Байдън обяви извънредно положение заради "изключителна" заплаха от Русия

Байдън обяви извънредно положение заради "изключителна" заплаха от Русия

© ReutersС писмо до парламента на САЩ президентът Джо Байдън обяви извънредно положение за отстраняване на "необичайна и изключителна" заплаха за националната сигурност и икономиката от страна на Русия.


Текстът е публикуван на интернет сайта на Белия дом и на практика представлява обяснение за конгресмените и сенаторите, както и инструкция към правителството как да действа ефективно по този проблем. Това засяга на първо място Държавния департамент, финансовото и правосъдното министерства.


Едно от нововъведенията е, че мерките ще действат незабавно - премахва се уведомяването на засегнато лице преди разгласяването на санкция, защото скоростта на прехвърляне на активи днес е толкова висока, че в повечето случаи няма ефект от действията на Вашингтон.
Изброено е и какво прави Русия, за да се налага такова решение на президента:


- подронване провеждането на свободни и справедливи демократични избори в САЩ


- участие в злонамерена кибердейност срещу САЩ и техните съюзници


- поощряване и използване на транснационалната корупция за влияние върху други правителства


- извършване на екстериториална дейност срещу дисиденти и журналисти


- подкопаване на сигурността в страни и райони, важни за националната сигурност на САЩ


- нарушаване на установените принципи на международното право, включително уважението към териториалната цялост на държавите.


Писмото съдържа подробно изброяване кой и какви действия ще подлежат на санкции, включващи замразяване на активи в САЩ, забрана за делова дейност с него и отказа да бъде допуснат на американска територия. Всеки случай се обсъжда между трите споменати министерства.


Сред изброените дейности, подлежащи на санкции, е и подпомагането на вече санкциониран, включително с цифрови валути или някакъв вид реални активи; убийството или нанасяне на телесни вреди на американец или на гражданин на съюзник или партньор на САЩ; подкопаването на мира, сигурността, политическата стабилност или териториалната цялост на САЩ или на техен съюзник или партньор.


В обяснението какво се разбира под "правителство на Руската федерация" се посочва, че това е не само министерският съвет, но и всяко политическо поделение, агенция или средство за държавна политика, включително централната банка, както и всяко физическо лице, което е подчинено, контролирано или насочвано от правителството или действа в негова полза или от негово име.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK