В Русия Юрий Гагарин си остава легенда

В Русия Юрий Гагарин си остава легенда

© ReutersОще през 1957 г. Съветският съюз вече се беше превърнал в първата страна, изпратила сателит в орбита, известния "Спутник", но пътуването в Космоса на Юрий Гагарин продължава да е символът на превъзходството на СССР над Съединените щати в тази област. Той загина през 1968 г., но остана за всички космически агенции по света лицето и символът на завоюването на космоса. Ракетата "Союз", украсена по случай годишнината с образа на Гагарин, бе изстреляна в петък от Байконур към МКС с двама руснаци и един американец на борда.


Непокътната. 60 години след легендарния му полет в Космоса огромната популярност на Юрий Гагарин продължава да е символ с централно значение за Кремъл и политиката му за величие на Русия.


Всяка година на 12 април, датата на успешния полет на Гагарин, руските ученици отбелязват "Празника на космонавтиката", на който се организират лекции и концерти. Всяка година се полагат цветя пред многобройните паметници на Гагарин, а медиите разказват за епопеята му.
"Това е една фигура, за която всички са единодушни и която обединява нацията, един много рядък пример за единодушие", отбелязва писателят Лев Данилкин, автор на биография на Гагарин.


Култът към Гагарин е свързан с факта, че космонавтът и неговата честна победа срещу американските опоненти въплъщават един технологичен скок. Стореното от Гагарин променя хода на историята.


"Той превърна човека от обикновено живо същество във форма на разум, отиваща отвъд пределите на Земята", обобщава историкът Александър Железняков.


Гагарин е син на дърводелец и селянка. Той преживява нацистката окупация и получава металургично образование, преди да стане пилот. Той е истински герой от народа.


Тази му същност върви ръка за ръка с широката му усмивка и с оптимизма му, които продължават да живеят на многобройните фотографии, афиши, документални свидетелства, дрехи, татуировки и туристически сувенири с образа му.


Към тях се прибавят и разказите за човешките му качества: приятелството му, смелостта му и обичта, която изпитва към дъщерите си и съпругата си, Валентина Гагарина, на която пише въздействащо прощално писмо, което следва да й бъде предадено, ако той загине по време на мисията си, и което дълго време остава запазено в тайна.


"Ако нещо се случи, моля ви, и на първо място теб, Валюша, да не потъвате в тъга. Животът си е живот", пише Гагарин на съпругата си.


През 2011 г. космонавтът Борис Волинов сподели пред "Франс прес" своите спомени за Гагарин, който като човек, ползващ се с всички привилегии, прекарва часове в телефонни разговори, за да издейства лекарства или болнични места за близки хора, които нямат неговия късмет.


В Русия Юрий Гагарин си остава легенда

© Reuters


След завръщането си на Земята Юрий Гагарин логично се озовава в центъра на интензивна пропаганда за превъзходството на съветския модел, който е способен да превърне плебея в победител.


Писателят Лев Данилкин подчертава, че част от антикремълската интелигенция възприема Гагарин като "част от гигантската машина за насилие" на Съветския съюз. Причината за това според тези интелигенти е, че стореното от Гагарин помага на властта "да втълпява на населението", че жертвите на съветските репресии и на ГУЛаг "не са били напразно", изтъква Данилкин.


Според Данилкин властта по времето на Владимир Путин продължава да се придържа към тази логика, за да представя днешна Русия като наследница на триумфите от миналото.


"Сегашната власт методично си присвоява народните култове: първо победата във Втората световна война, а след това и завоюването на Космоса и Гагарин", смята писателят, като подчертава, че държавата в същото време се бори срещу всички "алтернативни интерпретации" на тези събития.


Въпреки това руснаците си дават сметка, че Съветският съюз в крайна сметка е загубил космическата надпревара след кацането на американците на Луната. Култът към Гагарин обаче позволява това огорчение да бъде "неутрализирано", смята Лев Данилкин.


В Русия Юрий Гагарин си остава легенда

© Reuters


Както всички велики герои на Русия, най-вече подобно на знаменития поет Александър Пушкин, Юрий Гагарин също е трагична фигура.


Той загива едва на 34 години, по време на тренировъчен полет през 1968 г. Смъртта му и до ден днешен остава обгърната с мистерия, тъй като властите така и не публикуват пълния доклад на разследването на причините за катастрофата.


Според частични архиви на Кремъл "вероятната причина" за катастрофата е сблъсък на самолета на Гагарин с метеорологичен балон.


В условията на липсваща прозрачност обаче продължават да се разпространяват най-различни теории за смъртта на Гагарин. Най-популярната от тях е, че той е бил пиян по време на полета. Друга теория гласи, че е бил елиминиран от Кремъл, който се е чувствал заплашен от неговата популярност.


Каквато и да е истината, мнозина руснаци все още са шокирани от смъртта на Гагарин.


"Как така изведнъж загина първият космонавт, този толкова млад и толкова мил човек", пита историкът Александър Железняков. "Всъщност хората все още не са се възстановили от загубата на Гагарин", казва той. (БТА)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK