Как Брекзит върна коктейлите "Молотов" и напрежението в Северна Ирландия

Автобус, запален миналата седица в Белфаст

© Associated Press

Автобус, запален миналата седица в БелфастМиналата седмица ден след ден Северна Ирландия си спомняше за времената на коктейлите "Молотов" и барикадите по улиците на Белфаст. На това бе сложило край Споразумението от Разпети петък през 1997 г., помирило националистите (предимно католици и искащи обединение с Ирландия) и юнионистите (предимно протестанти, верни на Обединеното кралство).


Брекзит е новата причина ситуацията да достигне нова точка на кипене след години мир, пише "Дойче веле". Други обяснения не са толкова категорични, но поводът, свързан с решението на Великобритания да напусне ЕС, остава в сила.


Въпрос за ролята на Северна Ирландия


Безредиците ат края на март насам носят тревожна равносметка - десетки ранени полицаи, нападани от младежи, задигнат и запален автобус в Белфаст миналата седмица.
Поводът бе нападението, което няколко десетки души, много от тях непълнолетни, извършиха срещу полицейски участък в Лондондери, бастион на юнионистите (поддръжници на запазването на обединението с Лондон). След това в Белфаст бяха разрушени части от "стена на мира", разделяща райони на юнионисти и подкрепящите обединението с Ирландия националисти. Последваха сблъсъци на младежи от двете страни.


Протестите, свързвани основно с юнионисти, често се обясняват с протокола за Северна Ирландия - специалното споразумение за търговията след Брекзит, което създава известни бариери между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство.


Как Брекзит върна коктейлите "Молотов" и напрежението в Северна Ирландия

© Associated Press


За мнозина юнионисти проблемът е в това, че протоколът, за който често се използва изразът "граница в Ирландско море", отслабва значението на Северна Ирландия във Великобритания и я тласка по-близо до Република Ирландия, а с това увеличава възможността за обединение. Установените проверки помогнаха да се избегне създаването на твърда граница между републиката и съставната част на Обединеното кралство. За да няма такава граница, Северна Ирландия има специален икономически статут и макар формално да не е в митническия съюз на ЕС, е "входна точка" в него. Затова Ирландско море става фактическа митническа граница.


Премиерът Борис Джонсън обеща, че няма да има такава, но от 1 януари, когато търговските правила за след Брекзит влязоха в сила, заради новите бюрократични спънки някои британски компании спряха доставят стоки в Северна Ирландия.


Напрежението се повиши със случаите на недостиг на някои продукти в Северна Ирландия, който заедно с други усложнения се свързва с новия търговски режим. Най-голямата юнионистка сила, Демократичната юнионистка партия (ДЮП), е събрала над 140 хил. подписа с искане британското правителство да изтегли протокола.


Възможно решение


За ирландските националисти по-големият проблем е самият Брекзит, преди който последиците за Северна Ирландия не бяха подробно обсъждани. И в Република Ирландия много политици предупреждаваха, че отделянето на Великобритания може да има опустошителни последици. В хода на преговорите след референдума, обратно, ДЮП водеше кампания за твърд Брекзит и отхвърляше договорености, които биха предотвратили сегашната ситуация.


Докато Великобритания се подготвяше да напусне ЕС, известни личности като бившите премиери Тони Блеър и Джон Мейджър предупреждаваха, че Брекзит може да нанесе тежък удар по мирното споразумение.


Според "Файненшъл таймс" напрежението може да намалее, ако Евросъюзът и Великобритания успеят да се договорят за търговските правила за Северна Ирландия и да създадат повече яснота по спорните въпроси, задълбочаващи несигурността - например проверките за безопасност на храните. Изданието пише, че и от двете страни интензивните контакти напоследък дават повод за оптимизъм и е възможно скоро (още тази седмица) да има среща между еврокомисаря, отговарящ за Брекзит, Марош Шефчович и колегата му от британска страна Дейвид Фрост.


Миналия месец Великобритания едностранно удължи отсрочката за прилагане на проверките за някои компании, а това разгневи ЕС.


Не е само заради Брекзит


Изглежда, не става въпрос само за политически протести; в тях е документирано участие на тийнейджъри (има дори 12-годишни според информация на полицията), а голяма част от насилието е в райони, където действат престъпни банди, свързани с паравоенни организации на юнионистите.


Освен това напрежението се изостря не за първи път - споровете кой да има повече влияние в делата на Северна Ирландия продължават.


Според някои юнионистки коментатори друг повод за напрежението е станало решението на полицията в Северна Ирландия да не изправи пред правосъдието никого от националистическата "Шин Фейн", въпреки че много нейни членове са били на погребение, на което са нарушени коронавирусните рестрикции. Погребението бе на Боби Стори, бивш член на Ирландската републиканска армия, водила кампания за обединение с Република Ирландия преди Споразумението от Разпети петък.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK