На живо

Коронавирусът по света: Китай ще произведе над 100 млн. дози "Спутник"

Коронавирусът по света: Китай ще произведе над 100 млн. дози "Спутник"

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук. Положението в България следете тук.
Полша иска всички да могат да се регистрират за ваксини от 10 май

Полша иска да започне на 10 май регистрация за ваксиниране срещу COVID-19 на всички свои пълнолетни граждани, каза днес министър-председателят Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА. Преди няколко дни възрастовият праг бе снижен и властите вече позволяват на по-млади граждани да се запишат.


От днес за получаване на ваксина може да се регистрират всички поляци, родени до 1968 г. включително.
Записването и получаването на дата и час за ваксиниране обаче са различни неща. По-рано правителството си постави за цел до края на август да осигури поне първа доза за всички желаещи пълнолетни, отбелязва ДПА.


Все повече се надяваме, че това може да стане и по-рано, Всичко обаче ще зависи от броя на ваксините, които ще получим, каза полският премиер на пресконференция в югозападния град Легница.


По данни от вчера в Полша, с население от 38 милиона души, са били поставени 8,85 милиона дози ваксина срещу COVID-19. Близо 2.29 млн. поляци вече са напълно ваксинирани.

Словакия продължава разхлабването

В Словакия от днес работят търговските центрове, фризьорските салони и библиотеките, в рамките на облекчаването на ограниченията заради новия коронавирус, предаде "Ройтерс".


За пръв път от месеци насам в 5.5-милионната страна отвориха врати черквите, плувните басейни, зоопарковете и някои магазини. Позволено е хотелите да приемат ограничен броя клиенти, но ресторантите на закрито остават затворени. Хората вече могат да предприемат пътувания извън района на местоживеене.


Средният дневен ръст на новите заразени на седмична база е под хиляда. Хоспитализираните са намалели до 1978 след пика от 3800 в началото на март.


За да се влезе в магазин, черква или друга сграда, трябва да бъде представен отрицателен Пи Си Ар тест. Въпреки разхлабването на мерките словашкото правителство призова хората да останат предпазливи.

Испания ще тества смесване на ваксини

Испания ще проучи ефекта от смесване на различни ваксини срещу коронавируса в опит да се пригоди към промените, наложени от новите инструкции за продукта на "Астра Зенека" (AstraZeneca). Съобщението е на правителството, след като ваксината на AstraZeneca беше ограничена в страната, но и в други държави от ЕС, само до хора над 60-годишна възраст.


Тестовете ще са с участието на 600 души от всички възрастови групи в цялата страна, за да се разбере може ли 28 дни след инжектирането на продукта на AstraZeneca да се постави втора доза от този на Pfizer. Двете ваксини са създадени с различни технологии за предизвикване на имунен отговор. Подобна информация събират и във Великобритания, където миналата седмица разшириха тестовете си с ваксини на Moderna и Novavax. Франция и Германия също обмислят алтернативи на втората доза с AstraZeneca.

В Северна Македония - евтини резервации за сърбите

Хотелите в Охрид и Струга ще предложат с до 20 процента по-евтини резервации за туристи от Сърбия в периода от май до октомври в зависимост от продължителността на престоя, съобщи Сдружението на хотелиерите (ХОТАМ), предаде "Макфакс", цитирана от БТА.


Целта на хотелиерите е да окуражат сръбските туристи да прекарат своята лятна почивка на Охридкото езеро. Полупансион със закуска и вечеря в хотел с четири звезди ще струва около 25 евро, заяви председателят на ХОТАМ Кръсте Блажески. Досега над 90 процента от хотелиерите са приели идеята за намаляване на цените, каза Блажески, добавяйки, че агенции от Северна Македония и Сърбия също ще предложат специални пакети.


Хотелиерите казват, че с тази инициатива искат да подкрепят препоръката на правителството за облекчения за гражданите на Сърбия в знак на благодарност за безплатните ваксини, които Сърбия изпрати в Република Северна Македония.

Китай ще произведе над 100 млн. дози "Спутник"

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и компанията Хуалан байълоджикал бактерин инкорпърейтид (Hualan Biological Bacterin Inc.) договориха производството в Китай на над 100 милиона дози от руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", предаде ТАСС, като се позова на съобщение от фонда, цитирана от БТА.


Хуалан байълоджикал бактерин инкорпърейтид е поделение на Хуалан байълоджикал енджиниъринг инкорпърейтид (Hualan Biological Engineering Inc.) - една от водещите биофармацевтични компании и най-големият производител на ваксини срещу грип в Китай.


Договореното количество ще осигури ваксинацията на над 50 млн. души. РФПИ и Хуалан байълоджикал бактерин инкорпърейтид планират дългосрочно сътрудничество с цел производство на ваксината, се казва в съобщението.

Ново изследване за повторното заразяване

Британски учени започнаха днес изследване, в което участниците, прекарали вече COVID-19, ще бъдат умишлено изложени отново на коронавируса, за да се проучи имунния отговор и да се види дали хората повторно ще се заразят, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


През февруари Великобритания стана първата страна в света, разрешила изпитания с хора, при които доброволци умишлено са излагани на коронавируса, за да се съдейства за изучаването на COVID-19.
Сегашното изследване се различава от предишното по това, че не се стреми към заразяване на хора за първи път, а търси да проучи възможността за повторно заразяване на хора, които вече са прекарали COVID-19, за да получи по-голямо разбиране за имунитета. "Информацията от този труд ще ни позволи да измислим по-добри ваксини и лечения, а също да разберем дали хората са защитени, след като са прекарали COVID-19, и за колко дълго", каза ваксинологът от Оксфордския университет Хелън Макшейн, която е главен изследовател в проучването.

Гърция отмени карантината за граждани на държави от ЕС в началото на туристическия сезон

Гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави - членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Новите разпоредби са в сила от днес и важат също за гражданите на Великобритания, САЩ, ОАЕ и Израел, съобщи Министерството на външните работи.


Новата мярка се приема в момент, когато Атина постепенно започва отваряне за туризъм. От днес хотелите завършват последните си приготовления за началото на новия сезон. Туристическата индустрия предупреди, че не може да си позволи още едно загубено лято.


Отпадането на 7-дневната карантина за пътуващите от тези страни ще е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.


Българските задгранични представителства в Гърция обръщат внимание, че при влизане в страната гръцките власти на случаен принцип могат да извършват PCR или бърз тест на пътуващите граждани.


МВнР припомня, че при пътуване към Гърция всеки гражданин следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF). Изискването важи и за водачите на тежкотоварни превозни средства, които са освободени от задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Компаниите, предоставящи пътнически услуги, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда.


Преминаването през ГКПП "Кулата-Промахон" е разрешено в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч., при спазване на всички изисквания за влизане в страната. От днес, в този часови интервал, гражданите могат да преминават границата с Гърция и през ГКПП "Маказа-Нимфеа", който досега беше отворен само за тежкотоварни превозни средства.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: 30 210 67 48 107; 30 210 67 48 105; 30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. 30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: 30 2310 869 510.


Коронавирусът по света: Китай ще произведе над 100 млн. дози "Спутник"

© Associated Press

Швейцария отваря заведенията на открито

Швейцарските власти дадоха възможност баровете и ресторантите да отворят отново като част от разхлабването на мерките, пише "Ройтерс". Управляващите обаче подчертават, че ситуацията остава нестабилна, заразените малко са се увеличили и е възможна нова вълна на вируса.


Освен че заведенията могат да работят - но само на открито - това става и с кината, театрите и концертните зали. В последните обекти обаче посетителите ще трябва да носят маски и да са на безопасно разстояние едни от други.


Университетите ще продължат присъствена дейност, но с намален капацитет за събиране на хора на едно място.

Австралия и Нова Зеландия започнаха пътувания без карантина

Австралия и Нова Зеландия започнаха днес пътувания без карантина между двете страни за първи път от повече от година, предадоха световните агенции. "Зеленият коридор" позволява на австралийците и новозеландците да пътуват свободно между двете страни, без да е необходимо да остават под карантина след пристигането.


През март 2020 г. заради пандемията от коронавируса Австралия и Нова Зеландия затвориха границите си за всички освен за свои граждани и жители с някои изключения. От октомври на новозеландците беше разрешено да пътуват до части на Австралия, без да трябва да остават под карантина след пристигането си. Пътниците, завръщащи се в Нова Зеландия, обаче трябваше да спазват 14-дневна изолация.


Стотици пътници от Австралия започнаха да пристигат днес на новозеландските летища, след като властите отново отвориха границите. Министър-председателите на Австралия и Нова Зеландия - Скот Морисън и Джасинда Ардърн, казаха в съвместно изявление, че отварянето на границите ще помогне за икономическото възстановяване на двете страни и за събирането на хиляди хора с техните семейства и приятели.

В САЩ половината от пълнолетните са с поне една доза ваксина

Половината от пълнолетните граждани в САЩ са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на правителството.


Почти 130 млн. души - или 50.4 процента от пълнолетното население на страната, са получили поне една ваксинна доза, заяви Центърът за контрол и превенция на болестите. Близо 84 млн. души - или 32.5 процента от пълнолетното население, са ваксинирани с пълните две дози.


Главният правителствен експерт по заразните болести д-р Антъни Фаучи каза, че американските здравни власти вероятно ще вземат решение тази седмица за възобновяване на употребата на ваксината срещу COVID-19 на компанията "Джонсън и Джонсън", може би с някои ограничения или предупреждения, след като тя беше временно спряна заради съобщени случаи на редки кръвни съсиреци.


Коронавирусът по света: Китай ще произведе над 100 млн. дози "Спутник"

© Associated Press

Над 55 хил. заразени в Турция и рекорден брой починали

Турция регистрира рекорден брой починали от коронавируса през последните 24 часа - 318 души, съобщи турското министерство на здравеопазването. Това е най-големият дневен брой жертви от началото на пандемията. Предишният "черен рекорд" бе на 15 април тази година, когато бяха регистрирани 297 починали.
Същевременно здравното министерство съобщи за спад в броя на новозаразените в сравнение с предишните дни.


Общо 55 802 нови случая са установени през последните 24 часа, от които 3101 са със симптоми.
Предишния ден новозаразените бяха над 63 000 души. Броят на тежко болните обаче остава висок - 3275 души.


Към днешна дата 35 926 души общо са станали жертва на пандемията, а броят на заразните е 4 268 477.

Франция затяга ограниченията заради новите варианти

Франция затяга ограниченията за пътници, пристигащи от Аржентина, Бразилия, Чили и Република Южна Африка заради опасения от нови варианти на коронавируса, предаде ДПА. Пристигащите от тези страни ще трябва да преминат задължителна 10-дневна карантина, като новите правила влизат в сила в събота, 24 април. Мярката обхваща и пристигащи от отвъдморската територия Френска Гвиана.


Франция планира до задействането на разпоредбите да създаде система, която да позволява удостоверяване на локацията и съответните карантинни изисквания. Ще трябва и да бъде представяно доказателство за отрицателен тест за коронавирус, направен преди не повече от 36 часа.


Удължава се и забраната на всички полети от Бразилия, която бе наложена в началото на миналата седмица и ще продължи до петък. Мярката бе обявена заради бразилския вариант на коронавируса, известен като Р1, който се определя като особено силно вирулентен и се сочи като причина за рязкото увеличаване на починалите от COVID-19 в Бразилия през март.


Франция е особено тежко засегната от пандемията. При население от около 67 милиона страната даде над 100 хил. жертви.

Унгария отваря училищата

Въпреки големия брой нови заразени Унгария отваря от утре училищата и детските градини, но родителите имат правото да решат дали да пуснат децата си на присъствено обучение, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Понастоящем средният дневен ръст на новите случаи за двуседмичен период е 363 на 100 хил. жители. Според анкета на родителската асоциация над 76 на сто от 85-те хиляди родители в Унгария са против преотварянето на училищата. Вчера премиерът Виктор Орбан изрази колебание дали е уместно отварянето на училищата, но се позова на препоръки на Световната здравна организация. Критични към правителството медии се усъмниха дали съществува такава препоръка.


Правителството оправда разхлабването на мерките, с аргумента че над 3 милиона унгарци и главно учителите са вече ваксинирани срещу COVID-19. Но новинарският портал 24.hu е изчислил, че в 10-милионната държава доза са получили предимно възрастните хора и групите под риск.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  " Почти 130 млн. души - или 50.4 процента от пълнолетното население на страната, са получили поне една ваксинна доза, заяви Центърът за контрол и превенция на болестите. Близо 84 млн. души - или 32.5 процента от пълнолетното население, са ваксинирани с пълните две дози."


  Браво на американците ! Байдън го постави за свои приоритет и за първите 100 дни от своето управление вече имат желаните резултати ! У нас не повече от 2 - 3 % от населението се е ваксинирало, но тук приоритетите бяха пълното " опраскване" на обществото ни и раздаването на милиарди на обръчите около властта ! ........

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Така е като има компетентна администрация. Без много приказки, брифинги и простоии. Просто организация и действия. Оранжевия ако беше, щеше само да приказва, как той бил знаел най-много за ваксиннация, едва ли ли има по-хубава ваксинация от неговата и мурзилажа, тука щеше да припада. Сега са в ступор.

 3. 3 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1157 Весело

  Да вперим взор отново в любимата ни Франция, в която върлува медицински терор от есента насам. Новозаразените за миналото денонощие там са 29 344, а вечерният час е все така от 18:00. Да си зададем отново въпросът "Работят ли мерките?", гледайки многострадалните французи ... :-)

 4. 4 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3524 Весело

  До коментар [#2] от "Doge":

  “Байдън е марионетка, той не туитва, а работи” както биха казали “истинските” американци.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1655 Гневно

  "новинарският портал 24.hu е изчислил, че в 10-милионната държава доза са получили предимно възрастните хора и групите под риск"

  Само в България тези групи нямат предимство!

 6. 6 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  123.606.954 приключени случая
  120.573.611 оздравели (98%)
  3.033.343 починали (2%)

  Положението в България към момента:

  321.873 приключени случая
  306.678 оздравели (95%)
  15.195 починали (5%)

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 7. 7 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (брой починали на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  България - 2200
  Македония - 2133
  Румъния - 1371
  Гърция - 911
  Сърбия - 856
  Турция - 422

  Смъртността в България е 2,5 пъти по-висока от Сърбия и от Гърция.

  Швеция и съседите ѝ:

  Швеция - 1359
  Дания - 423
  Финландия - 160
  Норвегия - 130

  Смъртността в Швеция е между 3 и 11 пъти по-висока от съседите ѝ.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

 8. 8 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Отвьд океана пьлен хаос настана.

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  "В САЩ половината от пълнолетните са с поне една доза ваксина"

  За илюстрация до какво води масовата ваксинация дори преди още да е постигнат колективен имунитет, нека да сравним България със щата Масачузетс (близки по население- 7 млн. срещу 6,9 млн.).

  - През последните 7 дни средният дневен брой починали от COVID-19 в Масачузетс е 11 човека, а в България- 111 (разлика на порядък!)

  https://www.google.com/search?q=covid+deaths+massachusetts
  https://www.google.com/search?q=covid+deaths+bulgaria

  - Средният дневен брой нови случаи за седмицата: Масачузетс- 1870 (от 79 хил. теста), България- 2055 (на порядък по-нисък брой тестове)

  https://www.google.com/search?q=covid+cases+massachusetts
  https://www.google.com/search?q=covid+cases+massachusetts

  - Процент от населението получили поне една доза ваксина: Масачузетс- 48,4%
  , България- 7,3%

  - Напълно ваксинирани като процент от населението: Масачузетс-
  29,3%, България- 1,8%

  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иполит Матвеевич":

  Е разбирам от какво ви е весело, тавариш Матвеевич. Мерките работят, и то чудесно, когато ги има. Например в съседна Гърция, съседна Сърбия и пр. при драматично по-висока гъстота на населението от България, например. Какво има да гледаш у Франция?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 12. 12 Профил на Jazz
  Jazz
  Рейтинг: 157 Неутрално  Да вперим взор отново в любимата ни Франция. Новозаразените за миналото денонощие там са 29 344, а вечерният час е все така от 18:00. Да си зададем отново въпросът "Работят ли мерките?
  —цитат от коментар 3 на Иполит Матвеевич

  Мерките не струват нищо, ако не се спазват.
  Виновни за неспазването са както охранителните органи, които не санкционират нарушителите, така и хората, които не спазват мерките - тайни партита, неносене на маски, отказване от ваксини и общо неглижиране на проблема.
  Когато има навременни мерки и стриктно спазване, резултатът е очевиден - в Тайван, с население 23 мил. на територия 3 пъти по-малка от България, от началото на епидемията до днес има 10 (десет) починали от коронавирус.
  Ще се научим, но по трудния начин.

 13. 13 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1905 Весело

  Това със сертификата за Гърция е супер новина! Остава да отворят таверните и хотелите, и тръгвам при първа възможност.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamen_b":

  А нужно ли им е - в момента всеки един софиянец може да се ваксинира без да чака и 1 минута. Но тълпи от желаещи не се наблюдават, особено пък от възрастни или групите в риск.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Гърция ни очаква, ямас!

 16. 16 Профил на wxs59652355
  wxs59652355
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "Иполит Матвеевич":Е разбирам от какво ви е весело, тавариш Матвеевич. Мерките работят, и то чудесно, когато ги има. Например в съседна Гърция, съседна Сърбия и пр. при драматично по-висока гъстота на населението от България, например. Какво има да гледаш у Франция?
  —цитат от коментар 11 на motochristo


  Японците при никакви мерки и драматична гъстота на населението скоро ще самопотапят с атомна бомба целия си архипелаг за да не тръгне заразата към съседните държави.

  Нещо като групово сепуко за поемане на отговорност.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  От днес в САЩ започва ваксинацията на всички желаещи над 16 годишна възраст.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Русия щеше да изнася ваксината, която оказа се не може да произведе ... :)

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  "в Турция и рекорден брой починали"
  Още не са ни стигнали.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Весело

  Айде още едни които ще произвеждат уж Спутник!
  До сега земното кълбо трябваше да е залято цялото със Спутник ако вярвахме на глупостите на Рассия!

  klimentm
 22. 22 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#11] от "motochristo":

  Да погледнем данните за съседни Гърция и Сърбия за вчерашния ден и да помълчим ... :-)

  Гърция - 1 829
  Сърбия - 2 069

 23. 23 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Всеки петък Американската система за опасни реакции след ваксини (не само Ковид) VAERS публикува данните за случаите до определена дата (обикновено седмица по-рано).
  Последната статистика е за случаите от 14 декември до 8 април 2021 - 68,347 случая с 2,602 починали и 8,285 със сериозни последствия.

  От тези 2602 смъртни случая 19% са до 24 часа след ваксинация, 27% са до 48 часа след ваксинация и 41% се разболяват и умират до 48 часа след ваксинацията

  Ваксинации в САЩ до 8 април са 174.9 милиона - 90.3 милиона Файзер, 79.6 милиона Модерна и 4.9 милиона J&J

  Други данни:
  - 19% от смъртните случаи - проблеми със сърцето
  - 53% са мъже и 43% жени
  - средна възраст на починалите е 77 години, а най-младият е на 18
  - 408 проблеми при бременните жени от които 114 са с преждевременно раждане или загуба на плода
  - 678 случая на Bell’s Palsy - 59% след Файзер, 38% Модерна и 4% J&J
  - 77 случая на Guillain-Barré Syndrome - 55% след Файзер, 40% Модерна и 10% (?) J&J
  - 20,201 случая на anaphylaxis - 47% след Файзер, 46% Модерна и 7% J&J
  - 795 случая на тромбози и свързани заболявания - 400 след Файзер, 337 Модерна и 56 J&J (само 8 от които се разследват в момента)
  - 5,800 случая на Ковид в напълно ваксинирани хора - 396 в болница и 74 смъртни случая

 24. 24 Профил на AK
  AK
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#23] от "PrimumNonNocere":

  Това смело твърдение без линк към източника е fake news.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иполит Матвеевич":

  Коментар точно по руски. Франция гледа, но Австралия, Южна Корея,Тайван не вижда.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Това що за новина е? Знаем, че Русия е "най-първата" в света. Знаем и че не може да произведе собствената си ваксина. Китай щял да произведе дози за 50 млн. души. И какво? Не стигат да покрият дори и половината от пропагандните обещания за износ на Путин до тоя момент. Какво остава за руското население да стигнат.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Най-доброто сравнение е декратичните щати (яки локдауни и всякакви ограничителни мерки), където случите растат, и републиканските Флорида и Тексас, където дори няма изискване за маски и всичко работи и е отворено, а случаите падат. Фаучи не успя да отговори как е възможно това. Ваксинирането е на подобни нива в отделните щати.

 32. 32 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#31] от "oziris":

  Виждате дървото , а не виждате гората. Фаучи изобщо няма какво да обяснява, като след масовата ваксинация случаите на заразени и умрели са спаднали драматично. А в България умират най-много хора на глава от населението.
  Обаче ти умния българин разбира се знаеш повече от Фаучи.

  https://www.google.com/search?q=coronavirus&rlz=1C1GCEU_bgBG886BG886&oq=coronawirus&aqs=chrome.1.69i57j0i10j0i10i131i433l2j0i10i433j0i10j0i10i433j0i10i131i433l2j0i10.6135j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  Във Великобритания има 4 починали за денонощие при 200 в България.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 33. 33 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#31] от "oziris":

  Абе общо взето българите са едни от най-големите тъпанари на планетата. След като им измрат родителите, ще се сетят че трябва да се ваксинират, защото иначе периодичните спирания на икономиката ще им бръкнат в джоба или ще ги оставят безработни.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 34. 34 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nabliudatelnica":

  Китайците ще използват произведения в Китай Спутник за своето население, не за износ! Там има милиард хора, които чакан ваксина! Какво са 50 милиона.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK