Иран започна да обогатява уран до 60% - 16 пъти над допустимото

Иран започна да обогатява уран до 60% - 16 пъти над допустимото

© Associated PressВ най-големия ирански обект за обогатяване на уран в Натанз операцията вече се извършва до 60% - безпрецедентно в историята на страната.


Това заяви ръководителят н иранската ядрена агенция Али Акбар Салехи, по-малко от два дни след като Техеран обяви новия праг - рязко увеличаване при досегашните 20%. Това е поредното нарушение на споразумението за ядрената програма на ислямската република, към което пет световни сили опитват да върнат САЩ в хода на преговори с ирански представители.


"Произведохме 9 грама уран, обогатен до 60%, каза Салехи. По думите му това става за час, но скоростта, за която ще се работи, е по-скоро 5 грама на час.
Едновременно с това "работим за обогатавяне до 20%," продължи той. В Натанз е и обектът, срещу който бе извършена мощна кибератака, свързвана в медиите с Израел, преди няколко дни, в хода на преговорите за иранската ядрена програма.


Защо е важно


Целта на споразумението от 2015 г. - от което САЩ се изтеглиха три години по-късно и което в резултат Иран започна да нарушава - бе да се ограничи възможността Техеран да създаде ядрена бомба. Ислямската република отрича да има такива планове и твърди, че ядрената ѝ програма се използва само за граждански цели.


Според ядрената сделка, за чието спасяване работят в момента преговарящите във Виена, прагът за обогатяване на уран, на който Иран имаше право, бе 3.67%. Преди месеци обаче парламентът в Иран едностранно вдигна този праг на 20%. Макар и да не е в ядрената сделка, този праг е разрешен в международните договори, подписани от повечето държави по света, но след него е много по-лесно да се обогати уран до 90%, колкото е нужно за направата на бомба. Вчера президентът Хасан Рохани каза, че страната е готова да стигне и до 90%, ако е необходимо.


"Ройтерс" цитира неназован представител на Иран, според когото обогатяването до 60% "ще бъде само в малко количество". Смята се, че за направата на бомба трябват поне 10-15 кг уран. Някои анализатори видяха в този ход само опит за натиск в хода на преговорите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK