Никога не задавайте този въпрос в Германия

Никога не задавайте този въпрос в Германия


Има нещо важно за всички, които искат да живеят и работят в Германия: темата за заплатите. Често тя е обвита в мълчание. В някои трудови договори дори пише, че тази информация не бива да се огласява, обяснява "Дойче веле". Защо е така?


За какво германците не обичат да разговарят с непознати? Традиционно - за личния си живот, за религия, за политически възгледи. А пък да питаш за заплатата - това не бива да се прави дори с най-близки приятели. "Само рибите са по-мълчаливи", "Последната тайна", "Тема-табу" - под такива заглавия медиите публикуват статии, посветени на обвитата в мълчание тема за доходите. Но младото поколение гледа другояче на въпроса.


Днешните млади германци предпочитат сами да диктуват условията на работодателя си, смятат началника по-скоро за наставник, стремят се към добър баланс между служебния и личния живот, но пък в работата изобщо не се боят от натоварване и отговорности. И, разбира се, се чувстват у дома си в социалните мрежи и в интернет.
За "поколението У" или "милениълите" Ханс-Карл фон Хюлзен от консултантската фирма "Кинбаум" казва: "Те се отнасят по различен начин към личните си данни, а в социалните мрежи обсъждат дори най-интимни въпроси. Тъй че защо пък да не си говорят и за заплати?"


За да има справедливост


Правят го обаче не от празно любопитство, а защото се стремят към прозрачност и справедливо възнаграждение на труда. Когато имаш информация, много добре можеш да правиш сравнения и едва ли ще приемеш да работиш за по-малко пари от общоприетото.


Тази информация се търси все повече - доказателство дава популярността на сайтове като Gehaltsreporter.de, Gehaltsvergleich.com или Lohnspiegel.de. На тези сайтове можете не само да намерите списъци с най-добре платените специалности, но и да сравните своята заплата със заплатите на хора от други фирми, които вършат същата работа.


Подир младите вече тръгват и по-възрастните. Едно международно изследване, проведено от дигиталната трудова борса Monster.de, показва, че напук на очакванията германците говорят за заплатите си много по-охотно от американците например. 64% от германците и едва 25 на сто от американците без притеснение посвещават своя събеседник във "великата тайна" колко печелят.


Хората в Германия вече много по-открито говорят за трудовото си възнаграждение, но въпреки това на мнозина им е доста трудно в преговорите за пари с работодателя, пишат авторите на изследването.


Работодателят в Германия не може да забрани на своите служители да обсъждат помежду си въпроса за заплатите - нищо че и до ден днешен редица трудови договори съдържат клауза за неогласяване на такава информация.


Още повече че през 2017 година в Германия беше приет закон за прозрачността на заплатите, който има за цел да отстрани неравенството в заплатите между жените и мъжете. Според този закон във фирмите с повече от 200 служители всеки има право да попита началника си колко получава един или друг колега на същата или сравнима длъжност.


Повод за завист и враждебност?


И все пак бъдете предпазливи в стремежа си към прозрачност. Обсъждането на заплатите вътре в колектива може да развали трудовата атмосфера, да предизвика завист, недоволство или враждебност сред колегите. Относително безобидно е да се сравняват заплатите в началото на кариерата, защото на старта те обикновено са сходни за сходните трудови позиции.


"По-нататък обаче нещата все повече зависят от отрасъла и длъжността, от възрастта и житейската ситуация," обяснява Ханс-Карл фон Хюлзен. Така че експертите от портала Karriere.de под черта препоръчват да давате информация за трудовото си възнаграждение само на хора, на които наистина имате доверие.


А пък ако решите да разпитвате колегите си за техните заплати, трябва ясно да им обясните причините за своето любопитство. Когато искате да използвате получената информация в преговорите с работодателя, на всяка цена помолете източника на информацията да ви даде изричното си съгласие.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ах какъв вълнуващ проблем!

  А нещо за предстоящия тотален локдаун в Германия или такива дреболии не са интересни?

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Весело

  "Според този закон във фирмите с повече от 200 служители всеки има право да попита началника си колко получава един или друг колега на същата или сравнима длъжност."

  Това вече е прекалено.

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  парите са онова нещо, което най-лесно може да разруши приятелство, дори семейство. Така, че според мен е добре темата кой колко получава да се избягва на работното място между колеги. Няма с какво да помогне.

  You don't know what you don't know.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Христоматийно правило в цивилизованият свят, индикатор за социална адекватност е да не са пита за това :
  -колко получаваш;
  -за кого гласуваш;
  -с кого имаш интимни отношения!!!

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  То не е само в Германия така. В чужбина по принцип е така, а вече и в България е така. Тук ако някой каже колко взима го мислят за не много умен. Отделно в България заплатата се определя от връзките. Има фирми и то големи международни, в които работещи на една и съща позиция взимат различни заплати.
  Да не говорим пък за интригите, злобата, завистта в България.
  Има фирми в които просто няма хора. Т. е. не са човеци, казано на работнически език, и това важи за почти всички на всякакви позиции. Кражба, далавери, само с това се занимават. Човек може да си мисли че България е капиталистическа държава, където най-добрите успяват, но не би. Няма такова нещо, поне в моят трудов път го е нямало. Тук успява най-голямата измет.

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#3] от "meteowrite":

  А как тогава ще имат повод за врексане феминистките и ЛБГТИ+++- тата?

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Че, то и тука е така.......
  Тази есен, на едно обучение, се бяхме събрали учители от различни училища. Една колежка беше довела своя приятелка - учителка от частно училище. Неминуемо се заприказвахме за заплатите, за разликите в различните училища и т.н.
  От любопитство попитахме и колежката от частното училище за заплатата и.....Не пожела да отговори, защото имала клауза в договора и, НО.......отговорът го разбрахме няколко дни по-късно ....... подала молба и напуснала частното училище, за да работи в квартално общинско......


  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2224 Неутрално  Парите са за да ги имаш, а не да говориш за тях.


 9. 9 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  "За да има справедливост"

  Колко заблуден трябва да си, за да си мислиш, че на света може да има "справедливост"!?! Порастнете вече! Справедливост на този свят НЯМА и няма и да има. Добро ниво на справедливост е това, че законите важат за всички, ама баш левите марксисти рушите дори тази минимална постигната от демокрацията "справедливост", та нещата отиват на още по-зле!

 10. 10 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Роботи, които се представят за хора! Не, благодаря!
  Как да искат да говорят за религия като не вярват в нищо, как да искат да говорят за политика като не ги интересува нищо, освен голямото им его, как да кажеш колко ти е заплатата като логичния въпрос ще бъде "кой си обрал"!

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2224 Неутрално  Иначе размерът на доходите освен завист биха могли да предизвикат и присмех. Зависи от ситуацията и обкръжението, в което се намира човек.

  Или са прекалено високи.... или смешно ниски. Винаги има проблем.

 12. 12 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Ах какъв вълнуващ проблем!А нещо за предстоящия тотален локдаун в Германия или такива дреболии не са интересни?
  —цитат от коментар 1 на pag


  В момента го дъвчат,май ще почне след една седмица.🐵
  А за заплатите е вярно,но кво ме топли заплатата на Ханс или Гюнтер!?🥳

  Много съм прост
 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Спомням си как в началото на 90те години всички говоереха за заплати, даже в обявите за работа пишеха каква заплата предлагат...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  По-лоша работна среда в Европа от работната среда в България дали има?

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално


  И в България никой не говори за заплатата си. Освен когато се жалва, че е много ниска.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#14] от "anonimnii":

  А лук имат ли?

  Чувал съм, че там си купуват лук в бройки, че не в килограми както в Анадола.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  В България е достатъчно да се каже колко е минималната работна заплата нето 250 евро, за която много българи работят.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_flea":

  е колко беше, де?

 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Ако сравним цените в България и в Турция... В Турция само месото е по-скъпо.
  Всичко друго е евтинджос. Да не говорим за дрехите, че в един МОЛ в Турция (и то не като нашите скапани МОЛ-ове, където се гъчкат хора в затворено пространство, а МОЛ-ът беше на открито и се разхождаш по поддържани градинки и влизаш в отделни магазини) си купих маркови дънки за без пари.

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  А що се отнася до работа, то помолих веднъж един турчин от Турция да ми помогне, защото беше в негов интерес, и човекът помогна и беше концентриран, не ме занимаваше с глупости и работата я свършихме.
  В България да видиш българин да работи без да създава хаос, да е сериозен в работата си и да не мисли как да открадне...

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#19] от "anonimnii":

  В Турция трите най-жизеноважни продукта са по-скъпи:
  - цигари
  - алкохол
  - бензинт

 22. 22 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 514 Весело

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Да не са дигнали цената на Лука в Анталия?...

  73! Go Go
 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Един познат тук искаше да си направи пристройка към къщата, но за 7 дена. Просто нямаше повече време. И всички фирми са му отказвали в толкова кратък срок да строят. И накрая намира турци от България които да свършат работата. Свършват за 8 дена.

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нинов":

  Цигарите ги отказах отдавна, алкохола вече не ми е толкова важен, а бензина в момента е по-евтин от в България.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 825 Неутрално

  темата в Германия е табу, никога не съм виждал нещо лошо в това !
  но можеш да се ориентираш евентуално по тарифните договори !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  А да не би в България да е прието да се пита за заплатата!?

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#6] от "Molossian":

  "Кражба, далавери, само с това се занимават. Човек може да си мисли че България е капиталистическа държава, където най-добрите успяват, но не би. Няма такова нещо, поне в моят трудов път го е нямало. Тук успява най-голямата измет."

  Като всяко обощение и вашето не е вярно. Всичко има и всичко се среща, при това не само у нас, а и навсякъде.
  В повечето случаи, човек е склонен да се надценява и си мисли, че той се скъсва от работа, а получава недостатъчно. Който е работил, става дума за работа в група от хора, които виждат и разбират кой какво прави, няма как да не се е констатирал, че приноса им към общия резултат е различен. Че тези, които си свършват работата са натоварени повече ( шефа не иска да рискува, работата да остане неизпълнена и той да е виновен), а тези, които намират начин да клинчат, често пъти са по-гласовити, когато опре до заплати и премии. Така че, кои да вземат повече решава шефа и колкото и да е едновременно глупав и корумпиран, в общия случай гледа да запази тези, на чийто гръб се крепи, иначе неговия ред да му бият шута ще дойде неизбежно.
  В държавните служби е по-често срещано да има шуро-баджо, разтягане на щата и подобни и затова трябва да мислим когато избираме кой да ни управлява, но това е друга тема.

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#26] от "ivanpopov":

  Що бе, хората честно казват:

  Ние ти предлагаме:

  • Отлично възнаграждение
  • Месечни бонуси
  • Програма за служители „Препоръчай приятел“
  • Възможност за кариерно развитие в международна компания
  • Тиймбилдинги, забавни събития и игри на компанията.
  • Модерен офис с централна локация
  • Безплатни топли напитки и кътове за отдих с разнообразни игри
  • Пакет за релокация от други населени места....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 29. 29 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Гъвкаво работно време
  Възможност са работа в млад и амбициозен екип

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonimnii":

  Всичко е въпрос на организация......
  Можеше да не е турчин....а да е французин, негър или виеттнамец...

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#22] от "Go Go":

  10 цента е килограма.

  Bukalemun
 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#29] от "Perkele":

  "Шефа е голям арабия, ама плащането е слабото му място..."

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#11] от "Нинов":

  Размерът на заплатата е добре да се знае от чисто практически съображения, например за да прецениш това, което ти предлагат, къде горе-долу те поставя в компанията спрямо подобни в йерархията позиции, дали е реалистично да се пазариш за повече и т.н.
  А това за завист или присмех е маловажно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  .....а МОЛ-ът беше на открито и се разхождаш по поддържани градинки и влизаш в отделни магазини) си купих маркови дънки за без пари.
  —цитат от коментар 19 на anonimnii


  В Западна Европа често митничарите проверяват за "маркови" дрехи от Турция (почти без пари), и плащат солени глоби. особено във Франция.
  Все пак зависи от марката, защото и турците имат свои марки.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Заплатата е много разтегливо понятие - някои имат предвид нетната си заплата, други брутните си доходи (преди облагане), а трети включват и разни бонуси, като наем, служебна кола, ваучери за храна, обяд, и т.н., дрехи (не става дума за униформа).

 36. 36 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Абе то добре, ама от тая ситуация най-много се вълзпозват босовете. Кофтито е когато ключов сл-л разбере, че е цакан. Щото и такива простак-шефчета има...

 37. 37 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Абе то добре, ама от тая ситуация най-много се вълзпозват босовете. Кофтито е когато ключов сл-л разбере, че е цакан. Щото и такива простак-шефчета има...
  —цитат от коментар 36 на Хи-хи


  Не е като в общественото пространство да няма информация за средна заплата в даден сектор. Ако "ключов" човек във фирма не се интересува от как стои заплатата му спрямо средната в сектора, то си е чисто негов проблем (и малко на шефа му).

  Но споделянето на заплати и бонуси в един екип ще има само вреда.

  You don't know what you don't know.
 38. 38 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#3] от "meteowrite":А как тогава ще имат повод за врексане феминистките и ЛБГТИ+++- тата?
  —цитат от коментар 6 на Molossian


  Аслъ!

  You don't know what you don't know.
 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Заплатата не трябва да се казва на приятели, но трябва да се каже на капиталиста при който кандидатстваш за нова работа, за да не се мине и да те разглези с повече от 10 процента повишение. Ще му се смеят другите чорбаджии в клуба.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  В България си казват, за да могат и да се оплачат.

 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivanpopov":Що бе, хората честно казват:Ние ти предлагаме:...
  —цитат от коментар 28 на mitko11


  • Отлично възнаграждение = колкото да не умреш от глад;

  • Месечни бонуси = които ще са многократно по-малко от месечните удръжки за щяло и нещяло, напр.за посещение на тоалетната, извън 15 минутната обедна почивка;

  • Програма за служители „Препоръчай приятел“ = програмата балък при балък отива;

  • Възможност за кариерно развитие в международна компания = всякакви народности - цигани, турци, африканско-арабски мигранти... Но пък ще израстнеш от нощен пазач до оператор на високотехнологична хигиенна единица (перяща прахосмукачка).

  • Тиймбилдинги, забавни събития и игри на компанията = "ленински" съботник, с цел масовка за политик, с бизнесвзаимоотношения с шефовете.

  • Модерен офис с централна локация = Факултето е до сами София-Широк център... к'во не ти аресва, бате?

  • Безплатни топли напитки и кътове за отдих с разнообразни игри = обичаш ли топла бира и потни жени? Не? Значи няма да излизаш отпуска през лятото!

  • Пакет за релокация от други населени места.... = Ще имаш работа с диви селяндури от всички възможни места.

 42. 42 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Когато полякът дойде във фирмата аз вече бях там. След 2 седмици почна да ме подпитва на каква заплата съм, отговорих му уклончиво.

  Но той не ме остави на мира и един ден всеки си написа брутната на едно листче и си ги разменихме! И сега нито той нито аз си завиждаме един друг. Има разлика от 20%, щото аз съм жена.

 43. 43 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivanpopov":Що бе, хората честно казват:Ние ти предлагаме:• Отлично възнаграждение• Месечни бонуси• Програма за служители „Препоръчай приятел“• Възможност за кариерно развитие в международна компания• Тиймбилдинги, забавни събития и игри на компанията.• Модерен офис с централна локация• Безплатни топли напитки и кътове за отдих с разнообразни игри• Пакет за релокация от други населени места....
  —цитат от коментар 28 на mitko11


  И възнаграждение за архитект в София от 1500 лева или стротелни техници между 1800 и 2200 лева нето? Вчера четох няколко обяви.

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1088 Весело

  "Правят го обаче не от празно любопитство, а защото се стремят към прозрачност и справедливо възнаграждение на труда. "

  Глупости на търкалета! :))) Дойчето вярва ли си като пише тези тъпотии?! :)))

  Никой не се стреми към "справедливо" възнаграждение, хеле пък ако съзнава, че не е особено добър. Правят го защото се стремят към ПО-ВИСОКО възнаграждение, а не към ПО-СПРАВЕДЛИВО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK