Страната с най-затлъстелите европейци дава най-много жертви на COVID-19

Страната с най-затлъстелите европейци дава най-много жертви на COVID-19


Чехия е на първо място по жертви на ковид в Европа. А има относително добре развито здравеопазване и добър жизнен стандарт. Защо тогава умират толкова хора? "Защото сме първенци по затлъстяване", казват чешки експерти, разказва "Дойче веле".


Чехия е страната с най-много жертви на Ковид-19 в Европа на 100 000 души население. Официалната статистика на чешкото здравно министерство сочи, че до средата на март 2021 са починали общо 27 918 души от и със коронавирус. Всеки ден към тях се добавят поне по сто нови смъртни случая. "Действителният брой на жертвите навярно е поне с една трета по-висок от регистрирания", казва професор Ян Конвалинка, зам.-ректор на Карловия университет в Прага.


В същото време Чехия има относително добре развито здравеопазване и БВП, който е близък до средния за ЕС, в страната няма големи социални различия, а жизненият стандарт е вторият най-висок сред посткомунистическите държави в Европа. Защо тогава там умират толкова хора от Ковид-19?
Повечето чешки експерти и анализатори обвиняват за това катастрофално развитие популисткото правителство на олигарха Андрей Бабиш. "Докато другите страни обявяваха локдаун, в Чехия разхлабваха мерки. Така беше след лятната ваканция през миналата година, както и преди Коледа. А сега правителството отново смята да стори същото", заяви Вацлав Хоржейши, имунолог от Чешката академия на науките. За многото смъртни случаи от Ковид-19 са допринесли и слабият контрол над мерките срещу пандемията, недостатъчното тестване и все по-широкото разпространение на опасната британска мутация.


Водещи по консумация на алкохол, цигари и марихуана


Има обаче и експерти, които смятат, че големият брой на жертвите се дължи основно на нездравословния начин на живот на голяма част от чешките граждани. Страната заема първо място в света по консумация на бира на глава от населението (близо 200 литра годишно). Освен това Чехия е "лидер" в Европа по разпространението на марихуана сред младите хора. Страната е водеща и по броя на пушачите.


В сегашната пандемия неблагоприятно влияние оказва и друг фактор: 57% от жените и 71% от мъжете в Чехия са с наднормено тегло - по този показател страната заема първо място сред държавите от ЕС.


Научни изследвания, цитирани от "World Obesity Federation" (Международната федерация за изследване на затлъстяването), показаха още в началото на пандемията, че наднорменото тегло увеличава риска от смърт след инфекция с коронавирус.


"Бяхме шокирани да установим пряката зависимост между наднорменото тегло и броя на смъртните случаи от Ковид-19", каза тогава основният автор на доклада д-р Тим Лобстейн пред вестник "Гардиън".


В борбата срещу ковид е важен всеки килограм


Лекарите в Чехия се опитват да разясняват на хората тази опасна зависимост. "За съжаление ние сме първенци в Европа по броя на хората със затлъстяване. А 80% от приетите в болница пациенти с ковид страдат от затлъстяване или наднормено тегло", казва пред ДВ Ладислав Душек, ръководител на чешкия Национален институт за здравна информация и статистика.


Кръстове, изрисувани на площада в Стария град на Прага, напомнят за жертвите на Ковид-19.

Кръстове, изрисувани на площада в Стария град на Прага, напомнят за жертвите на Ковид-19.


"Хората с наднормено тегло са най-силно засегнати от пандемията", казва Мартина Вашакова, ръководителка на клиниката за белодробни заболявания към университетската клиника в Прага. "Дори онази степен на затлъстяване, която в Чехия е "в рамките на нормата", всъщност е опасна. Големият корем при мъжете и жените крие значителен риск", казва Вашакова. "Пандемията започна още преди една година. Всеки един с наднормено тегло имаше възможността да свали няколко килограма, за да намали риска от тежко протичане на Ковид-19. Но вместо това установявам, че хората са стресирани и дори напълняват още", казва Мартина Вашакова.


Според експерта по проблемите на затлъстяването Йожеф Купка, особено неблагоприятно се отразява това, че мерките срещу пандемията не дават възможност за спортни занимания на закрито, а в същото време консумацията на алкохол расте, както и броят на хората с наднормено тегло. "Със затлъстяването силно расте рискът въобще да се разболееш от Ковид-19. А когато един затлъстял човек се разболее, рискът да бъде приет в болница също е по-голям. А когато веднъж вече си постъпил в болница и си с наднормено тегло, рискът да попаднеш в интензивното отделение е още по-висок", казва той.


След разхлабването на мерките в средата на април чехите ще имат повече възможност да спортуват на открито. Местните лекари са категорични: в битката срещу коронавируса е важен всеки килограм.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2300 Весело

  Прекомерното пиене на бира води до затлъстяване!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1998 Весело

  А, Абе не е ли България на първо място по жертви не в Европа ами в галактиката?
  Че се осмеляват да твърдят, че не сме на първо място и по затлъстели! Безобразие

 3. 3 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 478 Неутрално

  От САЩ дойде същата новина... пряка зависимост между тежък ковид и наднормено тегло плюс обездвижване. Всъщност и бай Ганьо е така. Но тук малко ни помагат добрите гени.

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Българите сме също супер зле в това отношение. Особено като гледам детското затлъстяване перспективите хич не са добри.

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Полека-лека започват да стават научно ясни и статистически доказани повечето предпоставки за смърт от коронавирус, но ние упорито ще продължаваме да ги отхвърляме, защото без тях животът не е толкова хубав. Бог си знае работата.

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2086 Весело

  Затлъстяли били чехите...

  КАТО ЩЕ МРЕ КОНЯ, ДА Е ОТ ЗОБ, А НЕ ОТ ГЛАД...

 7. 7 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#2] от "uq":

  Не сме на първо място ... все още.

  Но това , което пише за Чехия се отнася 99% и за България - и алкохола, и затлъстването, и популизма.

  Не знам как е в Чехия, но бих добавил и лошото качество на храната, която масово се яде тук и многото сол навсякъде в нея.
  Поне половината българи, сядайки на масара, хващат солницата и соля, без дори да са опитали манджата.

 8. 8 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1156 Весело

  Тия 200 литра бира годишно да не са средностатистически и да включват и пеленачетата? В Чехия литър бира е само за отскок, след първата не питат, носят втора и това с всяко ядене. В ресторантите водата е по-скъпа от бирата и то е грехота да пиеш вода при това положение.

  Аз залагам на едни поне 500 литра бира за жените и 800 за мъжете...

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Интересно. Още в началото беше доказана връзката между тежестта на протичане на заболяването и наднорменото тегло.
  После някак си това отшумя, появиха се много други хипотези.
  Вероятно затова в Източна Азия смътните случаи са толкова малко.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Дневник рови по кофите и публикува каквото намери.
  Това с най-високата смъртност нали беше България? Всъщност е причина за латиноамериканската смъртност заради космическите нива на бухане на захар и въглехидрати и брой диабетици. Затова и източна Азия няма проблеми, особено Югоизточна Азия.
  https://www.youtube.com/watch?v=yoZy2E17-50

  от близо и далеч
 11. 11 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#2] от "uq":


  Че се осмеляват да твърдят, че не сме на първо място и по затлъстели!
  —цитат от коментар 3 на Tod


  Друже!
  Веднъж ( Виржиния Бей - Щатите), пред мене спира пикап Ford F-350, и от него слезе двойка (мъж и жена)! Предницата на пикапа, подскочи!
  Двамцата бяха с живо тегло 350-400 оки!

  Тук не искам да настигаме американците!

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  По една случайност, Чехите са и най-консумиращата бира нация (два пъти повече бира изпиват от немците). За болестта обаче май е по-виновна кухнята, в която преобладава сладкото и тестените и почти липсва (поне на фона на българската кухня) пресния плод-зеленчук.

 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanpopov":

  Според мен е въпрос на култура. Докато е модерно да се снимат софри и манджи - хората ще си ходят дебели. Като стане срамно да си дебел и модерно да си слаб - нещата ще се обърнат.

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#2] от "uq":

  Споко, не сме далече. 27918 хиляди починали от ковид в Чехия на 10,7 млн = 2608 на милион.
  В България 14871 : 6,9 = 2155 на милион.

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Тия 200 литра бира годишно да не са средностатистически и да включват и пеленачетата? В Чехия литър бира е само за отскок, след първата не питат, носят втора и това с всяко ядене. В ресторантите водата е по-скъпа от бирата и то е грехота да пиеш вода при това положение. Аз залагам на едни поне 500 литра бира за жените и 800 за мъжете...
  —цитат от коментар 8 на lil_alex


  И къде остана мита за руския алкохолизъм.

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Весело

  До коментар [#11] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Оки? Една ока = 1,283 кг. Т.е. двамцата са тежали заедно 450-500 кг. Ами те са си били лика прилика. Както се казва "Които си приличата, те се и привличат, те се и обичат"

 17. 17 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#7] от "taratanki":

  А захарта? Лютеницата е компот от лютеница. Палмата във всичко? Българско ли е, с палма е!

  от близо и далеч
 18. 18 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Разстроено

  До коментар [#14] от "Patsis":

  Каза говорителят на ангел кунчев и венцислав муфтаджийски

  от близо и далеч
 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanpopov":

  Факт, само седмица в Чехия и килата хвърчат. Тоя гулаш с кнедли и две бири отгоре прави чудеса за фигурата. А кнедлите са най-якия въглехидратен концентрат - не само брашно и картофи, ами още и нишесте слагат да е по-калорично, и всичко това - напоено с масло. Вкусно, ама...

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Весело

  До коментар [#10] от "Далечен близък":

  Нима тъкмо Югоизточна Азия не бухат въглехидрати? Щото тъкмо там храненето е с най-голям дял на въглехидратите и най-малко мазнини и животински белтъчини. Оризова диета се казва.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Пийват си биричка чехите....евтина, най-добрата съотношение цена качество, отделно хубави мезелъци.

  Аз се учудам, че жените са дебели, поне младите изглеждат много добре, явно с годинките и те наблягат на биричката.

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Ние до края на годината ще сме изпреварили всички най-вероятно, защото смъртността ни е в момента много голяма.
  А за стандарта и здравеопазването на Чехия защо са добри? Там имаха лустрация.

  Анатема на комунизма!
 23. 23 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "А 80% от приетите в болница пациенти с ковид страдат от затлъстяване или наднормено тегло" - изненада. Сигурен съм, че и останали 20% имат сериозни проблеми с инсулина. Огромна част от диабетиците нямат официално поставена диагноза, а пред диабетното състояние никой не го брои за такава, макар че се си е сериозна. Като добавим и критичното ниво на витамин Д...
  Хората трябва да се грижат за тези неща, защото ако не е Ковид, ще е инфаркт.

 24. 24 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#20] от "Patsis":

  Един познат в Тайланд свали много килограми, тука все се мъчеше и нищо не ставаше. Бухат ориз те, но не бухат добавена захар и соли във всичко, от лютеница до кисело мляко, хляб и полуготови храни.

  от близо и далеч
 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#20] от "Patsis":

  Не само.
  Там доста работят, храната като количество е малко.
  Дебел виетнамец примерно не съм виждал.
  А и може би въпрос на генетика.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#20] от "Patsis":

  Качеството на българската готова храна е отчайващо. Вземи едни бисквити и прочети какво съдържат. По-лесно какво не съдържат. Палмата е задължителна във всичко. Млякото е на прах, докато всеки знае как селяните си колят кравите или се унижават да го продават нелегално, поради нямане къде да продадат млякото.

  от близо и далеч
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  За много неща наднорменото тегло е основен или съпътстващ фактор и с Кобид-а нещата се шотвърждават. А понеже съвсем не сме далеч от чехите, както по смъртността, така и по хапването, пийването и цигарите, редно е в краткосрочен план да не се правим на интересни (антиваксъри и прочее), а да направим най-лесното и при това безплатно - да се ваксинираме.
  И не е лошо да отчетем, че веднъж вътрешното за страната заразяване, колкото е по-разтегнато във времето, толкова по-дълго ще пречи на отваряне и връщане към нормалния живот, а втори път проникващото отвън заразяване, особено от страни извън ЕС, също ще ни тормози, ще вкарва нови варианти и не дай Боже и нови щамове. Така че зелени паспорти. елементарни и лесни за спазване мерки и отговорно към нас, близките ни и към всички поведение, не само няма да ни затруднят, но вероятно доста ще помогнат, да се върнем към нормалното.

 28. 28 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Само в България, ако си слаб, те питат: "Да не си болен?".

 29. 29 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#25] от "Molossian":

  И у нас нямаше преди 30 години. Сега масово виждам момичета и дори момчета с крака на Х

  от близо и далеч
 30. 30 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Но най-лесното беше както предното правителство - обвиняваш народа че не спазва мерките задето мрът по 200 души на ден, и затваряш. Иначе се иска сериозен и тъжен разговор, от който ще пострадат интереси. А ние сме мазни чиновници, нямаме интерес да засягаме интереси и да водим сериозни разговори. С право се разкараха !

  от близо и далеч
 31. 31 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иван Иванов":

  Дядовците и бабите. Нормално е ако си старец и си кльощав да изглеждаш болнав, затова им се привижда, че и младите са така. Това е от възрастта.

  от близо и далеч
 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#24] от "Далечен близък":


  До коментар [#25] от "Molossian":


  До коментар [#26] от "Далечен близък":

  Ами то е въпрос на традиции в храненето. България, селско население, 1934 - 3400 ккал дневно, при от тях 2000 от хляб /консумацията тогава е била по 800 грама средно на ден/.
  Виетнам, Камбоджа - паничка ориз с лъжица рибен или соев сос.
  И наблягане на престижното някога месо днес в България /консумирано някога само на курбани, големи праздници и през коледния месоед/.

 33. 33 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Разстроено

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  Най-лесното се оказва после най-трудно. В тия ваксини не се знае как действат, защото са чисто нови, а и не са изпитани по всички правила. Много си хитър ти.
  В краткосрочен план е именно добре да отслабнем, но ние сме заключили децата на хоум офис. После Патсис пръв ще реве какви били станали.

  от близо и далеч
 34. 34 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Гневно

  До коментар [#32] от "Patsis":

  Каквото и да е, заключването вкъщи съсипва и душата и тялото!

  от близо и далеч
 35. 35 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Гневно

  До коментар [#3] от "Tod":

  Никакви гени не ни помагат! Виж гърците как за 30 години отслабнаха и станаха готини, сега ние сме на тяхно място. Едно време им се смеехме какви са дебели и грозни.

  от близо и далеч
 36. 36 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Гневно

  Къде в тая Катастрофия може човек да прави масов спорт? Например да тича, да диша чист въздух, да се разхожда? Само строй строй строй!
  Фандупката, ако че е сложена само за картинка, трябва да си понесе отговорността!!!

  от близо и далеч
 37. 37 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Гневно

  До коментар [#24] от "Далечен близък":

  Наште се научиха от най-лошите практики в ЕС и САЩ. Контролът по новите ЕУ правила е на практика НУЛА. Хванат един на година по телевизията, и не му съобщават и името дори, да знаеме да не купуваме! Другите си карат както си искат. Така не се прави добра храна. После защо половината мъже са с хашимото и затлъстели, защо децата са с крака на Х. Само да знаете две прости неща - асфалтът е канцерогенен и пластмасата е канцерогенна (рако-родна). Другия път като прескочите разхвърляните пластмаси из цяла България.

  от близо и далеч
 38. 38 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 807 Гневно

  До коментар [#37] от "Далечен близък":

  Пенсионерите се бият в Лидъл и Кауфланд, на най-големите боклуци, а пазарите стоят празни. Вместо съботния пазар в Подуене да е лудница, лудницата е на намаленията в Лидъл. От това се мре, дами и господа! После ще пълниме сръбските ресторанти и сърбите ще гледат с невярващи очи какво им е станало на тия бугари.

  Въпреки че мене ако питате, македонската храна е по-качествена, и по-евтина. И имаме македонска верига в София и Пазарджик - КАМ маркет. Като отида там си взимам по 10 айвара и лютеници БЕЗ ЗАХАР. Вече всъщност не купувам български компоти, пърдон, лютеници.

  от близо и далеч
 39. 39 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 208 Неутрално

  До коментар [#37] от "Далечен близък":Пенсионерите се бият в Лидъл и Кауфланд, на най-големите боклуци, а пазарите стоят празни. Вместо съботния пазар в Подуене да е лудница, лудницата е на намаленията в Лидъл. От това се мре, дами и господа! После ще пълниме сръбските ресторанти и сърбите ще гледат с невярващи очи какво им е станало на тия бугари. Въпреки че мене ако питате, македонската храна е по-качествена, и по-евтина. И имаме македонска верига в София и Пазарджик - КАМ маркет. Като отида там си взимам по 10 айвара и лютеници БЕЗ ЗАХАР. Вече всъщност не купувам български компоти, пърдон, лютеници.
  —цитат от коментар 38 на Далечен близък


  Човек трябва да е абсолютно изкукуригал, че да си купи нещо от пазара от местен производител. Във веригите като ЛИДЛ има поне някакъв контрол върху храните. Нашите кръстници имат агроаптека и са ни казали никога да не купуваме нищо от бабичка. Тия ръсят с всякакви препарати по 5 пъти повече отколокото трябва, че да стане по-голямо и по-червено.

 40. 40 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#20] от "Patsis":

  То и тук е било така, някога. Баба ми отказваше да яде каквото и да било друго освен хляб. Изключение правеше само за царевицата. И беше доста тънка. Същото важи и за дядо ми и прадядовците ми. Но като работиш по цял ден на полето няма много притеснения. Но когато нямаш 12 часа на ден физическа активност, тогава въглехидратите може и да са проблем.
  Иначе проблеми с инсулина може да имаш и пак да си много слаб.
  Освен това броят на диабетиците в Индия и Китай например е висок, по около 10% от населението, т.е. на сравними нива в останалия свят. А в континентален Китай няма голяма промяна в кухнята (за разлика от Тайван например, където ядат телешки пържоли и пият уиски).
  И накрая какви точно мазнини се ядат, също има значение. Полиненаситените мазнини, с които е пълна диетата на "съвременния" човек са много вредни в повечето ситуации. Ето един пример за консумация на "правилните" мазнини https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03670244.1986.9990951

 41. 41 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 814 Неутрално

  По затлъстяване Чехия е на първо, а ние сме на второ място в Европа. Но по различни изследвания излизат различни резултати. Във всеки случай сме в челото.
  Затлъстяване -> Диабет,Сърдечни проблеми -> ковид -> смърт
  Всъщност те дебелите хора живеят около 15 години по-малко по принцип.
  Колкото пъти съм написал нещо за движението и килограмите, са ми натрясквали -----
  На народа си му е добре така и толкоз.

 42. 42 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Още нещо - тренирането с тежести помага повече от всяка друга активност за подобряването на инсулиновата чувствителност, тъй като така много бързо се изпразват гликогенните депа.

 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Туй нещо го установи дохтора с ножа от Хамбург още преди почти година време : Ковидя освен дъртомор е и дебеломор.

  Това не е изненада, а е предсказано отдавна:

  Числа 11
  И разноплеменното множество, което беше между тях, показа голямо лакомство; също и израилтяните пак плакаха и рекоха: Кой ще ни даде месо да ядем?
  Ние помним рибата, която ядохме даром в Египет, краставиците, дините, праза и червения и чесновия лук; а сега душата ни е изсъхнала; нищо няма;
  И кажи на людете: Очистете се за утре, и ще ядете месо; защото плачехте в ушите на Господа и казвахте: Кой ще ни даде месо да ядем? защото добре ни беше в Египет. Затова Господ ще ви даде месо, и ще ядете.
  Няма да ядете един ден, ни два дена, ни пет дена, ни десет дена, ни двадесет дена,
  но цял месец, догде ви излезе из ноздрите и ви омръзне; защото отхвърлихте Господа, Който е между вас,
  Тогава излезе вятър от Господа и докара от морето пъдпъдъци, Тогава людете станаха та събираха пъдпъдъците целия онзи ден и цялата нощ и целия следен ден;

  А като беше месото още в зъбите им, и не беше още сдъвкано, Господният гняв пламна против людете, и Господ порази людете с много голяма язва.
  И нарекоха това място Киврот-атаава {Т.е., Гробище на лакомството.}, защото там бяха погребани лакомите люде.

 44. 44 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Климата в Чехия и вероятно конкретни атмосферни условия благоприятстват вируса. Чехия е най-централно разположена в Европа с доста дни на безветрие. Като се комбинира това и с неадекватни мерки и други фактори, резултатът е негативен.

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#35] от "Далечен близък":

  Затлъстяването е характерно за популации и прослойки, които отскоро са получили достъп до евтина храна, пък макар и некачествена.
  С повишаването на образователно-социалния статус и затлъстяването намалява.

 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Затова чахкините идват в Приморско.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Около нас има три училища и всеки ден гледам много пълни деца и тийнейджъри. Хапват само бургери , пици и баници и пият енергийни напитки, как няма да пълнеят.

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  До коментар [#8] от "lil_alex":
  Аз залагам на едни поне 500 литра бира за жените и 800 за мъжете
  >>> Ех, бих искал да се преродя в Чехия:)

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#45] от "Patsis":

  Прав си, гледам децата и жените на латиноските имигранти в САЩ и това е констатируемо и визуално, особено сред по-дребните хора от селата, често етнични малцинства (индианци). Като плондерчета са, плаша се за здравето им. Не съм наблюдавал нещо подобно сред кубинската имиграция, и, разбира се, сред образованите от всички страни...

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#48] от "тулса":

  Имат нужда от помощ май. Статистически консумацията на бира на глава от населението е спаднала от 159 литра през 2009 година на 142 литра през 2019 по данни от март 2021.

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  Интересно, гледам данните и България е на 15 място в ЕС за 2019 по консумация на бира със 75 литра на калпак, но все пак има прогрес от 72 литра.
  Изненада ме Румъния с 5-то място, след водачите Чехия, Австрия, Германия, Полша която за 4 гоидини е качила от 80 на 85 литра на калпак.
  https://www.statista.com/statistics/625214/per-capita-beer-consumption-european-union-eu/

 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси":
  Хапват само бургери , пици и баници и пият енергийни напитки...
  >>> По мое време изтичвахме от училището до една сладкарница на Милин камък( в Лозенец) и си купувахме баничка с боза. Ама наднормените не бяха много в класа- имаше Трима шишковци:)

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#52] от "тулса":

  Ключовата дума е "изтичвахме"... :-)

 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Весело

  До коментар [#49] от "daskal1":

  Е, драги, че това ми е работата. Пък тези констатации хич не са нови, можете да ги намерите е Е.З.Година, 2004 г.

 55. 55 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 867 Любопитно

  За чехите не знам... Знам обаче, че и ние не прощаваме на вредната храна и я хапваме по много и честичко. Защото е най-лесна за купуване, сравнително евтина, а и е вкусна (овкусена). Много семейства не готвят в къщи, а се купува готова (фаст фууд) храна, пият се газирани и енергийни напитки, никой не ходи пеш, к'во ли си било да се спортува (спорт е мръсна дума за много хора). Та Ковид-а и затлъстелите хора явно са доста съвместими помежду си и дори страхът от тежко протичане на заболяването няма да промени хранителните и двигателни навици на населението, за съжаление...

 56. 56 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#38] от "Далечен близък":

  Не знаех, че КАМ е македонска верига, ще започна по често да ги посещавам.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Весело

  До коментар [#9] от "Molossian":

  "Интересно. Още в началото беше доказана връзката между тежестта на протичане на заболяването и наднорменото тегло."

  Нали от тая връзка затвориха ресторантите, кафенетата и дискотеките - да не се яде и пие. Също и хотелите - да не спят, а да ходят. Дори пейките в градинките бяха изкоренени - да не посядат докато ходят, че затлъстяването дебне от всеки храст ... с малинки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK