Никога не задавайте този въпрос в Германия

Никога не задавайте този въпрос в Германия


Има нещо важно за всички, които искат да живеят и работят в Германия: темата за заплатите. Често тя е обвита в мълчание. В някои трудови договори дори пише, че тази информация не бива да се огласява, обяснява "Дойче веле". Защо е така?


За какво германците не обичат да разговарят с непознати? Традиционно - за личния си живот, за религия, за политически възгледи. А пък да питаш за заплатата - това не бива да се прави дори с най-близки приятели. "Само рибите са по-мълчаливи", "Последната тайна", "Тема-табу" - под такива заглавия медиите публикуват статии, посветени на обвитата в мълчание тема за доходите. Но младото поколение гледа другояче на въпроса.


Днешните млади германци предпочитат сами да диктуват условията на работодателя си, смятат началника по-скоро за наставник, стремят се към добър баланс между служебния и личния живот, но пък в работата изобщо не се боят от натоварване и отговорности. И, разбира се, се чувстват у дома си в социалните мрежи и в интернет.
За "поколението У" или "милениълите" Ханс-Карл фон Хюлзен от консултантската фирма "Кинбаум" казва: "Те се отнасят по различен начин към личните си данни, а в социалните мрежи обсъждат дори най-интимни въпроси. Тъй че защо пък да не си говорят и за заплати?"


За да има справедливост


Правят го обаче не от празно любопитство, а защото се стремят към прозрачност и справедливо възнаграждение на труда. Когато имаш информация, много добре можеш да правиш сравнения и едва ли ще приемеш да работиш за по-малко пари от общоприетото.


Тази информация се търси все повече - доказателство дава популярността на сайтове като Gehaltsreporter.de, Gehaltsvergleich.com или Lohnspiegel.de. На тези сайтове можете не само да намерите списъци с най-добре платените специалности, но и да сравните своята заплата със заплатите на хора от други фирми, които вършат същата работа.


Подир младите вече тръгват и по-възрастните. Едно международно изследване, проведено от дигиталната трудова борса Monster.de, показва, че напук на очакванията германците говорят за заплатите си много по-охотно от американците например. 64% от германците и едва 25 на сто от американците без притеснение посвещават своя събеседник във "великата тайна" колко печелят.


Хората в Германия вече много по-открито говорят за трудовото си възнаграждение, но въпреки това на мнозина им е доста трудно в преговорите за пари с работодателя, пишат авторите на изследването.


Работодателят в Германия не може да забрани на своите служители да обсъждат помежду си въпроса за заплатите - нищо че и до ден днешен редица трудови договори съдържат клауза за неогласяване на такава информация.


Още повече че през 2017 година в Германия беше приет закон за прозрачността на заплатите, който има за цел да отстрани неравенството в заплатите между жените и мъжете. Според този закон във фирмите с повече от 200 служители всеки има право да попита началника си колко получава един или друг колега на същата или сравнима длъжност.


Повод за завист и враждебност?


И все пак бъдете предпазливи в стремежа си към прозрачност. Обсъждането на заплатите вътре в колектива може да развали трудовата атмосфера, да предизвика завист, недоволство или враждебност сред колегите. Относително безобидно е да се сравняват заплатите в началото на кариерата, защото на старта те обикновено са сходни за сходните трудови позиции.


"По-нататък обаче нещата все повече зависят от отрасъла и длъжността, от възрастта и житейската ситуация," обяснява Ханс-Карл фон Хюлзен. Така че експертите от портала Karriere.de под черта препоръчват да давате информация за трудовото си възнаграждение само на хора, на които наистина имате доверие.


А пък ако решите да разпитвате колегите си за техните заплати, трябва ясно да им обясните причините за своето любопитство. Когато искате да използвате получената информация в преговорите с работодателя, на всяка цена помолете източника на информацията да ви даде изричното си съгласие.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Ах какъв вълнуващ проблем!

  А нещо за предстоящия тотален локдаун в Германия или такива дреболии не са интересни?

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1672 Весело

  "Според този закон във фирмите с повече от 200 служители всеки има право да попита началника си колко получава един или друг колега на същата или сравнима длъжност."

  Това вече е прекалено.

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 542 Неутрално

  парите са онова нещо, което най-лесно може да разруши приятелство, дори семейство. Така, че според мен е добре темата кой колко получава да се избягва на работното място между колеги. Няма с какво да помогне.

  You don't know what you don't know.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Христоматийно правило в цивилизованият свят, индикатор за социална адекватност е да не са пита за това :
  -колко получаваш;
  -за кого гласуваш;
  -с кого имаш интимни отношения!!!

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  То не е само в Германия така. В чужбина по принцип е така, а вече и в България е така. Тук ако някой каже колко взима го мислят за не много умен. Отделно в България заплатата се определя от връзките. Има фирми и то големи международни, в които работещи на една и съща позиция взимат различни заплати.
  Да не говорим пък за интригите, злобата, завистта в България.
  Има фирми в които просто няма хора. Т. е. не са човеци, казано на работнически език, и това важи за почти всички на всякакви позиции. Кражба, далавери, само с това се занимават. Човек може да си мисли че България е капиталистическа държава, където най-добрите успяват, но не би. Няма такова нещо, поне в моят трудов път го е нямало. Тук успява най-голямата измет.

  Анатема на комунизма!
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#3] от "meteowrite":

  А как тогава ще имат повод за врексане феминистките и ЛБГТИ+++- тата?

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Че, то и тука е така.......
  Тази есен, на едно обучение, се бяхме събрали учители от различни училища. Една колежка беше довела своя приятелка - учителка от частно училище. Неминуемо се заприказвахме за заплатите, за разликите в различните училища и т.н.
  От любопитство попитахме и колежката от частното училище за заплатата и.....Не пожела да отговори, защото имала клауза в договора и, НО.......отговорът го разбрахме няколко дни по-късно ....... подала молба и напуснала частното училище, за да работи в квартално общинско......


  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално  Парите са за да ги имаш, а не да говориш за тях.


 9. 9 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  "За да има справедливост"

  Колко заблуден трябва да си, за да си мислиш, че на света може да има "справедливост"!?! Порастнете вече! Справедливост на този свят НЯМА и няма и да има. Добро ниво на справедливост е това, че законите важат за всички, ама баш левите марксисти рушите дори тази минимална постигната от демокрацията "справедливост", та нещата отиват на още по-зле!

 10. 10 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Роботи, които се представят за хора! Не, благодаря!
  Как да искат да говорят за религия като не вярват в нищо, как да искат да говорят за политика като не ги интересува нищо, освен голямото им его, как да кажеш колко ти е заплатата като логичния въпрос ще бъде "кой си обрал"!

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално  Иначе размерът на доходите освен завист биха могли да предизвикат и присмех. Зависи от ситуацията и обкръжението, в което се намира човек.

  Или са прекалено високи.... или смешно ниски. Винаги има проблем.

 12. 12 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  Ах какъв вълнуващ проблем!А нещо за предстоящия тотален локдаун в Германия или такива дреболии не са интересни?
  —цитат от коментар 1 на pag


  В момента го дъвчат,май ще почне след една седмица.🐵
  А за заплатите е вярно,но кво ме топли заплатата на Ханс или Гюнтер!?🥳

  Много съм прост
 13. 13 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Спомням си как в началото на 90те години всички говоереха за заплати, даже в обявите за работа пишеха каква заплата предлагат...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  По-лоша работна среда в Европа от работната среда в България дали има?

  Анатема на комунизма!
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3524 Неутрално


  И в България никой не говори за заплатата си. Освен когато се жалва, че е много ниска.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Любопитно

  До коментар [#14] от "anonimnii":

  А лук имат ли?

  Чувал съм, че там си купуват лук в бройки, че не в килограми както в Анадола.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  В България е достатъчно да се каже колко е минималната работна заплата нето 250 евро, за която много българи работят.

  Анатема на комунизма!
 18. 18 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_flea":

  е колко беше, де?

 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Ако сравним цените в България и в Турция... В Турция само месото е по-скъпо.
  Всичко друго е евтинджос. Да не говорим за дрехите, че в един МОЛ в Турция (и то не като нашите скапани МОЛ-ове, където се гъчкат хора в затворено пространство, а МОЛ-ът беше на открито и се разхождаш по поддържани градинки и влизаш в отделни магазини) си купих маркови дънки за без пари.

  Анатема на комунизма!
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  А що се отнася до работа, то помолих веднъж един турчин от Турция да ми помогне, защото беше в негов интерес, и човекът помогна и беше концентриран, не ме занимаваше с глупости и работата я свършихме.
  В България да видиш българин да работи без да създава хаос, да е сериозен в работата си и да не мисли как да открадне...

  Анатема на комунизма!
 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#19] от "anonimnii":

  В Турция трите най-жизеноважни продукта са по-скъпи:
  - цигари
  - алкохол
  - бензинт

 22. 22 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Да не са дигнали цената на Лука в Анталия?...

  73! Go Go
 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Един познат тук искаше да си направи пристройка към къщата, но за 7 дена. Просто нямаше повече време. И всички фирми са му отказвали в толкова кратък срок да строят. И накрая намира турци от България които да свършат работата. Свършват за 8 дена.

  Анатема на комунизма!
 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нинов":

  Цигарите ги отказах отдавна, алкохола вече не ми е толкова важен, а бензина в момента е по-евтин от в България.

  Анатема на комунизма!
 25. 25 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  темата в Германия е табу, никога не съм виждал нещо лошо в това !
  но можеш да се ориентираш евентуално по тарифните договори !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  А да не би в България да е прието да се пита за заплатата!?

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#6] от "Molossian":

  "Кражба, далавери, само с това се занимават. Човек може да си мисли че България е капиталистическа държава, където най-добрите успяват, но не би. Няма такова нещо, поне в моят трудов път го е нямало. Тук успява най-голямата измет."

  Като всяко обощение и вашето не е вярно. Всичко има и всичко се среща, при това не само у нас, а и навсякъде.
  В повечето случаи, човек е склонен да се надценява и си мисли, че той се скъсва от работа, а получава недостатъчно. Който е работил, става дума за работа в група от хора, които виждат и разбират кой какво прави, няма как да не се е констатирал, че приноса им към общия резултат е различен. Че тези, които си свършват работата са натоварени повече ( шефа не иска да рискува, работата да остане неизпълнена и той да е виновен), а тези, които намират начин да клинчат, често пъти са по-гласовити, когато опре до заплати и премии. Така че, кои да вземат повече решава шефа и колкото и да е едновременно глупав и корумпиран, в общия случай гледа да запази тези, на чийто гръб се крепи, иначе неговия ред да му бият шута ще дойде неизбежно.
  В държавните служби е по-често срещано да има шуро-баджо, разтягане на щата и подобни и затова трябва да мислим когато избираме кой да ни управлява, но това е друга тема.

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1937 Весело

  До коментар [#26] от "ivanpopov":

  Що бе, хората честно казват:

  Ние ти предлагаме:

  • Отлично възнаграждение
  • Месечни бонуси
  • Програма за служители „Препоръчай приятел“
  • Възможност за кариерно развитие в международна компания
  • Тиймбилдинги, забавни събития и игри на компанията.
  • Модерен офис с централна локация
  • Безплатни топли напитки и кътове за отдих с разнообразни игри
  • Пакет за релокация от други населени места....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 29. 29 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Гъвкаво работно време
  Възможност са работа в млад и амбициозен екип

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonimnii":

  Всичко е въпрос на организация......
  Можеше да не е турчин....а да е французин, негър или виеттнамец...

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#22] от "Go Go":

  10 цента е килограма.

  Bukalemun
 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1937 Весело

  До коментар [#29] от "Perkele":

  "Шефа е голям арабия, ама плащането е слабото му място..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#11] от "Нинов":

  Размерът на заплатата е добре да се знае от чисто практически съображения, например за да прецениш това, което ти предлагат, къде горе-долу те поставя в компанията спрямо подобни в йерархията позиции, дали е реалистично да се пазариш за повече и т.н.
  А това за завист или присмех е маловажно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  .....а МОЛ-ът беше на открито и се разхождаш по поддържани градинки и влизаш в отделни магазини) си купих маркови дънки за без пари.
  —цитат от коментар 19 на anonimnii


  В Западна Европа често митничарите проверяват за "маркови" дрехи от Турция (почти без пари), и плащат солени глоби. особено във Франция.
  Все пак зависи от марката, защото и турците имат свои марки.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Заплатата е много разтегливо понятие - някои имат предвид нетната си заплата, други брутните си доходи (преди облагане), а трети включват и разни бонуси, като наем, служебна кола, ваучери за храна, обяд, и т.н., дрехи (не става дума за униформа).

 36. 36 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Абе то добре, ама от тая ситуация най-много се вълзпозват босовете. Кофтито е когато ключов сл-л разбере, че е цакан. Щото и такива простак-шефчета има...

 37. 37 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Абе то добре, ама от тая ситуация най-много се вълзпозват босовете. Кофтито е когато ключов сл-л разбере, че е цакан. Щото и такива простак-шефчета има...
  —цитат от коментар 36 на Хи-хи


  Не е като в общественото пространство да няма информация за средна заплата в даден сектор. Ако "ключов" човек във фирма не се интересува от как стои заплатата му спрямо средната в сектора, то си е чисто негов проблем (и малко на шефа му).

  Но споделянето на заплати и бонуси в един екип ще има само вреда.

  You don't know what you don't know.
 38. 38 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#3] от "meteowrite":А как тогава ще имат повод за врексане феминистките и ЛБГТИ+++- тата?
  —цитат от коментар 6 на Molossian


  Аслъ!

  You don't know what you don't know.
 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Заплатата не трябва да се казва на приятели, но трябва да се каже на капиталиста при който кандидатстваш за нова работа, за да не се мине и да те разглези с повече от 10 процента повишение. Ще му се смеят другите чорбаджии в клуба.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  В България си казват, за да могат и да се оплачат.

 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivanpopov":Що бе, хората честно казват:Ние ти предлагаме:...
  —цитат от коментар 28 на mitko11


  • Отлично възнаграждение = колкото да не умреш от глад;

  • Месечни бонуси = които ще са многократно по-малко от месечните удръжки за щяло и нещяло, напр.за посещение на тоалетната, извън 15 минутната обедна почивка;

  • Програма за служители „Препоръчай приятел“ = програмата балък при балък отива;

  • Възможност за кариерно развитие в международна компания = всякакви народности - цигани, турци, африканско-арабски мигранти... Но пък ще израстнеш от нощен пазач до оператор на високотехнологична хигиенна единица (перяща прахосмукачка).

  • Тиймбилдинги, забавни събития и игри на компанията = "ленински" съботник, с цел масовка за политик, с бизнесвзаимоотношения с шефовете.

  • Модерен офис с централна локация = Факултето е до сами София-Широк център... к'во не ти аресва, бате?

  • Безплатни топли напитки и кътове за отдих с разнообразни игри = обичаш ли топла бира и потни жени? Не? Значи няма да излизаш отпуска през лятото!

  • Пакет за релокация от други населени места.... = Ще имаш работа с диви селяндури от всички възможни места.

 42. 42 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5696 Неутрално

  Когато полякът дойде във фирмата аз вече бях там. След 2 седмици почна да ме подпитва на каква заплата съм, отговорих му уклончиво.

  Но той не ме остави на мира и един ден всеки си написа брутната на едно листче и си ги разменихме! И сега нито той нито аз си завиждаме един друг. Има разлика от 20%, щото аз съм жена.

 43. 43 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5696 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivanpopov":Що бе, хората честно казват:Ние ти предлагаме:• Отлично възнаграждение• Месечни бонуси• Програма за служители „Препоръчай приятел“• Възможност за кариерно развитие в международна компания• Тиймбилдинги, забавни събития и игри на компанията.• Модерен офис с централна локация• Безплатни топли напитки и кътове за отдих с разнообразни игри• Пакет за релокация от други населени места....
  —цитат от коментар 28 на mitko11


  И възнаграждение за архитект в София от 1500 лева или стротелни техници между 1800 и 2200 лева нето? Вчера четох няколко обяви.

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1338 Весело

  "Правят го обаче не от празно любопитство, а защото се стремят към прозрачност и справедливо възнаграждение на труда. "

  Глупости на търкалета! :))) Дойчето вярва ли си като пише тези тъпотии?! :)))

  Никой не се стреми към "справедливо" възнаграждение, хеле пък ако съзнава, че не е особено добър. Правят го защото се стремят към ПО-ВИСОКО възнаграждение, а не към ПО-СПРАВЕДЛИВО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK