Германците са натрупали седем трилиона евро

Германците са натрупали седем трилиона евро


В кризата германците са спестявали доста усилено - в края на миналата година общите активи на населението са стигнали близо седем трилиона евро. Макар че не е ясно как са разпределени тези пари в обществото, разказва "Дойче веле".


Миналата година германците са спестявали интензивно - делът на спестеното е 16.3 процента, показват данните на Федералната статистическа служба. Казано по друг начин, от всеки 100 евро приходи 16 са били отделяни настрана.


Парите - на разположение


Разходите за потребление на частните домакинства са спаднали с 5.4 на сто спрямо 2019 г. (основно в резултат на правителствената политика за смекчаване на негативния ефект от пандемията), а общите финансови активи на населението са достигнали в края на 2020 г. близо седем трилиона евро, сочи информацията на Бундесбанк. Увеличението спрямо третото тримесечие на 2020 г. е 211 милиарда евро (3.1 процента). Тази сума включва наличните пари в брой, ценните книжа, банковите влогове, както и исковете към застрахователни компании и дяловете от инвестиционни фондове.
Яснота по въпроса как е разпределено това богатство няма, но изводът е ясен - въпреки пандемията от коронавирус германците днес са по-богати от когато и да било преди. В кризата те са спестявали активно, подпомагани и от бума на пазара на акции. Огромната част от спестяванията на населението са пари в брой и влогове в банки - 2.8 трилиона евро. В това отношение основният аргумент на хората е стремежът им да имат по всяко време достъп до тези средства.


Рекорден брой акционери


Още един извод - германците инвестират все повече в акции или фондове. "Частните домакинства са били много активни на капиталовите пазари през четвъртото тримесечие на 2020", твърдят от Бундесбанк. В периода октомври-декември 2020 частни лица са изкупили акции или дялове от фондове на стойност 21 милиарда евро, показва още справката. А от Института за проучване на капиталовите пазари DAI съобщават, че броят на акционерите в Германия през 2020 г. е достигнал нов рекорд: 12.35 милиона души са притежавали дялове от компании или фондове - или с 2.7 милиона души повече, отколкото година по-рано.


Затвърждава се и тенденцията мнозина да се възползват от моментните ниски лихви, за да вземат кредити - основно за покупка или строителство на жилище. След приспадане на задълженията общите финансови активи на германците са се увеличили в края на миналата година със 187 милиарда евро, достигайки 4.99 трилиона евро. Това не включва стойността на притежаваните недвижими имоти.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Икономиката се движи при потребление, не с депозити. Е, акциите са плюс.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Сериозна сума. По-голяма от БВП на някои държави смятащи се за велики сили.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Икономиката се движи при потребление, не с депозити. Е, акциите са плюс.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  То от такива кейнсиански глупости я докарахме до ръба на най-голямата финансова катастрофа, която света е виждал.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  " Яснота по въпроса как е разпределено това богатство няма, но изводът е ясен - въпреки пандемията от коронавирус германците днес са по-богати от когато и да било преди. В кризата те са спестявали активно, подпомагани и от бума на пазара на акции. "


  Германците са били винаги прагматични хора ! И като физически лица, и като управители на фирми и големи корпорации с многомилионни обороти по света ! Когато не са на печалба, просто си закриват бизнесите, нищо ново под слънцето:

  Германският млечен производител Meggle затваря фабриката си в Шумен. Решението за оттеглянето е обяснено с преструктуриране, или иначе казано - затваряне на малките и непечеливши предприятия в групата. Шуменската фабрика беше собственост на Meggle от 12 години, оборотът й напоследък се движеше около 30 млн. лв., основните продукти бяха прясно и кисело мляко, а служителите леко надхвърляха 100. За този период българската фабрика е била на символична печалба и традиционно е разчитала да покрива минусите през финансови инжекции от германската компания майка, се вижда от отчетите.

  Това реално е второто оттегляне на Meggle от производство в България, след като преди 15 години групата се отказа от смесеното си дружество в София за сметани за кафе. Малко успокояващ факт е, че подобно решение е взето и за хърватското предприятие на Meggle. А тъжният извод, който представители на млечния сектор правят, е, че средата в сектора е нездрава, работи се без правила и германският инвеститор явно не вижда бизнес логика да произвежда тук.

  https://www.capital.bg/biznes/promishlenost/2021/04/19/4199997_germanskata_meggle_spira_mlechnoto_si_proizvodstvo_v/

  .........

 5. 5 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Пандемията размества структурни пластове и може да обогати държави, организации и хора с един профил, както и да направи още по-бедни групи с друг профил. В случая на Германия имаме икономика предимно с индустриален профил и съпътстващите услуги, прагматично и пестеливо население с относително ниска степен на задлъжнялост, домакини които планират дома си за седмица напред като една микроикономическа система, мениджъри на фирми които анализират данни и само така вземат решения.

  За Германия ефектът е, че по-малко пари излизат навън в Майорка и в Ибиса, докато кръвоносната система от малки и средни предприятия стои стабилна, макар и с по-малки обороти.

 6. 6 Профил на В началото бе словото ...
  В началото бе словото ...
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Кои германци са увеличили богатството си?Докато няма отговор на този въпрос, не може да се коментира.Според мен разслоението между богати и бедни е станало още по-голямо.

 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Един участник във форума-Нинов,който живее в Германия беше писал как негов познат е наследил имоти и пари на стойност 10 милиона евро.И самият той нямал деца.Така че яко пестят дойчовците,а гърците играят сиртаки с техни пари.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Кои германци са увеличили богатството си?Докато няма отговор на този въпрос, не може да се коментира.Според мен разслоението между богати и бедни е станало още по-голямо.
  —цитат от коментар 6 на В началото бе словото ...


  Дай дефиниция за бедни.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Кои германци са увеличили богатството си?Докато няма отговор на този въпрос, не може да се коментира.Според мен разслоението между богати и бедни е станало още по-голямо.
  —цитат от коментар 6 на В началото бе словото ...


  Едва ли пандемията е виновна за това. Стиглиц още след Световната финансова криза 2008 се опита да обясни внимателно, че това е задълбочаващ се процес и ще доведе до много и неприятни неща в бъдеще. Е, вече сме в бъдещето....

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Пандемията размества структурни пластове и може да обогати държави, организации и хора с един профил, както и да направи още по-бедни групи с друг профил. В случая на Германия имаме икономика предимно с индустриален профил и съпътстващите услуги, прагматично и пестеливо население с относително ниска степен на задлъжнялост, домакини които планират дома си за седмица напред като една микроикономическа система, мениджъри на фирми които анализират данни и само така вземат решения.За Германия ефектът е, че по-малко пари излизат навън в Майорка и в Ибиса, докато кръвоносната система от малки и средни предприятия стои стабилна, макар и с по-малки обороти.
  —цитат от коментар 5 на irobot


  То пък голям келепир да пестиш пари.

 11. 11 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Защо ли ми мирише на инфлация и зануляване на спестяванията?

 12. 12 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Доста заблуждаваща статия. Не са натрупали ами са им ги дали. И не са купили акции ами са продали. Остновната част от тези нова пари не са от заплати а са от ликвидация на активи, които бяха напомпани от правителството и ЕЦБ горе долу със същия процент.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  То и у нас депозитите растат спрямо предната година.

 14. 14 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Тука иде един много важен въпрос- има ли ги парите ? Опасявам се, че дори 1/3 ако отидат да ги "изтеглят" ще стане чудо! Но това е в момента и на други места по света! Трябва да видим към кого и как ще се опитат да прехвърлят това бреме силните този път...

 15. 15 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Има келепир, ако ги използваш за нещо смислено. Ако ги трупаш заради самото трупане, няма естествено. В случая натрупването при немците се дължи до известна степен на 2 фактора:
  1. Невъзможност или ограничена възможност да харчат
  2. Скок в цените на акциите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 16. 16 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 679 Неутрално

  "Германците са били винаги прагматични хора !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Мога само да потвърдя този факт и да кажа, че това в много случай е по-скоро недостатък, отколкото добродетел. Немците взимат много решения в личния си живот на база на това, кое е по-евтино, дори когато става въпрос за важни решения и които рефлектират в незначителни суми пари.

 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Доста заблуждаваща статия. Не са натрупали ами са им ги дали. И не са купили акции ами са продали. Остновната част от тези нова пари не са от заплати а са от ликвидация на активи, които бяха напомпани от правителството и ЕЦБ горе долу със същия процент.
  —цитат от коментар 12 на kkl38598034


  Защо заблуждаваща?Това са данни от статистика.
  Представи си всеки получава процент от нещо произведено.Или стойността на продадена собственост.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Голям рев изреваха офицерските булки навремето, когато войската си тръгваше от ГДР-то.

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#10] от "Мусаши":Има келепир, ако ги използваш за нещо смислено.
  —цитат от коментар 15 на vesolr


  Инвестирането (както е станало в Германия- в акции) е доста смислено приложение за парите им :-)

 20. 20 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Много добре, правителството вече се чуди как да ги открадне и да ги преразпредели....

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Въпросът е на какви курсове населението (широката публика) купува акциите и кой им ги продава?
  Защо са го сторили едва сега, а не през 2009 г. или 2003 г.?

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Между другото, опитвал ли си някакъв техен продукт?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Разбира се, в условията на големия спад миналата година, това беше златно време за инвестиции на фондовия пазар.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Тия дръпнаха, защото явно следват на Баце плана

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":Въпросът е на какви курсове населението (широката публика) купува акциите и кой им ги продава? Защо са го сторили едва сега, а не през 2009 г. или 2003 г.?
  —цитат от коментар 21 на Нинов


  А тук ли си?Какво стана с твоя човек с 10-е милиона наследство?Намери ли някоя, която да му изхарчи парите?

 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#21] от "Нинов":

  Ами има много онлайн платформи, не е като миналия век да си имаш личен брокер и да даваш заявки по телефона или факса.
  А защо не са го направили преди? Това е по-скоро по твоята част като познавач на немската психология. Предполагам са по-консервативни и не обичат да рискуват, затова предпочитат да си държат парите в банката на 0% вместо да рискуват, но да спечелят 50-100% за няма и година.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Ужас..! Гадни фашисти.... Сега разбирам защо от едно известно време Германия е под "обсада" от демократичния свят :)) Трябва да споделят това богатство... неприлично богати:))

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5618 Весело

  Простолюдието в Германия, по думите на един познат духовит немец (има и такива!), седи вечер пред телевизора, гледа някакви кухи частни телевизии, дъвче сух хлебец, и си брои парите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Ужас..! Гадни фашисти.... Сега разбирам защо от едно известно време Германия е под "обсада" от демократичния свят :)) Трябва да споделят това богатство... неприлично богати:))
  —цитат от коментар 27 на dejmos


  Правилно-немците трябва периодично да се доят и стрижат, щото само щуротии им идват в главата.Преди нацизъм,сега затоплизъм,приемане на диваци от Африка и Азия,политкоректност.

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мусаши":

  Моят човек го олепи една дебела с дете.

  Но той още не е получил цялато наследство, защото родителите му са в отлично здраве, а само от баби, дядовци, лели и чичовци, някои от тях са приживе са му прехвърлили имотите си.

  Такива западногерманци има много.
  Например една друга позната на около 60 г. , която цял живот харчи някакво наследство, от което преди това са живяли нейните родители (изглежда е натрупано преди 50 години).
  Изкл. скромни хора, карат Ситроен баничарка, йога, пътувания на велосипед от Германия до Индия, Пакистан, Иран, Узбекистан, харе кришна, харе-хаааре...

 31. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Ужас..! Гадни фашисти.... Сега разбирам защо от едно известно време Германия е под "обсада" от демократичния свят :)) Трябва да споделят това богатство... неприлично богати:))
  —цитат от коментар 27 на dejmos


  Нали?
  С тия трилиони колко милиони араби могат да се изхранят, ехей.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мусаши":Моят човек го олепи една дебела с дете.Но той още не е получил цялато наследство, защото родителите му са в отлично здраве, а само от баби, дядовци, лели и чичовци, някои от тях са приживе са му прехвърлили имотите си.Такива западногерманци има много.Например една друга позната на около 60 г. , която цял живот харчи някакво наследство, от което преди това са живяли нейните родители (изглежда е натрупано преди 50 години).Изкл. скромни хора, карат Ситроен баничарка, йога, пътувания на велосипед от Германия до Индия, Пакистан, Иран, Узбекистан, харе кришна, харе-хаааре...
  —цитат от коментар 30 на Нинов


  Майко мила-да има 10 милиона и да вземе дебелана с дете.Тоя наистина е за освидетелстване.

 33. 33 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Простолюдието в Германия, по думите на един познат духовит немец (има и такива!), седи вечер пред телевизора, гледа някакви кухи частни телевизии, дъвче сух хлебец, и си брои парите.
  —цитат от коментар 28 на Незнайко в Слънчевия град


  С пандемията и ограниченията целият свят си седи вкъщи и стиска дистанционното. Не случайно Нетфликс, НВО, Дисни обявяват месец след месец рекордни числа за нови абонати. А за сухия хлебец вечер, това не е само немска традиция, а като цяло нещо характерно за северните страни. ДДР-ецът би го потвърдил за чехите.

 34. 34 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  По любов се е оженил човека. Не е по-глупав от някой милионер взел лъскава силиконова кукла, която да му изхарчи парите.
  В Германия е пълно с бардаци, ако иска слаба и руса, сигурно ще намери почасово утешение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#26] от "vesolr":

  Значи във ФРГ онлайн брокери има от 1995 г.
  От тогава до сега начина на правене на тразакции е почти непроменен (акаунт при брокер, браузер, компютър, интернет).

  Когато курсовете вървят надолу широката публика се насира от страх и не смее да купи, защото "борсата унищожавала благосъстояние", "може само да загубиш" , "Сорос прибирал парите на балъците".

  Когато обаче курсовете вървят (дълго време) нагоре, широката публика е готова да рискува задника си, защото "без риск - нямало печалба", "курсовете ще вървят само нагоре" , "ако бях купил преди година (месец, седмица) ехе щях да съм на плюс хикс процента".

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#8] от "К2":

  Не е дефиниция, по скоро представен факт
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/11/13/3991305_kak_jiveiat_bednite_germanski_pensioneri/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  Икономиката се движи при потребление, не с депозити. Е, акциите са плюс.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Икономиката дето се движи от потребление я докараха до отрицателни лихви - слагаш 100 лева в банковата си сметка и накрая на годината заедно с таксите получаваш 95. Това води до извода на другаря Ленин, че парите ще отмрат, защото не ти трябват, ако ги получиш бързо си купувай нещо и нищо не спестявай. Но първо си купи палатка е всичко необходимо за живот на къмпинг и след това всичко друго...

 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#35] от "Нинов":

  Аз помня добре 2008-2009 и 2020. Страшничко си беше, особено първата. Но дори и октомври 2020 да са се престрашили немците, пак са направили/ще направят добри пари при отварянето на икономиката. Тези които са рискували през март миналата година са малко, но са доволни, предполагам.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  Ами той не се смята за богат, защото съседите и познатите му са му по-богати. Веднъж показа на Гугъл Земя един парцел и обясни, че някога бил на съседите, които го продали на инвеститор за €30 млн. да построят мол.

  Моят човек поне ходи на работа и вече е шеф на отдел, въпреки, че не е висшст като родителите му.
  Доста наследници се пропиват и скапват от наркотици.

  В България също се наблюдава този тренд, децата да се навъртат около богатите си родители.
  Келемето, дето бастиса Милен Цветков, е титичен представител.

 40. 40 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5618 Весело

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  Една стара мъдрост - най-добре го правят дебеланите, защото всеки път го правят, като за последно!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 41. 41 Профил на army
  army
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Сериозна сума, браво. Спестяването е култура, да.

 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":Ами той не се смята за богат, защото съседите и познатите му са му по-богати. Веднъж показа на Гугъл Земя един парцел и обясни, че някога бил на съседите, които го продали на инвеститор за €30 млн. да построят мол. Моят човек поне ходи на работа и вече е шеф на отдел, въпреки, че не е висшст като родителите му. Доста наследници се пропиват и скапват от наркотици.В България също се наблюдава този тренд, децата да се навъртат около богатите си родители.Келемето, дето бастиса Милен Цветков, е титичен представител.
  —цитат от коментар 39 на Нинов


  И за какво му е да ходи на работа като има 10 милиона евро?Ще прокопса от работа.
  Това,че няма да работи, не означава, че трябва да се пропие или отдаде на наркотици.
  А и можеше да си намери някое момиче и да си създаде собствени деца,а не да гледа чуждо дете.

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":Една стара мъдрост - най-добре го правят дебеланите, защото всеки път го правят, като за последно!
  —цитат от коментар 40 на Незнайко в Слънчевия град


  А тая стара мъдрост отчита ли,че с дебелана не може да ти стане?

 44. 44 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Неутрално

  Кои германци са увеличили богатството си?Докато няма отговор на този въпрос, не може да се коментира.Според мен разслоението между богати и бедни е станало още по-голямо.
  —цитат от коментар 6 на В началото бе словото ...


  Прав си, в тази статия е написана само една страна на медала!

  Другата просто не е коментирана, около 3 милиона прекариат , около 2 милиона деца в бедни семейства на самотни майки или получаващи минималната тарифна ставка от малко над 9 евро на час.

 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#38] от "vesolr":

  Борсовият креш може да дойде след отварянето на икономиките.
  Прекалено висока пазарна капитализация в сравнение с каквото и да е било: БВП (индексът на Бъфет), размер на продажби, на печалби, на дивиденти.

 46. 46 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  По-богати са тези, които запазиха работата си и не харчат за обичайните си почивки в чужбина. Но тези, които дългосрочно вече година да без работа, са по-бедни отвсякога.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  "Разходите за потребление на частните домакинства са спаднали с 5.4 на сто спрямо 2019 г."
  Хората не са сигурни в бъдещето, потребяват по-малко и спестяват, очаквайки още по-тежки времена.

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Дойче веле вече безсрамно лъжат като комунистите преди!

  През последните петнадесет години (15г.) доходите на германците са намалели средно с 15%.

 49. 49 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Поправка - мислят си, че са натрупали. Ако рекат да го изтеглят заедно, ще се окаже, че наличностите в съответните банкови и фондови институции покриват не повече от 20%.

 50. 50 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  “Макар че не е ясно как са разпределени тези пари в обществото”

  Ами то това е най важното бе авторе. Отдавна стана ясно че топ 5те процента най богати много намазаха покрай кризата, но това не значи че “германците” са станали по богати. Що за глупава статия.

 51. 51 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Има един принцип, че за да върви икономиката - парите трябва да не достигат.

 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#40] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами той самият мой човек е с наднормено тегло.
  Една вталена булка въобще нямаше да му отива.

 53. 53 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#45] от "Нинов":

  Toй ще дойде незбежно. Ама кога - Божа работа. Има разни спецове-песимисти от година го чакат, пък не идва.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#53] от "vesolr":

  Дан Иванджийски от Зерохедж от 2014 г. чака големия креш.

  Интересно как в момента изкл. много хора го очакват (дори и много булс) стоящи с пръст на спусъка. Тоест денсат на партито, но в близост до изходната врата.

  Преди дни четох как черните в САЩ притежавали едва 3% от тамошното благосъстояние.
  Сега са били решили да наваксат, инвестирайки агресивно в криптовалути и акции.

 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Калпавата Европа, още по-калпавата Меркел и германския мързел и безгрижие правят тези работи. Я вижте как безгрижно като шуржи си живет гърци, италианци и въобше южнаци. Е, едните генерират дългове, другите трупат спестявания, ама какво ти пука, важното е купона или поне социализма да върви напред - така би казал др. Станишев, за Корни не съм сигурен, тя си пада малко по капитала, а и като гледам ръководството на БСП, не са сред социално слабите.

 56. 56 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#54] от "Нинов":

  Щом зерохедж го чакат, значи да ипотекираме всичко и да го заложим на борсата.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3537 Любопитно

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  " Между другото, опитвал ли си някакъв техен продукт?"


  Kъсно ти видях въпроса ! На Meggle ли продукт ? Мисля, че съм им опитвал прясното им мляко, edinstweno, но не ми допада особено ! Аз и по принцип предпочитам да си купувам млечните продукти от хора, имащи малки стопанства, натурални български продукти, в чието качество съм почти на 100 % сигурен ! Киселото мляко понякога си го подквасвам. Сирене и кашкавал - или от селски стопани, или от нашенски мандри, има много такива напоследък в по - големите градове.........

 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#57] от "samoedin":

  "...но не ми допада особено".


  Точно тук се крие истината, продуктите им не са съобразени с българският вкус.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK