Могат ли българките, които гледат възрастни в Германия, да очакват достойно заплащане

Могат ли българките, които гледат възрастни в Германия, да очакват достойно заплащане


Без труда на тези жени - болногледачките - не би имало кой да се грижи за стотици хиляди безпомощни възрастни германци. Въпреки това закон за тях няма, няма и достойно заплащане, пише "Дойче веле".


Те работят без германски договор и без германска медицинска осигуровка. Плащат им на ръка, при това - не особено много. Над 700 хил. жени, главно от Полша, България, Румъния и Словакия, се грижат за възрастни германци и живеят под един покрив заедно с тях. Без труда на тези жени не би имало кой да се грижи за стотици хиляди безпомощни хора, въпреки това повечето от тези болногледачки официално просто не съществуват. Ще ги наричаме "болногледачки", макар че това обозначение не е най-точното.


Според приблизителните оценки 90 процента от услугите за гледане на възрастни, болни и безпомощни хора по домовете им се практикуват извън закона. Възрастните хора в Германия стават все повече - и все по-често предпочитат да стареят вкъщи, а не в старчески дом. В страната над четири милиона възрастни се нуждаят от специални грижи, а три четвърти от тях искат да ги получават под собствения си покрив. Търсенето на болногледачки е огромно, досега обаче нито едно германско правителство не е посмяло да внесе законов ред в този бранш. Нелегалните посреднически агенции предлагат по-евтини услуги от легалната конкуренция, понеже не осигуряват социално своите наемни служители и не са длъжни да им плащат минималната надница в Германия.
Германското право още не е узаконило бизнес модела, при който наемната работна сила живее под покрива на своя работодател. Ето защо източноевропейските болногледачки нямат никаква правна сигурност, обяснява юристът Фредерик Зеебом, изпълнителен директор на Съюза за помощ и грижа по домовете (VHBP). Зеебом припомня, че е закононарушение да даваш работа на човек, без официално да регистрираш това трудово правоотношение и без да му плащаш социалните осигуровки. Според него в тази "сива зона" в Германия близо 300 000 семейства наемат гледачки на болни и безпомощни хора, като в повечето случаи знаят, че нарушават закона.


Нови правила на играта - например като в Австрия


Сега министърът на здравеопазването Йенс Шпан възнамерява да реформира този сектор. До момента още няма законопроект - съществува само една разработка, оповестена миналия месец, която предвижда официално признаване на трудовия статут на болногледачите, които се грижат за болни, възрастни или безпомощни хора в дома им.


В Австрия тази сфера е значително по-добре регулирана. Тамошният Закон за гледане в домашни условия позволява на болногледачките да се регистрират като самонаети. Точно така е постъпила 50-годишната полякиня Ана Таджак, която работи на смени - две до четири седмица работа, после също толкова време почивка в Полша.


Така нещата вървят, обяснява Ана и припомня, че грижата за болни и безпомощни хора ангажира болногледачката 24 часа в денонощието. "Ако клиентът те повика пет пъти през нощта, ти си длъжен пет пъти да се отзовеш", разказва тя. А нуждите и очакванията на клиентите и техните семейства са най-различни, забелязала е Ана. "Клиентите често очакват, че не само ще се грижиш за възрастния или безпомощен човек, но освен това ще му готвиш, пазаруваш и чистиш. Понякога се оказва, че съм изцяло лишена от лично пространство и време."


Поради липсата на ясна регулация и законова рамка на правата и задълженията много болногледачки стават жертва на трудова експлоатация. Моделът е съвсем прост: в държави от ЕС с много по-ниски заплати местни агенции наемат болногледачки, които се ползват от правото на свободно придвижване и месторабота в Евросъюза; после германски агенции установяват партньорство с местните агенции, наели болногледачките, и им намират работни места в Германия, без обаче да ги регистрират в общината, без да проверят квалификацията им и без да им плащат социалните и здравните осигуровки.


Пандемията разкри важността на този вид труд


Фредерик Зеебом казва, че пандемията, предизвикана от коронавируса, ще ускори реформата в този сегмент. Когато миналата пролет влезе в сила първият локдаун, болногледачките от Източна Европа бяха лишени от достъп до Германия и до своите потенциални или реални клиенти. В резултат от това се усети остър недостиг от такъв тип работна ръка и властите се видяха принудени да признаят ключовата роля дори на болногледачките, работили в Германия незаконно. След като толкова дълго си беше затваряла очите за този вид труд, сега германската държава трябваше да вземе някои спешни мерки - включително да им осигури достъп до здравеопазване, защото техният труд е в рискови условия, а те самите могат да заразят своите клиенти и пациенти.


Но само с узаконяването на този труд проблемът изобщо не се решава, защото търсенето на болногледачки далеч надвишава предлагането. Да вземем за пример Германия. Относителният дял на хората над 65-годишна възраст в страната е един от най-високите в ЕС, раждаемостта е ниска (1,4 деца на жена в репродуктивна възраст), а средната възраст е висока - 79 години за мъжете и 83 за жените. Всички тези показатели говорят, че през идните години в Германия ще трябват все повече болногледачки. Но как ще се заплаща техният труд?


Според сегашните планове за реформа в Германия трябва да се увеличи финансовата помощ за хората, нуждаещи се от грижи. Тази мярка трябва да ограничи "сивия пазар" на този вид услуги и да подобри условията на труд на болногледачките. Пандемията показа колко уязвим е сегментът "грижи за възрастни и безпомощни хора" и колко важен е трудът на онези (главно) жени от Източна Европа, помагащи на възрастни и болни хора в Германия в техните домове.


"В работата си давам всичко от себе си. Не е само до парите, които и без това не са много, разказва Ана Таджак. Изискват се много сили и търпение, но аз си харесвам работата в Австрия." Ана е изненадана, че медиите проявяват интерес към работата й: "За 15 години никой никога не ме питал нещо за работата", признава тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 703 Неутрално

  В Германия нямало закон,а в България има ли?
  А и защо тези жени гледат възрастни хора в Германия,а не в България.Отговорът е елементарен,в Германия парите за тази услуга са в пъти дори повече пъти отколкото в България.
  И за разлика от България от парите които им се плащат ще остане нещо,както се казва за черни дни,а тук в България не само,че няма да им останат но и кредити ще имат.
  Но то е така когато територията наречена държава България се управлява от червената комуноидна мутро-милиционерска мафия на командване от Кремъл чрез сараите.
  Материала,материала.

 2. 2 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Това е статия за силен трафик. :-) Дневник ги разбират нещата.

 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Тая тема още ли ще я предъвкваме, заплащането на труда се договаря. Като не искат да плащат повече за близките си, ей там са старческите домове, ама междувременно тарифите тръгват от 3500 на месец, средно са 4-4500. Пенсийката не стига, децата трябва да се бръкнат дълбоко. Полякините захитряха и за тези пари не се хващат, след време и нашите ще захитреят.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Какъв закон, те се ли договарят предварително, колко искат, респективно предлагат за тези услуги!?

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  То достойнството са го оставили тук, ако изобщо е имало.
  Живот на ръба на оцеляването.

 6. 6 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  закон за тях няма, няма и достойно заплащане, пише "Дойче веле"

  Нима? А чи как тъй?? А 8 часов работен ден, платен отпуск, отпуск по майчинство, трудов кодекс?? А кой въобще ги въведе тия 8 часов работен ден, платен отпуск, отпуск по майчинство, трудов кодекс? Я си спомнете ху-у-убаво! Клетите комуняки разбира се! Затова и в правилните капиталистически страни такива неща няма и няма и да има, во веки веков, амин!

 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#1] от "anty":

  Не намесвай политиката, познавам доста такива жени, повечето са пенсионерки, които работят 3 месеца, после почиват 3-4 месеца и пак. Просто си помагат, че и на семействата си с тези пари.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Какъв закон, те се ли договарят предварително, колко искат, респективно предлагат за тези услуги!?
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Повечето започват чрез посреднически фирми и затова е малко заплащането. След време създават връзки и контакти и с добри препоръки си намират сами клиенти за по-добри пари или условия.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 9. 9 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#6] от "sablezub":

  В "правилните" капиталистически страни ги има, но виж в Щатите или Япония е друго нещо. Не мисля, че ще имаш мерак да работиш като в Япония, например.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Те това са избрали.И тука има стари хора за гледане, а няма кой.

 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#7] от "proventuss":

  Помагат си защото им е скучно или защото парите тук не им достигат?
  Истината е грозна,но не признаването и не означава,че не съществува.
  И според форумните герберасти и слуги на мафията това не е така и българските пенсионери ходят на круизи,спа,развлечения и се чудят къде да си харчат парите които тиквоча от Банкя извади от чекмеджето.
  Ставате смешни,ако не е жалко.
  Материала,материала.

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Някой да ги е спирал да си направят профсъюз!?

 13. 13 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "proventuss":

  Едва ли.
  Ще почнат да наемат бангладешки/шри ланки и подобни.

 14. 14 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#6] от "sablezub":В "правилните" капиталистически страни ги има, но виж в Щатите или Япония е друго нещо. Не мисля, че ще имаш мерак да работиш като в Япония, например.
  —цитат от коментар 9 на proventuss


  закон за тях няма, няма и достойно заплащане, пише "Дойче веле".
  Те работят без договор и без медицинска осигуровка. Плащат им на ръка, при това - не особено много. Над 700 хил. жени, главно от Полша, България, Румъния и Словакия, се грижат за възрастни германци. Повечето от тези болногледачки официално просто не съществуват.
  —цитат от коментар 0 на статията

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  Само българки ли се занимават с подобна дейност? А българите?

 16. 16 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Германците съвсем съвсем нарочно не са регулирали тази дейност. Знаят много добре, че направят ли го, разходите за болногледачка ще скочат двойно. Много ясно, че се правят на улави, нищо, пе не събират данъци от това.

 17. 17 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Някой да ги е спирал да си направят профсъюз!?
  —цитат от коментар 12 на ivanpopov


  закон за тях няма. Повечето от тези болногледачки официално просто не съществуват.
  —цитат от коментар 0 на статията


  И въобще комундер да те запитам - какъв профсъюз? Остава и комунистическа партия да си основат като следваща стъпка, да? И да се обединят с пролетариите от всички страни?

 18. 18 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#14] от "sablezub":

  За 1000-1200 евро с осигурена храна и квартира и един почивен ден в седмицата.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  До коментар [#7] от "proventuss":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много важно уточнение , че най-вече става дума за млади пенсионерки и/ или такива в пред пенсионна възраст!Моята майка с пенсионира на 57 години и отиде да работи точно така работа в Италия!Там ситуацията е горе-долу същата -т.е. възрастните хора искат да си дочакат сетния час във вкъщи , а децата да си гледат живота!Майка ми работи на черно , после успя да се узакони /там се счита до 24 часова работна седмица- това почти винаги не отговаря на истината/, спести някой лев и даже получава малка пенсия от Италия/ има само седем години на осигуровки/!когато бачкаше там аз основно безработен, а баща ми /лека му пръст/ пенсионер!Нейните пари бяха жизнено важни за нас, така , че от моя гледна точка " съм в нещата"!И майка ми замина за Италия не защото искаше , а защото трябваше/по принуда/ както е масовия случай!

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Любопитно

  До коментар [#13] от "kapitalcho":

  Това скоро няма как да стане, защото тези нямат право да работят без ограничения в ЕС!Това означава , че всичко минава през годишни квоти и договори "черно на бяло"!!!!

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1612 Весело

  До коментар [#7] от "proventuss":Помагат си защото им е скучно или защото парите тук не им достигат?Истината е грозна,но не признаването и не означава,че не съществува.И според форумните герберасти и слуги на мафията това не е така и българските пенсионери ходят на круизи,спа,развлечения и се чудят къде да си харчат парите които тиквоча от Банкя извади от чекмеджето.Ставате смешни,ако не е жалко.Материала,материала.
  —цитат от коментар 11 на anty


  Мат'рялец, както са много парите, що германки не се хванат, хем и парици ще надиплят за стари години?!?!?!

 22. 22 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Вероятно могат да очакват да не избират между проститутка и кол център, каквито са опциите тук.
  Разбира се, никой в Германия - и в целия ЕС - няма интерес тук да няма нормални работни места с достойно заплащане.

  Ужасно се кефя на идеите на всички ПП за повишаване на доходите. Нито една от тях не споменава от какъв вид дейност идват тези доходи, какви типове работни места се предлагат и прочее.

  За евро-идиократски настроените ни политици тези неща нямат значение. За тях е важна "демокрацията"

  BLUE Planet Corporation
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Любопитно

  До коментар [#15] от "plamen_b":

  Този тип работа, Адаш е най-вече за жени / най-малкото по психологически причини/- жените са много по-търпеливи от мъжете и освен това често готвят и чистят!!!Хората , които работят тази меко казано неблагодарна работа са в около пенсионна възраст- просто на тези години нямат шанс за нещо друго!Аз съм ходил поне четири пъти на гости при майка ми , когато тя работеше точно това в Италия и да си призная не помня да съм видял мъж да упражнява такава професия/ баданте на италиански/ и всичките и познати-колежки бяха на видима възраст над 50-55 години!

 24. 24 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1186 Неутрално
  До коментар [#3] от "proventuss":


  Тая тема още ли ще я предъвкваме, заплащането на труда се договаря. Като не искат да плащат повече за близките си, ей там са старческите домове, ама междувременно тарифите тръгват от 3500 на месец, средно са 4-4500. Пенсийката не стига, децата трябва да се бръкнат дълбоко. Полякините захитряха и за тези пари не се хващат, след време и нашите ще захитреят.
  —цитат от коментар 3 на proventuss  Не е точно така , в наше село има общински сеньоренхайм , в който влизат с пенсиите си .....и никой не им иска по 3-4 к такса........същото важи за манастирските , както и за тези към Каритас.........

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1857 Разстроено

  Нивото на заплащане се определя от търсенето и предлагането на служители в дадена професия. За съжеление, не само по-възрастните българки не могат да получат достойно заплащане за труд, който може да го върши всеки- без особена квалификация и образование. Същото очаква и голяма част от по-младото поколение българи, които не са научили занаят, за който търсенето е по-голямо от предлагането. Това става поради различни причини- дали заради по-калпавата образователна система в България, дали защото родителите им, другите роднини и приятелите не са ги мотивирали да учат докато е време... Да, има разлика между заплащането в България и в Германия, но още по-голяма разлика в днешния свят има между хората със знания, умения, опит, и хората които не могат (или не искат) да вършат работа за която не достигат хора.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  А аз чета и слушам, че на запад е емигрирал цветът на нацията:) От интелектуалец нагоре:)
  Така, че българки не може да има:)

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#25] от "plamen_b":

  Има разлика в заплащането, но има разлика и в някой други неща като наемите комунални услуги и климатични дадености.
  Поради преди година и половина германският институт за икономика каза, че ако средната бутна заплата в България стане 1000 евро ще имаме стандарта на германците.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Може, ако успеят да свият някой диамантен пръстен от склерозиралата баба.

 29. 29 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#25] от "plamen_b":

  Да, има разлика между заплащането в България и в Германия, но още по-голяма разлика в днешния свят има между хората със знания, умения, опит, и хората които не могат (или не искат) да вършат работа за която не достигат хора.
  —цитат от коментар 25 на plamen_b


  Кой определя какъв тип работа има да се върши по света и за какво трябват хора?
  Международното положение?
  Защо всички партии продължават да фъфлят за "заплащане", а някоя не си направи труда да опита да говори за създаване на нормална, независима от олигарсите на ДС и външни инвеститори и корпорации средна класа?
  Защо държави като Полша имат нормално селско стопанство, базирано на общностни и фамилни кооперации, а у нас има само селски мутро-феодали?

  Извинявам се, забравих - всичко е само филм, а ние сме герои в него. Ами честита ви демокрация тогава и продължавайте да си четете ролите, току що еднолично отстраних режисьора, но за сценаристите не отговарям.

  BLUE Planet Corporation
 30. 30 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1857 Весело

  До коментар [#25] от "plamen_b": преди година и половина германският институт за икономика каза, че ако средната бутна заплата в България стане 1000 евро ще имаме стандарта на германците.
  —цитат от коментар 27 на Да вярваме на истината


  Е, и ако цените в България не се увеличат след увеличаване на доходите. Което не е гарантирано...

 31. 31 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#25] от "plamen_b":Има разлика в заплащането, но има разлика и в някой други неща като наемите комунални услуги и климатични дадености. Поради преди година и половина германският институт за икономика каза, че ако средната бутна заплата в България стане 1000 евро ще имаме стандарта на германците.
  —цитат от коментар 27 на Да вярваме на истината


  Поткрепям поста Ви !
  Наемите са бича божий......изяждат около половината от месечните доходи на безимотните.....особено в големите градове....затова селата се пръскат по шевовете от наематели....но пък се губят по 1-2 часа за път до работата всеки ден.....

 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Дане дава Господ, да разчитаме на непознат човек, да се грижи за нас.

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#19] от "bat_plamen":

  правилно
  Кой работи при живи родители

 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Зная за няколко такива случая за жени, гледащи възрастни хора.
  Не ми се струва много редно жената да се бъхти да издържа семейството, а мъжът да стои в България безработен. Оправданието - нямало работа за мъже?! То работа има, ама им се вижда тежка. Къде по-лесно е някой друг да се скапва от работа докато те си пият биричката пред телевизора.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alan Blackmore":

  Защото в Полша никога не е имало насилствено коопериране на земята, а винаги е имало частни фермери. А, и частните фирми бяха разрешение още при соца.

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Да добавя: става въпрос за фирми до 30 работника.

 37. 37 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 593 Неутрално

  А аз чета и слушам, че на запад е емигрирал цветът на нацията:) От интелектуалец нагоре:)Така, че българки не може да има:)
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  Колкото и "обратното на умните" да са визираните от теб хора, всички те "водят с 3 обиколки" по интелект. Кажи по-добре нещо за "полупроводниковите платки" и икономиката, там скечовете ти са по-забавни.

 38. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално
 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#17] от "sablezub":

  Ти идиот ли си!? Профсъюзите са най-старият и най-естественият начин някоя гилдия да защити правата си. Като започнеш още с комициите, които стоят в основата на Римската република, минеш през бурзоазна Великобитания и свършиш със съвременните Франция и САЩ. Това, че познаваш само местните подкрепаджии, не значи, че този начин на сдружаване, с цел защита на префесията, не работи по света.

 40. 40 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#33] от "1001": Чакам да поотраснат децата,за да ме поемат от нашите!)))))

 41. 41 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#34] от "pamela":


  Предполагам има и обратни случаи,и то не по-малко!?

 42. 42 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#34] от "pamela":

  Мъжете обикновено не стоят безработни. Работа в чистотата, строителството, хамалските услуги и селското стопанство винаги се намира. Стига да искаш да работиш и да си готов да го правиш за паница ориз на ден. Мъжете санитари се ценят много повече, между другото, но трудно се намира мъж, който да издържи психически на такава дейност.

 43. 43 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#34] от "pamela":

  Един български мъж - ако е такъв - работи или за себе си, или за държавата, като при второто има припокриване на дейностите.

  При положение, че държавата и нейните институции се управляват от чужденци, чиято цел е да премахнат възможностите пред българските мъже да работят и за себе си като частници, изборите са два : емиграция или война.

  И тъй като има и такива, за които емиграцията също не е опция, то последното остава единствена опция, която не е е в резултат на избор, а на принуда.

  BLUE Planet Corporation
 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Весело

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Градски, навън има всякакви хора!Същото както е в България!Има и образовани хора............има ниско квалифицирани!Втората ми братовчедка беше в Габрово лекарка в "Тота Венкова"/ "уши, нос, гърло"/ ,но от три-четири години е ДжиПи в Англия/ завърши със Сребърна Значка АГ-то - ако нещо ти говори това/!Имам трети братовчед от/ Габрово също/, който завърши УАСГ / архитект/ ,а жена му е софиянка/ строителен инженер/ !Те са от над 10 години в Канада!Така , че тъпотиите , които ги "въртите" в кафенетата на до Булбанк/"Контоха"/ примерно нямат нищо общо с реалността!За твое сведение има навсякъде в България такива като вас , дето си мислят , че само ниско квалифицираните българи заминават в чужбина!Мислете си .................., а като дойде време за пенсиониране тези дето сме навън определено ще ни е "по-широко и по-спокойно около врата"!

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Весело

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  Вервай си!Най-вече виж нещата как стоят с детските добавки навън например или здравните услуги!Занеш ли например , че в Англия се дават около 6000 паунда за раждане на дете....не е на куп ,но се дават!У нас еднократна помощ от 250 лева + още една такава евентуално от Общината- смях в залата!Навън са скъпи наемите, застраховките и цените в заведенията !Всичко друго у нас и навън е на сравними цени/ най-вече се набива на очи при храните, детските стоки,техниката , а за лекарствата да не говорим, защото у нас се доплащат, а навън по презумция са безплатни като получиш лекарска рецепта/!Да не говорим , че ако си родител получаваш детски, а у нас ...................нищо!

 46. 46 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1300 Весело

  При розовь капитализъм и демакрация няма такъв израз като "достойно заплащане" за редовия бачкатор. Облагите са само за шефчето-капиталист.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 47. 47 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 343 Гневно

  До коментар [#7] от "proventuss":

  Ти си едно л...о, нали се сещаш...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ти какво "работиш", мишок...???
  Кажи ми къде живееш..?
  Аз съм на Оборище близо до френското посолство....
  Аз самият, жена ми, децата ми...моите и на жена ми родители нямат проблеми с живота, всички живеем нормално...
  Каква ти е идеята на теб..?

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Любопитно

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  Забравих да добавя , че навън и колите са много по-евтини от у нас!Става дума за такива на старо!Аз всеки месец мога да си заделя сума да си сменям трошката , а у нас ще ми е в пъти по-скъпо при в пъти по-високи цени!И пак ми пиши разни небивалици!И да ти напомня , че най-богатата страна от ЦИЕ е Словения им там средната работна брутна заплата е малко над 1600 евра на месец , но и те са доста далече от немския стандарт!А за у нас няма какво да говорим!!!!!

 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Пазар на труда!
  Гледачките на болни и възрастни са доволни, и възрастните или плащащите за гледането им са доволни.
  Първите вземат повече отколкото биха вземали в страните си, вторите плащат по-малко.
  Ако сте забелязали колкото по-неприятна е една работа толкова по-ниско платена е?
  Поуката и за работници и за работодатели е ясна.
  Образовайте се, квалифицирате се, ще печелите повече и без неприятни работи.
  Гответе се че ще остареете и се разболеете и вероятно ще трябват пари някой да ви помага. Спестявайте, инвестирайте, не живейте ден за ден.

 50. 50 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 343 Весело

  До коментар [#34] от "pamela":

  Ти си някакъв гей, Памела....нали.?)))))

 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#45] от "bat_plamen":

  Не е добре да се обобщава под един знаменател. Не навсякъде лекарствата са напълно безплатни по лекарско предписание. При нас например за много лекарства заплащаш част от цената, някъде символично а някъде бая сериозно. Относно цените на продуктите — колкото е по голям един пазар, толкова повече има възможност за ниски цени. Не може да сравняваш 7милионен пазар с 60 или 80 милионен. Сметам да се сещаш защо.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 52. 52 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#49] от "Таралеж":

  Един от много богатите хора по чешко е циганин, собственик на фирма за изкопни работи. Работят предимно цигани. Специализирани са в изкопни работи на ръка, там където техника трудно влиза. Ползват ги страшно много в градски условия. И са много добре платени.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4517 Любопитно

  Е, аз си спомням как на конгрес по антропология през 1999 се обсъждаше изказването на Бил Гейтс как скоро щяло да има много хора - прислуга, които ще работят като през Средновековието - храна и квартира при работодателя и ограничено заплащане. Познал е, а? Найс!

 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  При розовь капитализъм и демакрация няма такъв израз като "достойно заплащане" за редовия бачкатор. Облагите са само за шефчето-капиталист.
  —цитат от коментар 46 на Taiga


  Не мога да разбера, на социализма ли симпатизирате или на (съвременна) Русия?

 55. 55 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alan Blackmore":


  До коментар [#34] от "pamela":Един български мъж - ако е такъв - работи или за себе си, или за държавата, като при второто има припокриване на дейностите.При положение, че държавата и нейните институции се управляват от чужденци, чиято цел е да премахнат възможностите пред българските мъже да работят и за себе си като частници, изборите са два : емиграция или война. И тъй като има и такива, за които емиграцията също не е опция, то последното остава единствена опция, която не е е в резултат на избор, а на принуда.
  —цитат от коментар 43 на Alan Blackmore


  Тъй като не сме турци , или руснаци ....да изколим на хората кокошките и да им изпием ракията ....предпочитаме да емигрираме......

 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#45] от "bat_plamen":

  Ти нещо съвсем не си в час с България. Съвсем си се чалнал.
  Когато се роди преди 3 години внучката на жена ми щото е млада баба получи около 6000 лева. Мъжът на дъщеря й работеше в Идеал Стандарт дадоха му 3000 лева и 14 дни отпуск. От държавата, общината, разни организации 6000 лева общо.
  За да отиде германеца на топло море плаща стотици евра в България плащаш почти нищо.
  Килограм череши или кайсии колко са.
  92% от българите са в собствини жилища.
  70%си сеят градини.
  Да не говорим, че поради това, че икономиката работи за март имаме 3500 паунда доход. Ти за колко време ще ги изкараш?!
  Че ти като си от Габрово само природата е 1000 паунда.

 57. 57 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Справедливо -- да, достойно -- никога. Защото чувството за достойнство на българ(к)ите е по-особено. И ненаситно.

  Майка ми, 90 години, работила над 40, плащала всичко до стотинка, пенсия 400, получи неразположение. Най-добрите ми приятели веднага се притекоха: Жена да я наглежда една седмица, ама 400. Невролог да я види, ама 200 за прегледчето.

  За щастие майка ми не разчита на своята пенсия. Но тези приказки за достойнството питайте Мария Бакалова къде можете да си ги заврете.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 58. 58 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#15] от "plamen_b":Този тип работа, Адаш е най-вече за жени / най-малкото по психологически причини/- жените са много по-търпеливи от мъжете и освен това често готвят и чистят!!!Хората , които работят тази меко казано неблагодарна работа са в около пенсионна възраст- просто на тези години нямат шанс за нещо друго!Аз съм ходил поне четири пъти на гости при майка ми , когато тя работеше точно това в Италия и да си призная не помня да съм видял мъж да упражнява такава професия/ баданте на италиански/ и всичките и познати-колежки бяха на видима възраст над 50-55 години!
  —цитат от коментар 23 на bat_plamen


  Познавам жена на 70 години от Габрово, която се грижи за възръстни хора в Германия. В тази работа е от 18 години. Не се оплаква.

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4556 Неутрално

  До коментар [#3] от "proventuss":Едва ли.Ще почнат да наемат бангладешки/шри ланки и подобни.
  —цитат от коментар 13 на kapitalcho


  Едва ли ще ми повярвате, но преди гражданската война в Сирия в Дамаск имаше стотици филипинки, работещи като домашни прислужници! Също и в Бейрут, Ливан. Сега едва ли е така!

 60. 60 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  До коментар [#51] от "DDR":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  При всяко положение навън се живее много по-добре- като цяло!

 61. 61 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Ааа не с лошо! Всички българи в чужбина са гении и милионери. Носят България на гърба си посредством паричните преводи (от 1/30 от БВП) и трябва да бъдат слушани за всичко, защото ние тук не знаем кое е най-добро за нас.
  Няма как да има пролетарии, които да бършат лайната на германците за жълти стотинки.

 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4556 Неутрално

  Германците съвсем съвсем нарочно не са регулирали тази дейност. Знаят много добре, че направят ли го, разходите за болногледачка ще скочат двойно. Много ясно, че се правят на улави, нищо, пе не събират данъци от това.
  —цитат от коментар 16 на Stargate


  Поради същата причина в Германия не легализират и проституцията!

 63. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#52] от "DDR":

  Работят предимно цигани. Специализирани са в изкопни работи на ръка,
  ++++++
  Срамен труд няма!

 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#52] от "DDR":

  Работят предимно цигани. Специализирани са в изкопни работи на ръка,
  ++++++
  Срамен труд няма!

 65. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivangabrovo":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Майка ми работеше до 67-68 възраст в Италия!Дразни ме факта градски , че има много хора у нас които анатемосват тези жени!И в същото време не си задават очевидния въпрос защо точно така се получава?!Ясно е, че ако пенсионерите получават прилични пенсии у нас и през ум няма да им мине да се занимават с тази работа навън!

 66. 66 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#60] от "bat_plamen":

  Това е много лично усещане. Някои са добре на всякъде, други въпреки материалното благополучие им липсва среда и страдат, абе според човека си е. За всеки ”добър живот” е нещо различно. Например чехите много малко емигрират, дори е проблем да ги пратиш в по дълга командировка в чужбина — не защото са цъфнали и вързали а защото си държат на средата — имал си бил къщичка, приятели, не искал да яде буламачи по чужбина и т.н. .. Но за сметка на това пък тези които щъкат насам натам са истински разтропани и приключенци.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4556 Весело

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  "А аз чета и слушам, че на запад е емигрирал цветът на нацията:) "

  Аз емигрирах в Габрово! Работя във една от стотиците високотехнологични габровски фирми и изкарвам десет пъти повече от брокер в лондонското сити! :-)

 68. 68 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Гледачките гласуваха за Чалгаря, той да ги спасява!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 69. 69 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#65] от "bat_plamen":

  Няма човек сред познатите ми, който да казва лоша дума за жените, грижещи се за възрастни и болни хора зад граница. Познавам лично десетина такива жени и съм впечатлен, от една страна, от стоицизма им в историите, които са ми разказвали, и, от друга - от достойнството, с което говорят за работата си. Всички излъчват особенна увереност и жизнерадост.

 70. 70 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  Според приблизителните оценки 90 процента от услугите за гледане на възрастни, болни и безпомощни хора по домовете им се практикуват извън закона.

  Това изобщо не е верно, познавам 2 жени от Пловдив, назначени са в български фирми със здравни осигуровки. Получават между 1200 и 1400 евро преведени в българска банка.

  Ако бъдат назначени по немските закони ще трябва да се назначат 3 жени за един пациент, което вече би струвало над 6000 евро за месец. Такава сума няма кой да плати!

 71. 71 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#7] от "proventuss":Ти си едно л...о, нали се сещаш...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ти какво "работиш", мишок...???Кажи ми къде живееш..?Аз съм на Оборище близо до френското посолство....Аз самият, жена ми, децата ми...моите и на жена ми родители нямат проблеми с живота, всички живеем нормално...Каква ти е идеята на теб..?
  —цитат от коментар 47 на Chedeuvre


  Идеята ми е да покажа събирателният образ на гласоподавателите на ИТН и ИСМВ и го постигнах чрез парвенющината Ви. Без значение къде живее, простакът си е простак, но пък е щастлив, защото живее на Оборище и няма проблеми с живота си..........

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 72. 72 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Ааа не с лошо! Всички българи в чужбина са гении и милионери. Носят България на гърба си посредством паричните преводи (от 1/30 от БВП) и трябва да бъдат слушани за всичко, защото ние тук не знаем кое е най-добро за нас.Няма как да има пролетарии, които да бършат лайната на германците за жълти стотинки.
  —цитат от коментар 61 на johnniewalker


  От все сърце не ти пожелавам да получиш удар и да се парализираш, и да се молиш някой да ти смени памперса или да ти даде глътка вода. Тогава друга песен ще запееш. Между впрочем един болногледач в България се мръщи на 1000 лева на частно. В Германия това е решено със задължителна застраховка, не знам как да го преведа на български: Pflegeversicherung.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 73. 73 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#59] от "vassilun":

  Филипинците имат една от най-добрите образователни системи специално за медицински сестри. Мой приятел, полуфилипинец има много успешна агенция за медицински кадри от Филипините и се харчат като топъл хляб.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 74. 74 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#59] от "vassilun":

  Така е! Сирия беше богата и просперираща страна преди любимите ти пишмандемократи да решат да я "демократизират"! Съсипаха най-читавата държава в региона!

 75. 75 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#17] от "sablezub":Ти идиот ли си!? Профсъюзите са най-старият и най-естественият начин някоя гилдия да защити правата си. Като започнеш още с комициите, които стоят в основата на Римската република, минеш през бурзоазна Великобитания и свършиш със съвременните Франция и САЩ. Това, че познаваш само местните подкрепаджии, не значи, че този начин на сдружаване, с цел защита на префесията, не работи по света.
  —цитат от коментар 39 на ivanpopov


  У-у-у-у, по света работи, да? Не работи както навсякъде, по света това е по света, интересите на работодателите (капиталистите) и работниците (пролетариите) по света са просто световни и ВъобщеДруги?? Капиталиста по света, но не у нас винаги е безумно щастлив с профсъюз, само малко по-малко отколкото при стачка. И гледа да плати на работника повече и да си намали печалбата. Та веднага се почват едни частни разговори с инициаторите защо им е цялото това главоболие и не може ли да се разбереме на четири очи? И някакви непознати чичковци се държат странно и може би дори заплашително с дъщерята на инициатора, пък и на колата му някой му строшил стъклото през нощта и един такъв сюр някакъв непонятен се заформя. Че и го вземат да се повози в багажника на някоя кола на пикник до гората през нощта и въобще...

 76. 76 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#49] от "Таралеж":Един от много богатите хора по чешко е циганин, собственик на фирма за изкопни работи. Работят предимно цигани. Специализирани са в изкопни работи на ръка, там където техника трудно влиза. Ползват ги страшно много в градски условия. И са много добре платени.
  —цитат от коментар 52 на DDR


  Е, не, това че има много добре платени, т.е. един от много богатите хора по чешко си разбрал, а това, че специализираните в изкопни работи на ръка, там където техника трудно влиза не са чак толкова добре платени не си разбрал, но ти е простено. Даже менталитета на циганина да вземем, дето като му платиш добре и няма да го видиш на другия ден, щото той ще се юрне по живот не си усетил, но и то ти е простено. И че е по-добре да го държиш искъсо на каишка на малка заплата ден за ден не ти е в логиката, но и то ти е простено.

 77. 77 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Весело

  До коментар [#67] от "vassilun":

  Много си прост, че да работиш в Габровска фирма. Затова емигрират в ОК да береш ягоди и да събираш моркови:)

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#75] от "sablezub":

  “И гледа да плати на работника повече и да си намали печалбата. ”

  И гледа да инвестира повече в работника за да намали данъците, а инвестицията да доведе до по-висока печалба.
  Имате старо марксистко образУвание, което Ви пречи да “учите през целия живот”.

 79. 79 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Хммм... както винаги, много се възмущавам, когато се пишат некоректни и неточни неща за възрастните и нуждаещи се от помощ хора в Германия и техните болногледачи от бившите соц. страни.
  За да не ви губя времето с празни приказки и за да спестя празните приказки на министъра на здравеопазването Йенс Шпан, ще дам пример:
  много близка моя приятелка - българка (от десетки години), работи като ерготерапевт в старчески дом в... без значение. Получава брутна заплата, при 160 часа месечно за 8 часов работен ден, около 2.100 Евро или чисто около 1.680 Евро, като същата е в най-ниската данъчна класа.
  Да се говорят и пишат глупости и простотии е най-лесно, та да питам, колко немски пенсионери биха могли да си позволят да наемат на "редовна работа" (с трудов договор и здравно, пенсионно и социално осигуряване) болногледач в къщи?
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 80. 80 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  И гледа да инвестира повече в работника за да намали данъците, а инвестицията да доведе до по-висока печалба.Имате старо марксистко образУвание, което Ви пречи да “учите през целия живот”.
  —цитат от коментар 78 на wanderer


  А еднорозите акат пеперудки и пръцкат дъга. Имате ново елфийско образование и розови очила. ИЛИ образУванието си ви е наред, но пропагандата няма почивен ден.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  До коментар [#65] от "bat_plamen":

  “Ясно е, че ако пенсионерите получават прилични пенсии у нас и през ум няма да им мине да се занимават с тази работа навън!”

  В смисъл, че ако пенсионерите у нас получават прилични пенсии, то немските пенсионерки ще идват у нас да заработват като слугини?

  А ако пенсиите се равни, кой ще го играе слуга “с висока принадена стойност на труда” му?

  Какво би станало, ако средната пенсия е по-висока от средната работна заплата (пенсионната осигуровка се увеличи два пъти или държавата/частните фондове не крадат, опс нямат “отрицателна доходност” от предоставените им спестявания)?

  Като сме почнали с въпросите: Каква ли е причината немските безработни младежи или пристигналите “високо квалифицирани” мигранти не се заемат с тази “животоспасяваща” професия? Да не е поради липсата на кариерно развитие? И как се нарича професия без никакво развитие, личностно, кариерно или властово? В древен Рим тия “професионалисти” са ги наричали роби... и са си ги преотстъпвали един на друг.
  И въпросът на Дойче велето в подтекста: В тази “сива икономика” КОЙ се явява като риск за огнище на Ковид - чуждите робини или немските пенсионери? Ако се ваксинират немските пенсионери, то те не са ли изложени на риск от слугините от чужбина?

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#80] от "sablezub":

  “пропагандата няма почивен ден.”

  Чукни в гуглето “човешки капитал”, да видиш коя е най-голямата евро-атлантическа, та даже и корпоративна ценност!

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#70] от "Дария Колев":


  “Ако бъдат назначени по немските закони ще трябва да се назначат 3 жени за един пациент, което вече би струвало над 6000 евро за месец. Такава сума няма кой да плати!”

  Сиреч, немските пенсионери са бедни като нашите!?😁

 84. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#40] от "angeles":

  Надеждите ги насочи към внуците - децата ще ти причинят същото, което ти си им причинил.

 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#79] от "робин от Крузо":

  “колко немски пенсионери биха могли да си позволят да наемат на "редовна работа" (с трудов договор и здравно, пенсионно и социално осигуряване) болногледач в къщи?”

  Тия, които могат да приспаднат от приходите си (от търговска дейност, рентиерство, лицензии) направените разходи за трудови договори на “лична секретарка” и друг персонал (терапевти по хранене, гимнастика, еректилна дисфункция и др.).

 86. 86 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#72:"proventuss"][/quote]

  О, човек, наистина не разбираш подигравката ми към кой точно е насочена. Аз лично уважавам жените грижещи се за стари хора.

 87. 87 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#85] от "wanderer":

  Хммм... много моля колега, не ми обяснявай това което понякога Йенс Шпан обяснява на немския народ, та дори и за ваксината АстраЗенека.
  Конкретно кажи, колко пенсионери в Германия могат да си позволят за 40 часова седмица да плащат по 2.000 Евро на месец, плюс 500 Евро за наем и 400 Евро за храна, без да броим парите за режийни разноски....
  Не зная къде и в кой свят живееш но има една камара интернет страници, от които можеш да се информираш, колко е средната пенсия в различните райони на Германия.
  Айде лек ден.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 88. 88 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#75] от "sablezub":

  Вече ти писах, че си виждал само Балканите. Отгоре на това имаш наглостта да обвиняваш някого, че е комунист, при положение, че се държиш точно както подобава на потомствен пролетариат.

 89. 89 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Какво значение има въпросът? Задайте същият въпрос, ама сменете Германия с България и тук има жени, които гледат стари хора. Преди да се интересувате как ги третират чуждите държави, погледнете как ги третира собственаата им родина...

 90. 90 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Чукни в гуглето “човешки капитал”, да видиш коя е най-голямата евро-атлантическа, та даже и корпоративна ценност!
  —цитат от коментар 82 на wanderer


  Ай-ай-ай съвсем се разпищоли бота! “човешки капитал” блядь, "евро-атлантическа" сука, та даже и "корпоративна ценност"! Давай, не се лишавай от нищо, сипи още епитети, метафори и прочее прах в очите, за да се плячкосва още повече под завесата евро-атлантическо-корпоративно плямпане.

 91. 91 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#75] от "sablezub":Вече ти писах, че си виждал само Балканите. Отгоре на това имаш наглостта да обвиняваш някого, че е комунист, при положение, че се държиш точно както подобава на потомствен пролетариат.
  —цитат от коментар 88 на ivanpopov


  Не ти не си комунист и никога няма да бъдеш! Ти си просто дебил. А аз, сука, съм потомствен откакто си знам рода 5 поколения назад, и не само потомствен, но и осъзнат. А ти, ти да не си случайно капиталист? Притежаваш фабрика? Мина? Електроцентрала? Мол? Гаражно магазинче барем притежаваш ли, или си продаваш труда някому за стотинки?

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4517 Разстроено

  До коментар [#58] от "ivangabrovo":

  Познавам жена на 70 години от Габрово, която се грижи за възръстни хора в Германия. В тази работа е от 18 години. Не се оплаква.

  Работният добитък има дебел език и е свикнал да мълчи - сицилианска поговорка.

 93. 93 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  Едната ми позната беше 5 години при един бивш менажер на Бош край Нюрнберг, след смъртта му се премести при една жена в Кьолн.

  Тя казва, че започва да се чувства като член на семейството, а и немците имат подобни чувства.

  Парите са им чисти, 1200 до 1400 евро на месец, не плащат за храна и спане. Трансферите между България и Германия се плащат от фирмите, пътуват винаги със самолет!

 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4517 Неутрално

  До коментар [#93] от "Дария Колев":

  Прислугата винаги се е считала за част от домакинството - нали определението за домакинство е обща храна и общ покрив.

 95. 95 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4556 Неутрално

  До коментар [#74] от "Stargate":

  " Съсипаха най-читавата държава в региона!"

  Най-читавата държава в региона бе Ливан! Която чрез Хизбула бе съсипана от любимите ти ирански чалми, които са съюзници на любимия ти диктатор Асад!

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#87] от "робин от Крузо":

  “Конкретно кажи, колко пенсионери”

  Въпросът не е в бройката, а в правото.
  Ако го карахме на бройки и бройлери, щяхме да се питаме колко немски (или друга националност) милиардера могат да си позволят космическа ракета/подводница. И щяхме да ги жалим като последни просяци.
  Но тук не става въпрос само за пари, но и за “човешки живот” (за един пробит човешки живот цялото общество сме в локдаун). Кой следва да плати за достойния живот на един (немски) пенсионер или беден (немски) милиардер, нуждаещ се от трансплантация (на костен мозък, където генетичната съвместимост е едно на сто милиона)?
  Не е ли твърде лицемерно, направо нагло, когато няма пари (за българските пенсионери), библейски да се ингорира проблема с “Всеки си носи кръста”. А когато някой няма пари (Румен Вълка😂), политкоректните квачки (Дойче веле, НПО-шки или “гениалните банкери на отрицателната лихва” и джънк облигации) да кудкудякат в едн глас “Дайте да дадете” (хилядолетен безлихвен кредит от национална/европейска банка за развитие на Румен Вълка)!?

  После, един народ работел като “добитък с дебел език за да мълчи”, друг лапал умно и създал световен проблем със собственото си “затлъстяване” в дългове.

 97. 97 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#20] от "bat_plamen":

  Ще си ги внесат.
  Като естествено, легално те ще могат да работят само това.
  През това време ще имат шанс да си хванат някой Sugar Daddy и да се омъжат за него.

 98. 98 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  До коментар [#90] от "sablezub":

  “за да се плячкосва още повече под завесата ”
  Е, това - максималната печалба, не е ли еманция на капитализма!?

 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#91] от "sablezub":

  “потомствен откакто си знам рода 5 поколения назад, и не само потомствен, но и осъзнат. ”

  Какъв капиталист!? Имал мол - държавата го затворила за да не “епидемосва” данъкоплатците. Сега, на социалка 80/20.
  Имал хотел, гостите болни, пак затворен и пак социалка 60/40;
  Имал фабрика (за сметала и цукала), пак затворена, що клиентите купуват компютри и бидета;
  Имал мина (в Европа подземните богатства са априори държавна собственост), концесия за горене на въглища и държавата (ЕС) го е одрусала с “въглеродни квоти) със стойност, която е по-висока от притежаваното (добива);
  И като се погледнал Илия, видял, че е пак с тия две (леви) ръце - че богатството му се простира до това, какво могат двете му ръце да създадат за момента.

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Цинично е да се кахърим за заплащането на българските болногледачки в Германия , когато заплащането на болногледачите в България е в пъти по-малко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK