Талин затваря оживен път всяка нощ през април заради чифтосващи се жаби

Талин затваря оживен път всяка нощ през април заради чифтосващи се жаби

© ReutersНатоварен път в естонската столица Талин е затворен през нощта през април, за да предпазят от автомобили хиляди жаби, които се придвижват до обичайните местата за размножаване, предаде "Ройтерс".


Обичайната практика е жабите да се пазят от доброволци, които да ги пренасят, за да се спасяват десетки хиляди от тях. Само миналата година по данни на доброволците са спасени 2000 жаби по въпросния талински път.


Тази година обаче коронавирусът усложнява задачата в размножителния период на жабите. А те "бяха тук преди пътя", каза, цитирана от "Ройтерс", Кристел Саарм, доброволец от Естонския национален фонд. "Сега езерата, където се размножават, са от едната страна на пътя, а мястото им за зимуване е от другата. Така те са принудени да пресичат."
Тъй като топлата повърхност на пътя забавя амфибиите, до 300 могат да се окажат заседнали наведнъж, а това ги излага на риск.


Талин затваря оживен път всяка нощ през април заради чифтосващи се жаби

© Reuters


Талин обмисля да изгради тунел под пътя, за да преминават жабите, или да осигури езерце отстрани, където те зимуват, каза заместник-началникът на област Хааберсти Олег Силянов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK