Половината "златни" паспорти за чужденци в Кипър се оказаха незаконни

Половината "златни" паспорти за чужденци в Кипър се оказаха незаконни

© ReutersНад половината от специалните паспорти, които Кипър е издавал години наред на чужденци, направили по-значителни инвестиции на острова, се оказват незаконни. Това е заключението на разследваща група, назначена от правителството.


Повече от 3 хиляди души, вложили поне 2 милиона евро, са станали граждани на Кипър между 2013 и 2019 г., като схемата е била особено популярна сред руснаци, украинци, китайци и камбоджанци.


През 2020 г. програмата беше закрита след корупционен скандал, унизителен за дясноцентристкото управление в Никозия. Правителството се хвалеше години наред със схемата, докато не се оказа, че тя е дефектна.
"Предварителното ни заключение съдържа статистически данни за незаконното натурализиране - хората, на които, според нашата комисия, са били издадени паспорти отвъд границите на закона. Това са 51.81% от всички", заяви Мирон Николатос, председател на разследването.


Според него други са спазили законовата рамка, но не са отговорили на всички критерии, действащи към момента на кандидатстването. Относно десетки случаи препоръчваме отнемане на гражданството, допълни Николатос без да дава подробности.


Докладът е предаден на главния прокурор без да се прави публично достояние.


"Предварителният доклад посочва възможни наказателни, дисциплинарни или административни отговорности, разследвани от съответните власти", каза още Николатос, бивш председател до миналата година на Върховния съд в страната.

  • Критици на схемата я наричаха мъглява и заредена с риск през нея да се перат пари. Но правителството я бранеше, въпреки множеството публикации в чуждестранната преса и недоволството в Европейския съюз. В крайна сметка кабинетът бе принуден да я прекрати безцеремонно, след като "Ал Джазира" излъчи как тогавашният председател на парламента и някои други предлагат помощта си на човек с криминално минало да се сдобие с паспорт. Той подаде оставка, но отрече да е сторил нещо нередно и обвини медиите, че думите му били извадени от контекста.

Миналата година Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Кипър с твърдение, че предоставянето на гражданство на страна от ЕС при предварително определена сума и без реална връзка на човека с държавата обезценява европейското гражданство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK