Първи съвети за бизнеса: Новият парламент може да изкара година, внимавайте за сделките

Първи съвети за бизнеса: Новият парламент може да изкара година, внимавайте за сделките

© Надежда ЧипеваРезултатите от изборите в неделя са такива, че новият парламент вероятно ще изкара не повече от една година, а през това време не е изключено да има спиране на конкурси и търгове от държавата, както и за ревизия на някои вече сключени сделки с нея.


Най-добрият вариант за България е скоро да има ново правителство, което да помогне на икономиката с администрирането на милиарди евро от антикризисния план по-късно през годината. Но той засега изглежда малко вероятен, защото очакванията са преговорите за съставянето му да продължат месеци.


Това са част от първите оценки, които консултантска компания и представител на европейска рейтингова агенция дават броени дни след вота, показал, че за премиера Бойко Борисов става много трудно да остане на поста си.
Анализ на IHS Markit посочва, че рисковете за бизнеса биха намалели при сценарий, в който се формира правителство на малцинството, предвождано от "Има такъв народ" със значително участие на "Демократична България". В него се очаква още през втората половина на годината да тръгнат европрограми с акцент върху т.нар. Зелена сделка и проекти за цифровизация. Вероятно е също да започнат и инициатива за борба с корупцията.


Но предприемачите трябва да знаят също, че изключването на ГЕРБ от бъдещ кабинет означава и засилена вероятност за замразяване на търгове в строителството, отбраната, транспорта и енергетиката, защото ще бъде извършена ревизия на процедурите, при които ги провеждаше ГЕРБ, пише в бюлетина Global Insight на IHS от вторник.

 • Другият споменат вариант е коалиция ГРБ - БСП - ДПС без Борисов начело, която ще остане на власт до една година и предсрочни избори са по-вероятни към средата на 2022 г., се казва в анализа. Този сценарий е свързан и с ново избухване на улични протести с хиляди хора всеки ден в София. Но според IHS още преди официалното обявяване на резултатите обединяване в правителство на ГЕРБ и БСП изглежда практически изключено заради дългогодишната вражда между двете партии, противоположни програми и неспособност да се договорят за това кой да е министър-председател.

ГЕРБ вероятно няма да успее да договори правителство, а "Има такъв народ" - следващите, които ще получат мандат, са казвали, че може да предпочетат още едни избори, пише в анализа. Но, напомня авторът, в името на справяне с пандемията и за да тръгнат антикризисните фондове на ЕС, новата парламентарна сила вероятно ще опита да сглоби правителство. То, изглежда, ще е от експерти, фокусирани върху оправяне щетите от COVID-19 върху икономиката, а не толкова от изпълняването на политически приоритети.
 • В името на това да получи одобрение в парламента на такъв кабинет "Има такъв народ" може да предложи срок за съществуването му или да постави конкретни задачи - например въвеждането на електронно гласуване или въвеждане на мажоритарен вот за депутати - след което ще се насрочат нови избори.

За бизнеса и икономиката това ще са напрегнати месеци, защото министерствата, надзираващи европрограмите, ще продължават да работят с назначените от ГЕРБ титуляри, доизкарващи мандата без яснота кой ще ги наследи. В парламента трябва да се адаптира българското законодателство към постигане целите на "Зелената сделка" на ЕС, но за това е нужно стабилно парламентарно мнозинство. Ако такова не бъде постигнато, промените едва ли ще са факт през 2021 г. и съответните средства от ЕС ще са достъпни през 2022 г.


На нуждата от стабилно правителство акцентира и Денис Шен от агенция Scope Ratings. В разговор за SeeNews той посочи в сряда, че това е важно за постигане на членство на България в еврозоната от 1 януари 2024 г., каквато е официалната цел. Става дума за напредък в реформите на правораздаването и управлението, които са ключови за рейтинговата оценка на страната.


Шен напомня, че партиите, спечелили такава популярност с критики срещу корупцията, ще трябва - ако влязат в управлението - да управляват няколко кризи едновременно и да подготвят администрирането на необичайно големи за България евросредства.


Добрата новина е, че има консенсус за продължаване движението към приемане на единната валута. Но партиите в новото правителство трябва да осъзнават и свързаният с това натиск за реформи - в частност на рамката за финансов надзор, поддържането на фискална дисциплина и подготовка на българската икономика за евроизиране. Всяко отлагане на реформи е равносилно на отлагане и на членството в еврозоната, допълва Шен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Трябва незабавно да се осигури достъп на оркестър Зурла до еврофондовете!

 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Бизнесът е в безтегловност!
  Не знае чие шкафче да пълни.

 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Дневниче, Фнимавай какво си хортуваш и пожелаваш!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Хаджигенов нали заяви, че е готов да се жертва и да стане министър!?

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Добрутру. Естествено, че докато не е ясно на кого колко, никакви подкупи не трябва да се дават.

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  “ Анализ на IHS Markit посочва, че рисковете за бизнеса биха намалели при сценарий, в който се формира правителство на малцинството, предвождано от "Има такъв народ" със значително участие на "Демократична България". ”
  ——
  Е, те на това се вика “правилен анализ”! Трябваше, обаче, да се сложат последните думички в курсив

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Всяко нещо има начало и край. Зелената сделка ще е краят на европейската икономика и ЕС.

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Няма лошо да има много ревизии на гербавите управленци. Колкото по-назад във времето, стига да може да се търси отговорност, толкова по-добре. И така бъдещите управленци ще имат "едно на ум".

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  предприемачите трябва да знаят също, че изключването на ГЕРБ от бъдещ кабинет означава и засилена вероятност за замразване

  ++++++

  В половин изречение сте казали всичко!
  Предприемачите? Това ли се разбира под предприемач да дава подкуп за да взема далавера? Аха, БГ предприемач!
  ИЗключването на ГЕРБ ще спре подкупите или ще пренасочи подкупите? Всеки може да познае!
  Замразване? Ето това казва всичко! И за мат’ряла, и за предприемачите, и за шкафчетата!

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Истинският бизнес малко зависи от правителството.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Рамка, Шенген, финансов надзор - чувал ли е такива думи Слави?
  Ще ни спрат евросредствата след 2-3 месеца, ще се появи инфлация и безработица, цените ще скочат.
  След фалшивото идване на Байдън на власт, само за 2 месеца бензинът е скочил почти двойно, а цените на хранителните стоки също са поскъпнали.
  Кога ще го раберете най-после, че лявото не може да управлява?

 12. 12 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Ще се договорят - как да окрадат повече от България.
  Не го ли гладахме този сзенарий 97, и 2009, и 2014?
  Доларът 3000 лева, спрени евросредства, фалирали банки.
  Ами те са същите хора, какво да очакваме?
  Мъката на правителството е единствено, че ако вклиучат БСП и ДПС, ще трябва да делят заграбеното на 4, а не на 2 или 3.
  Толкова ли не е ясно?

 13. 13 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  А най-отзад ясно кои седят - спонсориращите ИТН Цветан Василев, Манолова Божков, и спонсорите на БСП и ДПС. Тоест хора, фалирали банки, извършвали престъпления и така нататък.
  Това са новите хора, от които някои очакват промяна.
  Наистина?

 14. 14 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "......... в който се формира правителство на малцинството, предвождано от "Има такъв народ" със значително участие на "Демократична България". .....”

  За "Значителното" участие наблягате, ама защо липсва Значителна част от истината: СЪС ПОДКРЕАПАТА НА БСП (Нереформирана). Или ве е срам, а ? Мръсни предатели!!

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  Годишно гербавите крадат около 2 милиарда. Да се изхвърлят от всчики постове , за да живне бизнеса ..

 16. 16 Профил на Personal_Jesus
  Personal_Jesus
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Да живей лумпен-пролетариата и новата коалиция "Нема такава сбирщина" - чалгари, комунета, черепофили, джендър-либерали и фесове за разкош.

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5657 Неутрално

  Що гадаем, от понеделник ще почнат да се изясняват позициите на всички партии влезли в парламента

 18. 18 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Кеф за кратко ,но поне се вижда ясно старх в някои псевдо инвеститори....на кой да залагат на кой да плащат.....или даже да кашират и в Дубай или ЮАР,ще гледаме сеир и то друго и не ни е останало и после пак същото,само като погледнете артистите

 19. 19 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Да живей лумпен-пролетариата и новата коалиция "Нема такава сбирщина" - чалгари, комунета, черепофили, джендър-либерали и фесове за разкош.
  —цитат от коментар 16 на Personal_Jesus


  Намери се гербаджията.

 20. 20 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Ами ние изкархме така една година, та където една там и две, това в кръгът вицовете, ситуацията е много зле с тенденция да се влошава.
  Обстановката не е оптимистична, политическа криза, вирус, крехка икономика и цени растещи, едно е сигурно който е в правителството ще живее, останалите ще псуваме политиците и тези 50% дето не гласуваха.
  Несистемните партии ИТН, ДБ, ИМВ
  Не трябва да оставят президента Румен Радев да свърши това което те могат свършат.

 21. 21 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Още К-19 ваксинации в България са на едно от последните места в ЕС, това означава провален туристически сезон, почивките ще бъдат в страни с по-добра стратегия и резултати.
  Още високи стойности на Ковид-19 за България т.н.

 22. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  При задаващия се хаос една малка утеха е валутния борд. Но, малка.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3560 Неутрално


  От всичко казано в статията става ясно, че вината е изцяло на Бойко Борисов. Той пропусна златния шанс, който му дадоха протестиращите да подаде оставка и да бъдат проведени предсрочни избори през месец ноември, при което въпросите със стабилното управление към днешна дата щяха да бъдат решени.

  Тъпото упорство на Борисов не донесе нищо добро на страната, а още по-малко на него.

  Затова сега - станалото станало - както правилно се е запътил към изхода по-бързичко и без много озъртане.

 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1067 Весело

  Виждам лъч надежда да проблясва в очичките на гербераст-тролетариата :)
  Надеждата им ще умре последна (т.е. след тях).

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Ако не се избият до клетвата.

 26. 26 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Въй, въй, въй, въй, въй - затюхкали са се нещо западните ни партньори за "стабилността" в България и сега тънко (чрез трибуната на пропагандните им рупори) внушават, какво било редно да направи Слави. Чеп - тате - баница за такива и техните ратаи!

  Съвсем отговорно заявявам, че издържи ли Славито до нови избори, този път ЩЕ гласувам за него, за да получи ЦЯЛАТА власт и словоблудници като горните да продължат да правят като вятъра, само че на някоя друга тема.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  ====Първи съвети за бизнеса: Новият парламент може да изкара година, внимавайте за сделките====== точно за "сделките" със съвети "бизнеса" да внимава и да си наляга парцалите...... Ревизия тотална искат хората и точно за "сделките" .......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK