Конституционният съд отхвърли замразяването на наеми в Берлин

Конституционният съд отхвърли замразяването на наеми в Берлин

© ReutersКонституционният съд на Германия постанови в четвъртък, че закон, определящ "таван" за наемането на жилища в Берлин, е невалиден, тъй като градското правителство няма правомощия да приема такива правила.


Акциите в компании за имоти с активи в Берлин, включително Deutsche Wohnen и Vonovia, поскъпнаха след решението.


Налагането на предел влезе в сила на 23 ноември 2020 г., принуждавайки наемодателите да намалят наемите за над 300 000 наематели и да ги замразят на това ниво за пет години.
В решението си съдът заяви, че федералното правителство е отговорно за такива решения. "Няма място за законодателната власт на федералните провинции поради силата на федералния закон да я блокира", се казва в него.


Германската група за имоти Vonovia приветства решението, но заяви, че ще се откаже от правото си да изисква просрочени задължения за наем, въпреки че компанията има право да го направи.


"Решението на Конституционния съд е логично и ограничението на наемите не беше подходящо за решаване на проблемите на жилищния пазар в Берлин", каза главният изпълнителен директор на Vonovia Ролф Бух. "(Наемателите) не трябва да търпят финансови неблагоприятни условия в резултат на политически решения", добави Бух.


Градският съвет на Берлин се управлява от тройна лява коалиция, оглавявана от социалдемократите и включваща също Зелените и Лявата партия. Берлин е една от 16-те федерални провинции в Германия.


"Задачата на федералното правителство е или да създаде ефективен закон за наемите, който осигурява социален микс в градовете, или да прехвърли компетентността за това на провинциите", написа в туитър сенаторът Себастиан Шейл, който отговаря за жилищата.


От индустрията на недвижими имоти критикуваха замразяването на наемите като противоконституционно. Някои експерти заявиха, че това може да влоши жилищната криза в Германия, като прогони инвеститорите от недвижимите имоти.


Наемите в Берлин бяха години наред по-ниски от наемите в други големи европейски градове, но от 2008 г. те се повишиха повече от два пъти, тъй като около 40 000 души годишно са се преместили в германската столица. Около 85% от жителите наемат жилища, вместо да ги притежават.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK