Бившият шеф на македонските служби, братовчед на Груевски, получи още 8 г. затвор

Сашо Миялков

© Reuters

Сашо МиялковБившият ръководител на тайната полиция в Северна Македония получи присъд от 8 г. затвор за нерегламентираната покупка на телекомуникационно оборудване. Сашо Миялков, братовчед на бившия премиер Никола Груевски и вече осъждан по други дела, ръководеше някогашното Управление за сигурност и контраразузнаване (УБК), свързвано с масовото подслушване на хиляди македонци.


Ръководителят на екипа на Миялков Тони Якимовски и бившият зам.-вътрешен министър Небойша Стайкович бяха осъдени на по 5 години затвор по същата причина. Избягалият от страната агент Горан Груйевски получи 15 г. затвор.


Според решението на първа инстанция Миялков и другите обвиняеми са поръчали оборудване от британската компания Gamma International между 2010 и 2012 г. през Finzi, компания посредник в Скопие, вместо да работят директно с доставчика. Това е оскъпило поръчката според съда, а скритият собственик на компанията е самият Миялков. Предадени са средства дори за обучения и фалшива поддръжка на оборудването.
Поръчката струва на държавния бюджет 778 хил. евро, а обвиняемите трябва да компенсират бюджета с 600 хил. (остатъкът е събран при запориране на сметките и имуществото на Finzi).


Съдът уточнява, че преди да е свързана с Миялков, тази компания е била собственост на македонския бизнесмен с български паспорт Орце Камчев, когото България предлагаше за почетен консул в Охрид (но Северна Македония отказа).


Миялков вече получи присъда от 12 години затвор за незаконно подслушване на първа инстанция. Той е задържан след мистериозното си изчезване през февруари, преди тази присъда. Издирването му след сигнал, че може да се укрие, приключи с доброволното му предаване, но в медиите се появи информация, че международна сила се е намесила, за да го убеди да се върне в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK