говорим за основните КОНСТИТУЦИОННИ права на гражданите.
  Ако се притесняваш, че въпреки ваксината можеш да се заразиш - стой си вкъщи. Или в подземен бункер. Или си сложи три различни ваксини.
  Въобще имаш право да избираш САМ начина, по който искаш да се защитиш.
  Нямаш правото да се месиш в МОЯ избор.

 81. 81 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Весело

  "Дилема в Израел"... е статийка от типа "да разлаем кучетата" и подобни статийки се мултиплицираха по цял свят с цел промиване мозачетата на матриала, с целева група "лумпенизирани маси" .... иначе машината се върти и мачка, и се търси унифициране на това дискриминационно намерение ........ WLG (т.н Световна юридическа група) анализира в момента информация за законодателствата по целия свят за правата на работодателите и служителите, относно въпроса за изискване на ваксина COVID-19 за да се върне на работа служителя........ Примерно как е във Финландия ? Линк : https://www.jdsupra.com/legalnews/finland-q-a-employer-covid-19-6760706/ ....интересно е кой в България работи по темата и дали въобще се работи или просто ще нагодим законодателството си както каже "лидера"Урсула на "лидера" Бойчо.....

 82. 82 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#73] от "Веселин Дечев":"А ако трябва да си чипиран?"Хе-хе, все още ли има някои, които вярват че ваксините съдържат чипове? 🤣
  —цитат от коментар 79 на plamen_b


  Всички с изключение на Спутничок (в Русия съм!)

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 83. 83 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  ....интересно е кой в България работи по темата и дали въобще се работи или просто ще нагодим законодателството си както каже "лидера"Урсула на "лидера" Бойчо.....
  —цитат от коментар 81 на MPetr


  Ако се стигне до Конституционният Съд - не се съмнявам, че там няма да допуснат такова нещо.

 84. 84 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Хм .... с ваксинацията нещата ще се разберат след години, а може и да не се разберат .... но риск има и никой не може да го отрече.... Минахме през нещо подобно с ваксините срещу грип A (H1N1) pdm09 през 2009 г., където в крайна сметка се установи, че една от тях има причинно-следствена връзка с нарколепсията: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24360892/ и по-ранни многобройни проучвания, преразглеждащи безопасността на MMR ваксините, с оглед на предлагащо връзка с аутизма https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M18-2101 стотици са примерите......... Риск има!

 85. 85 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#83] от "atmanpg":

  """"Ако се стигне до Конституционният Съд - не се съмнявам, че там няма да допуснат такова нещо.""""хахахаха........ Не бъдете толкова сигурен, особено пък на нашият Конституционен Съд....... За справка вижте какво става в Англия и как се променят "позиции " след двумесечен колсунтански договор за 3200-5350 паунда на ден...... Огромен скандал избухна преди 4 дена относно правителствените ковид консултанти вкл. и към върховният им съд ....... в БГ- пълно мълчание по темата.....

 86. 86 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Никой не може да те задължи да си сложиш ваксина която в момента е в четвърти стадий на проучването! И е одобрена за спешна употреба.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Дали това не е идеята на "златния милиард" - да третират като роби останалите 6-7 милиарда , а не да ги трепят???
  То и къде ще намерят толкова земя , да ги закопат, като в един стар македонски виц!

 89. 89 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Едно не разбирам - във фирмата са само ваксинирани и не се допускат неваксани работници от съображения за безопастност.
  От какво се страхуват ваксинираните???
  Нали затова са се ваксинирали , за да не се разболяват?
  И как некви неразумни юроди , антиваксъри ги застрашават?
  Ми нали ако тръгне зараза , то първи те (антиваксърите) ще погинат?
  За какво всъщност става въпрос???

 90. 90 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Всшност идеята да не се наемат неваксинирани за Коронката доизгражда КапитализЪма, като Робовладелски Капитализъм.
  оставяйки хората без работа , официално заради нещо си, ти ги принуждаваш да търсят препитание някъде на черно, срещу мизерно заплащане.
  Идеята с мигрантите е доразвита с хора от месните общности.
  Просто се увеличава масата на хора , работещи за жълти стинки и без никакви права , щото са незаконно работещи.
  Демек РОБИ !!!

 91. 91 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Всшност идеята да не се наемат неваксинирани за Коронката доизгражда КапитализЪма, като Робовладелски Капитализъм.
  оставяйки хората без работа , официално заради нещо си, ти ги принуждаваш да търсят препитание някъде на черно, срещу мизерно заплащане.
  Идеята с мигрантите е доразвита с хора от месните общности.
  Просто се увеличава масата на хора , работещи за жълти стинки и без никакви права , щото са незаконно работещи.
  Демек РОБИ !!!

 92. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Към коментар [#85] от "MPetr":
  До коментар [#83] от "atmanpg": =============четете за Англия и се сещайте за България и ЩАБ-а и "специалистите" !!!!!! Мунчотафчий, Ангелов и цялата пасмина............че за Англия : ============== """"Доклад на парламентарната комисия за публични сметки (PAC) относно Националната здравната служба (NHST & T) разкрива престъпното ограбване на данъкоплатците от страна на консервативното правителство с цел обогатяване на частни лица от пандемията. Сър Никълъс Макферсън, постоянен секретар в Министерството на финансите до 2016 г., написа в туитър, че системата на NHST & T „печели наградата за най-разточителната и неумела програма за публични разходи за всички времена.....   средно дневната ставка на правителствен "ковид- консултант" е била за 2020 г. около 1100 британски лири на ден, като най-високата дневна ставка е била 6624 британски лири..... През май 2020 г.в Англия партньорката на Консервативната партия, баронеса Дидо Хардинг , беше назначена да управлява системата за тестове, проследяване и "ковид-консултанти"....Департаментът изчисли, че правителството само през една фирма „ Д.......“ са назначени около 900 консултанти . В началото на февруари NHST & T заяви, че все още наема около 2500 консултанти, при средно дневна ставка от около 1100 британски лири, като най-високата дневна ставка е 6 624 британски лири. Тревожно е, че DHSC не само че още плаща такива суми - които смята за „много конкурентни“ - на толкова много консултанти. “ но и ги завиши с 25%......От Министерството на здравеопазването и социалните грижи (DHSC) заявиха пред PAC, че „през ноември и декември са възложили още 207 договора.  До края на годината DHSC е подписал „над 600 договора за консултантски услуги, свързани с NHST & T“.
  Пет месеца след стартирането на NHST & T по него работеха 2300 високоплатени консултанти и изпълнители. Само до началото на ноември 2020 г. те бяха „с обща консултантска цена от около 375 милиона британски лири“.Само до 1.01.2021 г консултантските договори надвишават стойност от 1,3 милиарда британски лири, съгласно спешните разпоредби“. ....

 93. 93 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  По този начин , след време ще се заличи "Пенсионно осигуряване" на огромна част от хората и само заслужили Хора , ще имат пенсии след определени години трудов стаж.
  Останалите ще бачкат докато ходят, иначе измират гладни.
  Решава се и проблема с безработицата - няма такава!
  Новите Хора си избират какво да работят, за останалите работни места гладни колкото искаш, ама се водят незаконни работници и нямат право да гъкнат, камоли стачки да правят или да реват за 10 % увеличение на заплати и тем подобни...

 94. 94 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Има списък със задължителни ваксини. Като Хипатит Б, БЦЖ, дифтерит, тетанус, коклюш... Тях ги получаваме още с раждането и първите ни години.Има задължителни ваксини за тези, които отиват да работят в тропически държави.Съвсем нормално е и ковид-ваксината да бъде задължителна заради интереса от опазване на общественото здраве. ....
  —цитат от коментар 6 на Петър Самсонов

  Старите изпитани ваксини, методът и действието на тези ваксини е на естествена основа, на основата на човешки аденом, принципът на действие е да усили естествената способност на организма да се защитава и създава противотела.

  Новият метод, новата/пфайзер/ ваксина неизпитана дългосрочно , Израел е тестовото поле , как действа тя, получателят започва да произвежда противотела специално за ковид19, но елиминира, унищожава естествената способност на организма да създава противотела сам за ковида или за други болести.
  Или с други думи, имунизацията разрушава естествената имунна система на човека.
  Имунизираният , движещ се свободно навсякъде е супер разпространител на варианти на мутация, обърнете внимание на публикациите за непрекъснатото увеличаване на ковид мутациите.Този нов метод за създаване на ваксини не спира вируса, само ускорява еволюцията му, скоростта на мутациите

 95. 95 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Весело

  Ало, българите, мерите евреите с български аршин и няма да излезе сметката. В Израел всички минават през казарма, щото там наистина воюват и са заплашени във всеки един момент. А това значи, че всички носят рискове и отлично са разбрали че няма как "един да се бие, а друг да се крие". Същото е с ваксинирането. Едни носят риска от странични ефекти, а други да дойдат на готово... ми евреите са прекалено умни и очукани (от войни и заплахи) та да го допуснат. Пък който иска, да си събира работници от неваксинираните и да стиска палци утре някой да се зарази, и фирмата да опустее щото останалите ще се разбягат/карантинират... Елементарна сметка, хем става дума само за пари на работното място, а не за живота на околните и непознатите клиенти.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 96. 96 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Весело

  Всшност идеята да не се наемат неваксинирани за Коронката доизгражда КапитализЪма, като Робовладелски Капитализъм.оставяйки хората без работа , официално заради нещо си, ти ги принуждаваш да търсят препитание някъде на черно, ...
  —цитат от коментар 90 на amanotwas


  Пълни глупости. Просто екипа ти от неваксинирани ще се разпадне на секундата при първия болен, а конкурента с ваксинираните работници ще ти открадне пазара и клиентите. Така самите неваксинирани се поставят изложени на риск от безработица в съчетание с риск от тежко заболяване. Елементарна икономическа логика, която включва и "чорбаджиите" и "ратаите" и клиентите им.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 97. 97 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Моркова или тоягата?
  Някои фирми решиха да дават допълнителен ден ваканция ако се ваксинираш, и право да го направиш в работно време.
  С очите зи видях че работи.

 98. 98 Профил на xvu32654435
  xvu32654435
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ало, българите
  —цитат от коментар 95 на gost22


  Ало, небългарите да ни се месят, ще взимаме за приемер който си искаме.

 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#78] от "plamen_b":

  “За съжаление, всеки не може да се спасява поединично.”

  Всъщност, всеки един си умира поединично. Кой от глад, кой от студ, кой от бедност, кой от стрес, кой отровен (от храни, лекарства, идеи или ГМО “научен консенсус).
  Ако идеята е “да се защити общественото здраве”, то обществото/държавата/работодателят не би следвало да допускат “упражняването на конституционни права и задължения” (правото на труд) на всеки един, който е носител на вирус (грипен, мононуклеоза, херпес, аденовирус) или с лошо настроение (да отблъсква клиентите) или е с мръсни уши, сополив, рошав (с боядисана коса или прошарена), със студен поглед (честни сини очи).
  И ако защитниците на “обществения интерес” (изразяван от малобройни и не много умни “консенсуси”) пред неглижирането на личния интерес (който, всъщност, формира обществения интерес) са толкова убедени, да вземат да турят по един научен институт пред всяка сергия, гара или учреждения - гражданите се допускат да преминат след изследване на цялото им здравословно, икономическо и мисловно състояние. Който не издържи един от всичките тестове, турга му се “жълта звезда” и ... в “газовата камера за претопяване” - инжектира се със всякакви отрови дорде всяка свободна воля и мисъл угаснат.

 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#94] от "Ixquick":


  “Или с други думи, имунизацията разрушава естествената имунна система на човека. “

  По-скоро, предизвиканият изкуствен имунитет чрез ваксинация потиска наследствения, природен имунитет. Това е предпоставка за възникване на алергии, автоимунни заболявания или неконтролирано деление на някои клетки (рак). Няма пряко отношение към мутацията на вирусна РНК или ДНК.
  “Този нов метод за създаване на ваксини не спира вируса, само ускорява еволюцията му, скоростта на мутациите”
  Скоростта на мутациите се определя от броя на заразоносителите. Ако вирусът е смъртоносен, заразоносителите умират и заедно с тях и вирусът. Ако даден район е гъсто населен, заразоносителите за кратко време стават много, сиреч голямо размножаване на вируса и голям шанс за мутация. Затова карантината (локдауна) е доказана мярка за борба със заразни болести.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK