Високата смъртност от 2020 г. отне 1.7 години от живота на българските мъже

С хиляди изрисувани сърца на стена до лондонската болница "Сейнт Томас" бяха почетени починалите във Великобритания от коронавируса. По изчисления на "Ройтерс" във вторник по света е бил преминат прагът на 3 милиона починали в пандемията.

© Reuters

С хиляди изрисувани сърца на стена до лондонската болница "Сейнт Томас" бяха почетени починалите във Великобритания от коронавируса. По изчисления на "Ройтерс" във вторник по света е бил преминат прагът на 3 милиона починали в пандемията.Очакваната продължителност на живота на българските мъже е намаляла с 1.7 години през 2020 г. - най-лошият показател в ЕС според новите данни на "Евростат". Вместо средно 71.6 години те ще живеят до 69.9 години. Показателят за цялото население на България е -1.5 години и само Испания е с малко по-лош резултат от -1.6 години.


Данните са предварителни, а показателят е променлива величина според нивото на смъртност, която, от своя страна, зависи от набор от фактори като състояние на здравеопазването, начин на хранене и живот и т.н.


"Очаквана продължителност на живота" е термин, описващ предполагаемият брой години, които се падат на новородено в съответната страна предвид всички тези фактори. Прогнозата за родените през 2020 г. е само при условие, че изключителните от десетилетия насам обстоятелства на пандемията се запазят през целия живот на бебето.
За България смъртността в първата година на пандемията е понижила тази очаквана възраст от 75.1 на 73.6 години. Българките традиционно са с по-голяма очаквана продължителност, но и там има намаление - от 78.8 години на 77.5 години.


В никоя друга страна от ЕС хората не живеят толкова кратко, най-близо е Румъния с нов прогнозиран показател от 74.2 години. От общо 27 държави в ЕС само 7 са с показател под 80 години очаквана продължителност на живота.


Високата смъртност от 2020 г. отне 1.7 години от живота на българските мъже
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK