Румъния се готви да изключи "Хуауей" и Китай от 5G мрежата си

Румъния се готви да изключи "Хуауей" и Китай от 5G мрежата си

© Associated PressРумънският кабинет прие законопроект, с който на практика спира достъпа на Китай и водещият доставчик на телекомуникационно оборудване "Хуауей" до бъдещата си мрежа от пето поколение (5G), предадоха местни медии и "Ройтерс".


Този закон е от "огромно значение за Румъния" и потвърждава "меморандум от 2019 г., подписан във Вашингтон, а това изключва Китай и "Хуауей" от всякакви потенциални партньорства за 5G мрежите с румънската държава," казва за "Ройтерс" Павел Попеску, член на комисиите за информационни технологии и национална сигурност в парламента.


Става въпрос за текст, който - при очакваното си приемане в парламента през следващите седмици - ще потвърди цитирания меморандум за "внимателно и цялостно оценяване на продавачите на 5G (оборудване)" и "подход към сигурността, базиран на риска". Това е законът, без който не може да започне търгът за честотния спектър на мрежата, чрез който Букурещ се надява да събере 600 млн. евро за бюджета.


Изисквания, които "Хуауей" не може да покрие
В последните дни румънските медии открояваха четири основни изисквания пред компания, която иска да участва в изграждането на 5G мрежата:

- да не е под контрола на чуждо правителство без независима съдебна система;
- да има прозрачна структура на акционерите;
- да няма история на "неетично корпоративно поведение";
- да е подвластна на съдебна система, която налага прозрачни корпоративни практики.

Отговарящите на тези условия доставчици ще бъдат одобрени от Върховния съвет за национална отбрана (CSAT) - задължително изискване, заложено в законопроекта, за да се утвърдят продуктите на дадени компании от премиера като допустими за 5G мрежата.


"Хуауей" не може да отговори на повечето от тези изисквания - не и след санкциите, наложени от САЩ за неетично корпоративно поведение".


Технологичната студена война


В голяма степен законопроектът отговаря на разбиранията на САЩ за изграждането на 5G мрежите по света. Вашингтон смята, че зад "Хуауей" стои Китайската комунистическа партия и поставя уязвимости, заплашващи националната сигурност на чужди държави.


Пекин отрича и вижда в американските практики - които се опитват да ограничат достъпа на "Хуауей" до изграждането на такава инфраструктура - желание за смазване на конкурент, поставят технологичното надмощие на САЩ под въпрос.


Европа се очерта като бойно поле, на което САЩ опитват да ограничат работата на "Хуауей" и този подход засега не се променя при администрацията на президента Джо Байдън. Преди месеци Великобритания, която не смяташе да изключва "Хуауей" от 5G мрежата си, промени решението си. Повечето големи държави в ЕС въведоха ограничения под една или друга форма. В Източна Европа това става със споразумения за "чиста мрежа" със САЩ, а такова има и България.


За българското споразумение четете тук.


Какви ограничения за "Хуауей" се въведоха миналата година, четете тук.


Същевременно, ако "Хуауей" остане изключен от европейската 5G инфраструктура, това оставя континента в ръцете на водещите конкуренти, а те са "Ериксон" и "Нокия". Заявки за този процес се наблюдават и при собственици на български телекоми, които изграждат своята мрежа.


Действията на Букурещ вероятно отговарят и на европейските притеснения, след като румънският кабинет обяви планове за закон, с който на практика ще се ограничи участието на Китай в инфраструктурни проекти. Евросъюзът се опасява, че парите от обществени поръчки се озовават в ръцете на съперници, а и вече има прецеденти, в които правилата за такива поръчки на практика биват заобикаляни, за да се възложи дадена задача на китайска компания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK