Педро Санчес опитва да осигури "десетилетие на Испания в Африка" днес и утре

Педро Санчес опитва да осигури "десетилетие на Испания в Африка" днес и утре

© Associated PressИспанският премиер Педро Санчес ще посети утре и вдругиден Ангола и Сенегал, за да усили борбата срещу незаконната имиграция и да подобри търговските отношения с Африка, където Испания смята, че е твърде слабо представена. Премиерът социалист ще е начело на делегация от бизнес лидери и ще започне обиколката си от Ангола, която се е заела с диверсифициране ан икономиката си, за да намали зависимостта си от петрола. Той ще бъде приет от президента Жоау Лоуренсу.


След това ще замине за Сенегал, ключов партньор в борбата с незаконната имиграция, и ще се срещне с президента Маки Сал. От миналата година испанските Канарски острови са залети от хиляди мигранти, потеглили от Северозападна Африка със сглобени с подръчни средства плавателни съдове, и Мадрид се опитва да убеди родните им страни да ги приемат обратно.


По време на тази първа визита на испански премиер в Сенегал от шест години Санчес ще посети шестдесетината испански полицаи, които работят с местните власти срещу каналджийските мрежи.
Той ще се срещне и с испанските военни в Сенегал, които помагат на френската военна операция "Баркан" срещу джихадистките организации в Сахел.


"Десетилетие на Испания в Африка"
Испания е силно зависима от секторите на услугите и туризма и тежко пострада от предизвиканата от пандемията от новия коронавирус икономическа криза, затова търси в чужбина нови пазари за фирмите си.
Тази мини африканска обиколка има за цел да помогне на Испания да подобри позициите си на този континент, където се чувства "осезаемо слабо представена", и където Китай, САЩ, Франция, Великобритания или Португалия в случая с Ангола имат съществено предимство, заяви неотдавна държавният секретар за външната търговия Хиана Мендес. "Искаме да превърнем това десетилетие в десетилетието на Испания в Африка", заяви в края на март Педро Санчес.


По официални данни на Африка се се падали 6 процента от износа на Испания и 7 процента от вноса ѝ за периода януари-ноември 2020 г. Колкото и скромно да е това число, то пак надвишава испанската външна търговия с Латинска Америка, макар тя да е приоритет (4,3 процента от износа и 4,8 процента от вноса).


Възобновяеми енергийни източници


Испания се надява по-специално да намери пазари в сектора на възобновяемите енергоизточници благодарение на двата гиганта Ибердрола и Сименс Гамеса и на множество малки и средни предприятия.
"Испания има значителен опит в този сектор и може да играе роля" в Африка, заяви Ибрахим Маяки, изпълнителен секретар на Агенцията за развитие на Африканския съюз, на кръгла маса, организирана в края на март в Мадрид от правителството на Санчес. Мадрид търси пазарни възможности и в индустрията, банковия сектор, телекомуникациите и хранително-вкусовата промишленост.


За осъществяване на амбициите си испанското правителство се сближи с Гана. Там се намира генералният секретариат на новосъздадената Африканска континентална зона за свободна търговия, която се очаква да се превърне в търговското пространство с най-голям брой на населението в света.


Освен това Санчес се срещна миналата седмица в Мадрид с президента на Гана Нана Акуфо-Адо, който призова инвеститорите да се възползват от възможностите, които ще предлага тази нова зона на свободен обмен.


Миналата седмица Санчес призова Международния валутен фонд да емитира специални права на тираж, за да се помогне на най-уязвимите държави, включително африкански, да се справят със сегашната икономическа криза. Миналата година Испания също така участва с 63 милиона евро в последното увеличение на капитала на Африканската банка за развитие. Тази институция от 2015 г. е финансирала 59 проекта, в които са участвали испански фирми, като открития през 2019 г. мост "Сенегамбия" над река Гамбия. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK