Чуждите медии за Трифонов: Потаен популист с нулев политически опит и странна партия

Чуждите медии за Трифонов: Потаен популист с нулев политически опит и странна партия

© ReutersРок, мотор и попупилзъм", "Българският Бепе Грило" и "Новият шериф на града" - под такива заглавия западни издания опитват да обяснят на читателите си кой е Слави Трифонов, лидерът на втората парламентарна сила след изборите.


В Русия, където интересът към българските избори беше забележително по-малък, също пишат, че "Правителството на България може да бъде оглавено от шоумен". Московският "Независимая газета" представя страната като проядена от корупция и тотално залята от популизъм и посочва, че Трифонов не е първият, превърнал медийната си популярност в политически капитал, "но за разлика от други фигури като Доналд Тръмп и Владимир Зеленски, винаги е бил с политическа позиция".


Единствена в англоезичната платформа за журналисти от Балканите bne IntelliNews се повдига въпросът, че Трифонов трябва да даде отговори за предполагаемите си връзки с "Мултигруп". Мнозина се опасяват, че на България ѝ е предстои още от същото, което се случи досега, а двамата с Борисов са мъже с голямо его, не говорят с медиите и взимат решенията в партиите си без дебати, пише изданието.
На практика всички информационни агенции и и издания не разказват нищо за партийна платформа на "Има такъв народ" и възгледите на Трифонов и продължават да развиват тезите си защо и на кого се харесва той.


В дните преди вота "Нойе цюрихер цайтунг" написа, че той е "мегафон на недоволните". В статията, цитирана от "Дойче веле", се припомня появата на Трифонов на мотоциклет пред многохилядната публика на стадиона преди пет години:

  • "Непрекъснато надува газта, а моторът реве. Застаряващият мъж прилича на тийнейджър, който се опитва да привлече внимание насред село."

Хиляди хора го смятат за спасител, защото той ги измъква от всекидневието и ги отвежда в друг свят, пише вестникът. "Особено хората от провинцията харесват "Слави" (както го наричат навсякъде), понеже той им предлага тъкмо онези обяснения за окаяното им положение, в които вярват и те самите.


Той им говори за липсващите левчета в портмонето, за усещането, че в тази най-бедна страна от ЕС нямат шанс да се измъкнат от село и да направят професионална кариера. За чувството, че всичко се направлява от една мафия в държавата, и че на никого не може да се вярва," четем още в анализа на цюрихското издание. Вестникът пише, че Трифонов призовава към съпротива българите, които се чувстват безпомощни и не виждат никаква перспектива. В края на статията четем: "Изявите на Слави са вентил за гнева на хората. А за неговите фенове това е достатъчно."


Холандският вестник De Standaard припомни през тази седмица, че Трифонов от 90-те години насам се подиграва с управляващите и е заявил политическите си амбиции още през 2017 г., макар да е основал партията си едва през 2019 г. (бел.ред. - "Има такъв народ" е основана през февруари 2020 г. след отказа на съда да регистрира партия "Няма такава държава"). Той умело сърфира по вълната на протестите от миналото лято с говоренето си срещу системата и елитите в страната, продължава изданието.

 • "Трифонов направи кампания без нито един плакат или реклама. Нито той, нито членовете на партията му - подбрани все едно ще играят в телевизия - даде интервю или участва в дебати в традиионните медии и комуникираха единствено през телевизионния му канал или социалните мрежи."

De Standaard прави паралел с италианския комик Бепе Грило, основал през 2009 г. антисистемното и популистко с ляв уклон движение "Пет звезди", след като придоби известност именно в телевизията. "Трифонов редовно се нахвърля не само върху истеблишмънта, но и срещу традиционните медии, които смята за придворни слуги на управляващите. "Знам го, защото съм работил в тях години наред", казва той."


Вестникът завършва с неизвестността какво по-точно смята да прави Трифонов. "Той не разкрива картите си, а след победата само благодари на избирателите си във "Фейсбук" с думите "Днес вие сте победителите! Вие взехте властта и промяната е неизбежна".


В италианския "Ла Република" Слави Трифонов е описан като "певец, известен с това, че осъжда - макар и с нотка на безразличие - корупцията в песните си, телевизионна звезда с най-популярното токшоу, трошил телевизори с брадва на площада, защото символизирали информационната власт на управлявщите".


Андреа Таркини пише още, че Трифонов е "заклет враг на корупцията и елита, патриот с лек националистически отенък, но никога не е враждебен към малцинствата". Авторът сащо го нарича "Бепе Грило в балкански сос" и казва, че са без отговори въпросите накъде действително иска да поведе страната и с кого ще управлява. "Разликата между мен и Грило или Тръмп е, че аз искам да дам на хората по-добър живот, не да управлявам", цитира думите му "Ла Република". Политика в името на обикновените хора, жертви на олигарсите, е лайтмотив на програмата му и послание, което той разпространява с песните си, допълва изданието.

 • "Сега е негов ред да се появи като следващият "спасител" и с него всичко е възможно - правителство от технократи, сделка лично с Борисов - защото дали и какви граници си е поставил, никой не знае."


Българи, с които е разговарял Таркини, напомнят, че Трифонов отдавна има някакъв политически образ в обществото, но винаги е бил прекалено общ в идеите си за икономическа, вътрешна и международна политика, както и че наистина е способен да оправи проблемите на страната. "Той е типичен антикорупционен популист от Източна Европа - непредвидим и измъкващ се от лесни определения", казва Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл". "Създал си е образ на много гневен член на средната класа, искащ да се чуе гласът на всички разочаровани като него."


"Франс прес" посочва, че Трифонов се е възползвал от протестното движение на 2020 г. без да участва в него. Мира Радева казва за агенцията, че той е водил кампанията си изключително от студиото на собствената си телевизия, насочена предимно към апоитизираните млади хора на възраст 18-30 години, както и че е спечелил значителна част от гласувалите в чужбина. Това е публикувано и на сайтовете на френски телевизии и белгийски издания.


Радио "Франс ентернасионал" използва части от този репортаж на АФП и допълва:

  • "Фолк поп певец, телевизионен водещ, комик, Слави Трифонов добавя още една нова роля в биографията си - на политик без никакъв опит, но способен да повлияе върху формирането на новото правителство".

Испанският вестник "АВС" също напомня, че популярността на Трифонов се дължи на десетгодишното му присъствие с шоу в най-популярната телевизия, както и на хитър трик в последния момент - концерт с патриотичен тон и национални знамена по празните седалки в залата.


Руснаците получават вероятно най-деформираната картина за случващото се в България. ТАСС, например, води обширен разговор с Боян Чуков, представен като "авторитетен български политолог и експерт", но няма и дума, че в последния момент преди изборите той напусна редиците на БСП, за да стане кандидат за депутат от листата на ВМРО. Известен като щатен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1980 г. под псевдоним "Галицин", Чуков говореше в предизборните си прояви срещу европейските ценности, нападаше "либерализма" и зае националистическа позиция.


Сега пред ТАСС неуспелият кандидат-депутат обяснява, че "на тези избори българският народ изгуби инстинкта си за самосъхранение, в резултат на което парламентът се превърна в разпиляна купчина като от конструктор LEGO и няма човек, който да може акуратно да го сглоби в работеща машиа, в инструмент за вътрешна и външна политика, инструмент за икономическо развитие на страната". За Слави Трифонов той казва:

  • "на тези избори българският народ гласува не за шоумен, а именно против статуквото, за партията му нищо не се знае и е трудно да се прогнозира какво би правила, ако получи властта - в ръководството ѝ са шоумени и телевизионни сценаристи без административен опит и кадрови потенциал"
Чуков намеква също, че "Има такъв народ" е нечия чужда креатура:
  • "За да си направим окончателни изводи, трябва да почакаме и накрая да си изясним кой е мениджър на тази компания от интересни момчета, които изглеждат добре на телевизионния екран, където талантливо играят ролята на шутове".

В интервюто му често се повтаря, че новият парламент бил пълен с дескруктивен потенциал, а партиите, родени от протестите, нямали коалиционна култура (бел.ред. - в репортажа на ТАСС обединението "Демократична България" е наречено партия).


"Независимая газета" продължава общо взето същата линия: "Още една страна повярва в попупилстки партии", пише авторката Екатерина Шумицкая. Според нея ДПС "има преки връзки с властите в Турция", а българската политическа система оставала крайно неусточива, защото за 12 години се сменили 5 правителства и само последното изкарало пълния си мандат.

 • За Трифонов изданието пише, че "историята му прилича повече на пътя на Борисов - охранител, който в началото на политическата си кариера имаше славата на антиправителственкритик и яростен борец с коупцията".


И в тази статия се внушава казаното от Чуков за ТАСС - че ГЕРБ не са решили нито един остър обществен проблем, но поне се били установили, имали управленски опит и стабилни структури на средно ниво, а за новите партии нищо не се знае:


"За разлика от Борисов Трифонов няма ясна позиция по много въпроси на вътрешната и външната политика и се е съсредоточил над образа си на аутсайдер. Дългогодишната умора на българите от масовата корупция, разочарованието от политиците и "европейската идея" доведоха до това, че популизмът, ставайки основен жанр на българската политика, отново предостави на дилетант възможност да управлява страната. (...) Времето ще покаже ще може ли Трифонов да промени нещо към по-добро или, както Борисов, ще се превърне в главен корупционер на страната."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (242)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Весело

  Слави Трифонов е с коронавирус.
  Дано се оправи .............................. ::)

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Весело

  Слави Трифонов е с коронавирус.
  Цялата партия под карантина до следващите избори! ......... :)

  [email protected]
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1755 Весело

  Гаднярска чужда преса, ръйш. Всяка втора дума "популист" - едно клеймо ревностно избягвано в цялата българската преса.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Днес всички подкрепят Слави, но той яко се дърпа.

  Явно е в безизходица, защото е взел едни пари да го играе балансьор, а се оказва, че трябва да управлява...........

  [email protected]
 5. 5 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 993 Разстроено

  Съвсем скоро ще се разбере. Едва ли сам той ще управлява. Вероятно ще се разберат с другите за експертен кабинет без участието на Герб. Вярно, нямат опит, но нима Борисов имаше, когато взе властта?! Слави може да няма опит в политиката, но е умен, предвидлив рационалист.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Световните медии са му обърнали внимание много по голямо от очакваното.
  Сега, топката е в ръцете на Сл. Трифонов....и много е важно как ще отиграе ситуацията....
  Шегата на страна....в международен мащаб това е вече трети или четвърти случай. Един комик в Италия....един в Украйна....и сега " Студио 'Х'.."....
  :).... Като нищо може да се окаже една нова тенденция в политиката, въобще...

  Bukalemun
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Соросоидните сценарии се копират бързо..........

  [email protected]
 8. 8 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  "Потаен популист с нулев политически опит и странна партия" - отлично казано. Можем да добавим и продажник - помним как ухажваше Гоце в шоуто и плюеше Бойко. Приятел на мутри - Илия Павлов, братята Илиеви, мултак. Също така производител на чалга, виден потребител на забранени субстанции, ужасен работодател, нарцис и егоцентрик.
  От там следва, че е идеален за български "лидер"/депутат.
  Но понеже народа му знае песните, и гласува срещу тотално оплетения ГЕРБ, сега имаме този "субект". Помнете ми думата - Сл. Тр. няма да е добър политик. Има разлика между сценарен екип с аутокю и гости дето пляскат на светване на лампа, и 6 милиона българи.
  София е тъмносиня, ОК? Сл. Тр. ще се превърне в поредната персона нон-грата в столицата и ще обикаля паланки и села като Тиквоний, ако дръзне да си помисли, че е голямата работа.

 9. 9 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Прави впечатление че когато някой не може да си обясни някое явление, то виновен е Сорос, а от скоро и Б. Гейтс!?! Ще да е признак на висока интилигентност, що ли?

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#9] от "Калиманата":

  Вие какво не може да си обясните ?

  [email protected]
 11. 11 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 247 Неутрално

  След царят, Станишев и бодигардът, най нормалното нещо е премиер да ни стане фолк изпълнител.

 12. 12 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Ааа, на мен всичко ми е ясно, ако не, ще питам Сорос.

 13. 13 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Ааа, на мен всичко ми е ясно, ако не, ще питам Сорос.

 14. 14 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Ааа, на мен всичко ми е ясно, ако не, ще питам Сорос.

 15. 15 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Ааа, на мен всичко ми е ясно, ако не, ще питам Сорос.

 16. 16 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Весело

  Извинявам се за спама!

 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2984 Любопитно

  "Мнозина се опасяват, че на България ѝ е предстои още от същото, което се случи досега" - анализаторите са прави, безпристрастно го правят, за разлика от нас, облъчвани отвсякъде, че и толкова години вече, от всички тези "мегафони". Но както имаше най-точното определение, че в България не са водещи партийните идеи, програми, дейности, а личностното им изразяване, така и не са прави, защото в "новите" партии има повече експерти, макар и нови полит лица, а и първите в тези партии се вслушват много повече в тях, което май досега не се е случвало. Дано се запази стила на колективното мислене, а не вождизЪма, който създава в държавата феодално-партийни отношения. Може би, пък да изненадат и нас, е Европа, и света?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Мъдрият бг гласоподавател май отново настъпи мотиката. То бива "мъдрост, "мъдрост", ама пък чак толкова?

 19. 19 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Те много взеха пари за да го играят балансьори, ама за тях нищо не смееш да гъкнеш. Що?

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dark":

  Помнете ми думата - Сл. Тр. няма да е добър политик.
  ======
  Кой знае....?
  А може би това е и самата цел на задачата....

  Посочете, (да видим)....някой добър политик....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Весело

  До коментар [#20] от "eti mehter":


  Всички влизат с добри намерения, а...
  Като в казармата- влизат различно умни, излизат еднакво тъпи🤣

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4612 Любопитно

  "За чувството, че всичко се направлява от една мафия в държавата, и че на никого не може да се вярва," четем още в анализа на цюрихското издание."

  За мен горното успява да събере само в едно изречение причината за успеха му. За последните близо 20 години България избира своите управляващи на базата на надеждата а не на знанието, качествата или способността на представените кандидати. Тръгна се по тази наклонена плоскост преди години и не се е спирало. За мен в Бг няма политици, всички до един са се "самоизградили" като такива.
  След като пожарникар може да управлява за 10+ години и да се изказва, е "новите" нямали политически опит...какво друго да се коментира? Какъв беше неговият опит? Мутра, охранител, пожарникар, популист станал кмет, и след това с обещания за "промяна" станал премиер... Няма един от съвременната история на България който всъщност да е имал дори беглата представа как се води държава и да е променил нещо. Всичко което Борисов е "построил" е с парите от ЕС, работеща Българска икономика, няма. Български магазини няма, Българско производство..няма. След като се стигна дотам, че и домати и картофи трябва да се внасят какво да се коментира?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Едва ли са затруднени за аналог на западни "чалгари"

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Весело

  До коментар [#22] от "padrino":

  Виж как за десет години управление вече имаш ,,експертиза”😅.
  Проблемът възниква, когато не те искат вече

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#21] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  👍
  Тя, политиката по принцип си е кирлива работа....
  Номера е да направиш нещо което до момента никой не е сторил в нея...
  Джастин Трюдо например....позира пред камерите с многоцветни чорапи...
  Да видим какво ще направи един балкански шоумен....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Чак толкова сложно не е ... 100 човека със смели сърца ! Има ги навсякъде в партиите и извън партиите ....Съществуват модерни инструменти , които могат да потвърдят искреността на това доверие . Сюжета е много лесен ...Разбойници са нападнали селото , настанили са се по домовете , карат другите да работят робски, занимават се редовно с крадене...

 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ще ни поразсмива в което няма нищо лошо.
  То ни омръзна да гледаме сериозните и отговорни физиономии на ,,експертите” а след това да плащаме с години след тяхното управление.

 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Много ми е интересно едно друго явление:
  Трите партии от статуквото-ГЕРБ, БСП и ДПС са ВИНАГИ ГОТОВИ да подкрепят Слави..
  Е като сте готови ЗАЩО НЕ СЕ ПОДКРЕПЯХТЕ ЗА ЗНАЧИМИТЕ ПОЛИТИКИ ЗА БГ БЕ КАУНИ ?

 29. 29 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Разстроено

  До коментар [#22] от "padrino":

  Много ме дразни това че омаловажавате благородната професия пожарникар, или може би всички тук са от доцент нагоре? Нищо лично, просто всеки един пожарникар е дал повече от всички вас за тази държава, а вие ги използвате като нарицателно!

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Слави не бил политик, нямал експертиза..
  Ами защо тръгвате да го подкрепяте тогава?
  Толкова са лицемерни и парадоксални( ГЕРБ БСП и ДПС)
  Нямам думи

 31. 31 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Аби, вчера заредих в Лозенград нафта на 1.25 лв. ЕРДО Е НОМЕР 1.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Любопитно

  До коментар [#28] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Мен пък ме впечатли, че освен партии, ще го подкрепят и световни медии....
  С общото мото..... " хайде....покажи си следващия ход".....
  В политиката това е голям късмет....
  Нещо като златната рибка с трите желания....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Разбира се че на че всеки народът дава шанс да покаже ,,какво може”.
  Но Слави е единственият който започнаха да плюят, преди още да му е дошъл редът.
  Което на мен ми говори че тези настроения се подържат от тези които показаха колко много немогат...

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  След царят, Станишев и бодигардът, най нормалното нещо е премиер да ни стане фолк изпълнител.
  —цитат от коментар 11 на L Glassman


  А след 4 години кючекчия!

 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  Ами управлявай ти! Само че не ти стиска

 36. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":


  Лесно натискате минусите когато нямате никакви плюсове

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#33] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Вече почнаха, ли....?
  Ами нека плюят....
  За новоизбрания политик, това е нещо като кръщене.... :)

  Bukalemun
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#31] от "moreee":

  Кажи нещо ново.... Това го знае цял свят....!

  Bukalemun
 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#33] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Глупости.
  Само ДБ е опозиция. Я виж как всички го подкрепят. Има 215 депутата подкрепа:)

 40. 40 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4612 Весело

  До коментар [#22] от "padrino":Много ме дразни това че омаловажавате благородната професия пожарникар, или може би всички тук са от доцент нагоре? Нищо лично, просто всеки един пожарникар е дал повече от всички вас за тази държава, а вие ги използвате като нарицателно!
  —цитат от коментар 29 на Калиманата


  Ще Ви помоля да ми посочите един път в който той лично да е участвал в гасене на пожар моля....😂 😂 😂 Истински пожар, да е бил там с кирка, брадва или маркуч в ръка. Ако го направите, официално ще се извиня 😂 😂 😂 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  България отново предизвика интерес в чужбина. И отново се чудят и маят що за хора живеят тук! Чудят и се маят с партията "Има такъв народ", избрал за депутати хора, проявили се на масови концерти. какво ли чудо щеше да е ако имахме музиканти като Бийтълс или Пинк Флойд?

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  А след 4 години кючекчия!
  —цитат от коментар 34 на historama


  Макар че имам чувството, че гласувалите за Гологлавия не си признават?

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Любопитно

  До коментар [#30] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Слави не бил политик, нямал експертиза..
  Ами защо тръгвате да го подкрепяте тогава?
  =======
  Аааа..... Ето това вече е добър въпрос... 👈
  И отговора му е толкова дълъг.....че дори може да надмине всички досегашни статии на тема...." брекзит "....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Някои като чуят думата подкрепа и псвен да вадят пачки не са чували за друг вид 😂...

 45. 45 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Нашите българи когато емигрират също започват също им усещаме постиженията!
  Много от тях са на престижни позиции и показват невероятни умения.
  Въпросът е ЗАЩО ТУК НЕ УСПЯВАТ?
  Явно НЯКОЙ ИМ ПРЕЧИ!

 46. 46 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Телевизията стана вредна като наркотиците.Трябва да се забрани продажбата на телевизори,аз не гледам от 10 години.Тогава няма да гласуват за телевизионни говорители.
  БСП-БСП 1
  ГЕРБ-БСП 2
  ДПС-БСП 3
  СЛАВИ-БСП 4
  МАЯ-БСП 5
  ДБ-БСП 6

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Що пък.

  ТАСС информира правда: Води обширен разговор
  В контекст на известна информация или подразбирана.

  Малко ново: БСП... във ВМРО преле.
  Малко, но доволно (достатъчно).

  Скопие, като така, ще да стане rock скала.

  Бастион на мира против опити на ЕС да експериментира
  с нациите по света

  "Руснаците получават вероятно най-деформираната картина
  за случващото се в България.

  ТАСС, например, води обширен разговор с Боян Чуков,
  представен като "авторитетен български политолог и експерт",

  но няма и дума, че
  в последния момент преди изборите той напусна редиците на БСП,
  за да стане кандидат за депутат от листата на ВМРО.

  Известен като щатен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1980 г. под псевдоним "Галицин",

  Чуков говореше в предизборните си прояви срещу европейските ценности,
  нападаше "либерализма" и зае националистическа позиция."

 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#40] от "padrino":

  Преподавателите по математика в 4 клас ( примерно) рядко са участвали в откриването на теореми

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  На запад не те оценяват според това кои са ти родителите, колко пачки имаш и каква кола караш, а според това колко знаеш и можеш!

 50. 50 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#40] от "padrino":

  Не говоря за Него, а за професията като цяло! Не на мен извинение, а на тях!

 51. 51 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Тия чужди медии не забелязвят ли Христо Иванов, че все за другите пишат?

 52. 52 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Тежка. Много тежка ни е съдбата, заради досегашните ,,експерти”. Те разделиха България на много фрагменти и сега трудно намират дори общите приоритети около които СА ДЛЪЖНИ да се обединят

 53. 53 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#49] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Именно.
  Затова 99% от емигрантите ни мият задници, рибата курешки, тренират месо, берат нарциси, ягоди и грозде.
  Толкова могат и така ги оценяват:)

 54. 54 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#53] от "Да вярваме на истината":

  Има и такива.Там всеки знае какво може за разлика от тук😄

 55. 55 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#53] от "Да вярваме на истината":


  Ти друго се запитай- защо бе мият задници и курвшки тук?...
  Отговорът на този въпрос ще те сблъска с реалността

 56. 56 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Дисни щели да преименуват "Търсенето на Немо" на "Търсенето на Слави". Явно в тях няма компютър, за да се изкаже за изборите, все пак според него това е просто грип.

 57. 57 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  А дали не подценяваме жестоко Слави и екипа му? Има вероятност те в момента да се надяват други да оберат негативите за това, което има да се случва. Казвали са, че искат да управляват, но самостоятелно. Може би ще изчакат безпринципни споразумения и провал на конкурентите си, а после голяма победа на по-следващи избори.

 58. 58 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#57] от "4okuto":

  Нямаме време за експерименти и надпревара.
  Короната така ни ,,разрежда редиците”, че е възможно много скоро и да нямаме нужда от толкова мераклии да ни управляват

 59. 59 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  ”За последните близо 20 години България избира своите управляващи на базата на надеждата а не на знанието, качествата или способността на представените кандидати. ”

  Е, как да избереш качествен кандидат, като Борисов, Нинова и Доган ти пробутват в листите само некачествени? Значи, проблем е и самия избор - избор няма, гласуваме за това, което ни посочат вождовете. Тоест, просто узаконяваме техния избор. Някаква негативна селекция на кандидати.

 60. 60 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 601 Любопитно

  Съвсем скоро ще се разбере. Едва ли сам той ще управлява. Вероятно ще се разберат с другите за експертен кабинет без участието на Герб. Вярно, нямат опит, но нима Борисов имаше, когато взе властта?! Слави може да няма опит в политиката, но е умен, предвидлив рационалист.
  —цитат от коментар 5 на papunqk


  Боко беше шеф на една служба, а после и кмет на София преди това. Да не говорим, че сред министрита най-вазжния е финансовия (по мое мнение), а той си имаше Симеон Дянков. Колкото и невероятно да ви звучи, той ни прекара през кризата.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73
 61. 61 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Положение, като сегашното, толкова осрано от селяндурите в страната и извън нея,никога не е имало в милата ни изстрадала родина!!!!

 62. 62 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 601 Весело

  Мъдрият бг гласоподавател май отново настъпи мотиката. То бива "мъдрост, "мъдрост", ама пък чак толкова?
  —цитат от коментар 18 на historama


  Е, не може всички да са умни и красиви, като виоУетовите 😆😂🤣

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73
 63. 63 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Дилетант политик за странния ни народ е Слави Трифонов.

 64. 64 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#62] от "Петърчо":

  То вие щото сте много хубави.

 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  До коментар [#8] от "Dark":

  И Бойче беше и си остана популист. Нямаше и политически опит, ама си правеше ударна реклама, като главсек на полицията. "Ние ги хващаме, те ги пускат". И беше мутра охранител. Ама - на, български парадокс. Изкара десет години, като премиер.

 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Весело

  До коментар [#9] от "Калиманата":

  Що пропущаш Путин и Русия?

 67. 67 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Весело

  До коментар [#66] от "Vlado Nikolov":

  😄

 68. 68 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#55] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ами много просто.
  Тук имаме високотехнологични производства.
  А селскостопанските производители все още се справят. Общо взето си накупиха и техника.
  Като гледам основното търсене е на квалифицирани работници.
  Например порови се в нета да видиш какво правят в пилчарниците. От курешките произвеждат метан, с който отпляват помещенията зимата.
  Освен това в България имаме най-голям процент млади фермери спрямо ЕС.
  Поразходи се малко и ти из България.

 69. 69 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  "И тия, и ония, всички са маскари!". Според героя на Алеко Константинов. Но си е чиста истина.

 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#46] от "Сд":

  БСП ==>БКП 1. ГЕРБ==>БКП 2.

 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#55] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Вчера за пръв път видях за един час три Ферарита с габровска регистрация за един час.
  Много се смяхме щото явно да са в крак с новият победител и химна му "Едно ферари с цвят червен"

 72. 72 Профил на kjf47693753
  kjf47693753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "papunqk":

  Защо ти е опит? И само безочлива наглост е достатъчна за управление!

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama"...Много от тях са на престижни позиции и показват невероятни умения.Въпросът е ЗАЩО ТУК НЕ УСПЯВАТ?Явно НЯКОЙ ИМ ПРЕЧИ!
  —цитат от коментар 45 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  И какъв е процента на емигриралите българи на престижни позиции? Защото много от тях се оплакват от ниско заплащане, което не е обичайно за престижните позиции!

  (Милен Велчев бе на добра позиция, и въпреки това се върна)

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#71] от "Да вярваме на истината":

  Между другото преди известно време научих, че освен реплики на часовници Ролекс и Омега, имало и фалшиви ферарита.

 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Весело

  Във всичките чужди публикации се препредава това, което е чуто от български източници: политолози, социолози и журналисти. Вестниците си подбират такива, които да им паснат на ориентацията и само преразказват мненията им.
  И после защо информацията била изкривена.

 76. 76 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Много ми е интересно едно друго явление:Трите партии от статуквото-ГЕРБ, БСП и ДПС са ВИНАГИ ГОТОВИ да подкрепят Слави..Е като сте готови ЗАЩО НЕ СЕ ПОДКРЕПЯХТЕ ЗА ЗНАЧИМИТЕ ПОЛИТИКИ ЗА БГ БЕ КАУНИ ?
  —цитат от коментар 28 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Защото Слави е продукт на същата система, която роди Дпс, Бсп и Герб. Привържениците му ще го разберат по трудния начин.

 77. 77 Профил на kjf47693753
  kjf47693753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама чакайте сега, на Станишев първия работен ден, му беше като министър председател.Царя си беше дребен бизнесмен без образование, май някакъв военен колеж, Бойко знаем колко е образован и в какво .Така че, Слави от тези е най- образован и има най- голям трудов стаж по специалността, а е и добър бизнесмен....така че, не се спихвайте!

 78. 78 Профил на mudslide
  mudslide
  Рейтинг: 11 Разстроено

  като гледам,борбата е кой ще управлява средствата от еврофондовете ,а не държавата,тя отдавна е на автопилот,и да, ако още 1млн души напуснат страната,това наистина ще е края в пълния му смисъл,без значение кой ще е на власт.........

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  " Сега е негов ред да се появи като следващият "спасител" и с него всичко е възможно - правителство от технократи, сделка лично с Борисов - защото дали и какви граници си е поставил, никой не знае.""

  Няма случай в нашето минало, когато някой да е повярвал в поредния спасител и този национален експеримент да е завършил добре за всички нас! За сараите - може би ! Така беше с Царо, така е с бай Тошовия, така ще бъде и със СлаФчо..... !
  Може, обаче, ако има широк консенсус и се предприемат определени краткосрочни законодателни мерки срещу управляващата мафия, да се стигне до по - справедливи следващи предсрочни избори, които да ни върнат една идея повече към нормалността......

 80. 80 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Тия чужди медии не забелязвят ли Христо Иванов, че все за другите пишат?
  —цитат от коментар 51 на marianaivanova76


  Ицето все още нищо не е свършил, какво да пишат за него. Пък и чуждите медии не са Дневник, че да отразяват всяка дума на Ицето.😁😁😁

 81. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#74] от "historama":

  Напълно възможно. Колите не са ми страст, но не бях виждал толкова:)
  То е възможно щото имаме завод свързан с ферари. Даже Капитал има статия "От Габрово до Маринело " ама собствениците и работниците имаха Мерцедеси, БМВ-а и Аудита. Сега може да са домъкнали Ферарита. Кой знае. А и фланелките рекламните им ги правят тука.

 82. 82 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":Световните медии са му обърнали внимание много по голямо от очакваното.Сега, топката е в ръцете на Сл. Трифонов....и много е важно как ще отиграе ситуацията.... Шегата на страна....в международен мащаб това е вече трети или четвърти случай. Един комик в Италия....един в Украйна....и сега " Студио 'Х'..".... :).... Като нищо може да се окаже една нова тенденция в политиката, въобще...
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Само в държавите, налазени от гюленисти и други мустакати и загащени превратаджии, това е невъзможно.

 83. 83 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#8] от "Dark":Помнете ми думата - Сл. Тр. няма да е добър политик.======Кой знае....?А може би това е и самата цел на задачата....Посочете, (да видим)....някой добър политик....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Сус бе! А геврекчията?

 84. 84 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#55] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Ами много просто. Тук имаме високотехнологични производства. А селскостопанските производители все още се справят. Общо взето си накупиха и техника. Като гледам основното търсене е на квалифицирани работници. Например порови се в нета да видиш какво правят в пилчарниците. От курешките произвеждат метан, с който отпляват помещенията зимата. Освен това в България имаме най-голям процент млади фермери спрямо ЕС.Поразходи се малко и ти из България.
  —цитат от коментар 68 на Да вярваме на истината


  Аха.

  Забегнали са от високотехнологичната ни икономика към други по-нискотехнологични икономики.

  Поредният принос на габровската макроикономическа мисъл.

 85. 85 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#29] от "Калиманата":

  Това е защото те и пожарникари не са! Има време, ще ги видим в следващите седмици, месеци, години, какви коментари ще пишат!

 86. 86 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Тези разсъждения за Трифонов, ще му бъдат особено полезни със сигурност.....

 87. 87 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 601 Любопитно

  До коментар [#74] от "historama":Напълно възможно. Колите не са ми страст, но не бях виждал толкова:)То е възможно щото имаме завод свързан с ферари. Даже Капитал има статия "От Габрово до Маринело " ама собствениците и работниците имаха Мерцедеси, БМВ-а и Аудита. Сега може да са домъкнали Ферарита. Кой знае. А и фланелките рекламните им ги правят тука.
  —цитат от коментар 81 на Да вярваме на истината


  Добре, ние що чакахме нашите рекламни няколко месеца от Индия?

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73
 88. 88 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Абсурдно е хора, които нямат биографията за длъжност на средно управленско ниво в една фирма, да искат да управляват държава. И това не е само в БГ, а навсякъде по света. Повечето от немските зелени - прекъснали следването, здравният министър - политолог, за военната министърка не ми се и говори. Но такива чучела като хаджигеновчето с абсурдната си биография от 5 реда и мерака да става министър няма. А Слави си изигра предизборните карти великолепно. За това го бива. Също пълни стадиони. И за това става. Поне не е като странното адвокатче и все нещо ще спретне - я държава, я шоу. Ще видим.

 89. 89 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#76] от "oak17621787":

  Ооох докато изпия едно кафе и виж колко въпроси сте ми задали🙂.
  Казваш ,,продукт на същата система”. Така е. Всички сме продукт на една и съща система в Бг.
  Затова нека ДА СМЕНИМ СИСТЕМАТА!

 90. 90 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Весело

  До коментар [#82] от "До руските мекерета":

  🤣🤣🤣

 91. 91 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#78] от "mudslide":

  👍🏻👍🏻👍🏻

 92. 92 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":Всички влизат с добри намерения, а...Като в казармата- влизат различно умни, излизат еднакво тъпи🤣
  —цитат от коментар 21 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Прекрасна кърджалийска принцесо, ти явно не си и помирисвала казарма! Освен, може би, обилно леещите се край казармите мъжки феромони...

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 93. 93 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Тия не знаят думата чалгаджия, за това им е потаен. България от Толупия ще се прекръсти на Чалгария, повече и отива наистина

 94. 94 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#73] от "historama":


  Не си ме разбрал! Казах че от момента в който са емигрирали там- са на високи позиции.
  А не че тук са били на високи позиции та затова им се е наложило да емигрират

 95. 95 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#33] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Вече почнаха, ли....?Ами нека плюят....За новоизбрания политик, това е нещо като кръщене.... :)
  —цитат от коментар 37 на eti mehter


  Не кръщене, а миропомазване!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 96. 96 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  Мъдрият бг гласоподавател май отново настъпи мотиката. То бива "мъдрост, "мъдрост", ама пък чак толкова?
  +++

  За 'мъдрия' чалгаджия, България е пълна с мотики.

 97. 97 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Весело

  До коментар [#68] от "Да вярваме на истината":

  Като чуя за ,,високотехнологични производства” и ми става толкова смешно ...
  Сещам се единствено за завода ,,Костал”на който Бойко Борисов отряза лентата... и в мен нахлуват спомени как цели две години и половина съм водила преговори за сключване на КТД в дружеството им в гр.Смолян тъй като поради НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ работниците им напускаха поголовно...

 98. 98 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Радан Кънев казва, че мнозина имат естетически претенции към шоумена, но това не било най-важното. Тоест, приемлив е за партньор в управлението. Много добре. Обаче други имат и неестетически претенции. В книгата си "Слави Трифонов, за мен е чест" венцеслави Сашо Дончев, докато, като трансмисия на Газпром, му е бил благодетел. Убитият от мафията Георги Стоев бе цитирал в "БГ кръстникът. Истинската история на Маджо" очевидец на пазарлъка на Сл. Тр. със Славчо Христов да му лъска имиджа и пр. срещу крупна сума, казвайки му, че Сашо Дончев му давал по 40 000 долара на месец да пропагандира за БСП. /стр. 280 на книгата/ Сл. Тр. е наясно, че благодетелят не ги е вадил от джоба си. Сега има други благодетели вероятно. Но това не прави по-малко актуални предишните.

 99. 99 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Весело

  До коментар [#92] от "Kahles":

  Бойко, ти ли си?

 100. 100 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Ще Ви помоля да ми посочите един път в който той лично да е участвал в гасене на пожар моля....😂 😂 😂 Истински пожар, да е бил там с кирка, брадва или маркуч в ръка. Ако го направите, официално ще се извиня
  —цитат от коментар 40 на padrino

  Скъпи ми умнокрасавецо, естеството на работата на пожарникарите е сходно с това на отделите по безопасност и разследване на произшествия в авиацията. Ако си вършат добре работата, изглежда, че нямат работа.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK