На живо

Коронавирусът по света: Еврокомисията очаква скорошно одобрение на "Спутник"

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс

© Associated Press

Еврокомисарят по правосъдието Дидие РейндерсДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук..
Еврокомисията очаква скорошно одобрение на "Спутник"

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази днес очакване руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" скоро да бъде одобрена за приложение в ЕС, предаде БТА.


Пред евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) обаче той даде сигнал, че в обсъжданите в момента единни цифрови сертификати за ваксинирани и преболедували може да фигурира "Спутник" на общоевропейско ниво само ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.


По думите на Рейндерс въвеждането на европейските удостоверения за ваксинираните и преболедувалите целят възстановяване на свободата на движение. "Целта ни е удостоверенията да бъдат в сила от края на юни. Ще въведем всъщност три удостоверения - за ваксинирани, за преболедували и за онези, чието изследване за заболяване е отрицателно," поясни Рейндерс. Той добави, че удостоверенията ще важат по 180 дни и ще подлежат на подновяване.


По неговите думи Европейската комисия не препоръчва удостоверенията да бъдат проверявани по границите, а по-скоро на гишетата за регистрация за полет, за да се избегне струпването на хора на изходите към самолета. Той отново настоя, че удостоверенията не трябва да бъдат наричани "ваксинационни паспорти".


"Всеки ваксиниран трябва да получи удостоверение, независимо какъв препарат му е бил поставен," заяви Рейндерс. Той добави, че държавите от ЕС не могат да бъдат задължени да признават удостоверение за ваксини, за които не е издадено европейско разрешение за пазарен достъп.


Ако държавите искат да използват удостоверенията за други цели, трябва да приемат съответното законодателство и то да съответства на европейските правила за защита на личните данни, поясни еврокомисарят. Той призова да не се разработват отделни национални бази данни, а да се ползва общоевропейската платформа.


Рейндерс заяви, че притежаването на удостоверение не може да се превръща в предварително условие за пътуване. Той уточни, че ЕК предвижда системата с удостоверенията да отпадне, когато Световната здравна организация обяви край на пандемията.


Повече за предложението за цифровия сертификат четете тук.

Израел ще започне да приема чужди туристи от май

Израел ще започне ограничен прием на групи от ваксинирани чужди туристи от другия месец, предаде "Ройтерс".


Това става месеци след началото на ваксинационната кампания, смятана за една от най-бързите в света и довела до драстичен спад в заразените.


Същевременно групите ще трябва да показват както резултати от PCR тест, преди да се качат на самолета, така и серологиен тест при пристигане на летище "Бен Гурион" край Тел Авив. С последните тестове засега ще се доказва, че чужденците са се ваксинирали.


По-късно в страната ще се допускат и пътуващи без групи.


"След отварянето на икономиката е време да разрешим туризма внимателно и обмислено," казва здравният министър Юли Еделщайн.


В последния месец и половина заразените рязко спаднаха и далеч не са хиляди, а средно около 200 на ден през този месец. Активните случаи в страната с население 9.3 млн. са 3369.

СЗО поиска край на продажбата на живи диви животни на пазари за храни

Международни агенции, включително СЗО, призоваха страните да спрат продажбата на живи диви животни на пазари за храни, като предупредиха, че те може би са източник на над 70 на сто от появяващите се при хората инфекциозни болести, предаде "Ройтерс".


Препоръките, целящи да гарантират, че глобалната хранителна система е безопасна и устойчива, последваха мисията на СЗО в китайския град Ухан, целяща да разследва произхода на вируса SARS-CoV-2. "Тази и други препоръки ще помогнат за намаляване на риска от появата на зоонози", написа в "Туитър" Питър Бен Ембарек, представителят на СЗО, който водеше мисията през януари и февруари.


СЗО, Световната организация за здраве на животните и Програмата на ООН за околната среда призоваха националните правителства да "прекратят търговията със заловени живи животни от вида на бозайниците", независимо дали се извършва с цел храна или развъждането им. Освен това като спешна мярка трябва да се затворят секторите от пазарите за храна, на които се продават такива животни, освен ако не са въведени ефективни правила и адекватна оценка на риска.


Смята се, че животните, особено дивите животни, са източника на над 70 на сто от всички новопоявяващи се при хората заразни болести.

САЩ временно спират ваксинирането с дози на "Янсен"

Федералните здравни агенции в Съединените щати препоръчаха да се направи пауза в използването на ваксината на Johnson&Johnson, предаде "Ройтерс".


Причината продуктът, който е само с една доза, да трябва да се спре временно, е информация за шест случая на рядък проблем с кръвни съсиреци при получили ваксината.


Очаква се утре Центровете за контрол и превенция на заболяванията да се срещнат утре по темата, за да обсъдят случаите.


Всички шест случая са при жени на възраст между 18 и 48 г. От тях една е починала, а друга, в Небраска, е хоспитализирана в тежко състояние.


Коронавирусът по света: Еврокомисията очаква скорошно одобрение на "Спутник"

© Associated Press


Към 12 април най-малко 6.8 млн. дози на "Джонсън и Джонсън" са поставени в Съединените щати.

Австрийският вицеканцлер Вернер Коглер представи новия министър на здравеопазването. Волфганг Мюкщайн ще поеме поста от Рудолф Аншобер, който се оттегля от поста по здравословни причини.


Волфганг Мюкщайн е общопрактикуващ лекар във Виена, ръководител на Центъра за оказване на първа помощ и отговаря в Лекарската камара за груповите практики, сдружения на практикуващи лекари от различни специалности с договор или без договор с болничните каси, както и за новите организационни форми в здравеопазването.


Волфганг Мюкщайн ще положи клетва пред президента на републиката в понеделник, до тогава поста на здравен министър поема вицеканцлерът Вернер Коглер.

Фаучи: Ваксината на "Астра Зенека" е добра, но трябва да се реши проблемът с безопасността

Специалистът по борба с новия коронавирус в САЩ Антъни Фаучи заяви, че ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19 е с добра ефикасност, но трябва да се решат проблемите с безопасността ѝ, а освен това американците може да нямат нужда от нея, тъй като имат запаси от други ваксини, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


"Мисля, че от гледна точка на ефикасност ваксината на "Астра Зенека" е добра и ако проблемът с безопасността бъде решен в ЕС, ефикасността й е наистина доста добра. Дали ние ще я използваме не е ясно, но за момента изглежда няма да се нуждаем от нея. Това не е отрицателно становище за ваксината на "Астра Зенека", а просто е възможно да не ни потрябва заради доставките, които вече имаме от други компании", каза Фаучи за радио Би Би Си.


Той също така заяви, че има реален риск от отварянето на барове и ресторанти в редица американски щати без задължително носене на маски.


Ваксинационната кампания ще позволи да се избегне нов пик на заразата, но няма да спре умерено увеличение в броя на запазените, смята Фаучи.


Ваксината на "АстраЗенека" е проверявана от европейски регулатори заради безпокойства, че предизвиква тромби. Тя още не е одобрена за ползване в САЩ. Тя е най-евтината и масово произвеждана ваксина срещу новия коронавирус до момента, а и няма изисквания за съхраняване на много ниски температури като някои други, поради което е основен избор в много ваксинационни програми, отбелязва "Ройтерс".

Оставка от изтощение

Австрийският здравен министър подаде оставка след 15 месеца, като обясни, че е изтощен в хода на борбата с пандемията.


Подробности четете тук.

Във Великобритания е предложена първа доза на всички над 50 години

Великобритания обяви, че вече е предложила първа доза ваксина срещу COVID-19 на всички свои граждани над 50 години, предаде "Ройтерс". Това означава, че страната е изпълнила целта си да осигури до 15 април ваксини за всички девет най-приоритетни групи. Великобритания е на едно от първите места в света по темпове на ваксинационната кампания, като е изпреварена само от Израел по дял от населението с поне една поставена доза, отбелязва "Ройтерс".


Премиерът Борис Джонсън приветства постигането на целта. В изявление той обясни, че новият приоритет пред неговото правителство е да успее да предложи ваксина на всички пълнолетни британци до края на юли.


В последно време Великобритания забави темповете, с които поставя първа доза, за да може хората от приоритетните групи да получат втора инжекция, въпреки че този месец бяха доставени по-малко ваксини в сравнение с предишния, отбелязва "Ройтерс". Вчера британското правителство съобщи, че през последното денонощие близо 70 хил. души са получили първа доза ваксина, а почти 190 хил. - втора. Така Великобритания, с население от около 66 милиона души, е напът да премине днес прага от 40 милиона души с поне една поставена доза. От тях над 7.6 млн. души вече са получили и двете необходими дози.
На фона на бързия напредък на ваксинационната кампания Великобритания е напът да отвори отново своята икономика, като някои ограничителни мерки бяха отменени вчера.


Само 13 души, дали през последните 28 дни положителна проба за коронавирус, са починали за изминалите 24 часа. През предходното денонощие броят на смъртните случаи бе още по-нисък - седем.
Общо над 127 хиляди души са починали във Великобритания след заразяване с новия коронавирус. Така страната е на пето място в света и на първо в Европа в мрачната статистика. Броят на смъртните случаи обаче намаля драстично успоредно с напредването на ваксинационната кампания.


През последното денонощие във Великобритания са били потвърдени над 3500 нови случая на коронавирус - най-високо равнище от 1 април. Броят на регистрираните заразени достигна 4.373 милиона. Страната е на шесто място в света по този показател.

И Ирландия ограничи ваксината на "Астра Зенека"

Ирландия стана поредната европейска страна, ограничила употребата на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" (AstraZeneca), предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Властите препоръчаха препаратът на британско-шведската компания да бъде използван само при хора над 60-годишна възраст. Това поставя ново предизвикателство пред националната ваксинационна кампания, отбелязва "Ройтерс".


Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи за много редки случаи на кръвни съсиреци в мозъка след поставяне на ваксината на "Астра Зенека" и подчерта, че ползите от използването на препарата са много повече от рисковете. Много европейски страни обаче промениха указанията си за прилагането на ваксината

Австралия реши да не купува дози от "Джонсън и Джонсън"

Австралия реши да не купува ваксината срещу COVID-19 на американската компания "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), предаде "Асошиейтед прес". Министърът на здравеопазването Грег Хънт обясни днес, че еднодозовият препарат е подобен на този на "Астра Зенека" (AstraZeneca), от който страната вече договори доставки.


Австралия планираше да разчита на произведени на нейна територия дози от ваксината на британско-шведската компания, за да може да предложи до октомври поне по една инжекция на всички свои пълнолетни граждани. Миналата седмица обаче правителството обяви, че вече предпочита препарата на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" (Pfizer) за хората под 50-годишна възраст. Причината е потенциалният риск от двудозовата ваксина на "Астра Зенека", която, изглежда, е причинила, макар и в много редки случаи, кръвни съсиреци.


Австралия, с население 26 млн. души, удвои поръчката си от "Пфайзер" до 40 млн. дози. Страната е придобила до момента общо 3.7 млн. дози от ваксините на американската компания и на "Астра Зенека". 1.2 млн. от тях вече са инжектирани. В Австралия от началото на пандемията бяха потвърдени над 29 хиляди случая на коронавирус. 909 души са починали.


Коронавирусът по света: Еврокомисията очаква скорошно одобрение на "Спутник"

© Associated Press

Индия одобри "Спутник"

Индия одобри днес за използване руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", предаде "Ройтерс". Това стана в деня, когато страната, която преживява втора епидемична вълна, измести Бразилия от второто място по брой потвърдени случаи на коронавирус.


Руският фонд за преки инвестиции, който отговаря за пласирането на "Спутник V" в чужбина, съобщи, че Индия е одобрила ваксината. Той се похвали, че "Спутник V" вече е лицензирана в 60 държави с общо население над 3 млрд. души.


До момента в Индия, с около 1.4 млрд. жители, са поставени приблизително 105 млн. дози ваксина. Днес индийското министерство на здравеопазването съобщи за пореден за последните дни рекорд на новите случаи на коронавирус за едно денонощие - близо 169 хиляди. Така регистрираните заразени в Индия вече са 13.53 млн. и страната измести от второто място Бразилия, която е с 13.45 млн. Най-много случаи на коронавирус са потвърдени в САЩ - 31.2 млн.


Още 904 души са починали в Индия от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи в страната надхвърли 170 хил. Индия е на четвърто място в мрачната статистика след САЩ, Бразилия и Мексико.

Турция минава през "най-тежкия период на пандемията"

Турция минава през най-тежкия период от началото на пандемията от новия коронавирус, каза снощи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от ТАСС и БТА. Коджа посочи, че не по-малко от 80 процента от населението на страната живее в градове с много висок риск от заразяване с коронавируса. 85 процента от новите случаи се падат на по-заразния вариант на вируса, идентифициран първо във Великобритания.


Анадолската агенция същевременно отбелязва, че има поне 285 случая на "южноафриканския", засечени в 11 от 81 турски провинции.


Информацията се появи преди очаквано затягане на мерките за започналия свещен месец Рамазан.


Турция преживява трети пик на епидемията, а Истанбул - четвърти, заяви Коджа. Турският здравен министър съобщи за предстоящи доставки през следващите месеци на ваксини на различни производители, както и че научният съвет за коронавируса ще препоръча затягане на мерките в страната срещу разпространението на коронавируса, предаде "Ройтерс".


Агенцията отбелязва, че сега Турция е на четвърто място по брой нови случаи на коронавирус. В събота здравните власти съобщиха за 56 хиляди нови заразени за едно денонощие - пет пъти повече в сравнение с началото на миналия месец, когато президентът Реджеп Тайип Ердоган смекчи социалните ограничения, обявявайки период на "контролирана нормализация". До момента в Турция, с население близо 84 милиона души, са поставени около 19 милиона дози ваксина, включително 11.31 млн. първи игли.


Здравният министър съобщи за над 54 хиляди нови заразени за изминалите 24 часа. С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Турция надхвърли 3.9 млн. Страната е на седмо място в света по този показател. Броят на смъртните случаи в Турция надвиши 34 хиляди.


Коронавирусът по света: Еврокомисията очаква скорошно одобрение на "Спутник"

© Associated Press

Трима пациенти починаха в румънска болница заради проблем със снабдяването с кислород

Трима пациенти с COVID-19 починаха в румънска болница заради повреда в системата за снабдяване с кислород, предаде "Франс прес", като се позова на властите. Трагедията се разиграла тази вечер в реанимацията на лечебно заведение в столицата Букурещ. Тя стана в момент, когато болниците са препълнени в Румъния, която преживява трета епидемична вълна, отбелязва АФП.


Апаратите за командно дишане във въпросната реанимация спрели да функционират поради повишаване на кислородното налягане над допустимите граници. Трима пациенти с COVID-19, всички те жени над 60 години, починали въпреки усилията на персонала да намери някакво решение. Петима болни били прехвърлени успешно в други лечебни заведения.


Петима пациенти с COVID-19 загинаха при пожар в болница в Букурещ през януари, припомня АФП. Днес румънските здравни власти съобщиха за над 2300 нови случая на коронавирус и 113 починали през последното денонощие. Броят на регистрираните заразени в страната с население над 19 милиона души надхвърли 1 млн. и 8 хиляди. Над 25 хил. души са починали.

Жертвите на COVID-19 в Европа надхвърлиха 1 млн. души

В Европа вече са регистрирани над 1 млн. починали от COVID-19, откакто новият коронавирус, който причинява това заболяване, бе открит в Китай през декември 2019 г., показват изчисления на "Франс прес" въз основа на официални данни. В региона, който обхваща 52 държави и територии и на изток са простира до Русия и Азербайджан, са отчетени най-малко 1 000 288 починали при 46 496 560 заразени.


По последни данни близо 60 процента от смъртните случаи са в шест страни: Великобритания със 127 100 починали от 4 373 343 заразени, Италия със 114 612 смъртни случая при 3 779 594 заразени, Русия със 103 263 смъртни случая при 4 649 710 заразени, Франция с 99 163 починали при 5 067 216 заразени, Германия със 78 452 смъртни случая при 3 011 513 заразени и Испания със 76 525 починали при 3 370 256 заразени.


В Европа броят на смъртните случаи, причинени от новия коронавирус, надхвърли половин милион на 17 декември - 11 месеца след съобщението за първия смъртен случай в Китай през януари 2020 г. Още 500 000 души са починали за по-малко от четири месеца.


Коронавирусът по света: Еврокомисията очаква скорошно одобрение на "Спутник"

© Associated Press


От края на миналия месец кривата на смъртните случаи се е стабилизирала. Миналата седмица в Европа са починали 27 036 души, или средно по 3900 на ден - далеч по-малко, отколкото през най-смъртоносната седмица на континента между 14 и 20 януари 2021 г., когато е имало 40 178 смъртни случая, или по около 5700 на ден.

Виена и Долна Австрия удължават локдауна

Както съобщи кметът на Виена Михаел Лудвиг, австрийската столица удължава локдауна до 2 май. Дотогава остават затворени магазините и услугите. Училищата отварят малко по-рано - на 26 април. Решението е взето след разговори с експерти за положението в интензивните болнични отделения.


Малко по-късно и Долна Австрия съобщи, че се присъединява към решението.


Михаел Лудвиг обоснова непопулярните мерки с увеличаването на броя на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Ръководителката на Долна Австрия Йохана Микъл-Лайтнер изтъкна същите аргументи.
Открит остава въпросът дали Бургенланд, третата провинция в Източна Австрия, ще се присъедини към мярката. Ръководителят й Петер Доскоцил съобщи, че ще наблюдава развитието на пандемията до сряда и тогава ще вземе решение след консултации с експерти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  Ако се бяха съобразили с предупрежденията ми и спазваха препоръчаните мерки това нямаше да им се случи.
  Ети знае какво говоря.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  "Жертвите на COVID-19 в Европа надхвърлиха 1 млн. души"
  няма и 0.2% от населението.
  Естественият смъртен фон в Европа е около 1.3% на година

 3. 3 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 727 Неутрално

  При всяка епидемия умират хора. Да припомня, че миналата година СЗО отказваше да обяви това за епидемия. Тази е тежка епидемия, за съжаление не се търсят начини за лечение, а за ваксиниране, което е тъпо.

  от близо и далеч
 4. 4 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Ако се бяха съобразили с предупрежденията ми и спазваха препоръчаните мерки това нямаше да им се случи.Ети знае какво говоря.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ети Миленчо не знае какво говори,за него Ердоганчо е безпогрешен,дори да съсипва държавата...

  shlshlshlshl
 5. 5 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Увод: Тежки са зависимостите на международните и наднационални органи от фактори извън суверенните държави. Това подлага на огромен риск основата на съществуване на човешката цивилизация - държавата. Не се връзвайте на близалката, че ако махнем границите ще настане всеобщо добруване. Би настанало в идеални условия, но условията в тоя свят не са идеални.
  Изложение: Корпорациите си позволяват да диктуват дневния ред и при опасни епидемии като сегашната. Всъщност Пфизер никога не е правил ваксини, но сега се пренастрои набързо за голямото лапане. Натискът за ваксане с неизпитани ваксини е много силен през медии и медицински власти, които са подкупени (всички знаем от личните си лекари) отдавна от разни медицински лобита. Така наука и правителства са поставени в шах, в Европа само две правителства, всъщност три, отказаха да играят по тяхната свирка - Швеция, Белорусия и Босна и Херцеговина. Всъщност правителствата са пет, вкл. Косово и Молдова - все страни достатъчно бедни и нефункционални, за да си позволят да тормозят населението си с обещания за компенсации един ден.

  от близо и далеч
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2236 Разстроено

  Репутационната и търговска война между производителите на ваксини тече с пълна сила.

 7. 7 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Германия също наруши санкциите на САЩ със закупуването на Спутник:

  https://news.bg/world/s-porachka-na-sputnik-v-germaniya-narushava-sanktsiite-na-sasht-spryamo-rusiya.html

  Въпросът е защо Индия, Унгария и останалите, които закупиха Спутник не нарушават санкциите, а Германия ги нарушава? Според мен Индия е свободна страна, а Германия е васална, затова там санкциите имат голямо значение. Всички се чудихме как САЩ диктуват на уж свободна страна да не строи Северен поток. После се оказа, че реалните отношение между тези две страни не са като на независими държави. Това доказва конспирацията за подписването на Канцлер Акт в Ню Йорк от всеки нов канцлер на Германия, което само по себе си е много унизително.

 8. 8 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1444 Весело

  Репутационната и търговска война между производителите на ваксини тече с пълна сила.
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Такава борба за мир върви, че камък върху камък няма да остане...

 9. 9 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Оставките в Словения също говорят, че правителството там се одобрява от посолството на САЩ. За България да не говорим, тук дори няма слухове за Спутник, което издава висша форма на слугинаж, което ни поставя в много по-унизително положение отколкото Германия, на които се смеем, че трудно могат да вземат независимо решение за каквото и да било.
  Затова избирането на премиер е толкова трудна задача, посолството също трябва да одобри.

 10. 10 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#7] от "otrqdnik":

  Господине, Германия не съществува като суверенна държава от 1945 година лятото.

  Всеки, който си мисли нещо различно, завиждам му за розовите цайси.

 11. 11 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 456 Неутрално

  "...В Австралия от началото на пандемията бяха потвърдени над 29 хиляди случая на коронавирус. 909 човека са починали."

  no comment

 12. 12 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hristiyan Hristov":

  Лошото е, че и ние сме още по-зависими, как унгарците с Орбан устояват на атаките на демократите и защитават националния си интерес, а ние произвеждаме само слуги в управлението си?

  Орбан разбира се плаща скъпа цена за своето опълчване - всички демократични медии шепнат - диктатор. За радост народа му живее много по-добре. Тук е точно обратното Тиквата продава държавния интерес и е добре приет от запада, но народа му живее най-зле. От това следва въпросът, не е ли вече време някой истински патриот да дойде на власт и тук и да престанем да плащаме скъпата цена на слугинажа - концесии на безценица, спрени проекти с национално значение и т.н.?

 13. 13 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Германия също наруши санкциите на САЩ със закупуването на Спутник
  —цитат от коментар 7 на otrqdnik


  Дрогарьо, стига лъга. Никакви санкции няма на САЩ за спутника. Преди да бъде одобрена руската ваксина от ЕМА с никакъв спутник няма да бъде ваксинирано населението в Германия.

 14. 14 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Индия има по-висок процент ваксинирани. Държава, в която 39% от населението няма достъп до тоалетни, а над 400 000 деца живеят на улицата в големите градове.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 15. 15 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgievb":

  какво сравняваш?
  0,2% спрямо 1,3% е ръст на смъртността с 15%. Дори сано това не е ли достатъчно?

  И то при затваряния на живота почти при цялото време в почти всички веропейски страни.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4670 Неутрално

  До коментар [#12] от "otrqdnik":

  "Лошото е, че и ние сме още по-зависими"

  За тебе това се отнася на 100%! Зависим си от господарите ти в Кремъл!

 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Разстроено

  "Турция минава през "най-тежкия период на пандемията"

  "болниците са препълнени в Румъния, която преживява трета епидемична вълна"

  Лошо е, когато мечката играе при комшиите...

 18. 18 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Интересно след като никой не е изследвал последствията от тези ваксини какво още ще узникне след години. Обаче няма проблем нали ваксарите викат на, всички конспиративни теории :)

 19. 19 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 312 Любопитно

  Интересно след като никой не е изследвал последствията от тези ваксини какво още ще узникне след години. Обаче няма проблем нали ваксарите викат на, всички конспиративни теории :)
  —цитат от коментар 18 на Daria


  Е то и за зелените паспорти преди време се викаше, че са конспирация и е абсурд да се появят :)

 20. 20 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgievb":какво сравняваш? 0,2% спрямо 1,3% е ръст на смъртността с 15%. Дори сано това не е ли достатъчно?И то при затваряния на живота почти при цялото време в почти всички веропейски страни.
  —цитат от коментар 15 на taratanki


  Да, при две условия:
  1. Всички починали с Ковид да са починали от това.
  2. Всички починали с Ковид нямаше да починат през тази година.
  И двете условия сигурно не са изпълнени - най-вероятно смъртният фон се е вдигнал с около 7-8%.
  Щеше ли да усетиш ако не ти набиваха в главата всеки ден, че на всеки 100 човека са починали още 8 повече от миналата година. Със сигурност нямаше.

 21. 21 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 940 Разстроено

  "Турция минава през "най-тежкия период на пандемията""болниците са препълнени в Румъния, която преживява трета епидемична вълна"Лошо е, когато мечката играе при комшиите...
  —цитат от коментар 17 на plamen_b


  Като погледнем данните за смъртността, всъщност ние сме комшиите, и мечката играе тук.

 22. 22 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 940 Весело

  "Руският фонд за преки инвестиции, който отговаря за пласирането на "Спутник V" в чужбина, съобщи, че Индия е одобрила ваксината. Той се похвали, че "Спутник V" вече е лицензирана в 60 държави с общо население над 3 млрд. души."

  Русия не може да ваксинира собственото си население от 140 милиона, щели да ваксинират 3 милиарда. Хубав виц, съветски!

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6137 Неутрално

  До коментар [#21] от "morf":

  Именно. Ние по-рано поехме "дебелия".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#5] от "Далечен близък":

  "Всъщност Пфизер никога не е правил ваксини"

  Вие го казвате, като че ли компания с продължителна история в разработването на ваксини е предимство в случая. Такива компании като Санофи, Мерк, Глаксо Смит Клайн се оказаха на опашката.

  Първата ваксина за COVID-19 е разработена дори не от Пфайзър, а от партньора им Бионтех. При това- за няколко часа след като китайски учени публикуват в Интернет генома на вируса. Това не е случайно- най-успешнн са не някакви "традиционни" технологии за ваксини, а най-модерната иРНК технология. Втората ваксина против COVID с доказана безопасност и изключително висока ефективност бе на Модерна и също използва иРНК технология, пак разработена за броени часове.

  Вярно, че опитът на Пфайзър помага за провеждане на изпитанията (което вече отне почти година), и за подготовка на масовото производство (за което също помагат дълбоките джобове на Пфайзър).

 25. 25 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Дотук победителят е Пфайзер. Нещата отиват към монопол. А тогава знаем какво става с цените. Вчера някакъв чиновник в Брюксел се оправдаваше по този въпрос.

 26. 26 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  Затваряйте границите!

 27. 27 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1232 Весело
 28. 28 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1757 Неутрално
 29. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#25] от "pepisky":

  "Дотук победителят е Пфайзер. Нещата отиват към монопол. "

  Първо, има две иРНК ваксини- на Пфайзър зседно с партньора им Бионтех, и на Модерна. Второ, няма само две ваксини против COVID на пазара. Просто иРНК технологията позволява да се направят ваксините най-бързо и да са най-ефективни. Тепърва ще се създават други ваксини и лекарства на основата на иРНК. Трето, нека тези компании които са инвестирали в разработването на нова технология (включително заплащане на лиценз за използване на патент) да получават повече приходи. Иначе нямаше да имаме толкова високо ефективни ваксини със сравнително малко и леки странични ефекти за по-малко от година!

 30. 30 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#29] от "plamen_b":

  "нека тези компании които са инвестирали в разработването на нова технология (включително заплащане на лиценз за използване на патент) да получават повече приходи"

  Да не забравяме, че още една фирма работи върху иРНК ваксина- Кюревак (CureVacl.

 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#29] от "plamen_b":

  "нека тези компании които са инвестирали в разработването на нова технология (включително заплащане на лиценз за използване на патент) да получават повече приходи"

  Да не забравяме, че още една фирма работи върху иРНК ваксина- Кюревак (CureVacl.

 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#29] от "plamen_b":

  "нека тези компании които са инвестирали в разработването на нова технология (включително заплащане на лиценз за използване на патент) да получават повече приходи"

  Да не забравяме, че още една фирма работи върху иРНК ваксина- Кюревак (CureVacl.

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#29] от "plamen_b":

  "нека тези компании които са инвестирали в разработването на нова технология (включително заплащане на лиценз за използване на патент) да получават повече приходи"

  Да не забравяме, че още една фирма работи върху иРНК ваксина- Кюревак (CureVacl.

 34. 34 Профил на kit10680791
  kit10680791
  Рейтинг: 158 Неутрално

  До 26. Късно е чадо.Рамазана започна и заразените братчеди отдавна са тук.Готви се за четвърта вълна!

 35. 35 Профил на gip54648709
  gip54648709
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#24] от "plamen_b":

  Колко повече ми рекламираш силно експериментални РНК препарати брандирани като ваксини толкова повече ме отблъскваш от тях.

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Къде са експертите от миналата година които убедително настойчиво натрапваха, че смъртността е като при грипа.

 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  U.S. calls for pause on Johnson & Johnson's COVID-19 vaccine
  (Reuters) -U.S. federal health agencies on Tuesday recommended pausing the use of Johnson & Johnson's single-dose COVID-19 vaccine after six recipients developed a rare disorder involving blood clots.

  https://www.msn.com/en-us/news/us/us-calls-for-pause-on-johnson-johnsons-covid-19-vaccine/ar-BB1fB5x2

  Анатема на комунизма!
 38. 38 Профил на gip54648709
  gip54648709
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#37] от "anonimnii":

  в превод?

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#38] от "gip54648709":

  Ами аз ,си го преведох в гулъл. Но общо взето превода е, че в САЩ призовават да се спре производството на ваксината на Johnson & Johnson, защото са открити същите странични действия като при ваксината на Астра Зенека. Има една починала жена и една е в тежко състояние.

  Анатема на комунизма!
 40. 40 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Джонсън май ще последват Астра Зенека в канала?
  FDA ги е спряла от федералните места за ваксиниране и е препоръчала на Щатите да ги сложат на пауза.
  Шест жени между 18 и 48 са получили съсиреци в кръвта.
  Една е починала и една в тежко състояние.
  От седем милиона ваксинирани.
  Джонсън използва същия вирус като Астра Зенека за ваксинатаси.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#40] от "Таралеж":

  Именно. И, съсиреците се появяват две седмици след ваксинацията, след като хората са се успокоили че е минало безпроблемно. Като процент е незначително, 6 случая, от които един смъртен, на 7 милиона, но не може да се подмине без да се разбере защо, поне в развитите демокрации.

 42. 42 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Айде пак ще спрем ваксината на Джонсън заради 0.000109% вероятност от смърт след усложнения, но ще изберем да чакаме иРНК ваксина изложени на 4-5% вероятност от смърт, или 20% вероятност от тежко протичане и пост-КОВИД синдром с неизвестни последици и действие във времето.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 43. 43 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  да се подмине без да се разбере защо, поне в развитите демокрации.
  ++++

  Надявам се това да е основното послание което хората ще възприемат.
  Шест случая на седем милиона ваксинирани, един от тях смъртен и FDA слага ваксината на пауза.
  Би трябвало да е силен сигнал че някой следи какво става, и взема мерки ако има проблем.
  Като количество Джонсън не проблем за Америка, поне не голям.
  Проблемът ще е ако много хора се откажат от ваксиниране и с Файзър и Модерна.
  Другото интересно нещо са необяснимите досега причини че в северо-Изтока и в северните части на средния запад случаите се повишават но не и останалата част от страната?

 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#43] от "Таралеж":

  Необяснимата причина се нарича географска ширина и пролетни температури. Вирусът е сезонен.

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#33] от "plamen_b":

  От тях не чакай препарат.
  Те си бяха фалират с минус 374 милиона евра в баланса си. Урсула настояваше и им преведоха 350 милиона да спасят кожата и до там.

 46. 46 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Най-добрата хипотеза и вероятен отговор е, че ваксината съдържа хидрофобни капки с нано-размери, които имат за цел да транспортират активния елемент. Е тия капки нещо "дразнят" имунната система и водят до измиране на тромбоцитите. Оттам парадоксално кръвта се разрежда прекалено и може да стане вътрешен кръвоизлив. Когато стане, тялото в последния момент съсирва каквото може с други механизми, ама това се случва в мозъчните съдове и прави големи проблеми.

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#22] от "morf":
  "Спутник V" вече е лицензирана ... >>> Предполагам, че правите разлика между лицензиране (в други страни) и износа на ваксина собствено производство за други страни.

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#36] от "blondofil":Къде са експертите от миналата година които убедително настойчиво натрапваха, че смъртността е като при грипа.
  >>> Разбира се, че е по-голяма. Обаче си спомням ясно как Тръмп заяви миналото лято, че според вътрешното му чувство тази смъртност е под 3%. Долу горе е... познал:
  Общо случаи:137,417,105
  Deaths: 2,962,036
  https://www.worldometers.info/coronavirus/
  Какъв е процентът на смъртните случаи според вас?

 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#44] от "lil_alex":

  Вирусът е сезонен.

  Хахаха!
  Тъй се надявахме точно преди година?
  Оказа се че не е сезонен.

 50. 50 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Малко съмнително ми се струва, че точно 2-те ваксини с най-малка надценка на пазара ги изкараха най-опасни.

 51. 51 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#49] от "Таралеж":

  Нали виждам графиките, чисто сезонен си е навсякъде, вече имаме над година данни.

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4536 Весело

  Не че е нещо важно, но в САЩ ваксината "Янсен" е непозната. Виж, за ваксината "Джонсън & Джонсън" има данни и реакции.

 53. 53 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#51] от "lil_alex":

  вече имаме над година данни

  +++

  Да де!
  Показват че не е сезонен.
  “Сезонното” е че като е студено хората се събират в затворени помещения където трансмисията е по-голяма.

 54. 54 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#24] от "plamen_b":

  Да, благодаря за просветлението, беше ми полезно :)

  от близо и далеч
 55. 55 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#53] от "Таралеж":
  Сезонност е колко и какви случаи има. Както при всеки вирус, дори лятото има някакви останки от грип и настинки. Обаче всички знаят дори от опит, че вирусният сезон е някъде от октомври до април, най-общо казано. Иначе да, децата ми са правили пневмонии и през юли, та по тоя смисъл кейсове на всякакви вируси си има целогодишно. Но миналото лято, с всичките протести, никой не мръцна за претоварени болници.

 56. 56 Профил на Mario_M35
  Mario_M35
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#9] от "otrqdnik":

  А моля моля! "министърката" Захариева, тази наша патица "дипломат" #1 каза, че България е много независима от щатите и ЕС. Тя поне не е разбрала за такива зависимости 😄😄😄

 57. 57 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 635 Неутрално

  И ваксинирането вече е политика,както и пандемията.За какви сертификати става дума,щом ваксинираните боледуват отново.По скоро става дума за пари и пазари отколкото за здраве.

 58. 58 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Рейндерс заяви, че притежаването на удостоверение не може да се превръща в предварително условие за пътуване. Той уточни, че ЕК предвижда системата с удостоверенията да отпадне, когато Световната здравна организация обяви край на пандемията

  Изглежда краят няма да е скоро. Поръчват се ваксини за 2023-та. Някой знае че т.н. Пандемия ще продължи дълго.
  Мда

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  "Той добави, че удостоверенията ще важат по 180 дни и ще подлежат на подновяване."

  Фармацевтимното лоби наложи нов данък:
  Ваксина, ПСР тест, и бонус за преболедувалите. С валидност 6 месеца!
  След това отново.

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  Дали Русия няма да изтегли войските от Украйна, след като се даде зелена улица на ваксината им?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK