Египетски архитекти ще дадат нов живот на джамията, където "Ислямска държава" обяви "халифат"

Египетски архитекти ще дадат нов живот на джамията, където "Ислямска държава" обяви "халифат"

© UNESCOЕгипетски архитекти спечелиха конкурс за реконструкцията на Голямата джамия "Ан Нури", унищожена от "Ислямска държава", предаде Би Би Си.


Джамията бе взривена от джихадистите през 2017 г., докато течеше операцията за освобождаване на града - иракската "столица" на групировката. В същия храм през 2014 г. убитият лидер Абу Бакр ал Багдади обяви начало на "халифата". Възстановяването е част от проекта на ООН Revive the Spirit of Mosul, а работата започва тази година.


Градът остана в руини, хиляди бяха убити, а 900 хил. избягаха в хода на битката за отвоюване на Мосул, продължаваща 9 месеца.
Одри Азуле, която оглавява културната агенция на ООН ЮНЕСКО, приветства възстановяването като "знаково в процеса за помирение в разкъсания от войната град".


В новия проект има промени. Ще се разширят помещенията за жени и почетни гости, ще се използва по-добре естествената светлина, се казва в изявление на ЮНЕСКО.


Джамията "Ан Нури" носи името на Нури ад Дийн Махмуд Занги, обединил мюсюлманите срещу кръстоносните походи и наредил да се построи джамията през 1172 г. Наклоненото минаре направи храма известен, но то бе силно повредено по време на битката за Мосул.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK