Обединение на Албания и Косово, разпадане на Босна - "словенски документ" разтревожи Балканите

На тази снимка словенският премиер Янез Янша (вдясно) е с унгарския си колега Виктор Орбан.

© Associated Press

На тази снимка словенският премиер Янез Янша (вдясно) е с унгарския си колега Виктор Орбан.Сръбският, хърватският и албанският въпрос могат да се решат с прекрояване на границите на Балканите - разпадането на Босна и Херцеговина и обединението на Косово с Албания.


Това се споменава в неофициалния документ, (т. нар. non-paper), информация за който се появи в началото на тази седмица и който според словенското издание Necenzurirano Любляна е изпратила в Брюксел за обсъждане.


Копията, разпространени от изданието на предполагаемия документ "Западните Балкани - пътят напред", според критичното към властта в Любляна издание е получен от кабинета на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Кой действително е авторът не е известно и със сигурност не е дело на словенското външно министерство; говори се обаче за "словенски документ" в дипломатическите среди, тъй като според някои информации кабинетът на Янша е участвал в изпращено му "на различни места".
Част от текста обаче е написана в Будапеща, продължава Necenzurirano. Не се посочват източници и не се дават доводи. Словенският премиер Янез Янша обаче е известен като най-верния съюзник на унгарския министър-председател Виктор Орбан. Поне по една линия Любляна недвусмислено помага на политиката на Будапеща на Балканите - чрез медийната мрежа в Северна Македония.


Словенската телеграфна агенция, която споменава публикувания документ, също посочва информацията за връзка с Будапеща.


"Нецензурирано" споменава България, но не във връзка с този неофициален документ, а с предишен.


Преди словенското председателство


От тази и други публикации по темата следва, че далеч не става дума за официална позиция на Словения, а само за "неформални предложения" за решаване на конфликти. Такива неофициални документи циркулират нерядко в ЕС, имаше подобен случай и с българската позиция за Северна Македония, а текстът изтече през македонски медии. Всякакви спекулации за словенската роля обаче са се коментират оживено в Европа заради предстоящата роля на Словения начело на председателството на Съвета на ЕС от 1 юли.


Всъщност ролята на Любляна в дебата бе поставена под въпрос този месец и от публикации, според които словенският президент Борут Пахор повдигнал темата за разпадането на Босна и Херцеговина пред тричленното президентство на страната по време на посещение в Сараево и попитал може ли това да стане по "мирен" начин. И Янша, и Пахор отрекота да предлагат такива неща. Президентът на Босна от хърватска страна Желко Комшич обаче заяви, че въпросът действително му е зададен. Кабинетът на Пахор призна, че темата е обсъждана, но не за да се предлагат идеи, а за да се изрази безпокойство от тях.


Освен това документът изглежда сякаш е правен по образец за сръбски и хърватски националистически кръгове, които работят за разпадането на Босна от три десетилетия, пише "Нецензурирано".


Решенията на Янша


Накратко се предлагат следните решения:

- Обединение на Косово и Албания. Изтъква се, че 95% от населението на Ксово иска да се обедини с албанската "нация на произход" (тук на пръв поглед не се отчита мнението на сърбите в Косово) и че "границата между Албания и Косово не съществува". "Сръбската част от Косово получава специален статут (по модела на Южен Тирол)." Прави впечатление, че тези планове не засягат характеризиращата се с голям дял (най-малко една четвърт) албанско население.


- По-голямата част от Република Сръбска - населената с босненски сърби съставна част на Босна и Херцeговина - да се обедини със Сърбия. Това би решило "сръбския национален въпрос", но условието е Белград да приеме осъществяването на горната точка.


- Босненските кантони с предимно хърватско население да се обединят с Хърватия или да получат специален статут, отново по модела на Южен Тирол.


- Бошняците получават собствена държава и "поемат пълна отговорност" за нея; на референдум жителите избират между бъдеще в ЕС и извън ЕС (в скоби текстът споменава Турция). Отбелязва се, че сегашните предпочитания за европейско бъдеще могат да се променят, ако продължат хаосът и "нарастващото влияние на Турция и радикалния ислям" (който в действителност не се свързва непременно с Турция


- ЕС заедно с други фактори в региона (изтъква се инициативата "Три морета", приемана със смесени чувства в ЕС) започва да прилага "всеобхватна икономическа програма" за стабилизация, по-добра инфраструктура и енергийна свързаност. Ускорява се работата по евроатлантическата интеграция на държавите след приемането и ратификацията на "необходимите двустранни решения в региона".


Как се обосновават


Ситуацията, която описва документът на Западните Балкани, се свежда до това, че националните въпроси на сърби, албанци и хървати са основният проблем в региона. Дейтънските споразумения може да са спрели войната в Босна, а кампанията на НАТО да е прекратила етническото прочистване в Косово преди шест години, а държави като Северна Македония и Черна гора да показват напредък, но "основни въпроси остават решенини".


Описва се невъзможността да се говори за европейска перспектива на Сърбия и Косово, а и за членство на Босна. Споменава се увеличаващото се влияние на Турция в Босна и Северна Македония. Обратно, "Сърбия, Хърватия и Албания имат стабилни правителства в момента и избраните им политици са способни да взимат стратегически решения."


"Мълчалива процедура"


Според документа първите нужни стъпки са възможността за тези промени да се обсъди с политическия елит в региона, по-късно - с тези в международната общност - и всичко това да стане "мълчаливо". Нужна е "комуникационна програма", за да се представи този план на обществата. ЕС поема инициативата и я "формализира", ако съюзът, САЩ и регионалните лидери я приемат.


Няма доказателства и индикации, че Янша "лично" е предал документа на Шарл Мишел. Ако се съди по европейските реакции, няма основания и да се твърди, че съществува, но това е обичайна практика в ЕС. Самият Мишел първо намекна, по-късно отрече да има такъв документ. Говорителят на Еврокомисията и Европейската служба за външно действие Петер Стано каза, че "не е известно да съществува" такъв документ, който "определено не сме получавали или виждали и следователно няма да коментираме предполагаемата му тема".


В самата Босна президентът Желко Комшич заяви, че ако трябва да се гледа документът, след него от Босна нищо не би останало. "Изглежда, европейските приятели бързо забравиха историческия опит и Хитлер," казва още Комшич. Социалдемократът има предвид европейската десница.


Кабинетът на Янша отказа да коментира документа. Янша заяви преди публикуването на предполагаемия проект, че подобни инициативи целят само да "навредят на образа на Словения в ЕС", докато тя "търси решения" за Западните Балкани, а твърденията могат само да ѝ попречат. В резултат основният политически опонент на Янша, социалдемократът Таня Файон, поиска той да се разграничи от документа.


(Далечната) връзка с България


Според словенския външен министър Анже Логар обаче има и други подобни документи - например един "хърватски" (на външния министър на страната Гордан Гърлич), който според Логар би позволил да се обвърже със загреб изборът на хърватски член на президентството на Босна (в момента хърватският президент е социалдемократ, докато в Загреб управляват консерваторите на Андрей Пленкович).


Тази инициатива, към която се е присъединила Словения и която по принцип се подкрепя от Русия, според "Свободна Европа" е била подкрепена и от Унгария, но и от три православни - България, Гърция и Кипър (това се споменава и в "Нецензурирано", където се уточнява, че първите две имат собствени интереси в Северна Македония). По принцип София не коментира позиции по неофициални документи.


Подобни идеи едва ли ще получат каквато и да било подкрепа от Берлин и Париж, нито от Вашингтон. Предишната администрация на президента Доналд Тръмп - чийто поддръжник бе Янша - на практика насърчаваше прекрояването на граници на Западните Балкани. Пример бе допускането от страна на официални представители на Вашингтон, че може да се подкрепи план за корекцията на границите между Сърбия и Косово.


Македонският "Слободен печат", близък до управляващите социалдемократи, обяснява, че "Зелената светлина за разпад на Босна и Херцеговина и за обединяване на Косово с Албания ще даде нов тласък на сръбските националисти в Черна гора и на албанските националисти в Северна Македония, две членки на НАТО."

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  Косово не иска да се обединява с Албания, защото стандартът на живот в Албания е по-нисък, въпреки че на мен ми хареса в Албания, но не знам как е в Косово, а и ние ходихме по туристически обекти - в Тирана и Круя, в курортите им също било хубаво.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  На теория звучи разумно, на практика крие всякакви рискове.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Освен това една "Голяма Албания" би имала аспирации и към Северна Македония.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Единствено смислено е Балканите да се обединят в рамките на ЕС и да се спре с това деление на народа и изкуствено насаждане на конфликти, между на практика една нация!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 306 Неутрално

  удбашкото бивше югославско пространство не трябва да бъде толерирано, нито в ЕС, нито извън него. Още по-малко разни държавици като путинска унгария, които ентусиазирано "помагат".
  И българското ДС не трябва да бъде толерирано, и делено на "наши" демократични да,съюзници и лошите от другия отбор. Това е Удба. Това е ДС. престъпление на запада е, че ги толерира и сметка трябва да му се потърси за тези игри!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 6. 6 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

  Как ще е по нисък?
  Каква икономика има въобще Косово?
  GDP per Capita(PPP) им е по нисък, младежката безработица е два пъти по голяма при тях
  https://www.indexmundi.com/factbook/compare/kosovo.albania/economy

 7. 7 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 306 Неутрално

  ето това е цитата е резултата от десетилетия комунизъм и изтриване на националното самосъзнание, култура и гордост. Бройлери, които не могат да преброят до 12, но вече обобщават смело...


  Единствено смислено е Балканите да се обединят в рамките на ЕС и да се спре с това деление на народа и изкуствено насаждане на конфликти, между на практика една нация!!!
  —цитат от коментар 4 на Viva la Evolution


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Очевидно някой пробва на живо и в реално време реакциите - това е доста опасно и рисковано занимание...някой може да си изпусне нервите и не дай си Боже да изпуснем духа от бутилката...!

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  "Предишната администрация на президента Доналд Тръмп - чийто поддръжник бе Янша - на практика насърчаваше прекрояването на граници на Западните Балкани."
  ???
  Не разбирам с какво точно доказателства могат да се подкрепи написаният по горе текст ?
  Или хайде сега, да накиснем Тръмп за всичко.
  Всъщност прекрояването на Западните Балкани не започна ли по времето на един Демократичн президент?

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#6] от "kapitalcho":

  Начинът на живот включва битовата култура, която например в България е била дори по турско по-висока от развитите западни държави.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

  Всъщност, самите албанци гледат леко подозрително на косоварите.
  По думи на мой приятел албанец.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

  Всъщност м/у Албания и Косово няма граница !

  [email protected]
 13. 13 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Западът винаги е гледал Балканите да са му робослуги. И евтино платени еничари.

 14. 14 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ако приемем, че Косово е независима държава, не виждам проблем да се обедини с друга такава. Дори и ние българите сме го правили :-)

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

  '' стандартът на живот в Албания е по-нисък''
  Това пък как го видя ?
  Косово е абсолютно планински и махленски район !

  [email protected]
 16. 16 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Албания дръпна доста напред и се отвори за чужди инвестиции. Преди албанците напираха да отидат в Италия, сега италианците развиват бизнеса си в Албания.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Прекрояването на граници е отваряне на кутията на Пандора. Само да припомня, че преди 1-2 години Ердоган поиска преразглеждане на Лозанския договор с Гърция. В тази светлина и ние бихме повдигнали въпроса най-малко за Западните покрайнини, Струмица, а, защо не, и за Беломорска Тракия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Такива планове само срещу Западните покрайнини + Пирот.

 19. 19 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Сегашната държавна организация на Босна е живо мъчение за хората там и по принцип не би било никак лошо - на теоретично ниво - сръбската част да си отиде към Сърбия, а остатъкът да се присъедини на конфедеративни начала към Хърватия и директно влиза в ЕС. Мюсюлманите може би ще преглътнат липсата на самостоятелност срещу европасошите в ръцете си.

  Само че на практика подялбата е трудно реализируема, защото административната граница между двете части на Босна е като детската игра "свържи десетте точки"... Без размяна на територии и население няма да мине, а това вече прави нещата невъзможни.

  Албания и Косово са лесна работа, но и аз подозирам, че косовците няма да искат да станат част от "голямата родина" и да ги управляват от Тирана. Никой "президент" или "премиер" няма да иска да стане областен управител...
  Човещинка балканска...

  Но лошо няма - колкото повече подобни партенки циркулират, толкова повече ще се свива раздутото самочувствие на управляващите в една друга държава, на юг от Косово.

 20. 20 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Да не забравяме колко войни са започвали заради Балканите, много внимателно трябва да е отношението, не някакви общи планове, които ще скарат повече хора и създадат повече проблеми, отколкото решават.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Гневно

  До коментар [#13] от "Dimitar Kunev":

  Бихте ли ни припомнили как точно гледат на балканите властващите в североизточните степно - блатни земи?

 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":'' стандартът на живот в Албания е по-нисък''Това пък как го видя ?Косово е абсолютно планински и махленски район !
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Косово няма икономика, преди 5-6 години в Германия дойдоха над 40000 млади косовари, естествено заради липсата на поминък в Косово!

  Косово е все още на дотации от ЕС, Германия плаща по-голямата част от мангизите!

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Освен това една "Голяма Албания" би имала аспирации и към Северна Македония.
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  Много добре, другата половина ще си търси нова Родина!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Любопитно

  Западът винаги е гледал Балканите да са му робослуги. И евтино платени еничари.
  —цитат от коментар 13 на Dimitar Kunev


  Ти от кои си? Роб? Слуга? Или евтиноплатен еничар? Или пък не си от Балканите?

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Така ни каза екскурзоводът, ние бяхме в Тирана и Круя, на почивка в Драч, пардон Дурас, ходиха познати, казаха че им харесало. Косово е като Македония като стандарт, би трябвало да е по-добре от Албания, все пак е било в Югославия.

 26. 26 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Ами в този "вестник" разликата между факти, лъжи, манипулации и фантазии на номенклатурни наследници е никаква.

  "Предишната администрация на президента Доналд Тръмп - чийто поддръжник бе Янша - на практика насърчаваше прекрояването на граници на Западните Балкани."???Не разбирам с какво точно доказателства могат да се подкрепи написаният по горе текст ?Или хайде сега, да накиснем Тръмп за всичко.Всъщност прекрояването на Западните Балкани не започна ли по времето на един Демократичн президент?
  —цитат от коментар 9 на Molossian


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 27. 27 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  След Албания и Косово следва Тетово. Заеев, къде си???

 28. 28 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  А защо не разглеждат варианта Тетово се приема от Албания, а останалата част от СРМ става автономна област на България със статут като южен Тирол?

 29. 29 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Половината Македония в Албания,другата в България и ще се реши спора между нас

 30. 30 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ех, тука Коритаров ги разбираше тия неща - сръбски, албански, босненски, косовски въпроси, до степен на детайл. Трябваше Господ да го запази

 31. 31 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  словенски документи, писани в Унгаррско и връзка с български... що направо не им викат савецки :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 455 Неутрално

  На мен ми изглежда добре това предложение, Каквото искат хората - така да се очертаят границите.
  А не каквото иска един или друг управник. Но аз не познавам добре релефа на взаимоотношенията по тези земи.

 33. 33 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Е това е въпрос само на време. САЩ ще ги подкрепят разбира се. Те заложиха на албанците, като най-динамичния и най-бързо разрастващия се народ на Балканите. Турците и те с бъдещото си население след 20-тина години от 120 милиона ще им удрят едно рамо, а ние и сърбите попадаме в мисюмалнсите клещи, между Велика Албания и Турция. Първи ще паднат макетата, гледайте ги тях за да знаете какво ни чака нас. Турците мислят 100 години напред, ние да минем зимата.

 34. 34 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сд":

  Аз не искам обща граница с Албания, с Македония в България ще влезе албанско малцинство, те имат план - 11 деца и Велика Албания.

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Никакво решение не може да има, докато бившите югодлавяни, вкл. словенците, не се цивилизоват малко, не се отърсят от титовата пропаганда и не спрат да са такива комплексирани, надути, националистични цървули.
  Нямат и място в ЕС докато това не се случи, вкл. словенците и хърватите

 36. 36 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Аман бе! Таман човек си помисли, че това "буре с барут" е обезвредено и пак разни елементи започват да му духат фитила. На територията на Балканите е доказана невъзможността на съществуване на всякакви федерации и изкуствени формирования. Балканите са територия на националните държави и въпрос на личен избор на самото население по правото на самоопределение е дали ще се присъединява към дадена държава или не. Косово няма да се присъедини към Албания, защото косоварите се считат за друга ръка хора и обединение с Албания ще им развали рахата. Сърби и хървати трябва да спрат с мечтанията си за илиризъм и югославизъм и да се примирят с вече отредената им роля, съгласно политическата реалност. Онези, които са малцинства в други държави също трябва да се примирят с това положение и да осъзнаят факта, че Тито е виновен за цялата тази работа, а не световният заговор.

  CONTADOR GRATUITO!
 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тsonkooo":

  Ми имай и ти 11 деца бе, кой ти пречи?

 38. 38 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Разбира се,че разпада на изкуственат държава Боссна и Херцеговина е ключ към решаване на много въпроси!

 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тsonkooo":

  Ми не знам статистики, два дена се мотахме по селата, спахме в Призрен - все едно че се върнах в Родопите през 60-те ............

  [email protected]
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тsonkooo":

  Много работлив народ са в Косово - в Албания са по-разхайтени.

  [email protected]
 41. 41 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Прекрояването на граници е отваряне на кутията на Пандора. Само да припомня, че преди 1-2 години Ердоган поиска преразглеждане на Лозанския договор с Гърция. В тази светлина и ние бихме повдигнали въпроса най-малко за Западните покрайнини, Струмица, а, защо не, и за Беломорска Тракия.
  —цитат от коментар 17 на Николай Колев


  Подкрепям с две ръце мнението на колегата. Прекрояването на граници ще доведе до няколко големи проблема:

  - политическа несигурност и в икономически срив на държави и цели региони като следствие от несигурността
  - огромно надигане на националистически движения, които ще защитават яростно своите досегашни територии или ще имат претенции към чужди територии с близко по етнос население.
  - възникване на военни движения, партизански групи или "цивилни въоръжени бригади" за защита на населението, което ще се представя като "заплашено".
  - прекъсване на всякакви дипроматически и търговски връзки между отделни държави и региони
  - масова бедност, безработица, напрежение и възникнали от тези проблеми граждански протести в страните, замесени в позобни териториални войни.
  - и НАЙ-СТРАШНОТО. Възникване на въоръжени сблъсъци между европейски държави, които ще създадат нови огнища като Югославия и Македония. Породената омраза межде страните ще тлее с десетилетия.
  - Резултатът от тези войни ще бъде масова имиграция на жителите на засегнатите държави в страните от ЕС. Втора Сирия, втора Югославия.
  - прекрояване на много стари договори по метода "щом за Иван може, за Петкан може, то и за мене, Хасан, може. Както вече се спомена, веднага ще се намесят Русия, Турция и разни други, които напират да превземат и присъединяват нови територии към настоящите си, давайки исторически причини - че някога са владели въпроните земи.

  Всички тези събития ще предизвикат Трета световна война. И за разлика от Втората, днес вече имаме много по-модерни и почти невидими оръжия. Днес имаме силен Китай, силна КНДР, силна Турция. Все фактори, които ги нямаше през 1939 г., нито през 1914 г.

  НЕ пипайте границите. Не клатете международния мир и международната сигурност. Векове наред това е водило до тежки военни и икономически страдания върху европейското население. Само през 20-ти век тези териториални спорове предизвикаха цели две световни войни, заради които умряха над 70 милиона души - военни, цивилни, лагерници.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#32] от "coffee.bean":

  Не познавала релефа на взаимоотношенията БУХАХАХАААААА
  Каквото искало хората, ма скъпа бе, то това е проблемът, че хората са аърби, хървати, бошняци, албанци и всички живеят там, сърбите са православни, хърватите - католици а албанците - мюсюлмани а бошняците и аз не знам какви са. Е как мислиш, кой какво иска? ОПА ..мислиш написах....

 44. 44 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Турция отдавна има апетити към Албания и получават огромни помощи от там. Въпреки това албанците не са съгласни да станат васали на Турция.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 45. 45 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 314 Любопитно

  А нещо за обединение на България и Северна Македония?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 46. 46 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  На Балканите - всеки има някакви претенции срещу всеки!Тръгнеме ли да прекроявме един път - после няма да има спиране!И ще настане в крайна сметка срив, щото никой инвеститор не иска около завода му да се дрънка с оръжие!И никой турсит няма да иде и да почива в зона на политическо и етническо напрежение!Границите трябва да си останат същите!

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  След Косово иде ред на западната част на Северна Македония.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Г-н Таксиров, С албанците може да се разберем. Те ще вземат района около Гостивар. Той е с 90% албанско население...Това което не знаем и куртоазно не обсъждаме тук в България, е тежката степен на ментална сърбизация в РСМ. Начинът на мислене, връзките , методите на управление , пропагандата от и в държавицата става изцяло по внушение от Белград. И това не е от вчера... Бях служебно там отново, преди два месеца. България не присъства в македонския дневен ред, българщината е смазана, ние тук се занимаваме с "патриотични" парламентарни дебати , абсолютно неразбираеми в Европа и по наша вина. Македония тук се използва само за краткосрочни партизански цели... На нас ни трябва завръщане в Македония- икономическо влияние, културно влияние , човешки връзки. И какво правим за това ? Тежък но не и неразрешим въпрос, само че работим ли по него ?

 49. 49 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#38] от "silverman":
  Сърбия ни нападна , за това че съединихме две от частите си в 1885. Днес нас дори ни е страх, да повдигнем въпроса за Западните покрайнини населени /все още / с българи.И ...сме готови с лека ръка ще раздадем "изкуствената" Б и Х.И какво ще спечелим от "благородството " си. Подигравки от Белград... Мислещите нации не правят така.. .

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 295 Весело

  До коментар [#29] от "Сд":

  Проблема е, че албанците (официално и на личностно ниво) не харесват "техните" в Македония, както и ние! На мен смотаняци, търгаши и мързеливи не ми трябват! Имаме си доста маргинали, вижте ГРОБ как печели? Със сигурност 50% от електората им са от ма'алите! Кой нормален ще гласува за Бай Х.?

 52. 52 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ако се обединят Косово и Албания директно да се готвят в Тетово и Куманово.

 53. 53 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Нали демокрация !!? Да питат хората ..., подържането на една лоша държава е като ..брака. Развъждат се .....

 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Само влизане в ЕС може да реши етническите им проблеми.
  Прекрояването на национални граници не може да ги реши , защото винаги ще има недоволни етнически макцинства зад граница.

 55. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#48] от "fkm26555709":

  Македония е една илюзия. Докато в България официалната политика и общественото мнение е, че македонците са българи и рано или късно тяхната държава ще бъде присъединена към България, отношенията ни с македонците никога няма да са добри.
  Македонците някога са били българи. Сега са македонци. Насила хубост не става. Има и други такива случаи в историята - колумбийци и панамци, румънци и молдовци, руснаци и украинци и т.н.

  Вижте само как говорите - с албанците сме щели да се разберем, те щели да вземат еди коя си македонска територия, ние останалото... А с македонците как ще се разерем, докато мислим така?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 56. 56 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Държава на бошняците би била потенциален проблем тип Македония, пораждащи вечни спорове. Ама дали пък така не е по-добре от сегашното положение?

 57. 57 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 207 Неутрално

  До коментар [#4] от "Viva la Evolution":

  Коя е тая нация?

 58. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сд":

  "Половината Македония в Албания,другата в България и ще се реши спора между нас"

  Един спор не може да решим, а Вие искате в една държава да живеем! Пък и с такава националистическа нагласа като Вашата, споровете и напрежението само биха се увеличавали, но вече вътре в страната.

  За обединение нито има условия, нито биха помогнали на някого или на нещо. Дайте да оправим България в сегашните и граници, да я освободим от корупцията и да образоваме и подготвим населението за света на 21 век! Който се чувства българин и иска да помогне на България е добре дошъл!

 59. 59 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#53] от "dejmos":

  "Нали демокрация !!? Да питат хората ...,"

  Демокрацията също предполага защитаване на правата на малцинствата. Особено на Балканите, където националностите са географски преплетени, а национализма силен и непримирим, разделянето на населението в национални държави изисква това, което преди век са наричали размяна на населението, а преди 30 години- етническо прочистване. Както знаем, това води до войни с много убити, с много недоволни, а земята която се разпарчетосва си е същата.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Тука, на Балканите ,никога няма да се живее нормално. Все ще се намерят разни малоумници, които ще подклаждат националистическите страсти.

 61. 61 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  8 години съм живял в БиХ, пътувал съм по работа във всички балкански държави, говоря свободно сърбохърватски и следя политическите ситуации. Тези предложения за промяна на територии са насочени към миналото, а не към бъдещето. По никакъв начин не решават причините, довели до войните - обратното, оправдават насилствена смяна на територии.

  Никола Йорданов
 62. 62 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  И други страни са разтревожени за случващото се.

 63. 63 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Много моля някои от коментиращите да правят разлика между словенци и турци със словенски паспорти. Също така моля да се разграничават някои от коментари, които проповядват турски фашизъм. Турция вече е пред съд за фашизъм. И нека никой не се цупи, но съдбата на Турция няма да е никак си държавническа. Ислямският фундаментализъм на Ердоган и антибългарската и антисръбската албано-косоварска политика ще бъдат унищожени по всички правила на историчността и държавническата етика. Нека не забравяме, пе турците живеят на територията на Фригия- земя обитавана от най-древни времена от българи и французи, сиреч трако-келти. Да, съвсем скоро древното статукво ще бъде изискано. Като потърпевши Троямци българите и Французите имат право да се противопоставят на турският многовековен фашизъм. Ердоган е фашист и е подкрепян от народът си. Да си носят историческата отговорност. И да не бъдат скромни в страхът си от Китай. Има защо. Веселинъ Радославовъ Димитровъ егн 7112136860
  —цитат от коментар 50 на Пешо Кукуруков


  Ти кво си си пльоснал ЕГН-то бре?
  За GDPR чувал ли си?

 64. 64 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#4] от "Viva la Evolution":Коя е тая нация?
  —цитат от коментар 57 на ZyklonA


  Някакви славяни сигурно има предвид.

 65. 65 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Тука, на Балканите ,никога няма да се живее нормално. Все ще се намерят разни малоумници, които ще подклаждат националистическите страсти.
  —цитат от коментар 60 на Роси


  Ми добре си живеехме с румънци и гърци преди някакви македонци да тръгнат да влизат на наш гръб в ЕС. Поне никой не ни хейтваше така очевидно.

 66. 66 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Който копае гроб на другия, сам пада в него - древна истина.

 67. 67 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Боян Таксиров":

  Абсолютно сте прав!

 68. 68 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "plamen_b":

  Поздравления за мъдроста.

 69. 69 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#35] от "uq":

  И това пише някои от България :)

 70. 70 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":Всъщност, самите албанци гледат леко подозрително на косоварите.По думи на мой приятел албанец.
  —цитат от коментар 11 на Molossian


  Подозрително е малко ... политкоректно казано. Чувал съм изрази от рода на "нашите по-малки братчета", но за съжаление не мога да предам интонацията с която го казваха, а тя говори основно.

 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#4] от "Viva la Evolution":

  А що да е в рамките на ЕС, не може ли просто да се обединят в една държава както бяха едно време? Или това не е удобно за западните сили щото няма да им се получи да разделят и завладяват? Добрия запад първо създава конфликти на Балканите после се прави на много загрижен да ги разрешава.

 72. 72 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#69] от "kah48576898":

  И защо да не го пише някой от България? Някой от България нещо по презумпция по-лош ли е от някой от бивша Югославия? Ти с колко сърби,хървати, словенци, босненци си общувал? Щото аз с доста, и като ти казвам, че в болшинството си са комплексирани, надути националистически цървули, ти го казвам от опит. Знаеш ли какво знаят и си мислят за България? Словенец ме е питал София колко е по-малка от Любляна. Ти представяш ли си за каква безумна глупост и простотия иде реч?
  Хърватин ме е питал вярно ли че в България е толкова зле, че се ядат кучета и котки.
  Сърбин ми е казвал "странно, не изглеждаш като българин"
  Тия хора не знаят на кой свят се намират, живеят с някаква престава, че са супер велики, в националистическа еуфория, подобна на България от края на 19 век.

 73. 73 Профил на just
  just
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Може би на макетата ще им светне ламБата че Косово ще мине към Албания, а после
  и част от С. Македония ,
  ама едва ли ще си признаят, защото цялата им фалшива риторика против България
  пропада . Единственото им спасение е България.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 75. 75 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Любопитно

  До коментар [#55] от "Боян Таксиров":
  Аналогиите ви не са точни 1/ Молдова иска да се съедини с Румъния. Но си имат пазач -натъпкания с руска войска приднестровски анклав... 2/ Украйна /Киевска рус/ е майка на Московията /днешна Русия/. Защо днешна Македония не иска България? Защото ние не поддържаме българщината там.Изплащаме още освобождението си от Русия ...И лежим на кълката че кръвта вода не ставала...И чакаме православната федерация , в която българите сме спомагателния материал на руската любовница Сърбия.

 76. 76 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Любопитно

  До коментар [#73] от "just":

  Македонците търсят исторически повод да станат сръбска провинция. Караницата с Албания е добре дошла за тях... Ние си чоплим носовете...

 77. 77 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#74] от "hqz55697049":

  Съседе, вие от много години непрекъснато демонстрирате омраза към България, независимо че ние първи ви признахме за държава и нашият президент помоли Елцин да ви признае. Иначе нали се сещаш кога Русия щеше да строши хатъра на Сърбия.
  Като решихте да правите армия ви подарихме и танковете и БТР-ите, като им направихме и безплатен (за вас, на нас ни струваше пари) ремонт преди да ги изпратим. Благодарение на тези БТР-и се справихте с бунта на албанците, и то когато частите на ООН се ослушваха да ви съдействат.
  Сега изведнъж решихте че искането ни да спрете да ни плюете всекидневно е "неприятелски акт". Всъщност ако се гледа по правилата на ЕС вие изобщо не можете да бъдете приети докато имате проблеми със съседите си. Вие имат проблем, не ние.
  Така че не се опиянявайте от Дисниленда в който сте превърнали столицата си, ами започнете да мислите десетина години напред, когато единственият въпрос ще бъде колко на изток да се премести границата ви с Албания.
  И изобщо не се надявайте на помощ от нас. България достатъчно е изстрадала в опитите да ви освободи от Османската империя, но днес никой българин няма да си мръдне пръста да се бие във ваша полза.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 79. 79 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#75] от "fkm26555709":

  Аналогиите никога не са 100% точни, но те показват, че нациите не са неизменен феномен, а се променят във времето, делят, обединяват с други и т.н. Има много причини днес македонците да се мислят за такива и България носи вина за някои от тях.
  Положението е такова, че колкото по агресивно се подкрепя "българщината" в Македония, толкова повече ще се развива антибългарщината, като отговор.

  Според мен не бива да се поставят изкуствени пречки между двете държави и населението им. Не бива да се поставят неизпълними искания, разделящи хората от двете страни на границата. А Боко направи точно това. Едва ли вследствие на този ход македонците са заобичали България повече. Просто трябва да се създават повече връзки, проекти, инфраструктура и т.н. и тогава сближаването ще се случи. До каква степен не е ясно, но дори и македонците да не почнат да се мислят за българи, поне няма да я има сегашната вражда.

  Другото е ясно - насила хубост не става.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 80. 80 Профил на prn24630966
  prn24630966
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#79] от "Боян Таксиров":

  Соседе, шапка ти свалам за твоите размислувања.
  Ретко се гледа блгарин да има такви трезвени, реални погледи на македонско-блгарските односи. Твоите размисли апсолутно се слагаат со моите.
  Респект.

 81. 81 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 792 Неутрално

  На мен ми изглежда добре това предложение, Каквото искат хората - така да се очертаят границите. А не каквото иска един или друг управник. Но аз не познавам добре релефа на взаимоотношенията по тези земи.
  —цитат от коментар 32 на coffee.bean


  По тъжното е положението с релефа на главният ти мозък. Там трябва да се съсредоточиш, макар че не вярвам да помогне. Генетиката е срещу теб доколкото мога да преценя.

 82. 82 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#69] от "kah48576898":И защо да не го пише някой от България? Някой от България нещо по презумпция по-лош ли е от някой от бивша Югославия? Ти с колко сърби,хървати, словенци, босненци си общувал? Щото аз с доста, и като ти казвам, че в болшинството си са комплексирани, надути националистически цървули, ти го казвам от опит. Знаеш ли какво знаят и си мислят за България? Словенец ме е питал София колко е по-малка от Любляна. Ти представяш ли си за каква безумна глупост и простотия иде реч? Хърватин ме е питал вярно ли че в България е толкова зле, че се ядат кучета и котки.Сърбин ми е казвал "странно, не изглеждаш като българин"Тия хора не знаят на кой свят се намират, живеят с някаква престава, че са супер велики, в националистическа еуфория, подобна на България от края на 19 век.
  —цитат от коментар 72 на uq


  Точно това си мислех и аз - тези от ДжугоСлабия са пълни ненормални олигофрени. Няма един с който да съм говорил да е нормален. Тито така им е промил мозъка, че 40 години по-късно още не могат да си дадат ясна сметка, че са последната дупка на кавала и не са важни за никой. Това се отнася и за словенци и за хървати, но най-вече за сърби. За фиромците даже няма да споменавам - те са от друга галактика.

 83. 83 Профил на .
  .
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Може би на макетата ще им светне ламБата че Косово ще мине към Албания, а послеи част от С. Македония ,ама едва ли ще си признаят, защото цялата им фалшива риторика против Българияпропада . Единственото им спасение е България.
  —цитат от коментар 73 на just

  След Косово Македония е наред, буковите македонски глави ще ги местят от Северна Македония в Източна Албания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK