С "коронапаспорт" в ръка датчаните отварят икономиката

С "коронапаспорт" в ръка датчаните отварят икономиката

© Associated PressМинал през вратата на току-що отворения отново фризьорски салон, Руне Хьосгор размахва своя "коронапаспорт", който е в мобилния му телефон: сред първите държави в Европа, Дания започна от вторник да използва свой COVID "паспорт" като част от план за постепенно отваряне на страната до края на май.


На разположение чрез защитено мобилно приложение, както и на хартиен носител, в момента той позволява да се влиза в някои малки търговски обекти - фризьорски салони, салони за красота и дори школи за шофьорски курсове, като удостоверява, че ползвателят е напълно ваксиниран, че вече е бил заразен с COVID-19 и е имал положителен тест отпреди 2 до 12 седмици, или че има отрицателен тест от последните 72 часа. "От три месеца чакам да ме подстрижат", споделя за АФП Хьосгор - 42-годишен компютърен специалист, който се радва, че може отново да бъде в салона. "В събота си направих тест, той важи до днес следобед. Обикновено си правя тест един или няколко пъти седмично, защото за мен това наистина е проблем", обяснява той.


След близо 4 месеца, през които е било затворено, фризьорката Перниле Нилсен е "развълнувана", че клиентите се връщат.
Очаквахме това това отваряне толкова дълго! Сега правим всичко възможно, за да можем отново да отворим и щом трябва да се направи това (коронапаспортът), го правим", обобщава собственичката на салона, разчитайки на сътрудничеството на клиентите, които се втурнаха да си запазят час откакто салонът е отворил отново в края на март.


Дания е една от първите държави в Европа, която е създала тази система, докато Европейската комисия работи за въвеждането на дигитален "зелен сертификат", за да има отново свободно движение в ЕС. В скандинавската страна "коронапаспортът" за момента не се използва за пътувания, макар че по-нататък правителството има намерение да го направи. От друга страна, той ще е задължителен за достъп до терасите на заведения, чието отваряне е предвидено за 21 април, после за ресторантите, музеите, театрите и киносалоните, от 6 май нататък.


Почти пълното ново отваряне е предвидено за 21 май, дата, избрана, тъй като трябва да съответствува на края на ваксинирането на хората над 50-годишна възраст. "Коронапаспортът" е временен, уверяват датските власти, но трябва да остане валиден докато цялото датско население получи достъп до ваксина, теоретично през лятото.


Мъже в черно


Собствениците на обекти, които не изискват представяне на "коронапаспорт", ще подлежат на глоба от минимум 400 евро, която може да достигне до 6000 евро в случай на повторно нарушение, уточни министерството на правосъдието. За клиентите глобата е около 330 евро. Това е принудителна мярка, която също предизвиква недоволство. Движението против ограничителните мерки "Men in Black" ("Мъже в черно") организира утре нова демонстрация в Копенхаген срещу "коронапаспортите".


Това е и ново ограничение за търговците, много от които с удоволствие биха минали без него.
"Неразумна отговорност е да налагаш (този контрол) на дребен търговец. Би било много по-добре, ако, например, полицията правеше инспекции, както контрольорите по влаковете", смята Якоб Бранд, директор на датската Федерация на малките и средните предприятия (PME SMVdanmark) в интервю за всекидневника "Политикен".


Прогимназиите и гимназиите, които частично отварят отново от вторник, не подлежат на изискването за "коронапаспорти", но за всички ученици над 12-годишна възраст и за преподавателите настоятелно се препоръчва редовно тестване. В Дания, една от европейските държави с най-голям капацитет за тестване, в момента всекидневно може да се извършват над 300 хил. теста. Около 7 процента от 5,8-те милиона жители на скандинавската страна са напълно ваксинирани, а 13,3 на сто са получили първа доза ваксина. Кампанията, която започна по-бързо, откоркото в други европейски държави, забави темпо, тъй като ваксината на компанията "Астра Зенека" (AstraZeneca) остава спряна от употреба в кралството в очакване на нови оценки на страничните й ефекти. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK